HEIDEN – Andzjel

22.9. 2023, Praha – Modrá Vopice

Warm-up festivalu Kafest měl slavnostní nádech. Velice očekávané album „Spiritual Exodus“ křtila EXORCIZPHOBIA z Trutnova. Tedy skupina, která je duchem domácí scény. Proto fanoušci a hosté tvořili skvadru důležitých lidí. Areál Modré Vopice skrápěl déšť, což zas nebyla taková tragédie. Páteční show si vystačila s vnitřními prostory legendárního dřeváku, jenž nedávno slavil 30 let existence. Uvnitř budil zájem merch skupiny z Krkonoš, kde skoro až posvátně zářila několikrát naklonovaná malba Paola Girardiho. 

Obecenstvo měli rozehřát dva předskokani. DEADROOTS jsou na úplném začátku kariéry. Set nabízel chody ve středních tempech a to, o čem jsem psal v recenzi na singl „Trapped“. Nepatří do mého posluchačského záběru, ale herní projev působil sympaticky. Všechny instrumenty zněly čitelně. Zpěvák do toho dával hodně. Mile překvapilo, že se všemi ingrediencemi byla show celkem dynamická. Rozhodně naděje do budoucna.

ACID FORCE ze Slovenska tam kopli vyšší rychlost. Valili více do punku. Žádné pozlátko, prostě jen radost z hraní thrash metalu. Oslovili maniaky k tanci a rozpohybovali oko circle pitu. Sousedy z východu jsem chtěl vážně vidět, jelikož dlouho hibernovali a fošnu „Atrocity For The Lust“ uznávám. Kytarista Andrej po odchodu Tea (v současnosti kytarista FAÜST) převzal mikrofon a dodal kapelnímu výrazu hlubší obhroublejší hlas. Sound byl trochu plošší a po nějaké čtvrthodině už mi jednotlivé skladby splývaly dohromady. Uvidíme 3. listopadu na novince „World Targets In Megadeats“.

Létající talíř z Jonquiéru v Kanadě ztroskotal v San Franciscu a trosky odlítly až do Trutnova. Tam jimi EXORCIZPHOBIA naplnila dodávku, odvezla směr Vopice, aby s precizností architektů pyramid vystavěla něco nadčasového. Bandu z Krkonoš jsem v poslední době míjel. Ona totiž hraje strašně často v zahraničí, hehe. Nepamatuji její lepší show. Oblíbená EXOŠKA hrála skoro dvě hodiny! Nazvučeno měla dokonale. Jakmile odstartovala živou produkci starším válem „Game Ends, Secret Is Revealed“ a poté přispěla novějším „Corporate Dance“, dávala jasně najevo, že ze svištící feel good rokenrolové party se stala nejlepší česká thrashmetalová skupina. Sóla jak vystřižená z Bay Area, vyhranost, větší důraz na rytmiku, včetně kytarových struhadel. Takže při té jízdě třaskavé riffy správně štípaly. Charakteristické čisté zpěvy zůstávají, ale nabraly pěknou sílu a jsou hravější. Ze Skořího roste výborný vokalista, což vlastně stvrzuje čerstvým materiálem. 

„Spiritual Exodus“ pokřtil pořadatel akce Kafe a jeho kámoš Koník ze Support Underground. Oba toho pro vystupující umělce udělali moc, takže volba kmotrů opodstatněná. Tuším, že CD zažilo trojí křest. Napřed pivem Krakonoš, pak chilli omáčkou a Koníkovo medovinou. Pak vyvstala tradiční otázka posluchačů: „Bude ještě horký materiál dobrý na koncertě?“ A byl. Když jsem ho slyšel ten den z Bandcampu, tak mně studiové zpěvy přišly dost upravené, ale frontman mazácky naživo zandal. Jestli trutnovští předchozím zářezem „Digitotality“ našli směr, tak dalším skladatelsky narostly. Mají tam vychytávky, které používají hvězdy světového thrash metalu a zajímavé melodické kontrasty. Během večera zazněly z vousatějších kousků klipovka „About Us Without Us“, moje tajná oblíbenkyně „Just One Shot“ a mnoho dalších. Extraliga!

Video ze křtu „Spiritual Exodus“
 


Zveřejněno: 27. 09. 2023
Přečteno:
991 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář