Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

MC 2022, Hardcore Loves All Colors Records / hardcore, crust / Česko

Historie jihlavské skupiny MESSERSCHMITT 109 se psala necelé čtyři roky – vznikla v roce 2005 a skončila v roce 2008. Páteř sestavy tvořili členové PRŮMYSLOVÉ SMRTI, kteří si promíchali nástroje a pustili se do tvorby d-beat/crust rotyky. Původní sestavu tvořili Johan – bicí (v PS kytara), Mičl – baskytara (v PS zpěv), Peťák – kytara (v PS baskytara), k nim se přidal na druhou kytaru Cejny z RAPSÖD a k mikrofonu se postavil Jurka (EDITH). Po odehrání několika koncertů i krátkého česko-německého tour v roce 2007 nastal třesk v line-upu a Johan s Cejnym to zabalili. Po cca roční pauze za bicí zasedl další člen RAPSÖD Čípan, s nímž bylo nahráno šest songů ve studiu Andy´s Sound v Havlbrodě. Pokračovalo koncertování, vznikaly i nové věci, ale k jejich zaznamenání už nedošlo, na konci roku 2008 se kapela rozpadla.

Dva kousky z nahrávacího session z roku 2008 se vešly na sedmipalcové splitko s JONESTOWN, jeden na kompilační desetipalec vydaný v Německu a komplet vyšel až v roce 2021 na kazetě. Ta se velmi rychle, během tří dnů, vyprodala, takže je tady druhé vydání na MC, logicky opět pod Mičlovým labelem. Ten si zakládá na „all colors“, takže i tentokrát se jedná o výraznou barvu nosiče, dle vydavatele jde o „radioaktivní partyzánskou kazetku barvy prošlýho absintu“. Obal taky používá skoro vojenskou barvu, zelenou, která má zvláštní odstín, nikoliv však khaki, na titulce je docela pěkná koláž, dále obal obsahuje všechny potřebné informace (sestavu, seznam skladeb, info o nahrávání, kontakty, náklad).

Kazeta pak obsahuje oněch šest songů, z nichž mě část příjemně překvapila, dosud jsem totiž s MESSERSCHMITT 109 neměl tu čest. Měl jsem, nevím proč, zafixováno, že to bude nějaký bordel, ale muzika na „Det är helvete“ je docela srovnaná a místy i zdravě chytlavá. Prim hrají klasické hardcore postupy lehce šmrncnuté špinavým metalem, do toho zpěvák řve obhroublým hlasem, který mi do produkované muziky moc nesedí. Jurka (později LACK OF SUN, CAPSAICIN, RMUT) disponuje hlubšími polohami, mně by do muziky lépe seděl klasický srozumitelný HC křik, aby bylo rozumět textům. Ne, že by zpěvákovi nebylo rozumět ani slovo, ale spoustu slov nechytám… 

„Nevěř“ začíná v duchu švédského chrastivého death metalu & crustu, jednoduchý rytmus, řezavá kytara, zahuhlaný řev, zpočátku se žádná posluchačova euforie nekoná. Mnohem lépe mi do uší leze „Jihad“, rychlejší a melodičtější vál s kvílivými kytarovými výjezdy a svěžím sólem, tohle se mi do vkusu trefuje, dobrá práce. A v podobném duchu valí i „V hrobě“, hardcore/crustová vypalovačka s krátkým nasekaným intermezzem, posléze i basovou vsuvkou a v závěru s další povedenou kytarovou pasáží.

Na druhé straně se taky začíná crust/metalově, krátká rychta „Nepřítel v hlavě“ ale, kromě refrénu, nedisponuje záchytnými body, navíc podivné useknutí na konci taky na dojmu nepřidá. Název nahrávky je odvozený od stejnojmenného songu „Det är helvete“, což je švédsky „Je to peklo“, text je taky ve švédštině a muzika logicky odkazuje na švédský crust. Song je to kratinký a do paměti příliš hlubokou rýhu nevyřezává. To poslední položka „Naživu“ je jiné kafe, zpočátku tísnivá atmosféra a pomalé tempo, do kterého vokál sedí mnohem lépe, po rozjezdu svižný HC rachot a opět chytlavé pasáže – v tomto duchu vedená tvorba MESSERSCHMITT 109 je mi nejbližší a poslouchám ji s chutí. A taky si říkám, že je docela škoda, že to kapela zapíchla, s podobně znějícím materiálem by se neztratila ani dnes. 

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Nevěř
  2. Jihad
  3. V hrobě
  • Strana B
  1. Nepřítel v hlavě
  2. Det är helvete
  3. Naživu 

Čas: cca 15 min.

Sestava:

  • Jurka – řev bitevních polí
  • Peťák – skřípot šrapnelů
  • Mičl – barelový bomby 
  • Čípan – tanková dráha

Bandzone

mipunk@seznam.cz 


Zveřejněno: 24. 03. 2023
Přečteno:
786 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář