TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

19.-20. 7. 2024, Volyně - areál koupaliště

Zdravíme všechny fanoušky UG metalu! Doufáme, že se, stejně jako my, všichni těšíte na devátý  ročník ETEF – Enter The Eternal Fire festivalu! Ten se uskuteční 19.-20. 7. 2024 ve Volyni v areálu koupaliště v jižních Čechách. Naváže na předchozí ročníky z let 2015-2020 a 2022-2023.

Aktuálně je v prodeji třetí edice vstupenek za 1500 Kč (+ transakční poplatek). V ceně vstupného je zahrnuto bezplatné parkování v okolí areálu nebo ve městě a stanování zdarma přímo v areálu.
Děti do 15 let (0-14,99) za doprovodu zákonného zástupce mají vstup zdarma.
ZTP mohou zakoupit vstupenky s 50% slevou.
Vstupenky jsou k dispozici u Fox Ticket:
https://foxticket.cz/akce/etef-2024

Dosud potvrzené kapely:

MEMORIAM
MEMORIAM je old school death metal! Kapela vznikla jako pocta zesnulému bubeníkovi BOLT THROWER Martinu „Kiddiemu“ Kearnsovi. MEMORIAM i nadále dokazují, že jsou kapelou, která nebude jen tak sedět a hrát na jistotu, protože každé následující album se od těch dalších liší. Poznávací komponenty zvuku kapely jsou vždy přítomny, avšak každé album přináší něco jiného a přitom nikdy neubírá na tom, co dělá z MEMORIAM kapelu, kterou jsou. Nové album „Rise To Power“ (2023) není výjimkou a je dalším skvělým přírůstkem do diskografie.

DOLD VORDE ENS NAVN
DOLD VORDE ENS NAVN vznikli z temných základů norské blackmetalové scény. Sestavu tvoří muzikanti z takových legendárních skupin, jako ULVER, DØDHEIMSGARD, SATYRICON a VED BUENS ENDE. Kapela se zrodila z uměleckých záměrů a vytvořila tak mezeru mezi pilíři tradičního black metalu a avantgardního rocku. DOLD VORDE ENS NAVN vydali v roce 2019 své debutové EP s názvem „Gjengangere I Hjertets Mørke“. Jejich první LP album „Mørkere“ se nese v syrové zuřivostí black metalu 90. let a předznamenává novou éru zloby. S každou skladbou přivolávají síly podsvětí a razí novou cestu black metalu, který je stejně zlověstný jako dechberoucí.

HATE
Nikdo nekombinuje death a black metal tak jako HATE. Čest otevření bran pekelných na soupisku našeho extremního metalového festivalu dáváme této polské mašině, zároveň v roli jednoho z headlinerů. S neochvějnou zlomyslností a pocitem atmosféry, který je pro kapelu jedinečný, na „Rugii“ (2021), jejich dvanácté plnohodnotné desce, posouvají hranice svého řemesla ještě dál. Po zvukové stránce jsou inspirování především extrémním metalem devadesátých let, black i death metalem, chtějí si uchovat co nejvíce organický zvuk. HATE jsou ve formě jako nikdy. 

KOLDBRANN
Nekompromisní, se zády ke světu a divokým šklebem! KOLDBRANN stojí v čele norského blackmetalového undergroundu už od vzniku v roce 2001. KOLDBRANN je od počátku notoricky známou živou kapelou, která koncertuje s kapelami jako TAAKE, URGEHAL, MARDUK, ONDSKAPT a proráží na festivalech jako Hellfest, Inferno, Party.San a Wacken. Pod vedením Mannevondových charakteristických přísných vokálů a Kvassových mazaných norských textů dodává KOLDBRANN od prvního dne to pravé „zboží“. S obskurními a jedinečnými riffy, oproštěnými od všech trendů a morových ran. Od syrového a chladného debutu „Nekrotisk Inkvisition“ (2003), až po pestré a osobité „Vertigo“ (2013). Nyní je na dosah nová kapitola! Po delší době bude na jaře 2024 vypuštěno čtvrté album! Očekávejte neúnavnou ukázku temné disharmonie! ETEF se opět otřese v základech.

NOCTURNAL
Nesvatý thrash metal! NOCTURNAL vyvěšují vlajku nenávisti již od roku 2000. Dokonce i jejich logo se objevuje na obalu alba DARKTHRONE „Dark Thrones and Black Flags“ z roku 2008 na kožené bundě nakreslené postavy. I to je důkaz, že se o nich ví nejen doma v Německu. NOCTURNAL vydali čtyři dlouhohrající alba, bezpočet splitek a épéček. Koncertují nejen v Evropě. Jejich black/thrash plný témat satanismu, smrti, zla, násilí a nenávisti uhrane v létě 2024 i volyňské koupaliště!

DORDEDUH
Další milník v historii ETEF! Rumunský DORDEDUH vytvořil se svým druhým plnohodnotným albem „Har“ (2021) ojedinělou a jedinečnou metalovou nahrávku, která posouvá hranice a nabízí něco nového a dosud neslyšeného. Bez nadsázky možná jedno z nejlepších a nejosobitějších metalových alb vůbec! Už na základě předchozích zkušeností se očekávalo, že kytaristé a zakladatelé Edmond „Hupogrammos“ Karban a Cristian Popescu aka Sol Faur přinesou album oscilující v hudebním prostoru mezi dark folkem a black metalem. A i když z těchto zdrojů skutečně čerpali, také nebojácně začlenili elektronické, gotické, rockové, psychedelické, prog a dokonce i popové prvky bez předsudků. 
Není to poprvé, co se Hupogrammos a Sol Faur podíleli na tvorbě ikonického alba. Oba měli hlavní role ve skládání mistrovského díla NEGURĂ BUNGET „Om“, které v podstatě dostalo Rumunsko na mapu heavy music. Toto duo založilo v roce 2009 DORDEDUH a brzy potěšilo kritiky i fanoušky EP „Valea omului“ (2010) a debutovým plnohodnotným albem „Dar de duh“ (2012). DORDEDUH na ETEF 2024 je velikou poctou!

BLODHEMN
Black metal rovná se Norsko, Bergen rovná se Norsko, BLODHEMN rovná se black metal horda z norského Bergenu. Od svého vzniku v roce 2004 BLODHEMN neúnavně pracují na tom, aby svůj black metal projev stále více podporovali výrazným zvukem a agresivním přístupem. Po EP „Brenn Alle Bruer“ (2010) vyšlo v roce 2012 debutové album „Holmengraa“, v roce 2014 druhé album „H7“ a na jeho podporu BLODHEMN vyjeli na turné po Evropě s MAYHEM. Následovalo třetí album „Mot Ein Evig Ruin“ (2019) a zatím poslední „Sverger Hemn“ (2022). BLODHEMN se již stali jedním z undergroundových fenoménů a poprvé je přivítáme na ETEF.

MASTER
MASTER & Paul Speckmann, toto spojení a tato jména asi vůbec nemusíme představovat. Původně americká, dnes spíše česká kapela MASTER je spolu s DEATH jednou z prvních kapel ve světě označovaných jako death metal. V novém roce 2024 očekávejme od těchto old school death metal veteránů nové album. „Saints Dispelled“ bude k dispozici 19. ledna prostřednictvím Hammerheart Records. V diskografii to bude již 15. deska od počátku jejich existence (1990). Co více říci o MASTER? Ve Volyni na ETEF 2024 to bude neuvěřitelný masakr!

OKKULTIST
Portugalská blackened deathmetalová kapela OKKULTIST, zrozena v roce 2016, získala globální pozornost úspěšným vydáním prvního alba „Reinventing Evil“ (2019). Druhé album kapely, zbrusu nová kapitola OKKULTIST – „O.M.E.N.“ (2023), bylo kompletně produkováno všemi členy kapely včetně frontmanky Beatriz Mariano. V roce 2019 OKKULTIST uvedli, že „před sebou mají ještě kus práce při vytváření vlastní identity“, ale právě  na albu O.M.E.N. ukázali, jakou cestou se budou jejich kroky upírat a začali tak naplňovat svůj cíl dostat se mezi lídry blackened deathmetalového světa!

HEIDNIR
Rakousko je běžně spojováno se svými krásnými jezery a horami, ale je také známé skvělými umělci, jako byl Mozart nebo metalové legendy PUNGENT STENCH, BELPHEGOR atd. Mezi ty novější patří HEIDNIR, který hraje velmi rozmanitý a neprimitivní black metal. Po vydání prvního alba „Von nächtlichen Erinnerungen“ v roce 2018, vydal Andreas Krempler, muž stojící za HEIDNIR, v roce 2022 druhé album „Jenseits des Kosmos“. Co leží za kosmem a říší HEIDNIRU? Jak opravdu rychlé a agresivní písně, tak groovy melodické partie v blackmetalovém, ale také v deathmetalovém rytmu. Texty jsou psány v rýmech a zabývají se tématy jako temnota, příroda a pomíjivost. Vrcholem je určitě píseň „Zu den Sternen“, a to i jako „cool“ hudební videoklip. Kapela, která to má do Volyně blíže, než spousta tuzemských band, jistě uvede celý ETEF dav do varu!

BOHEMYST
BOHEMYST, domovská kapela festivalu ETEF. Vše již bylo napsáno, ostatní by bylo nošením dříví do lesa... Avšak  můžeme prozradit název následovníka alba „Čerň a smrt“; druhé album ponese název  „Okultura“! Jistě z tohoto alba zazní na ETEF 2024 naživo několik skladeb, které budou pokračovat v duchu bohemian dark metalu, tj, hymnického black/death metalu s výrazným vokálem vedeným v českém jazyce. Že jsou v sestavě ex-členové MASTER´S HAMMER, AVENGER, DARK ANGELS a řady dalších kapel, je další důležitá informace. 

ALTARS ABLAZE
Death/blackmetalový projekt ALTARS ABLAZE se během své krátké kariéry dostal mezi špičku českého extrémního metalu. Je to i logické, jelikož sestavu tvoří zkušení harcovníci z kapel jako HEAVING EARTH, CULT OF FIRE, BRUTALLY DECEASED a dalších. První album nazvané „Life Desecration“ se profiluje nekompromisní tvorbou, která vstřebává ty nejostřejší death- a blackmetalové ingredience. Rouhačského antikřesťanského požehnání se dočkáme v létě i na ETEF prknech.

1000BOMBS
1000BOMBS můžeme brát jako thrash- a nově deathmetalové komando. Právě vydali nové album „Sentenced to War“. Bombardování rozjasňuje punková jízda „Pilsner Thrashquell“. To jsou ale mega koule! Střední thrashové tempo borci trochu deathově podladili. Asura začal chroptit, vokály se hodně povedly. Sestava 1000BOMBS je tvořená špičkovými muzikanty, které vídáme i v dalších kapelách, jako jsou INFERNO, TROLLECH, STÍNY PLAMENŮ nebo WAR FOR WAR. Volyňské koupaliště se na chvíli stane bojištěm. Bomby 1000BOMBS budou létat přímo z ETEF stage.

FLESHLESS
FLESHLESS, skvělá grind/deathmetalová muzika pro všechny extrémní fanoušky! Svou dráhu započali v roce 1993. Jsou neoddělitelně spjati s tuzemskou extrémně metalovou scénou a patří k tomu nejlepšímu a nejbrutálnějšímu, co naše česká scéna nabízí. Za 30 let své existence vydali kromě jiného 9 studiových alb. Do současné chvíle FLESHLESS koncertovali bezmála na tisíci koncertech a festivalech napříč třemi kontinenty. Nechyběla ani turné po Jižní a Severní Americe či Evropě. A ETEF a Volyně nesmí na seznamu chybět!

RAMCHAT
RAMCHAT, slovenská black/paganmetalová banda, právě slaví desetileté výročí (2013). Tato jedinečná kapela nahrála první kultovní alba jako „Bes“, „Karpaty“, „Atrana“, „Nepočaria!“. Na podporu RAMCHAT do celého světa vzniklo skvělé eponymní video „Nepočaria!“. Nořili se do své proslulé pohanské image čím dál hlouběji. Pozvánky na velké festivalové i lokální show se rapidně množily. RAMCHAT následně vydali umělecká díla „Jastrab“, „Lož a žlč“, „Znelo lesom“, „Krútňava“ a „Krveľ“ plné slovanské mytologie, pohanství, antikřesťanství a dědictví. V současné době vychází nová skladba „Vertigo“. RAMCHAT si na ETEFu užije každý, věřte tomu!

STÍNY PLAMENŮ
Haló! Speciální hlášení z Plzně pro celou komunitu ETEF. Blackmetalový bojový stroj STÍNY PLAMENŮ již 26 let vynáší z podzemí na zem příběhy rodu Čistírenských. Ty nejagresivnější skladby z bohaté diskografie zazní právě na tomto vystoupení. Nebude to však všechno, rozšířený speciální koncert vyvrcholí několika podobně laděnými písněmi z repertoáru kapely UMBRTKA. Na ETEF 2024 se tedy bude uctívat i Pán! 

RADIATION
Nuclear deaththrash terror! RADIATION je další unikátní uskupení na ETEF. Tato slovenská sebranka
byla rekrutovaná v roce 2007 z kapely STONE LIVER a má za sebou například koncert s TANKARD. Album „The Gift of Doom“ (2017) je zatím jejich posledním počinem. Jedna recenze: „Zachycení syrovosti staré školy. Má to intenzitu a tempo. Opravdu jsem si to užil.“ A užijí si to i všichni ETEF fanoušci.

IMPURITUM
Slyšíte o IMPURITUM poprvé? Nějaký další obyčejný death metal z jižních Čech, říkáte si? Ale omyl, ne nějaký, ale extrémně vydařený! Poctivý death s příměsí thrashe a prvky blackmetalové temnoty, který si mnohdy nezadá ani s takovými velikány, jako jsou BOLT THROWER. V českých kotlinách nemají příliš mnoho konkurence a o muzikantských kvalitách už vůbec nepochybujte. Kapela, jenž po cca šestileté hibernaci povstala loni z nečistého popela, vám ve staronové sestavě s novým zpěvákem zatluče rezavé hřeby hodně hluboko do těla. Jedinečná příležitost si tuhle sebranku vychutnat právě na ETEF ve Volyni!!!

POTHEAD 
POTHEAD intro: V hlubokých temných lesích Potštejnsko-Litického panství tyčí se hrad opředen neuvěřitelným tajemstvím. Záhadná sekta stráží jeho brány hlava nehlava. Pod vedením barona Mikuláše z Potštejna dnem i nocí potají šlechtí nové odrůdy konopí, navzdory Lucemburským mocipánům. Na nově připravované desce vzdává žižkovské uskupení POTHEAD hold tajemné historii hradu Potštejna. Vše zabalené do temného, černotou silně načichlého goregrindového hávu, který se však neštítí žádných vlivů, ani těch elektronických. Premiérové vystoupení černé tváře POTHEAD proběhne právě na našem ETEF festivalu.

DEADROOTS
Naposledy jsme měly ve Volyni adolescenty DESTROY! DEADROOTS je věkovým průměrem lehce nad 16 let ještě předčí. Jak se říká, „kámen nepadá daleko od stromu“, platí i pro zakládající členy, jelikož jsou to synové aktivních hráčů kapel SATISFUCKTION, TAEDIFER, INGROWING, LOCOMOTIVE… DEADROOTS skládají vlastní písničky. Jejich hudba stojí na základech poctivého metalu, groovy riffech a mladické nasranosti. V roce 2023 vydali první EP „Trapped“ a letos nahrají své první plnohodnotné album ve studiu Hellsound pod dozorem producenta Honzy Kapáka (BOHEMYST, MASTER´S HAMMER, AVENGER…). 

Další potvrzené kapely budou postupně zveřejňovány na FB a webu akce, sledujte tedy naše informační kanály pro nejčerstvější informace! 

https://www.facebook.com/eteffest/ 
http://etef.cz/

Děkujeme za přízeň!

ETEF Team

ETEF = (old school metal + přívětivé prostředí prvorepublikového koupaliště + rodinná přátelská atmosféra + levné občerstvení + stanování zdarma přímo v areálu + parkování zdarma max. pět minut pěšky) = zábava pro metalové tradicionalisty!


Zveřejněno: 10. 01. 2024
Přečteno:
1200 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář