Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP 2022, kooperace labelů / dark bass´n´drum core / Slovensko

Když jsem někdy před čtyřmi lety psal recenzi na 10“ splitko slovenských kapel NIČITEĽ a ZOZOO, pomyslný duel u mě vyhrálo trio ze Spišské Nové Vsi kvůli svému hudebnímu bahnu. Proto mě začátkem roku potěšila zpráva, že NIČITEĽ na svůj Bandcamp nahodili své nové album. To pak v létě vyšlo fyzicky na LP, na jehož realizaci se podílelo rovnou devět vydavatelů. 40 kusů kazet si pak kapela nechala vyrobit sama.

Vinylové provedení kromě jakéhosi temně abstraktního motivu na obalu obsahuje rozkládací vnitřák se slovenskými texty a jejich překlady do angličtiny. Ty rozhodně stojí za přečtení, protože celá „Anna“ je koncepční a věnuje se tématu žena a společnost, čili boji žen v moderním světě patriarchální společnosti. Silné téma z mužského úhlu pohledu, který, i když se snaží být součástí řešení, je zároveň součástí problému.

Kapela během tří let pracovala na nových skladbách celkem pomalým tempem, čemuž přispěla i výměna zpěváka, kdy Vlada nahradil Ondrey Zintær a zapadl do kapely skvěle. V nových devíti kompozicích je posluchači nabídnut koktejl smíchaný z tak kvalitních ingrediencí jako jsou hard core, temný crust a sludge, všechny v ideálním poměru. Navíc vše zahráno bez kytary, jen na basu a bicí. Třetím nástrojem je pak naléhavě procítěný řev.

A aby toho nebylo málo – mám slabost pro dechové nástroje v hlučné muzice, proto mě hodně těší hostující trubka v několika skladbách, která jim dodává barvitější rozměr, při kterém přímo mrazí. Tohle všechno dohromady tvoří silné skladby, takže je těžké vyzdvihovat jednotlivé hity. Přesto zmíním moji nejoblíbenější „Anna spí“ (v ní trubka zazní poprvé a působí jako čiré zjevení), ke které byl natočen i fascinující černobílý videoklip s talentovanou skupinou scénického tance Black Ladies. Ale i v té celkově pomalé hutnosti dojde na rychlé tempo (závěr „Telo, v ktorom si“).

Díky všem těmto aspektům se mi LP hodně příjemně poslouchá, že ani nestíhám během psaní této recenze otáčet strany. Takže za mě bude asi figurovat v seznamu nejlepších nahrávek roku 2022. Sakra, hned bych si s chutí tuhle kapelu dal naživo. A kdyby se v sestavě ta trubka usadila natrvalo, tak by to byla určitě ještě větší pecka!

Seznam skladeb:

  1. Kráľovské semä
  2. Menej
  3. Anna spí
  4. Telo, v ktorom si
  5. Tma
  6. Súhlas
  7. Eva
  8. Rázcestie
  9. V korunách stromov (Pieseň pre naše dcéry)

Čas: 33:08

Sestava:

  • Ondrey – zpěv
  • Tomáš – basa
  • Martin – bicí
  • Mimo – trubka (host)

KOMENTÁŘE K TEXTŮM

www.nicitel.sk
Bandcamp

 


Zveřejněno: 03. 12. 2022
Přečteno:
788 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář