Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

digital, 2020, 2022 / vlastní náklad / black/sludge/doom / USA 

V minulé recenzi jsem si kolem prstu motal quebecké  trio ACÉDIA. Ani v tomto případě neopouštím zámoří (čti Pittsburgh) a pověnuju se kapele, která foneticky na první pohled patří na webové stránky Bandzonu nebo jiných portálů poskytujících nahrávky českých kapel. Ale... Na rozdíl od nedávno recenzovaného projektu KOSTNATĚNÍ Amíka D.L., v tomto případě změna názvu kapely, která se dříve jmenovala SLAVES BC (2010-2020) na ÚZKOST má odůvodnění v tom, že dědeček Joshe Thielera (zpěv) má kořeny v Čechách a prakticky i ve změně jejich zvuku. Upřímně řečeno nedovedu si představit rodilého Američana vyslovovat slovo začínající dlouhou hláskou „ú“. Ačkoli většina obalů jejich starých alb nyní obsahuje nové logo kapely, nejedná se o reedice. Jsou to stejné nahrávky, stejná data vydání atd., jen s aktualizovanými obaly.

Trochu bych přibrzdil u Joshova dědečka. Narodil ve 20. letech 20. století v Československu a koncem 20. let emigroval s rodiči a šesti sourozenci do Spojených států, kde se chtěl stát katolickým knězem. A právě zde Josh nabízí neveselý příběh jeho prarodičů. Dědeček, který mluvil přirozeně česky, ale mj. plynně hovořil také řecky, latinsky a hebrejsky, potkal svou budoucí manželku, která byla metodistka (metodismus – protestantské hnutí). Rodina tedy dědečka z religiózních důvodů exkomunikovala a nikdo z jeho strany se členy Joshovy rodiny do dne dědečkova pohřbu nemluvil. Na  pohřbu jeho sestra (katolická jeptiška) poprvé promluvila k Joshovo babičce, které řekla, že se dědeček bude na věky smažit v pekle, protože ho svedla od kněžství. A jsme zase u pekla, v tomto případě pouze vysloveného, to opravdové, hudební, přichází později. 

Ale zpět k muzice. Blackmetalový fundament zůstal stejný, po změně „identity“ přitlačili více na funerální aspekt tuhnoucí ve smradlavé břečce. Josh Thieler (který je zároveň hlavním textařem skupiny) líčí osobní zkušenosti, které se dotýkají otázek smutku, sebevražd, depresí, alkoholismu a zneužívání. Tentokrát se nebude jednat o standardní recenzi alba, EP, ale o letmý náhled na tři singly vydané během tří let. Po několika posleších s rukama roztřesenýma strachy se pokusím několika větami vylíčit hrůzy, které mi ÚZKOST způsobili svými zatím jedinými singly „Blood Debt“ (2020), „Mt'hr“ (2022) a „Arise: Assemble! Conjoin Your Flame!“ (2022), celkově tedy tři skladby a nějakých 12 minut muziky, běsu nebo vroucího zvukového guláše, jak je libo. 

ÚZKOST rozhodně nejsou typickou blackmetalovou kapelou, což dokazují singlem „Blood Debt“, kde spojují mdlý sludge a bušící, disharmonický black metal se sebenenávistným maniakálním ječákem. Skutečné monstrum, těžké jak zvukově, tak emocionálně. Ani druhý singl „Mt'hr“ se neposlouchá snadno ani v těch nejlepších chvílích, hromada vnitřních démonů (jsou slyšet vícehlasy) vyvolává sadistické mrazení v zádech. Chaotický black metal, rytmy a riffy jako řízené disonantní pandemonium s neovladatelným jekotem a burácejícími blast beaty. Chvílemi se zpěv jeví, jako by si kapela dělala prdel a parodovala jakousi liturgii. Skladba má blízko k poslednímu albu ještě pod starým názvem SLAVES BC, „Lo and I Am Burning“ („Hle, hořím“). Ani poslední nedávno vydaný singl „Arise: Assemble! Conjoin Your Flame!“ nepostrádá stejnou emocionální extrémnost jako předchozí dva. Směs vrnících disonancí a sludgem nasáklé ošklivosti koresponduje s grafickým zalíbením v gilotinách a zcepenělých oběšencích. Kapela pohřbila své staré jméno a zmutovala v bestii.

ÚZKOST nosí svou víru v nefalšovaný bordel hezky zřetelně přímo na rukávu, pokud tedy nejsou momentálně do půl těla, a nenuceně nabízí silný a trestající zážitek. Jestliže bude někdo tvrdit, že slyší crust, grind, fast core nebo jinou extrémní obscénnost, nikdo se hádat nebude. Tím, že tohle pustíte na večírku, si přátele nezískáte. Na 999,666 % se odvážím tvrdit, že toto neustálé přeskakování z jedné disharmonie může vyústit v duševní poruchu nebo pokřivení rodinných vztahů. Parental advisory, explicit content.

Seznam skladeb:

  1. Blood Debt
  2. Mt'hr
  3. Arise: Assemble! Conjoin Your Flame!

Čas: 11:57

Sestava:

  • Josh Thieler - zpěv
  • Adam Haller  - baskytara
  • Josh Shawman - bicí
  • Sean Singer - kytary

Bandcamp
Spotify
 


Zveřejněno: 05. 12. 2022
Přečteno:
624 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář