Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

digital 2023, vlastní náklad / thrash/groove metal / Česko

Někdo by mohl klást otázky, proč píšu o mladé začínající kapele, která se ještě bude hledat. Znám lepší otázku. Co může mladíky v metalové skupině motivovat ke zlepšování? Vidina koncertu, nějaká publicita a uvědomění si, že patří do nějaké scény. Letos svá slova věnuji teenagerům již potřetí. Pokud má někdy nastat generační výměna, musí náš rybník plodit mladé štiky a věnovat jim péči. Po MÖRGHUUL a DESTROY! přichází řada na pětičlenné hejno štik DEADROOTS z jižních Čech, jehož průměrný věk ukazuje hodnotu 16 let!

Třískladbový záznam „Trapped“ trvá skoro 9 minut. Stopáž tak akorát, aby pořadatel měl představu o repertoáru. Navíc opus má svěží zvukový kabátek. Výdobytek dnešní doby, tak proč nevyužít pokrok ve svůj prospěch. Cením, že výsledný produkt není stylově moc rozkročený jako v případě DESTROY! a opravdu z poslechu leze metal. 

Titulku zdobí kytarový riff „Painkillerovského“ střihu. Pak skladba transformuje do zajímavého, až melancholického, refrénu. Kluci jsou slušní hráči na kytary a basu. Tuto skutečnost stvrzuje kytarové sólo. Následující dva vály dost zavání brazilskou džunglí. Řekněme, že „Find Me“ má nájezd podobný SOULFLY a „Unstoppable“ kňourá stylem kytary Andrease Kissera ze SEPULTURY. Cítím tam skladatelský úmysl závěr správně vygradovat. Po krátkém basovém výstupu přichází frontmanův brutální výkřik.

Tím se dostávám ke zpěvům. Vokalista má přes svůj mladý věk parádní barvu, kterou podle situace umí různě zabarvit. U mladíků mívám se zpěvy většinou problém. Někdy hystericky pějící adolescent působí úsměvně nebo z toho bolí uši, ale DEADROOTS mají za mikrofonem poklad. Jinak prvotina plyne ve středních tempech. Nechal bych si líbit, kdyby bicí byly více našlapané. V první skladbě mně asi ve dvou momentech pod kůži zrovna moc nelezly. Ve zbývajících dvou písních nijak výrazně nekazí dojem, dokonce teprve patnáctiletý (!) bicmen sem tam z rukávu vytasí svižnější výpad. 

DEADROOTS drží dobré karty. Rytmicky hravý digitální singl „Trapped“ nedopadl vůbec špatně. Uvidíme, jak studenti metalu dopadnou při zdokonalování svých schopností a skládání dalšího materiálu. Dost bude záležet i na talentu. Někdo ho prostě má a někdo ne. Aby udělali průvan, budou muset zařadit na vyšší rychlostní stupeň a dát do autorské tvorby kus sebe.

Seznam skladeb:

  1. Trapped
  2. Find Me
  3. Unstoppable

Čas: 8:30

Sestava:

  • Mates – bicí
  • Pája – kytara
  • David – kytara
  • Štěpán – basa
  • Matěj – zpěv

ROZHOVOR

Facebook

deadrootsbooking@gmail.com 


Zveřejněno: 22. 08. 2023
Přečteno:
1256 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 04. 2024 21:24 napsal/a DonY
Jan
Ty vole jste husty
22. 08. 2023 22:52 napsal/a Mičl
...
Ono - ono všechno nemůže být old school. A taky doufám, že nebude :) k 90-sátkám - v devadesátkách vzniklo spousta "nejlíp" znějících metalových alb vůbec - vlastně nevím kde začít - Entomed, At The Gates, Melvins, Pantera, Slayer, Metallica, Alice In Chains, Anthrax... Do toho fenomén grunge, nu-metalu... Já bych kluky nechal, ať mají volnou ruku a udělají si to po svým, hmmm? :) mají na to!
22. 08. 2023 08:05 napsal/a Matěj
Arogantně-diletantní názor
Doufám, že se týpci zlepší a uvědomí si sebe sama. Takto se zatím jedná o velice nenápaditou muziku inspirovanou 90s metalem (za mě nejhorší érou metalu), která se očividně sice stále hledá, je ale přes to mnohem více utvrzená než právě třeba Destroy!, což ja za mě spíš škoda, protože jestli Deadroots zůstanou na současné cestě, obávám se že tu bude nezajímavá groove kapela, což je přežitek který domácí scéna podle mě nepotřebuje. Klukům určitě ale fandím a doufám že se tímto směrem nevydají. Z poslechu jasně vyplývá, že jsou talentovaní a znají své nástroje dobře. Uvidíme co bude dál. Na kapelní fotce vypadají jinak sympaticky. Týpek ve Slipknot mikině působí vtipně, ale já bych v jeho věku asi pózoval stejně.