Nejbližší koncerty
  • 27. 07. 202427.7 první ročník festivalu Leviathan Open Air, fotbalové...
  • 03. 08. 202427. ročník festivalu extrémní hudby v posázavských Krhani...
  • 09. 08. 2024Druhá zastávka nukleární fúze proběhne v Kestřanech na fo...
  • 20. 08. 2024Ruská pagan metalová kapela Arkona se vrací do Ostravy s ...
  • 22. 08. 2024More Noise For Life Vol. 16 BASTARD ROYALTY - Crust co...
  • 23. 08. 202423.-24. 8. 2024, fotbalové hřiště Lužná u Rakovníka SQUA...
  • 24. 08. 2024TOUTATIS FEST První ročník jednodenního plzeňského fest...
  • 30. 08. 2024Warm-up festivalu METAL!!! v čele s ILL NIÑO je zde! Tato...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

EP 2023, Ultima Ratio / hardcore / Česko, Slovensko

S kapelami na tomto sedmipalcovém splitku jsem dosud neměl tu čest. Našince DEATH CULTURE DEPRIVATION jsem zaregistroval, když nahráli „Promo 2K19“, od té doby mi ale do zorného pole nevstoupili, o slovenské skupině jsem dosud nevěděl vůbec nic. Nyní, díky DEATH CULTURE DEPRIVATION, kteří nám poslali dva sedmipalce, to napravuji a mám na stole loňský split a letošní „Past“; na „Past“ se podívám příště, ať je dodržena časová posloupnost. Takže splitko...

DEATH CULTURE DEPRIVATION: Noise from Herálec 
Už deset let to spolu drhnou Marek a Kruppa, kolem nichž se protočilo několik muzikantů, než se usadili Komor a Wiki. Nejznámější tváří je bez debat Marek, který už toho odkroutil na HC poli hodně, nejen coby kytarista, ale taky jako basák nebo zpěvák (MRTVÁ BUDOUCNOST, FESTA DESPERATO, EVIDENCE SMRTI, COFFIN VARNISH); i ostatní už se někde realizovali, více bude v chystaném rozhovoru. 
Uvedená sestava nahrála v roce 2021 ve zkušebně demo a následně v Davosu deset věcí, které rozdělila na splity se STRAGE DI STATO a CONCUSSA. Na druhém kooperačním nosiči umístěné čtyři skladby jsou precizně složené, dobře zahrané a zajímavě nazpívané hardcorové vypalovačky, a aby bylo učiněno zadost označení z FB kapely v nadpisu, objevují se i noise prvky. Hned na začátku to chvíli hučí, ale mnohem zajímavější je, když se muzika rozjede. U podobně laděných kapel vždycky oceňuju, co nápadů a detailů dokážou nacpat do minutové stopáže – a DCD toho dokážou hodně. Hlavně kytarové klikyháky mě baví, Marek dokáže uplést pěkně zamotané party, které ale nejsou samoúčelné. Ve všech čtyřech písničkách je nějaká taková parádní pasáž, vyhrávka, melodie nebo riffovačka, která dokáže chytit a nepustit. Kytara má navíc pěkný řezavý zvuk, který je hozený spíše do metalu než do punku. Hodně výrazný je samozřejmě zpěvořev, Wiki má hlas výše položený a freneticky slova sype s kadencí kulometu; obecně mám v HC ženský hlas rád a Wiki to dává přesvědčivě. Sem tam jí sekunduje mužský hlas, ale dáma pána s přehledem válcuje. Rytmika taky válcuje, DCD nemají basáka jen pro okrasu nebo do počtu, basa pěkně kooperuje s kytarou a sem tam si střihne nějaký výrazný part, navíc dostává v celkovém soundu docela velký prostor. Bicmen to taky drtí, většinou fest rychle, ale zároveň dostatečně pestře; vedle klasických HC postupů se musí bicí přizpůsobovat kytarovým zapeklitostem nebo občasnému zvolnění.
Texty už podle názvů napsali DCD v češtině a reflektují v nich negativa různého charakteru, ať už jde o krysy v lidském těle nebo životní strasti. Napsáno logicky zkratkovitě, ale vcelku zručně, při poslechu slova nedrhnou.
7/10

CONCUSSA: D-takt raw punk band from Vranov nad Topľou 
I slovenská skupina, personálně asi propojená s ROXOR, už funguje více než deset let, na kontě má splity s DISTAX a SYSTEMIC DAMAGE a aktuální, v roce 2022 nahraný, materiál umístěný na právě popisovaném splitku. I když materiál… dva songy, jeden tříminutový, druhý o minutku kratší. Teoreticky tedy více času na budování atmosféry nebo nějaký vývoj. A prakticky?
První song začíná pozvolna, docela dlouho je to pomalé a zatěžkané, docela hezky vystavěné, ale náhle se, jako prásknutím biče, rozjíždí rychlá a žel úplně obyčejná HC smršť, do které zpívající členové chrlí slova hrubými hlasy. Ani jeden vokál mi nepřijde výjimečný, prostě hrubý řev, který se ničím neodlišuje od řady podobně laděných kapel, i když, abych oběma vokalistům nekřivdil, není vedený jen v jedné rovině; pánové se snaží o různé extrémní polohy, které mi ale do uší moc nelezou. Což je ale zejména zvukem, který je zahuštěný a přebuzený, nebo jak to popsat, prostě tlak, ale nepříliš přehledný, přijde mi, že se nahrávku nepovedlo dobře zmixovat; když se potkají zpěvy a činely, je to divné, činely zní vysloveně protivně a spolu s hlasy přeřvávají zbytek. Ještě že chvilkami kytara z oné masy vyjede výš a že se změní tempo, jinak by to byla jen ta masa. I CONCUSSA si pohrávají s noise, mezi skladbami je jedna taková krátká pasáž a na konci druhá, ale že by to mělo nějaký smysl…  Druhý „Človek“ se podobně jako první věc rozjíždí pomalu a pak se taky tempo proměňuje, ale to je tak všechno, co mě při poslechu nepříliš nápaditého materiálu přichází na mysl, protože zvuk mi poslech vysloveně ztrpčuje.
Texty jsou ve slovenštině a líbí se mi víc než všechno ostatní. Opět to nejsou žádné litanie, ale slova trefují hřebík na hlavičku jako kladivo. Zdánlivě je každý text o něčem jiném, ale oba spojuje lamentování nad různými nešvary, ať už jde o zaslepenost a sklony řešit trable jako v dávných dobách nebo lamentaci nad lidským konáním. 
4,5/10

Obal zaslouží pochvalu, přesně takhle to má vypadat. Vinylek ve vnitřní kapse, oboje v lepeném přebalu, příloha a samolepka. Nesnáším, když je deska jen ve dvojlistu, ze kterého se snadno vykutálí, tady je to OK. Navíc nechybí žádné potřebné údaje rozdělené mezi hlavní obal a přílohu, takže sestavy, texty, info o nahrávání, kontakty, děkovačky. Grafika vcelku pohledná, na titulce zřejmě vymývání mozku nějakého nebožáka, na příloze pravěcí lovci na haldě odpadků a v pozadí atomové hřiby, obrazy moderní doby, respektive znázornění známého úsloví „zpátky na stromy“. 

Rozdíly mezi oběma stranami/kapelami jsem popsal výše podrobně, na závěr dodám, že je evidentní, že se vyplatí investovat do zvuku, protože po sepsání téhle recenze nevidím důvod, abych se ke straně slovenské kapely vracel, což v případě našinců rozhodně hodlám.

Seznam skladeb:

  • DEATH CULTURE DEPRIVATION
  1. Krysy
  2. Demotivace
  3. Chcípni!
  4. V pasti
  • CONCUSSA
  1. Nové rámy
  2. Človek

Čas: cca 11 min.

Sestavy:

DEATH CULTURE DEPRIVATION

  • Wiky – voc
  • Marek – git
  • Kruppa – dr 
  • Komor – bass 

CONCUSSA

  • Pišta – git, voc
  • Turčo – dr
  • Andrej – bass
  • Dano – git, voc 

DEATH CULTURE DEPRIVATION
Bandcamp
Facebook

CONCUSSA
Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 20. 05. 2024
Přečteno:
756 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář