TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Souhrn zajímavých alb, která vychází v březnu 2024 + tipy na koncerty.

Johan

DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“
Gamballe rock, Magick Disk Musick
Od vydání „Romance panenky a kladiva“ utekly tři roky, což je v poslední době obvyklá mezera mezi alby skupiny DARK GAMBALLE. Zařadit hudbu vyškovských muzikantů do jedné škatulky je nesnadné, já už nějaký čas používám alibistické gamballe music, vydavatel pak uvádí electro rock & space metal crossover. Podle zveřejněných ochutnávek se nedají čekat dramatické změny, zase to bude snůška hitů, v nichž se prolínají ostré riffy s elektronikou a uhrančivými melodiemi a nad vším ční nezaměnitelný DeSedův hlas přednášející zajímavě napsané texty, jako bonus se objeví cover JASNÉ PÁKY. Ale jedna změna je viditelná už nyní – nové logo, které by se naštěstí (tím je z mé strany naznačeno mnohé) nemělo objevit na titulní straně obalů CD a LP, na kterýchžto formátech nahrávka vyjde.

 

Bury

MINISTRY (USA) – „Hopiumforthemasses“ 
Industrial metal, Nuclear Blast Records 
Legendární praotcové žánru v čele se svérázným strejdou Alem sice už trochu recyklují sebe sama, přesto jejich sedmnácté album bude minimálně událostí měsíce. Devět nových songů vyjde 1. března. Teď už by to chtělo fakt přiletět do Evropy! 

MESSIAH (Švýcarsko) – „Christus Hypercubus“ 
Death/thrash metal, High Roller Records 
Zavedený produkt z přelomu 80. a 90. let, čtyři dekády od založení, byť s mnohaletou pauzou. Přesto vyjde 1. března sedmé album, které nabídne deset skladeb. 

SUICIDAL ANGELS (Řecko) – „Profane Prayer“ 
Thrash metal, Nuclear Blast Records
Parta z Atén vydá po pěti letech devět nových skladeb 1. března. 

JUDAS PRIEST (UK) – „Invincible Shield“ 
Heavy metal, Epic 
Devatenácté album jedněch ze zakladatelů žánru NWOBHM vyjde 8. března a bude obsahovat 11 skladeb (luxusní edice další tři). Že má Rod Halford 72 let? No a co! 

SKELETAL REMAINS (USA) – „Fragments Of The Ageless“ 
Death metal, Century Media Records 
Úderný a brutální death metal nabídne deset skladeb ozdobených obalem, který namaloval slovutný Dan Seagrave. Vyjde 8. března. 

EXHORDER (USA) – „Defectum Omnium“ 
Thrash metal, Nuclear Blast Records 
Legendární thrashovka, která vydala pouhá dvě alba na začátku 90. let. Přesto se dokázala po delší době vrátit zpět a po pěti letech bude 8. března servírovat čtvrté album. 

VLTIMAS (Portugalsko/USA/Kanada) – „Epic“ 
Death metal, Season Of Mist 
V VLTIMAS figurují kytaristé Rune „Blasphemer“ Eriksen (ex-MAYHEM, AURA NOIR) a João Duarte (CORPUS CHRISTII), zpěvák David Vincent (ex-MORBID ANGEL), bubeník Flo Mounier (CRYPTOPSY) a basák Ype TVS (ex-DODECAHEDRON). 15. března vydají své druhé album, které bude obsahovat devět rouhačských skladeb. Co dodat víc? 

LEATHER LUNG (USA) – „Graveyard Grin“ 
Boogie metal, Magnetic Eye Records 
Pětice z Bostonu vydá debut, ve kterém smíchá stoner metal, doom a neúprosný sludge s pivem. Jedenáctiskladbová párty vypukne 15. března. 

ABORTED (Belgie) – „Vault Of Horrors“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Brutální death s gore kořením nabídne deset skladeb na dvanáctém albu těchto řezníků. Vyjde 15. března. 

NECROPHOBIC (Švédsko) – „In The Twilight Grey“ 
Blackened death metal, Century Media Records 
Desáté album pětice smrtonošů vyjde 15. března. 

BRODEQUIN (USA) – „Harbinger Of Woe“ 
Brutal death metal, Season Of Mist 
Název kapely inspirovaný středověkým mučicím nástrojem, na obalu obraz The martyr of fanaticism (José de Brito, 1895). Tohle nebude žádná legrace, nýbrž deset stupňů tortury. Očekávané čtvrté album kapely vyjde 22. března po dvaceti letech od toho předchozího. 

HIDEOUS DIVINITY (Itálie) – „Unextinct“ 
Death metal, Century Media Records 
Technický a zároveň brutální death metal bude k poslechu 22. března. 

CNTS (USA) – „Thoughts & Prayers“ 
Noisy punk, Ipecac Recordings 
Hlučné pětici z Los Angeles vyjde 29. března druhé album. Tohle rozhodně bude stát za poslech nejen z důvodu, že kytarista Mike Crain hraje s Mikem Pattonem a Davem Lombardem v DEAD CROSS. 

COFFINS (Japonsko) – „Sinister Oath“ 
Death metal, Relapse Records 
Hnilobně znějící old school death metal z Japonska, to jsou COFFINS, kteří si nadělí 29. března šesté album. Devět skladeb říznutých doomem a jako host Kam Lee z MASSACRE. 

Tipy na koncerty:
3. 3. CRYPTOPSY, ATHEIST, Ostrava – Barrák 
7. 3. MADBALL, SCOWL, THE CHISEL aj., Ostrava – Barrák 
16. 3. Okraj #001 (Bookfair/Zinefest, hudba, výstavy, přednášky, divadlo), Orlová – Futra 
23. 3. Víc než hudba, víc než móda vol. 11 (NONCONFORMIST, ABORTION, SEE YOU IN HELL aj., Brno – Sibiř 

 

 

 

Jindra

KHOLD (Norsko) – „Du dømmes til Død“ 
Black metal, Soulseller Records
KHOLD kombinují black´n´roll ve stylu CARPATHIAN FOREST s přístupností SATYRICON a melodičností SARKE, jejichž dva členové rytmické složky fungují právě také v KHOLD. KHOLD produkující syrový black metal, většinou ve středním tempu, zavánějící bažinou a rubášem, jsou možná jednou z nejpodceňovanějších norských blackmetalových kapel. Nové album vydají KHOLD 22. března u 
Soulseller Records.

DÖDSRIT (Švédsko) – „Nocturnal Will“ 
Black metal / crust, Wolves Of Hades
DÖDSRIT je projekt Christoffera Östera (ex-TOTEM SKIN), který se snaží spojit atmosférický black metal se syrovostí crustu. Historie DÖDSRIT se začala psát poté, co TOTEM SKIN nahráli své poslední album „Weltschmerz“. Zvuková krajina DÖDSRIT se pohybuje od chladné agrese po doomovou tíhu a znepokojivé kytarové melodie. Vokály vytváří zoufalou atmosféru na témata přírody a životních problémů. Novou porci muziky vydají DÖDSRIT 22. 3. 

VLTIMAS (Portugalsko/USA/Kanada) – „Epic“ 
Black/death metal, Season Of Mist
Na první pohled poměrně hvězdné seskupení bývalých členů CRYPTOPSY, MAYHEM a MORBID ANGEL se skrývá za ultimátním názvem. V hudbě, ve které převládá death metal nad black metalem, jsou stěžejními znaky Blasphemerovy riffy a nezaměnitelný charismatický záhrobní projev Davida Vincenta, někdejšího leadera deathmetalových velikánů MORBID ANGEL. Po albu „Something Wicked Marches In“ (2019) vydává tento all stars team druhou klatbu s vyzývavým názvem „Epic“. 

AC/DC (Austrálie) – sada 9 zlatých vinylů
Hard rock / blues rock / rock´n´roll, Columbia Records/Legacy Recordings 
V prosinci 2023 oslavili AC/DC 50. výročí svého prvního koncertu a nyní vydávají speciální vinyly. Kapela se chystá vydat svůj katalog na limitované edici zlatě zbarvených vinylů, počínaje 15. březnem s devíti alby; další vydání se očekávají později v průběhu roku. První sada zlatých vinylů zahrnuje: „Back in Black“, „Highway to Hell“, „The Razors Edge“, „Powerage“, „For Those About To Rock (We Salute You)“, „High Voltage“, „Dirty Deeds Done Dirt Cheep“, „Who Made Who“, které bylo v roce 1986 soundtrackem k filmu Stephena Kinga Maximum Overdrive, a dvojalbum „Live“. 

 

Opat

MISOTHEIST (Norsko) - "Vessels by Which the Devil is Made Flesh"
Black metal, Terratur Possessions
Mnou nejočekávanější deska měsíce března vyjde hned v jeho první den. Norští MISOTHEIST se dvěma dosavadními řadovkami vyšvihli mezi nejzajímavější artefakty oblíbeného labelu Terratur Possessions, naživo navíc zejména na Beyond the Gates před rokem a půl naprosto zabíjeli. Dosavadní mustr tří dlouhých skladeb na desce je zachován i protentokrát, věřím, že i kvalita zůstane na té nejvyšší úrovni. Album vyjde na CD a LP.

MERRIMACK (Francie) - "Of Grace and Gravity"
Black metal, Season of Mist
Po sedmi letech se dočkáme nové řadovky francouzských zlounů MERRIMACK, jejichž předchozí počiny poctivě sjíždím i v současnosti. Borci mají za bicími mistra Thomase Hennequina, takže je jasné, že lze očekávat pořádně nasypanou rychtu. Nicméně ani ostatní členové nezaostávají a i naživo do toho pokaždé vrazí pořádnou dávku úsilí. Co jsem zahlédl, chystají se i na evropské turné, takže se možná dočkáme i koncertního provedení novinky, která vyjde 8. března na CD i vinylu.

VLTIMAS (Portugalsko/USA/Kanada) - "Epic"
Black/death metal, Season of Mist
Druhá studiovka superkapely VLTIMAS také vyvolává nemalá očekávání. Debut "Something Wicked Marches In" se vyznačoval velkou kvalitou, klasickou Blasphemerovou rychlojízdou na kytaru, trochu civilněji znějícími Davidem Vincentem za vokálem i nezastavitelnými sypačkami Flo Mouniera. Z ukázek z novinky "Epic" lze vyvodit pokračování v nastoleném trendu, přičemž zejména song "Scorcher" je pořádný nářez. Více 15. března na vinylu a CD.

KHOLD (Norsko) - "Du dømmes til død"
Black metal, Soulseller Records
Mistr Gard opět v akci, a to už po dvou letech od poslední řadovky "Svartsyn". Neočekávám nic jiného, než šlapavý black'n'roll, ostatně KHOLD už se pěknou řádku let drží svého kopyta velmi pevně. Pokaždé mě ale nový počin kapely baví, ač nepřináší vůbec nic nového. "Du dømmes til død" vyjde 22. března u Soulseller Records na CD i LP.

VERWOED (Nizozemsko) - "The Mother"
Black metal, Wolves of Hades/Argento Records
A abychom měli každý březnový pátek ozvláštněný novou zajímavou blackovou řadovkou, v ten poslední v březnu vychrlí svůj počin mimo jiné nizozemská sebranka VERWOED. Borci z Utrechtu umí nasypat, umí ale i řádně zpomalit a zahrát na city, nicméně bez podbízivosti tolik vlastní mnohým současným post-blackům. I když, mluvit v množném čísle je v tomto případě nepřesné, studiově se na VERWOED podílí pouze Erik B.
Opomenout bych na závěr nechtěl ani novinky DARKESTRAH a ABOVE AURORA.

Tipy na koncerty:
8. 3. MESHUGGAH, THE HALO EFFECT, MANTAR - Praha, Forum Karlín
9. 3. HELL MILITIA, CHAOS INVOCATION, STÍNY PLAMENŮ, MALLEPHYR - Praha, Underdogs'
18. 3. ENSLAVED, SVALBARD, WAYFARER - Praha, Futurm
29. 3. JUDAS PRIEST, SAXON, URIAH HEEP - Praha, O2 Arena
30.-31. 3. Dark Easter Metal Meeting (TIAMAT, KAMPFAR, TAAKE, SODOM, BENEDICTION ad.) - Mnichov (GER), Backstage

 

4horsemen 

Tipy na koncerty:
09. 3. TORTHARRY, MURMUR, BLOODCREEK - Plzeň Parlament
12. 3. SUICIDAL ANGELS, FUSION BOMB, CRIMSON FIR - Praha Modrá Vopice
15. 3. F.O.B., EPIDEMY, HANTA - Plzeň Parlament
15. 3. CREATURES MEETING III - EXORCIZPHOBIA, NEUROTIC MACHINERY... - Praha Futurum
16. 3. CREATURES MEETING III - HORRIBLE CREATURES, HENTAI CORPORATION... - Praha Futurum
17. 3. BORN OF OSIRIS, ATTILA, AVIANA, CROWN MAGNETAR - Praha Rock Café
18. 3. ENSLAVED, SVALBARD, WAYFARER - Praha Futurum
23. 3. CATTLE DECAPITATION, SIGNS OF THE SWARM... - Praha MeetFactory
23. 3. FUNERAL PILE, MOORAH, BJES - Plzeň Parlament
30. 3. POPPY SEED GRINDER, CHOKED BY OWN VOMITS, AMOCLEN... - Praha, Modrá Vopice


Zveřejněno: 01. 03. 2024
Přečteno:
696 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář