Nejbližší koncerty
INSANIA

SIX FEET UNDER, NILE, DARK FUNERAL, THE HAUNTED, DISBELIEF, DYING FETUS, CATARACT, WYKKED WYTCH

Tak to letošní jaro začalo dost divoce. Nejdřív jsem uvažoval o návštěvě zlínské Novesty, jakože bych mrknul na Kradli a pily, teda spíš ze zvědavosti, přece jen tato sebranečka už mě moc neoslovuje, ale když Shindy avizoval kapelky, co budou letost hrát na NMF (který již podruhé zavítal do ČR), volba byla jasná. Takže společně se Z.D. vybíráme po dvou dnech dovolené a cestujem do Prahy. Pifko v Brně byla velkách chyba, protože v našem busu nebyl hajzlík.... V Praze jsme žádný hezký památky nenašly, takže jsme vyhledali kulturák a následně hospodu. Probíhají pifka, guláš atd... Samotná Domovina velká tak akorát pro přítomné fans, nicméně obavy z tlačenic byly v ten moment na místě, pač metloschů bylo všude jak dobrejch.

Otvírákem Bez Milosti byli amíci WYKKED WIYTCH. Co ktomu? Black metal díky zvuku naprosto nečitelný, až neposlouchatelný. Marně jsem hledal místo, kde by se to dalo poslouchat. Ani u pánů zvukařů to nestálo za nic. K tomu fakt nemám co říct. Divná kapela, která se svezla do Evropy. A ty lidi to samozřejmě poznali.  No aspoň nás pobavila mařka za mikrofonem. Přesně ten typ "baba chlap". Z.D. pak tiše konstatoval, "že to je přesně ten typ mařky, co je schopná vysrat 20 kilový hovno, čili jako malýho školáka".

Novou fošínku "With Triumph Comes Loss" přijeli podpořit švícarští CATARACT, stylově někde mezi deathem a neothrashem. Kapela jako taková mi nic neříká, ale zahráli výborně. Teda ono po WW je asi všechno lepší. Zvuk řekl bych vydařenější, no k mé spokojenosti tomu ještě dost chybělo. V kadým případě set měl šťávu a s lidima to vydatně pohlo.

Všemi milovaní mega chuligáni a lídři světové scény DYING FETUS jako nambr tři: v hledišti totální masakr již od první hitofky "Grotesque Impalement", dále pak např."Kill Your Mother....", "Absolute Defiance", "Praise The Lord", a samozřejmě přímý řez CD "Stop At Nothing". No kotel to byl parádnickej, lidi v totálním rauši a i kapela sama měla dobrou náladu. Fetus tentokrát vidím potřetí, předchozí dva sety v Klánovicích mi ovšem přišly víc brutal. Zvuk byl pro tento večer zatím nejlepší ze zmiňovaných kapel, ale na moje gusto pořád málo vyhulený. A chyběl mi Vincek. John předvedl pochopitelně skvělou kytarovou školu, radost to sledovat. Klóbrc dolů.

Germánce DISBELIEF jsem opustil během třetího válu. Nepochopil jsem. Pokus o shnell-thrash se smrtícími prvky zmařený zvukem mě nedělá dobře a tak Disbelief vynechávám a jdu na pifko. Sorry. Potkávám Slaavu od Metal Swampu, dále pak Čurbyho a Chymuse, se kterými děláme společný obrázek.

Návrat několika desítek hlav zpět do sálu značí krok vpřed. Němce střídají Švédi THE HAUNTED. Mix všech lehce přijatelných metalových odnožů. Svoje kvality měli možnost předvést na Brutal Assaultu v Přerově, nebo taky minulej týden ve Zlíně. Od té doby se nic nezměnilo, stále ten pohodový přístup, sympatickej kukuč Petera Dolvinga je taktéž charakteristickým rysem pro tyto seveřany. Konečně dobrej zvuk. Já miluju At The Gates, takže proč neujet na kvalitě, jakou The Haunted bezesporu je. Největší podíl na celé produkci má pochopitelně deska "rEVOLVEr". Slovo dostaly i pomalejší vály. Prostě paráda. Druhá polovina je tedy odstartovaná, se Z.D. dávame opět pifka, věnujeme se nákupu CD´s a děfkám. Z.D. si samozřejmě neodpustí svoje ftipný poznámky na adresu The Haunted, protože je nemá rád.

Když se řekne DARK FUNERAL, mám hafo všelijakejch asociací: druhá metalová mikina (hned po Dissection), moje čistě blackový období v celkem pestrým UG vývoji, výjezd na koncert do Golemu ve Zlíně, kam nakonec funebráci nepřijeli, a hlavně total fucking black metal. Jsem maximálně natěšenej a zvědavej co tito Švédi předvedou. Kapela se s tím nijak nesrala. Žádný idiotský, nikdy nekončící intro, prostě nástup jak prase. To já se Z.D. rádi. DF tentokrát v pěti lidech, samozřejmě s notnou dávkou malování na ksichtech. Desky "The Secret Of The Black Arts" a "Diabolis Interium" zastoupeny 1:1. Set měl šťávu, lidi vypadali dost spokojeně, ale zvuk u DF byl tam, kde u prvních kapel. Jednotlivý vály poznat byly, ale chodit po sále a hledat místo s dobrým zvukem je přece jen blbost. A tak jsem raději na DF mrknul z balkónu - zvuk vlastně podobnej jako u pódia či zvukaře, aspoň zde bylo dobře vidět na práci bubeníka. A tohle se samozřejmě každej den nevidí. Paráda.

NILE mi do dnešního dne stále unikal. No dneska jsem to viděl, ale zase se dostáváme k problému, který pronásleduje celej NM fest. Zvuk sice vyhulenej dost, ovšem tak, že už nejsou slyšet ty osobitý prvky. A uznejte, že jakákoli kapela (Nile zvlášť) bez svých charakteristických vychytávek je o ničem. Produkce složená z desek "Amongs The Catacombs....", Black Seeds Of Vengeance" a "In The Beginning", čili ze základního stavebního matroše této exotické squadry. Fans oddávající se stage divingu ale Nile nepotěšily. Nevím, co přesně bylo impulzem pro odložení instrumentu Káji Sanderse, ale byl jsem svědkem té hádky mezi ním a jedním debilním magorem z publika. Dobrá nálada kapely se otáčí o 180° a Nile se bez úsměvu loučí. Asi nemá cenu se nad těmito problémy pozastavovat, když je holt někdo piča a k tomu ještě vožralá, je obrazně řečeno nebezpečnej ze všech stran...

SIX FEET UNDER v čele s legendou zakládající milované CC a s legendou, která v jisté době válcovala žebříčky světových vokalistů, charismatickým Chrisem Barnesem dnes konečně v Praze. Taky jsem se na vás kluci už více krát chystal a nedopalo to nikdy moc dobře, nic méně dnes mám konečně tu čest. Přiznám, že poslední desky (vím, že je toho jak máku), už neznám, ale miluju první počiny "Haunted" a "Maximum Violence", ale i "Warpath", ke kterým se vždycky rád vracím. A samozřejmě mám velkou radost, že byly k slyšení vály i z těchto desek. Ono taky nevětší kotel rozproudily vždycky vály z "Maximum Violence", pokud se nemýlím. Po boku Barnese stojí pochopitelně sám Terry Buttler, taktéž death metalová legenda a tehdejší přítel Chucka Schuldinera (RIP). Je to paráda vidět tyto lidi na jednom pódiu a já jsem maximálně spokojenej. Fans předvedli docela dobrej kotel, místy, dalo by se říct, dost dobrej mošpit. A když už jsem myslel, že si zpravím náladu a celkový dojem z akce, po asi 30 - 40 minutách SFU končí. Nejdřív tomu lidi nevěří, okamžité sklízení jeviště ale mluví za vše.

Já a Z.D. to jdem probrat do Eroru na Napalmovce, kde až do ranních hodin hrajeme fotbálek. Značně posilnění z dojení selat hledáme hlavní nádraží a zugem něco před čtvrtou ranní jedem domů. Vynechávám složitý přestup. V Brně mě Z.D. pöpět tahá na jeden hrneček, protože to prase nemá nikdy dost.

S odstupen času se dozvídám zprávu, že SFU přijedou někdy kolem října někam na Moravskou půdu a ti, co předloží lupen z NMF 2005, mají vlez na tento koncert o kilo levnější. Berme to jako jistý revanž, za situaci, která nastala v Praze a hlavně: schovejte si lístek zmrdi!!!


Zveřejněno: 17. 10. 2005
Přečteno:
3271 x
Autor: žanek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář