Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP/CD/MC 2023, Jawbreaker Records / thrash metal / Slovensko

Letos v létě oslaví (doufám) skupina ACID FORCE 10 let od vzniku; nikoliv 10 let existence,  respektive aktivní existence. Ono asi nešlo o vyložený rozpad, ale odmlka trvala skoro čtyři roky a slovenský band jednoduše sešel z očí i z mysli. Když se objevila informace, že ACID FORCE vydávají nové album, trochu jsem se porozhlédl a zjistil, že z předchozí sestavy se vytratil zpěvák a basák Teo, zpěvu se chopil kytarista Andrej, Erik (kytara) a Federico (bicí) zůstali na svých postech a do sestavy přibyl basák Juraj. Kvartet ožil v létě 2021, rok byl zavřený ve zkušebně a nekoncertoval, ale skládal nový materiál – a výsledek je tu v podobě alba „World Targets in Megadeaths“.

To vyšlo na všech typech nosičů, přičemž desky a kazety ve dvou barvách – černé a zlaté. Cédéčko je klasika všech klasik – vlastní kotouček vypadá jako první kompakty, které vycházely na přelomu osmdesátých a devadesátých let, tzn. kolečko bez barevného potisku, jen černé písmo na stříbrném podkladu. Retro dojem stvrzuje plastová krabička a klasický booklet, přičemž titulní cover i obsah bookletu opět evokují minulost – a evokují ji se vším všudy. Jak titulní obrázek – od známého ilustrátora Andereje Bouzikova –, tak vnitřek knížečky vypadají pěkně (i když ten Bouzikov už začíná být dost okoukaný; jedna věc je řemeslo, které samozřejmě ovládá, druhá nápady, které už začínají docházet), v bookletu jsou veškeré potřebné náležitosti (texty, sestava, pěkné fotky kapely, všechny informace související s nahrávkou), prostě poctivá práce. Ze švédského labelu Jawbreaker Records by si mohli vzít mnozí vydavatelé příklad. 

Příklad si vzala i kapela, a to z řady thrashových velikánů z dob dávno minulých, takže  hned v úvodní skladbě se (po krátkém epickém úvodu) objevují přímočaré party a střídání temp, chvíli je to fičák, chvíli oddychový pomalejší part. Nejvíc mě ale zaujal zpěv, Andrej je ideální pěvec pro tuhle muziku, jeho hlas do ní parádně zapadá, takový ten lehce ochraptělý křik/řev, kterému je vcelku rozumět. Další věcí, která hned praští do uší, je zvuk. S tím se peru i po řadě poslechů a přijde mi, že je kladen důraz na rytmiku a zpěv a že kytary jsou poněkud upozaděné. Hlavně ve slokách, v takové té riffovačce bych je vytáhl, solidně jsou slyšet v sólech, vyhrávkách, ale celkově mi to přijde škoda. Protože muzika je to zábavná, chytlavá, pestrá.

Prakticky každá skladba by se dala označit jako hitovka. Ve druhé „Preachers Of Mayhem“ vyniká poměrně dlouhé, ale hezky vymyšlené sólo, objevující se i nějaké skandované sbory, „Fast Friday“ je hozená do thrash´n´rollu, naopak „Rebirth Of The Sun“ je temnější a vedená ve středních tempech. Každý song trochu jiný, i vokál se proměňuje, ve zmíněné potemnělosti je hlubší a trochu zlejší, v další rychlojízdě „Praise The Atom“ položený výš a pěkně sedí do chytlavých partů. Ale nejen na chytlavých pasážích kapela staví, často rozjede bicmen vyhlazovačku a jsou to hlavně kopáky, co songy zahušťuje.

O zahuštění ale nemůže být řeč ve vzdušné „Lightning Cops“, která pluje na heavymetalové vlně a obestírá ji patina osmdesátých let, z kterých jako by vypadlo i kytarové sólo. Velice hravá věc, která se sem tam posouvá i k thrash metalu. Překvapení přichází s „Beyond The Concrete Fields“; po lehčí věci by se dala čekat kontrastující rotyka, ale kapela zvolila opačný přístup, zařadila klávesami a akustickou kytarou uvozenou instrumentálku, v níž hrají posléze prim silné kytarové melodie – když už se zdá, že to pánové přepálili s hrací dobou, na chvíli se přitvrdí a poté následuje další promyšlená pasáž plná kytarových kudrlinek, což je ještě jednou zopakuje v jiném tvaru. Myslím, že se ACID FORCE povedlo složit hezkou věcičku, která se na albu neztrácí, naopak. Závěr ale musí být ostřejší, takže s titulní věcí se vrací svižný thrash metal vyplňující tradiční thrashové teritorium.

Zatímco několik v nedávné době rozjetých thrashových kapel zaniklo (MURDER INC., KAAR), nebo se nachází ve fázi útlumu, ACID FORCE to nakopli a vydali kvalitní zábavné album. Není na něm nic, co by fanoušci thrash metalu s lehkými odbočkami k heavy metalu či -n´rollu neslyšeli, ale necelých čtyřicet minut se poslouchá samo, je to celé svěží, určitě i příslib do budoucnosti, pokud kapela vydrží… a pokud vydrží, dovolil bych si doporučit změnu přístupu ke zvuku.

Seznam skladeb:

  1. Out Of The Trench
  2. Preachers Of Mayhem
  3. Fast Friday
  4. Rebirth Of The Sun
  5. Praise The Atom
  6. Lightning Cops
  7. Beyond The Concrete Fields
  8. World Targets In Megadeaths

Čas: 36:42

Sestava:

  • Andrej Petro – guitars, vocals
  • Erik Leško – guitars
  • Federico Petrík – drums 
  • Juraj Ondrejmiška – bass 

Bandcamp
Facebook
YouTube


Zveřejněno: 08. 01. 2024
Přečteno:
589 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 01. 2024 10:27 napsal/a Mičl
!!!
Pro mě nejlepší žánrová deska roku!!! Skvělý riffy, stavba songů i frázování zpěvu! Já hodnotím 10/10 :)