Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, která vychází v listopadu 2021 + tipy na koncerty.

Bury 

OMNIUM GATHERUM (Finsko) – „Origin“ 
Melodic death metal, Century Media Records 
K výročí čtvrt století existence si finská pětice nadělila své deváté album, které bude obsahovat desítku skladeb plných moderního melodického deathu s chytlavými riffy a střídajícím se growlem s čistým zpěvem. Vyjde 5. listopadu. 

PORTRAYAL OF GUILT (USA) – „Christfucker“ 
Noiserock, Run For Cover Records 
Kombinace metalu, punku, hardcore či industrialu, ale především špinavost a bahno. To bude 5. listopadu nabízet v deseti skladbách druhé album těchto Texasanů. 

UNLEASHED (Švédsko) – „No Sign Of Life“ 
Death metal, Napalm Records 
Nestárnoucí UNLEASHED, členové tzv. velké švédské deathmetalové čtyřky, přijdou 12. listopadu na trh se svým už čtrnáctým albem! Všichni fandové těchto legendárních Vikingů určitě zbystří pozornost, já jsem ale tak nějak zamrzl u jejich alba „Shadows In The Deep“ z roku 1992. 

BONDED (Německo) – „Into Blackness“ 
Thrash metal, Century Media Records 
Jedenácti skladeb moderního thrashe navazujících na dva roky starý debut se dočkáme 12. listopadu. 

THE LURKING FEAR (Švédsko) – „Death, Madness, Horror, Decay“ 
Death metal, Century Media Records 
THE LURKING FEAR, poskládaní z legendárních švédských kapel AT THE GATES, SKITSYSTEM, THE HAUNTED nebo DISFEAR, v čele se řvounem Tomasem Lindbergem, přijdou 19. listopadu se svým druhým albem. Čtrnáctka intenzivně útočných skladeb bude opět textově čerpat z lovecraftovského vesmíru. 

KHEMMIS (USA) – „Deceiver“ 
Heavy doom metal, Nuclear Blast Records 
Trio z Denveru na svém čtvrtém albu nabídne šestici pomalých a melodických skladeb, což bude určitě příjemná oddechovka už dle zveřejněného animovaného videoklipu ke skladbě „House Of Cadmus“. Vychází 19. listopadu. 

CONVERGE (USA) – „Bloodmoon: I“ 
Hardcore, Epitaph Records 
Bostonští CONVERGE vždy rádi experimentují a snaží se posouvat hardcore mimo zavedené hranice. Nyní na novém albu svou zběsilou jízdu doplnili o malebný hlas zpěvačky Chelsea Wolfe a i díky ní je zveřejněná úvodní skladba hodně naléhavá a intenzivní. Osobně se na 19. listopad dost těším. 

SWALLOW THE SUN (Finsko) – „Moonflowers“ 
Dark metal, Century Media Records 
Kombinace doom a death metalu, čistého zpěvu i growlu, melodie, podmanivost, nenásilná naléhavost. Průběžně zveřejňované singly v podobě animovaných videoklipů se poslouchaly dobře, tak proč nedat celé osmičce skladeb šanci i jako celku? Vyjde 19. listopadu. 

HYPOCRISY (Švédsko) – „Worship“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
A jsou tady další legendy švédského deathu. Pamatuju si jako by to bylo včera, když mi chlapík v CD půjčovně, co nám za deset korun nahrával kazety, pustil jejich debut „Penetralia“ a já jsem jenom čuměl s otevřenou hubou. (úsměv) A už to je téměř 30 let! 26. listopadu nám nezničitelný Peter Tägtgren nabídne jedenáctku nových skladeb. Půjde o jeden z majstrštyků letošního roku nebo jen další (byť skvělou) desku v bohaté diskografii tohoto workoholika? Uvidíme. 

LOCK UP (mezinárodní sestava) – „The Dregs Of Hades“ 
Grindcore, Listenable Records 
Hvězdně obsazení LOCK UP, které tvoří Shane Embury (NAPALM DEATH), Anton Reisenegger (BRUJERIA), Kevin Sharp (VENOMOUS CONCEPT, ex-BRUTAL TRUTH), Tomas Lindberg (AT THE GATES) a Adam Jarvis (PIG DESTROYER), vydají 26. listopadu své páté album. Čtrnáct skladeb plných brutality a destrukce v podání veteránů grindcore a death metalové scény. Tohle bude povinnost! 

CYNIC (USA) – „Ascension Codes“ 
Progressive metal, Season Of Mist 
Dlouho očekávaná novinka experimentátorů z Los Angeles nabídne rovnou osmnáct skladeb míchajících metal, rock a jazz tak trochu jako z vesmíru. Vyjde 26. listopadu. 

Tipy na koncerty:
12. 11. CTIB, PERLY SVINÍM, Ostrava – Gospoda 
18. 12. CONTRASTIC, PERFECITIZEN, Ostrava – Barrák 
24. 11. S.D.I., Ostrava – Barrák 

 

Kubina

EXODUS (USA) – "Persona Non Grata"
Thrash metal, Nuclear Blast
Pro kapelu ze San Francisca bylo posledních deset roků zvláštních. Rob Dukes je vyhozený, když si zrovna užívá svatební cestu. Vrací se starý známý Zetro Souza. Gary Holt začíná hrát ve SLAYER místo Jeffa Hannemana. Vzniká album "Blood In Blood Out" a dokument "Murder In the Front Row". SLAYER končí. Tom Hunting poráží rakovinu. A nakonec doma nahraný záznam "Persona Non Grata" ukončí 19. listopadu sedm let dlouhé čekání na jedenáctou řadovku.

OBSCURA (Německo) – "A Valediction"
Progressive/technical death metal, Nuclear Blast
Málokdo může míti titul 'pokračovatel Chucka Schuldinera'. Jeden z mála je Steffen Kummerer. Jeho pojetí techničtějšího death metalu nezní jako binární kód, ale jako vážná hudba. Nové album OBSCURY "A Valediction" vychází 19. listopadu. Malý Mozart (promiň Tomáši) se při této příležitosti obklopil zbrusu novým bubeníkem a partou, která s ním nahrála vysoce ceněnou desku "Cosmogenesis".

 

Jindra

GAAHLS WYRD -“The Humming Mountain“
Black/heavy metal, Season of Mist
Známá postava norského black metalu Gaahl (občanské jméno Kristian Eivind Espedal) je znám svým působením v kultovních TRELLDOM nebo GORGOROTH. Se svým projektem vydal debut „GastiR – Ghosts Invited“ v roce 2019. Blackmetalový vokál s mrtvýma očima samotného zpěváka. Hudební extrémnost a esoteričnost, stejně jako pestrý vokální projev samotného Gaahla, který se snaží přetvořit potemnělou krajinu podle svých představ. EP vyjde 5. listopadu.

SARKE – „Allsighr“
Black/thrash metal, Soulseller Records
Zlý zpěv v ne úplně zběsilém tempu, syntezátory v pozadí umocňují temný melancholický zvuk depresivního death/thrash metalu. Žádné přehnané technické finesy, přesto ze SARKE běhá příjemný mráz po zádech s oparem satanského hávu. Podmanivý komfort s thrashovými riffy. Mozkem kapely je Thomas Berglie, aka Sarke (KHOLD, TULUS). 

UNLEASHED – „No Sign of Life“
Death metal, Napalm Records
Od roku 1989 se snaží prorazit neopěvovaný hrdina švédského death metalu UNLEASHED. Na rozdíl od svých kolegů, kteří svět již pokořili, UNLEASHED se textové odklonili od gore, horor a death témat a jali se převyprávět příběhy Vikingů a jejich statečnosti. Tvorba odpovídající oldschoolové deathmetalové formuli z počátku 90. let se prakticky nezměnila. Pro někoho nepřijatelné, pro jiné vítaný počin.

PATHOLOGY – „The Everlasting Plague“
Brutal/death/gore metal, Nuclear Blast
PATHOLOGY se po jedenácté (z)vrací na scénu, skartovačka zdravého rozumu  z hrdla Obie Fletta (ve 2019 vystřídal Mattiho Waye) a šílená zvuková muka od kapely excelující ve zvráceném oboru útočí blast beaty a celkově páchnoucí zvráceností smrduté pochoutky.

Tipy na koncerty:
6.11. Horažďovice Biják – LAKKA, NULAJEDNANULANULA, NICOTA
12.11. MC Fabrika – MATER MONSTIFERA slaví 20. výročí!, DAERRWIN, DESIRE FOR SORROW, IRDORATH, DARK SEAL

   

 


Zveřejněno: 01. 11. 2021
Přečteno:
996 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář