Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

PANYCHIDA – Promo 2006 CD – R 2006, selfrelease

Tak konečně dochází k poodhalení tajemství s názvem Panychida (ten název mi delší dobu vrtal hlavou. Už nevrtá. Jedná se o knižní výraz pro smuteční slavnost, tryznu. Za rozřešením názvu není moje inteligence, nýbrž Akademický slovník cizích slov. Tímto děkuji kolektivu jeho autorů za pomoc a rozšíření obzorů :o). Dostal jsem jejich kalendářík, často slýchal v Plzni jejich jméno, ale to bylo asi tak všechno. Věděl jsem pouze to, že hrají black metal a s kytarou tam řádí Honza z Oblomov. A s tím black metalem by se dalo souhlasit. Je však obohacen mnohými ingrediencemi.

 

Dle slov samotné kapely není recenzovaný nosič zamýšlen jako oficiální demo, ale jedná se o jistou formu upoutávky, která má dát na vědomí existenci kapely. No, dává to na vědomí rozhodně zodpovědně. Kromě dvou skladeb se na CD nachází ještě 3 videoklipy v ucházející kvalitě (ostatně zvuk obou skladeb je rovněž celkem solidní), barevný obal, spousta fotek a informací. Přesně takhle si představuji ideální a hlavně profesionální přístup začínající kapely.

 

První skladba Beneath the gate of sempiternal bliss (myšlenková inspirace J. Toman – Slovanské nebe) začíná svižně a mě se hned vybavují sněhuláci Immortal. Nemám ale na mysli jejich vichřice Pure holocaust a Battles in the north. Spíše vidím styčné body s tvorbou kolem alba At the heart of winter, kdy ubrali na rychlosti, ale více tím vyšla najevo struktura a promyšlenost skladeb. Ale hlavním důvodem, proč jsem si na Immortal vzpomněl, je G.H.M. a jeho zpěv. Jako bych slyšel havrana Abbatha. Ke slovu se dostanou i klávesy a právě v jejich využití vidím velkou sílu Panychidy, protože jejich pomocí dostává nahrávka zvláštní středověkou, chcete-li pohanskou náladu. Tak mě napadá, že z jejich tvorby cítím atmosféru fantasy literatury plnou mečů, svalnatých bojovníků, čarodějů, draků a další havěti a verbeže. Ostatně obal mé dojmy jen podtrhuje. A ta heavy / thrash pasáž ke konci první skladby nemá chybu! Druhá pecka Dream about the roaring sky (vypráví prý o tom, co se může zdát muži před bitvou) výrazně nevybočuje ze směru vytyčeném skladbou první. Ale má opět svojí vlastní náladu, na čemž se opět podílejí klávesy, tentokráte zajímavě nazvučené jako dudy (jsou-li to dudy…). Škoda relativně krátkého hracího času. Ale jedná se o promo, takže… Ostatně, komu nestačí zmíněné dvě skladby, může se podívat ještě na videa. Pecka Dračí úsvit je sice nejkratší, ale rozhodně nejhitovější a stojí za to. Při jejím poslechu mi přišli na mysl ještě opilci Finntroll a díky majestátní, epické atmosféře v některých skladbách ještě geniální Summoning ze Středozemě (pravda, v notně svižnějším tempu..). O Immortal jsem psal už na začátku. Ale tato přirovnání berte, prosím, pouze orientačně.

 

Rozhodně příjemné překvapení. Tím více příjemné, že se jedná o zástupce tuzemského (navíc z Plzně :o). Koncem léta se kapela chystá do studia, kde by měla natočit 10 skladeb. Jsem zvědavý, jestli nějaké vydavatelství po tomto materiálu skočí. Potenciál rozhodně nechybí. Snad dojde i k nějakému setkání na koncertu. Blíží se nám festy… Videa na tomto CD – R mne namlsala.

                       

Čas: 6:27

 

Seznam skladeb:

  1. Beneath the gate of sempiternal bliss
  2. Dream about the roaring sky

Live video:

  1. Running out of rules
  2. Dračí úsvit
  3. Deceased under the splendour of stars

www.panychida.mysteria.cz


Zveřejněno: 02. 05. 2006
Přečteno:
3284 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 05. 2006 22:44 napsal/a LuciusDeluxe
fajn
Tak som si to vypocul a pokial budu takto pokracovat ak to bude velmi vydarene. rozhodne im nechybaju napady a aj ten vokal je dobry