Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Souhrn zajímavých alb, která vychází v srpnu 2023 + tipy na koncerty.

Bury

CRYPTA (Brazílie) – „Shades of Sorrow“ 
Death metal, Napalm Records 
Se svým druhým albem se vytasí mezinárodní sestava kapely CRYPTA poskládaná kolem frontwoman Fernandy Liry. 13 nových deathmetalových songů prorostlých blackem vyjde 4. srpna.

SKINDRED (Wales) – „Smile“ 
Ragga metal, Earache Records 
Na oslavu 25 let existence vydá své osmé album kvarteto, které mícha alternativní metal, punk a třeba reggae, pop nebo elektroniku. Tucet skladeb vyjde 4. srpna. 

KATAKLYSM  (Kanada) – „Goliath“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Na svém patnáctém albu představí legendární smrťáci příběh Davida a goliáše zasazený do současné prohnilé moderní doby. Desítka skladeb vyjde 11. srpna. 

THE HIVES (Švédsko) – „The Death of Randy Fitzsimmons“ 
Rock, Disques Hives 
Na svém vlastním labelu vydá šesté album po více než jedenáctileté odmlce kapela fungující od počátku 90. let. Dvanáct skladeb lehce přesáhne půlhodinu hracího času a nabídne svou rockovou muziku s punkovým přístupem. Nahrávalo se ve studiu Bennyho Andersona, člena skupiny ABBA. 

ORBIT CULTURE (Švédsko) – „Descent“ 
Melodic death/groove metal, Seek & Strike 
Čtvrté album s deseti skladbami vydají švédští melancholici 18. srpna. 

INCANTATION (USA) – „Unholy Deification“ 
Death metal, Relapse Records 
Třinácté album, které bude obsahovat deset songů, nabídnou svým fanoušků deathmetalové ikony z Pensylvánie 25. srpna. 

FILTER (USA) – „The Algorithm“ 
Industrial rock, Golden Robot Records 
Tři desetiletí na scéně a nesmrtelný hit „Hey Man Nice Shot“ z poloviny 90., to jsou FILTER. Osmá studiovka vyjde po sedmileté pauze 25. srpna a bude obsahovat 11 skladeb nesoucích se ve znamení industriálního rocku/metalu nebo post-grunge. 

Alice Cooper (USA) – „Road“ 
Rock, Earmusic 
Nesmrtelná ikona (75 let) vydá 25. srpna nové album, 22. sólové a celkově 29. Třináct nových skladeb nahrál společně se svou živou kapelou a jedná se o koncept historek, které se udály během cestování. 

Tipy na koncerty:
4. 8. SETKÁNÍ SVOBODNÝCH DUŠÍ – Malá Bystřice, Santov 
18.–19. 8. VZDOR FEST – Hostašovice, Pramen Zrzávky 


Opat

BLUT AUS NORD (Francie) - „Disharmonium – Nahab“
Avant-garde black metal, Debemur Morti Productions
Mistr Vindsval zůstává nesmírně činným, a tak tu po roce máme druhý díl Disharmonia. První „Undreamable Abysses“ rozhodně udržela kvalitu na vysoké výši, ač mi předchozí hitový „Hallucinogen“ byl o něco bližší. Nicméně jestli „Nahab“ bude následovníkem předchozího dílu, bude to opět světová kvalita, hudba absolutně svojská, charakteristická pro svůj zvuk, pro své kompozice i vokály. Tentokrát se Vindsvalova družina vytasí hned s 11 skladbami (počítám do toho i tři intra/intermezza), a to 25. srpna na všech formátech u domovského labelu Debemur Morti.

INCANTATION (USA) - „Unholy Deification“
Death metal, Relapse Records
Americká legenda dodržuje interval nastavený v posledních letech a po třech rokách se opět vytasí s novou studiovkou. Desky čtveřice pobývající v Pensylvánii mě bavily vždycky, nicméně natěšenost tentokrát ještě vzrostla po naprosto úchvatném vystoupení na Enter the Eternal Fire Festu ve Volyni. Ten zvuk (!!! - na to nezapomenu, virbl a přechody zabíjely naprosto nehorázně), to nasazení, ta skvělá a zároveň pohodová atmosféra ukázala INCANTATION v absolutně perfektní formě. Doufám, že ji přenesli i na „Nesvaté zbožštění“. Vyjde taktéž 25. srpna u Relapse Records.

RUNESPELL (Austrálie) - „Shores of Náströnd“
Black metal, Iron Bonehead Productions
Od dvou světoznámých formací více k undergroundu se přeneseme s Australanem Nightwolfem, nově doplněným o dva další plnohodnotné členy – Basilyskem na bicí a vokály a Irrwychtem za klávesami. RUNESPELL už mají na kontě čtyři studiovky, které vynikaly syrovým, ale melodickým blackem s medieválním nádechem. Jsem zvědav, jak doplnění o dva nové členy kapelu posune, dozvíme se 11. srpna, kdy „Shores of Náströnd“ vyjde na LP i CD u Iron Bonehead.

Tipy na koncerty:
8.-12. 8. BRUTAL ASSAULT – Pevnost Josefov, Jaroměř
28. 8. DRAGON H FEST (ASCENDED DEAD, DETERIOROT ad.) - Praha, Underdogs'

 

Kubina

CRYPTA (Brazílie) – „Shades Of Sorrow“
Death metal, Napalm Records
Před hodně dlouhou dobou jsem na koncertě slyšel brazilské lvice z NERVOSY. Ale asi moc holek najednou zpívalo českou muzikálovou písničku „Teď královnou jsem já“, tak vznikla nová banda CRYPTA, kterou založily ex-NERVOSA členky Fernanda (basa, zpěv) a Luana (bicí).  4. srpna jim vyjde již druhá řadovka. Nejspíše geniální načasování. Začátkem roku v konkurenci alb od OBITUARY nebo MEMORIAM by to nikoho nezajímalo. V létě toho moc nevychází, člověk má exotičtější nálady, a tak i já pravděpodobně párkrát poslechnu „Shadow Of Sorrow“.  Sice si stále myslím, že za jejich popularitu může z padesáti procent fakt, že jsou ženy, ale rozhodně nové singly se poslouchat dají. Takový „light“ death metal s troškou black vlivů a thrashmetalovou texturou. 

 

Jindra

INCANTATION (USA) – „Unholy Deification“
Death metal, Relapse Records
Ještě mám v živé paměti sobotní vystoupení terestriálních zaklínačů na ETEF ve Volyni vymykající se běžným kapelám rochnícím se ve smrdutém death metalu. Rytmicky strhujícími melodiemi, chytlavými háčky a neúprosnými blasty zabalené v množině makabrózních zvuků skvěle demonstrují chápání hudby. John McEntee vybudoval naprostý kult.

SVARTKONST (Švédsko) – „May the Night Fall“
Black/death metal, Trust No One Recordings
Velice citlivé skloubení obou metalových žánrů, aniž by vyčníval jeden nad druhým, s citem pro melodii a zároveň tolik potřebnou agresivitu s impozantními sóly je vizitka one-man projektu Rickarda Törnqista ze švédského Härnösandu. I třetí deska se mistrně zmítá v deathmetalovém podhoubí s vlivy black metalu v podobě kytarových exkurzí evokujících bzučící pilu švédského dřevorubce.

CRYPTA (Brazílie) – „Shades of Sorrow“
Death metal, Napalm Records 
Nevím, jestli pro babskou kapelu je vyjádření, že znějí jako chlapi, kompliment, nebo ne, ale v případě brazilských divoženek upnutých v latexu si nemůžu pomoct. Kapela složená z ex-členek NERVOSA, BURNING WITCHES a HAGBARD, což by měly být indicie kvalitního rodokmenu, vydává svou druhou hostinu riffů středně rychlého BOLT THROWER ovlivněného materiálu.

BLUT AUS NORD (Francie) – „Disharmonium – Nahab“
Atmospheric black metal, avant-garde/industrial, Debemur Morti Productions
Kapela, která se vzpírá konvencím a hrubě nesouhlasí s nastavenými normami, podivíni BLUT AUS NORD, vydává rok po posledním rozervaném albu „Disharmonium – Undreamable Abysses“ již 15. album, na kterém mají své místo zvuky plné kytarových ozvěn, syntezátorů a disonantní špíny. Výlevy a vrčení předpotopní mizérie v podání Vindsvala vyvolávají neklid a cílenou nejistotu.


Zveřejněno: 01. 08. 2023
Přečteno:
1539 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 08. 2023 18:51 napsal/a Bury
Hives
Díky za pozorné čtení a upozornění na překlep. I to se může stát! :)
01. 08. 2023 11:08 napsal/a Bhut
The Hives
Podle mě The Hives vznikli už v šedesátých letech (smích). Ale oficiálně fungují od roku 1993 (první album - 1997). Jen tak mimochodem je to z téhle nabídky album, na které se fakt nejvíc těším.
01. 08. 2023 08:37 napsal/a Kubýk
S těmi The Hives fungujícími už od počátku 80. let to je asi nějaký úklep ne? Pokud vím vznikli na začátku 90. let a zpěvákovi Pellemu by na začátku osmdesátých let byly 2-3 roky :-)