Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

7. 2. 2024, Praha - Modrá Vopice

Nad Prahou se začalo smrákat, slunečné dny vystřídalo sychravo, které jako by bylo předvzěstí něčeho zlého. A právě něco zlého a rouhačského se mělo ve středu uskutečnit v pražské Modré Vopici, kam dorazili singapurští sypači IMPIETY. Zabijáky, kteří jsou na scéně už dlouhých 34 let, na evropském turné doplnili švýcarští deatheři NIHILO a HELLDRIFTER, melodic death metal ze Stuttgartu.

Příchod do vysočanského klubu byl poněkud smutný. Zhruba pět minut před avizovaným startem se zde nacházely tak dvě desítky maniaků, ticho jako v hrobě. A to ještě polovina z nich byla mimopražských. Při startu německých HELLDRIFTER krátce po osmé se přeci jen dostavilo ještě dalších pár lidí, ale celkově návštěva byla zhruba čtyřicetihlavá. Akcí je hodně, prachů málo, všední den, ale o něco víc občanů jsem na singapurské válečníky očekával.

Pětici HELLDRIFTER jsem letmo poslechl ve středu před koncertem a přiznávám, debut "Lord of Damnation" mě vůbec nebavil a od koncertu jsem neočekával, že by nějak výrazně moje mínění upravil. Maníci předvádějí přesně takový ten omšelý, žalostně neoriginální a vyčichlý melodic death, který nepřekvapí vůbec ničím. Bohužel, i naživo. Obyčejné riffy, v každé skladbě několik sólíček (jako jo, borci na kytary umí hrát, ale tohle začne být po pár minutách otravné), zpěv absolutně nevariabilní a bez charisma, bicí bez větší energie. Ale tak což, je to předkapela, hrála nějakých 35 minut, prostě nezajímavý průměr, řeklo by se... nicméně ještě horší mi přišlo vystupování, neustálé zpěvákovo vyvolávání těch pár lidí v klubu, halekačky, dlouhé kecy mezi skladbami, nesladěný outfit, kdy zejména basák vyčníval steampunkovými brýlemi v kombinaci s tílkem tak na basketbal a šortkami. Omlouvám se, ale takhle prostě ne.

Švýcarští NIHILO už v Česku za poslední dobu byli několikrát, jde o ostřílenější borce než v případě úvodní formace, a je to znát. Počiny vydávají pravidelně od roku 2008, na kontě mají čtyři řadovky a Češi je mohli vidět například před nějakou dobou na Enter the Eternal Festu ve Volyni. Za bicími mají zajímavého maníka, Damiana Fedeliho, který hraje také v black'n'rollových CHÖTZA a hlavně koncerty si dává na kytaru se zoroastriány DAKHMA. NIHILO jsou značně ovlivnění starou death metalovou školou, nic moc nového nepřinášejí, ale oproti první skvadře to sypou mnohem víc energičtěji a hlavně mnohem nápaditěji. Různé změny tempa, zasekávačky, rubanice protkané doom/deathovými pasážemi, navíc podpořené velmi solidním zvukem, akorát kopáky byly téměř utopené. Osobně bych ocenil trochu nápaditější vokál, Ragulan se drží hodně v jedné poloze a navíc to občas zní, jako by skladby ani neměly texty, pořád v jedné lince i dikčně, ale jako celek NIHILO předvedli hodně obstojnou show.

The Ultimate Black Death Kommand! IMPIETY nastoupili na stage krátce před desátou a okamžitě neurvale rozjeli desekraci po vzoru amerických ANGELCORPSE nebo raných MORBID ANGEL. Zejména lídr Shyaithan působil naprosto démonicky, stačil jeho pohled a všichni věděli, že bude následovat totální anihilace. První song IMPIETY dost odsrali zvukově, navíc Nizamu Azizovi v něm hned vypadla kytara, posléze už se sound srovnal a ač k ideálu měl poměrně daleko, dalo se v něm relativně orientovat. Čtveřice ukázala, že není třeba sáhodlouhých proslovů, nýbrž drtivých riffů a nakládačky od australského bubeníka Louise Randa, který to tam sypal dost syrově, ale nekompromisně. Shyaithan působil chvílemi spíše jako třetí kytarista než basák, jeho paroháče na čtyřstrunnou červenou bestii to pořádně prořezávaly.

Vrcholem celého setu byla jednoznačně dvojice skladeb "Christfuckingchrist" a "Abominate, Fornicate, Desecrate!" ze zásadního alba "Kaos Kommand 696" (2002), z dosud posledního počinu "Versus All Gods" (2019) zahráli IMPIETY závěrečnou "Magickal Wrath", dostalo se ale i na další desky skrze například "Salve the Goat". Po necelých 40 minutách IMPIETY zahlásili poslední song, přestože měli vyčleněnou hodinu, a byl jím "Torment in Fire" z alba "Skullfucking Armageddon" (1999). Jestli bych měl něco na koncertu Singapurců kritizovat, pak volbu závěrečného songu, protože po takové drtivé náloži to uzavřít punk/thrashovou odrhovačkou je prostě trochu škoda. Jinak ale velká spokojenost, nálož do xichtu, jak se sluší a patří.

IMPIETY na témže místě zahráli před zhruba sedmi lety. Tehdy jsem se na koncert nedostal, takže jsem rád, že jsem tentokrát dostal možnost svou absenci napravit. Takovýhle nájeb je občas potřeba! Škoda jen poměrně mrzké účasti, mělo by to ještě větší koule, kdyby se rozjel nějaký kotel. Můžeme být ale rádi, že to nedopadlo jako v německém Heidenheimu před několika dny, kde se na poslední chvíli pořadatelé rozhodli kvůli nedostatečnému předprodeji show zrušit. Byla by to škoda, protože IMPIETY zabíjeli!


Zveřejněno: 09. 02. 2024
Přečteno:
492 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář