Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Souhrn zajímavých alb, která vychází v srpnu 2022 + tipy na koncerty.

Bury

SOULFLY (USA) – „Totem“ 
Extreme metal, Nuclear Blast Records 
Zdá se mi neuvěřitelné, že už to bude čtvrt století, co Max Cavalera odešel ze SEPULTURY. Přitom, když jsem tu kapelu viděl v prosinci 1996 v Praze naživo, byla na vrcholu. Ale hudební život jde dál a 5. srpna vyjde už dvanácté album SOULFLY, čtyři roky po předchůdci „Ritual“. Hudba SOULFLY mě sice nikdy až tak moc neoslovovala, hlavně kvůli nadmíře etno prvků a spiritualitě, přesto si cením vytrvalost. Tak uvidíme, jak bude znít těch deset nových skladeb. 

PSYCROPTIC (Austrálie) – „Divine Council“ 
Death metal, EVP Recordings 
Tihle Australané přijdou 5. srpna po čtyřleté pauze se svým už osmým albem, které bude obsahovat devět skladeb. A určitě to bude pořádný nářez. 

DUB WAR (Wales) – „Westgate Under Fire“ 
Fusion metal, Earache Records 
Pionýři fusion metalu (občas se uvádí ragga metal) DUB WAR chystají po 25 letech nové album, které vzniklo během covidového lockdownu. Zároveň je to první album (celkově třetí) od roku 1996. To vyjde 5. srpna a bude obsahovat třináct skladeb. Na nich se krom frontmana Benjii Webbea, basáka Richieho Glovera a kytaristy Jeff Rose podílel i kámoš kapely Mikee „Krupa“ Gregory, který desku nabubnoval. Jména dalších šesti bubeníků jsou uvedena coby hostujících muzikantů (jmenovitě: Spike T Smith (KILLING JOKE), Mike Bordin (FAITH NO MORE), Roy Mayorga (STONE SOUR), Tanner Wayne (IN FLAMES), Dave Chavarri (ILL NIÑO), Jamie Miller za SNOT). Pamatuje si vůbec ještě někdo na tuhle kapelu z poloviny 90. let? 

HAUTAJAISYÖ (Finsko) – „Ei Hauta Kysy Lupaa“ 
Death metal, Inverse Records 
Finští death metalisté HAUTAJAISYÖ, což v překladu znamená Pohřební noc, vydají 5. srpna u Inverse Records své čtvrté album, které bude v osmi zběsile deathových skladbách obsahovat pořádnou dávku melancholie, deprese a sebevražedných sklonů. 

THE HALO EFFECT (Švédsko) – „Days Of The Lost“ 
Melodic death, Nuclear Blast Records 
THE HALO EFFECT je nový projekt pěti bývalých členů IN FLAMES, který vznikl během korovavirové pandemie. Debutové album vyjde 12. srpna a v deseti skladbách se bude nacházet to nejlepší ze základů tzv. Göteborgské scény melodického death metalu. 

CONAN (Velká Británie) – „Evidence Of Immortality“ 
Doom/stoner/sludge, Napalm Records 
Tohle trio vydá 19. srpna své páté album, které bude obsahovat šestici intenzivních a uvřískaných skladeb (o celkové délce 51 minut), které budou pomalé, těžkotonážní a přitom drtící. Kdo viděl jejich vystoupení na letošním Obscene Extreme, tak určitě nebude váhat s koupí. 

PARASITE INC. (Německo) – „Cyan Night Dreams“ 
Melodic death metal, Reaper Entertainment Europe 
Pomalé i rychlé, tvrdé i měkké, moderní a zároveň old school. Takhle pestré a přitom temné by mělo být třetí album, čítající deset skladeb. Vyjde 19. srpna. 

SOILWORK (Švédsko) – „Övergivenheten“ 
Melodic metal, Nuclear Blast Records 
Dvanácté studiové album pokračuje v nastolené cestě, přesto se snaží být originální. Čtrnáct skladeb je poznamenáno nedávným obdobím, na které jen tak nezapomeneme. Proto jsou emocionální, organické, s akustickými prvky a plné energie. Vyjde 19. srpna 

ORTHODOX (USA) – „Learning To Dissolve“ 
Metal/hardcore, Century Media Records 
Ač jsou z Nashvillu, nečekejte žádné country. Ale pořádně hrubý metal a hardcore s agresivním zvukem. Jedenáctka skladeb vyjde 19. srpna. 

SPIRIT ADRIFT (USA) – „20 Centuries Gone“ 
Heavy metal, Century Media Records 
19. srpna vyjde album těchto heavymetalistů, které kromě dvou vlastních skladeb bude obsahovat i cover verze od TYPE O NEGATIVE, PANTERY, THIN LIZZY, ZZ TOP, LYNYRD SKYNYRD a METALLICY. Smíchejte všechny tyhle kapely a dostanete SPIRIT ADRIFT. 

MACHINE HEAD (USA) – „Øf Kingdøm And Crøwn“ 
Metal, Nuclear Blast Records 
Robb Flynn je hudební blázen! Když jsem byl 16. října 2019 ve Vídni na koncertě MACHINE HEAD, jejich vystoupení trvalo kolem tří hodin, včetně přehrání debutového alba v téměř původní sestavě a zhruba půlhodinového bloku cover verzí. A když o pár měsíců později přišel koronavirus a nemohlo se hrát, tak Flynn prostě každý týden vysílal své koncerty z garáže prostřednictvím internetu. A do toho si ještě našel čas na skládání desátého alba, které bude koncepční o 13 skladbách, odehrávající se ve zdecimované futuristické pustině. Album vyjde u Nuclear Blast Records a Imperium Recordings 26. srpna na kazetě, CD a digitálně a 25. listopadu na vinylu. 

MUSE (Velká Británie) – „Will Of The People“
Alternative/indie, Warner Records / Helium-3
Angličtí rockeři MUSE vydají 26. srpna své deváté album. I když půjde o klasický rukopis Matta Bellamyho včetně jeho vokálu, v jedenácti skladbách (37 minut) nalezneme kombinaci toho nejlepšího z předchozích alb dohromady. Prostě takový best of, ale z nových skladeb. A singl "Kill Or Be Killed", tak to je už pořádný nářez.

THOUGHTCRIMES (USA) – „Altered Pasts“
Mathcore, Pure Noise Records
THOUGHTCRIMES, ve kterých hraje bývalý bubeník THE DILLINGER ESCAPE PLAN Billy Rymer, chystají debutové album „Altered Pasts“, které bude obsahovat jedenáct skladeb zběsilého a uvřískaného mathcore. Vyjde 26. srpna.

Tipy na koncerty:
6. 8. Krhanice Open Air
9.-13. 8. BRUTAL ASSAULT #25 – pevnost Josefov 
20.-21. 8. Metal!!!, Ostrava – Slezskoostravský hrad (NAPALM DEATH, EXHUMED atd.) 
27.-28. 8. Vzdor fest, Hostašovice – Pramen Zrzávky 

 

Jindra

LUSTRE (Švédsko) – „A Thirst For Summer Rain“
Ambient black metal, Nordvis Produktion
Jediný člen projektu jménem Nachzeit nabízí posluchači éterický výlet čítající čtyři zastávky. Někteří fanoušci budou brblat, že skladby mohou působit až příliš podobně, nicméně pokud toto album vnímáte spíše jako cestu, nikoli cíl, melodie poslouží jako mosty mezi jednotlivými zvukovými krajinami. Klávesový hypnotický efekt tvoří černou skříňku vzdušného plavidla.

DUB WAR (Velká Británie) – „Westgate Under Fire“
Alternative metal / reggae / rap metal, Earache Records
Reformovaná raggae-metalová parta Benjiho Webbeha se po více jak 25 letech vrací s novým materiálem. Fusionmetaloví průkopníci dovedně mísí rock, punk a metal s reggae a hip hopem, výsledkem je osvěžující mix, který si vyzobává z výše uvedených stylů stěžejní prvky. „Westgate Under Fire“ nabízí punk-rockové skladby, taneční metal, raggae-punk a zlověstný metal s exotickými beaty. 

RUSSIAN CIRCLES (USA) – „Gnosis“ 
Post-rock / post-metal, Sargent House
Hudba chicagských post-metalových instrumentalistů využívá dynamické triky post-rocku, které jsou pro ně nejpřirozenější, hlasitost a ticho, zastavování a rozjíždění, kulminace atmosféry a vyklízení pozic. Poznávacím znamením je chladně riffující kytara Mikea Sullivana. 

Tipy na koncerty:
26.-27. 8. Metal Madness, Sušice - Santos (GOD DETHRONED, ASSASSIN, FATAL EMBRACE, PANYCHIDA, MORTIFILIA, NAHUM, INSISTENT, BLACK LIGHT) 
19.-20. 8. Summer Punk Párty, Volyně - koupaliště (MOSCOW DEATH BRIGADE, THE REAL MC KENZIES, POLAR, CATASTROFY, STARÉ PUŠKY, PROTI SMĚRU, KONFRONT, …)


 


Zveřejněno: 01. 08. 2022
Přečteno:
1068 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář