Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

MC 2022, Filth Junkies Records / death/doom metal / USA

Žánr, který dali světu američtí DEATH Chucka Schuldinera debutem „Scream Bloody Gore“ z roku 1987 převzal základy thrashe, zpěv se zredukoval na growl, kytarová sóla plná technických fines nahradily zemité riffy a neexistovaly zvrhlejší texty jako právě ty v death metalu. Ačkoli deathmetalové kapely postupně tento styl ohýbaly do různých mrtvolných podob, na jeho autentickém stylu, v současnosti označovaném jako „old school death metal“, zůstává aura atraktivity.

Pro Chrise Reiferta (SIEGE OF POWER, PAINTED DOLL, ABSCESS, DEATH) a Grega Wilkinsona (DEATHGRAVE, I WILL KILL YOU FUCKER, LEATHER GLOVE) byl rok 2022 docela tour de force. Nejdříve v dubnu se svým projektem STATIC ABYSS vydali debutové album „Labyrinth of Veins“ a v září ve své domovské kapele AUTOPSY deváté album „Morbidity Triumphant“. Zatímco bubeník a zpěvák Chris Reifert je jedním ze zakladatelů AUTOPSY, basák Greg Wilkinson nastoupil do AUTOPSY poté, co v roce 2021 odešel Joe Trevisano.

V roce 2021 dostal Wilkinson, mj. studiový inženýr, nabídku na využití Great American Music Hall v San Franciscu, která kvůli covidovým restrikcím nemohla pořádat koncerty. V historické budově bylo dost místa na to, aby se mohli společně s Reifertem oprostit od dlouhotrvajícího nicnedělání a tvořit. Nabídka nahrávat v takovém prostředí se jednoduše neodmítá. Wilkinson tak mohl obsluhovat mixážní pult (postaral se i o mix a mastering), aniž by se musel s někým přetahovat o místo. „Labyrinth of Veins“ bylo nahráno v Earhammer Studios v kalifornském Oaklandu a zmíněném Great American Music Hall.

Uvnitř vkusně vypraveného obalu, kterému dominuje obrázek podobný labyrintu zahrady lednického areálu, v tomto případě spíše krevního řečiště, jsou uvedeny veškeré relevantní informace včetně přehledných textů a společné fotky obou protagonistů.

„Feasting on Eyes“ dělá přesně to, co by měla dělat každá úvodní píseň, udává rytmiku drsňáckým riffem, chytne pod krkem a dává posluchačům ochutnat, jaké muzikantství vlastně přijde. Thrashově naštvaná až rozkošně těžká „Nothing Left to Rot“ obsahuje (ne)povinný breakdown do pomalých, ošklivých doomových riffů, které dokonale zdůrazňují Chrisův chraplavý řev. Pod povrchem „You Are What You Kill“ narazíte na odporný odér AUTOPSY. V „Mandatory Cannibalism“ je cítit rozmáchlost a silná SABBATHOVSKÁ atmosféra s vydatnou riffáží, která vás stáhne do bahna neprostupných rašelinišť. „Labyrinth of Veins“ je dalším příkladem záliby kapely v death/doomu, je plná temných a zlověstných přeludů, možná by snesla být o dvě minuty kratší. Do hororové atmosféry vysvobozené duchem titánů POSSESSED nebo DEATH je zahalena „Jawbone Ritual“. „Contort Until Death“ udrží vaši pozornost, protože se střídá ultrarychlá agrese a groovy melodie ve středním tempu. S blížícím se koncem alba přichází moje nejoblíbenější „Tectonic Graveyard“ a „Morgue Rat Fever“, dupavý, ponurý death metal, včetně chlípného koketování s doomem. Bicí s nádechem grindcorových postupů připomínají sprint k cílové pásce. Odvar špinavého doomu a smrti „Clawing to the Top of the Dead“ na můj vkus příliš dlouze zkoumá hlubiny zvukové zvrácenosti, ale přesto může posloužit k rozproudění krve.

Debutový počin deathmetalových harcovníků ve 40 minutách shrnuje všechny oblíbené atributy old school death metalu. Pokud jste fanoušky tvorby AUTOPSY nebo třeba ASPHYX a nepohrdnete doomovou truchlivostí, budete se s hnusnými, buldozerskými nářezy cítit jako doma. Tihle dva zvrhlíci dokáží do své hudby vpravit vrchovatou hrobníkovu lopatu syrové odpudivosti, a hlavně nenabízí žádné povrchní zboží.

Seznam skladeb:

  1. Feasting on Eyes
  2. Nothing Left to Rot
  3. You Are What You Kill
  4. Mandatory Cannibalism
  5. Labyrinth of Veins
  6. Jawbone Ritual
  7. Contort Until Death
  8. Tectonic Graveyard
  9. Morgue Rat Fever
  10. Clawing to the Top of the Dead

Čas: 39:36

Sestava:

  • Chris Reifert – bicí, zpěv
  • Greg Wilkinson – basa, kytara

Bandcamp
Spotify
Facebook

 


Zveřejněno: 20. 01. 2023
Přečteno:
539 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář