Nejbližší koncerty
  • 23. 10. 2024Monster Magnet – považovaní za jednu z nejkreativnějších,...
  • 26. 10. 202420 let legendární Jedové chýše neboli Skleníku. Přát bla...
  • 26. 10. 2024– Arthemion – Interitus – Dark Angels – Sukkhu – Vstup: ...
  • 27. 10. 2024METAL THERAPY - Modrá Vopice (Praha) kapely: In the Abyss...
  • 28. 10. 2024Tady by se nabízelo na sebe hodit i nějákej ten halloween...
  • 08. 11. 2024Dostala se nám do rukou možnost pomoct legendárním Japonc...
  • 13. 11. 2024Švédská heavy metalová kapela Lucifer vyráží na turné, je...
  • 18. 11. 2024Benighted a Baest vyrážejí na turné a jednou ze zastávek ...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

MC 2022, Hardcore Loves All Colors Records / thrash (& heavy) metal / Česko

V Brně se taky začíná blýskat na lepší thrashmetalové časy. Vedle protřelých válečníků GÖTTERDAMMERÜNG o sobě dává vědět mladá partička „deviantů“, která se loni přihlásila s debutovým albem, jemuž předcházelo demo z roku 2019. Zrod DEVIANCE se datuje k roku 2016, od té doby se v kapele měnili lidé na postu sólové kytary, aktuálně už je třetím v pořadí Daniel Krbek, ten ale album „Freeze, Obey“ nenahrál, v letech 2020 a 2021, kdy se zmíněný počin natáčel, působil v DEVIANCE Matúš Mlích, jinak známý ze slovenské družiny BLACK LIGHT. A aby těch personálií nebylo málo, tak u několika songů je jako spoluautor veden původní kytarista Jan Kluska. A aby bylo historické okénko kompletní, tak dodám, že šest skladeb z alba se objevilo už na demu.

A nejen šest starších, ale i dvě novější skladby tvoří ono debutové album, které loni vyšlo nákladem kapely na CD v nákladu 100 kusů; na tuto edici navázala kazeta v režii Mičlova (PRŮMYSLOVÁ SMRT) labelu Hardcore Loves All Colors Records, a jak je u téhle firmičky zvykem, obal i kazeta hrají barvami. Krabička má modrá dvířka, „vesmírná“ kazeta zlaté glitry a titulní obrázek ladí s dvířky, převládá na něm taky modrá. Autorem malby je indonéský ilustrátor Timbul Cahyono, grafiku obalu obstaral Lukáš Prskavec, a zatímco obrázek podle mě příliš krásy nepobral, layout je přehledný, hezky srovnaný, nechybí žádné podstatné informace, texty ani fotka kapely.

DEVIANCE je parta mlaďasů, ale produkuje muziku otců. Jako první nejspíš každého napadne METALLICA a ikonická alba „Master of Puppets“, resp. „…And Justice for All“, obecně pak thrash metal zaoceánského střihu. Pozvolný rozjezd obstarávají doommetalové riffy, které předznamenávají, že „Freeze, Obey“ nebude primárně o rychlosti, v první skladbě se vyšší otáčky nezařazují, prim hrají zemité a groovy riffy, kterými probleskují krátké kytarové vyhrávčičky a samozřejmě nechybí sólo, které lze označit jako povedené. Díky solidnímu zvuku ze studia Shaark jsou dobře identifikovatelné i party baskytary, nahrávka zní obecně vyváženě, bicí nepřipomínají papundekl, i tady se myslím vzhlíželo ke starým pořádkům. 

Ty velí střídat rychlejší a pomalejší kusy, druhý zářez „Rain Dance“ neletí celou hrací dobu, ale svižné momenty jsou mnohem četnější než u prvního songu a mně je tahle poloha kapely mnohem sympatičtější. Opět si chválu zaslouží kytarové party, ale i celá stavba písně, v které se mění nejen tempa, ale i nálady a pořád se něco děje – za mě nejlepší položka kompletu, byť markanty METALLIKY se nedají přeslechnout, stejně tak snaha zpěváka přiblížit se Jamesu Hetfieldovi. Tomáš Knoth má vcelku podobný hlas, leč charismatičnosti vzoru nedosahuje, ale to je možná otázkou času, přece jen jde o mladého muže, který má dost času naučit se s hlasem více pracovat. Zatím je jeho vokál takový obyčejný, do muziky sedí, ale ve srovnání např. se Skořím z EXORCIZPHOBIE, ke které lze tvorbu DEVIANCE rovněž přirovnat, tomu pořád něco chybí. 

Muzika je na tom ale obecně velmi dobře, pánové evidentně přemýšlí, kdy skladbu něčím ozvláštnit, kdy sáhnout k táhlým kytarovým tónům a melodiím, kdy naopak utáhnout závity a trochu se vyběsnit, což se stává i v rámci jedné písničky, zejména „Humachine“ těká v uvedených mantinelech, aniž by působila křečovitě a snaha o variabilitu byla nucená. „Crash“ věrna názvu sází na svižnější hru, zejména bicmen se tady pěkně vyřádil, logicky následuje volnější „Animal Mind“ a po ní nejdelší vál „Entity“, u kterého je zřejmé, že DEVIANCE čerpali z odkazu kapel, jež měly rády epično a dramatično. Své místo si v osmiminutovém opusu uzme i heavy metal, ale thrashové výjezdy taky nechybí. Škoda ne úplně vybrané zákruty mezi epickou a energickou částí, tam se pánové dostali jedním kolem mimo pevnou plochu pod koly, přechod zpět už takovým neduhem netrpí a vrcholem štychu je promyšlený part na pomezí třetí a čtvrté čtvrtiny. Finální „Anger Drain“ pak přitápí pod kotlem, v kterém brněnští muzikanti uvařili chutnou krmi pro příznivce thrash metalu těch forem, jež jsou v předchozích řádcích myslím jasně připodobněny. 

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Death Row
  2. Rain Dance
  3. Freeze, Obey
  4. Humachine
  • Strana B
  1. Crash
  2. Animal Mind
  3. Entity
  4. Anger Drain

Čas: cca 44 min.

Sestava:

  • Tomáš Knoth – vocals, rhythm guitar
  • Tomáš Lesnek – drums
  • Hugo Szabó – bass
  • Matúš Mlích – lead guitar

Facebook
Bandcamp
YouTube

mipunk@seznam.cz


Zveřejněno: 14. 09. 2022
Přečteno:
1006 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 09. 2022 22:20 napsal/a Mičl
MC
Kazety i trika bílá / černá varianta stále k dostání na adrese: mipunk@seznam.cz !!!!