Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Je deštivá středa 16.11. a v Praze se odehrávají dvě velice důležité akce. Jednak naše fotbalová reprezentace tvrdě bojuje na Letné o postup, ale také v Klánovicích v Black Psu se koná velmi zajímavý koncert.

Já jsem se nakonec rozhodl pro koncert! Mortician, Akercocke a Blood Red Throne předvedli něco tak úžasného, že skutečně nelituji, že jsem neviděl fotbal (i když mě to ze začátku mrzelo)?

Právě z důvodu deště a fotbalu, jak každý spěchal domů, bylo hodně bouraček a velké zácpy. Takže můj plán, že pojedu autem a vše bez problémů stihnu, se jaksi nevydařil, naštěstí koncert začínal o něco později, takže jsem to skoro stihl. Ve chvíli, kdy jsem vstupoval do sálu již buráceli norští Blood Red Throne. Tato kapela má ve světě poměrně velmi dobré jméno za svou šestiletou existenci a také tímto koncertem dokázali, že jsou to perfektně sehraní muzikanti s výbornými technickými výkony a velmi živou pódiovou prezentací jejich trochu švédsky laděného, nadupaného death metalu. Pro mě byli spíše novinka, sice jsem slyšel jejich druhé album, ale už je to dlouho a moc si to nepamatuji. O to větší jsem měl šok, po poslechu jejich setu ? musím si jejich alba pořídit. Nebyli sice nějak extra originální, ale měli perfektní zvuk a když ještě připočtu co jsem již zmiňoval, musím konstatovat, že pro mě byli velmi příjemným překvapením.

Zato další kapela už pro mě tolik neznámá nebyla. Abych se přiznal, přišel jsem hlavně na ně ? angličani  Akercocke. Když jsem před třemi lety dostal do rukou jejich druhé album ?The Goat Of Mendez?, tak jsem hned po poslechu první písničky nemohl věřit tomu, co jsem slyšel. Jen málo alb mě posadilo na pr*** tak, jako toto ? absolutní death, black, grind, progress metalové peklo. Moje očekávání proto bylo velké. Nechtěl bych se tady nějak rozplývat, ale předesílám raději hned, že to co Akercocke předvedli, řadím mezi své top 3 koncerty, co jsem kdy shlédl ? překonali mé očekávání o 100%. ?Vlítli? na to bez nějakých zbytečných prostojů, či dokazování si, jak jsou dobří a většině přítomných jen poklesla brada při pohledu na peklo, které Akercocke na pódiu rozpoutali. Zpěvák skákal, točil hlavou, ?growlingoval?, ?kvičel?, sténal, zpíval, do toho se dělil o výborná sóla se sólovým kytaristou, který zase točil poněkud přerostlým ?čírem?, ale na kytaru hrál perfektně. Ani basák se nenechal zahanbit. Ovšem pravá atrakce, alespoň pro mě a další, co tam byli semnou, byl bubeník. Podle mě nejlepší drtič, jakého jsem kdy viděl, naprosto hravě zvládal šílené rychlosti, ale také technické prasárny a to vše ještě s jakousi přirozenou lehkostí.

Akercocke mají na kontě 4 alba a hráli ze všech, což jsem přivítal s povděkem. Hned ze začátku zahráli dva nové songy aby vzápětí zničili vše co se hýbe písní všech písní Akercocke ? ?Of Menstrual Blood And Semen?. Jak jsem si všiml, nebyl jsem sám kdo byl, především z této pecky, v tranzu a zdálo se, že to i lidé znají. Dále hráli pestrou směs ze všech alb a neopomenuli ani (snad už se to tak dá říci) obligátní ?Justine? z debutového ?Rape Of The Bastards Nazarene?. Skutečně úžasný zážitek.

Po vystoupení Akercocke jsem byl tak naplněn dojmy, že jsem měl chuť odejít, aby mi to Mortician nezkazili?:D?ovšem zvědavost zvítězila. Jak jsem se v den koncertu dozvěděl, zpěvák a basák Mortician ? Will Rahmer měl 4 dny před tímto koncertem nehodu, nějak špatně zkombinoval své prášky, ?ruplo mu v bedně? a pobodal taxikáře, kterému pak také ukradl auto a chytili ho až na hranicích, když se pokoušel opustit Polsko. Teď mu hrozí trest odnětí svobody na 3-15 let. Takže se musel sehnat rychlý záskok. Nakonec se za mikrofon postavil zpěvák Blood Red Throne a basy se chopil kytarista a vokalista Akercocke. Takže sestava Mortician, navíc ještě s živým bubeníkem, byla víc než zajímavá. Jejich hlavní problém tkví v tom, že po několika písničkách začínají dost nudit a písně začínají splývat. Ať jsem se snažil jak jsem chtěl, moc věcí jsem nepoznal, uznávám ale, že také nemám od Mortician vše. Podle toho co jsem poznal došlo na většinu alb, jako jsou dnes již klasická ?Zombie Apocalypse?, ?Chainsaw Dismemberment? či ?Hacked Up For Barbecue?. Všichni se otáčeli na plné obrátky, přesto jsem však litoval, že mr. Roger Beaujard (kytara), nepřivezl i svou druhou kapelu - Mclassancy, kde obsluhuje bicí a která je i hudebně o hodně zajímavější. Jinak mě ale i Mortician překvapili, jejich set byl živý a naprosto neodpovídal popisu, jak prý hráli na Brutal Assaultu před pěti lety.

Každopádně, když to shrnu. Lidí bylo poměrně dost, až jsem byl překvapen, výkony všech kapel předčil mé očekávání a z normálního koncertu, na který jsem šel, se vyklubala perfektní akce, na kterou jen tak nezapomenu. Kdybych bodoval, tak dám Mortician i Blood Red Throne plný počet bodů a Akercocke ještě 2x tolik, navíc naši reprezentanti zabodovali také ve fotbale, takže jsme všichni mohli odcházet naprosto spokojeni.


Zveřejněno: 20. 11. 2005
Přečteno:
3244 x
Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 11. 2005 10:11 napsal/a D_M_C
Nick
Určitě nee, tebou zmiňovaný název kapely mi vůbec nic neříká:)
25. 11. 2005 18:07 napsal/a weronyka
D_M_C
Tvoj nick nejako suvisi s kapelou D.M.C. ci ee?
25. 11. 2005 17:29 napsal/a Dharm
For Corn
Tome tys tam byl??? Jsem tě vůbec neviděl...
24. 11. 2005 15:45 napsal/a Corn
bubeník
ten bubeník byl fakt fantastickej....
22. 11. 2005 18:53 napsal/a Dharm
recenze
d_m_c: pěknou recenzi jsi napsal, četl jsem jí a fakt se shodujem... no prostě Akercocke... to mluví za vše...