Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

11. 9. 2021, Čermná u Sušice

DUCH DEVADESÁTEK ÚSPĚŠNĚ VYVOLÁN!

„Hey Friends,“ kde jste vy všichni z devadesátých, když vás svolává na třídní sraz Ananaska a Želvín, DIY hardcore-punkové promotérské duo zrovna z takhle bezstarostný doby?! Jste se svýma starostma? Tak snad za rok! I tak by se dal přetavit úplný začátek týhle sešlosti v úvod reportu z postupně sychravý do klasicky parádní akce, která nakonec měla jen jednu chybu – nebývalý časový skluz, byť žádný jasně daný rozpis nebyl nikde avizován.

Ale kurva, jsme na Šumavě a (zdaleka nejen) zdejší horal snad vydrží víc, než klasicky lamentovat, přijme ráz akce, volnej styl, reinkarnaci úsvitu 90. let se vším všudy. Vůbec, s těma devadesátkama se budu opakovat, tak jestli vás to unavuje už teď, ani to dál nečtěte. Prostě evokovalo mi je to více, než kdy jindy, nezastírám nic.

Sisi před kapelama četl ze svý nedávno vydaný knihy, kterou tady záhy poté doprodal. Prošli jsme se pamětí a v hlavě mi utkvěla jeho osobní vzpomínka na ortodoxně deathmetalovou kapelu PANDEMIA, která tady na Boudě jen tak mimochodem vystupovala již v roce 1998.

GARAGE RATTLESNAKES z nedalekých Klatov vykopli live show okolo osmý večerní ve stylu melodickýho rock'n'rollu a duše starejch Elvisů všech v nás radostně zaplesaly.

KUNG-FU GIRLZ už byli ostřejší výrazem, frázováním a pódiovým přednesem mezi skladbami. Ale v jádru stejně tvrdí, syroví a neotesaní ve smyslu o jakoukoliv sebemenší snahu tvarování společností.

SUFFER byli jednou z vrcholných reinkarnací těch (pozdějších) devadesátek, hráli starý kusy, ale ty zněly pořád stejně přesvědčivě a naléhavě. Při pomalejších skladbách či pasážích by plakal jenom emotivní věci neznalej zbloudilec, tady se produkcí SUFFER všichni jen utvrzovali v neměnném faktu, že už těžko kdy povolí. Povolí ve smyslu, že příště nepřijedou.

CHOROBOPOP byli hosté v pravým slova smyslu, dojeli až z Rožnova pod Radhoštěm, líhně svébytného punku, který ve zbytku republiky nemá obdobu. Aktuální desku post all styles tria stále trávím, ale vystoupení mě posunulo k přesvědčení, že jej už zřejmě v dohledné době přijmu podobojí – v tomto případě tedy jak vinylově, tak živě. Lid byl trochu chladnější, částečně možná zaskočený či nepřipravený, ale chladnější bylo i počasí a taky pokročilá hodina, že? Titulní track "Kočky, krysy, celebrity" zněl areálem okolo půlnoci.

NULAJEDNANULANULA byli opět výstavním ponorem do devadesátých (já vás varoval), který v tomhle případě ovšem servírovala vzteklá parta mladší – nevím – o dvě generace?! Teda důkaz, že se nic moc nemění, svět zůstává krutým místem (nicméně rozhodně ne zrovna tuhle sobotu v Čermný) a život pomalou smrtí.

LUSKY dle slov Želvy závěr úplně rozsekali, nicméně pardon, já byl – po dvou dnech na cestách – už na pokraji sil, byť série poctivých tureckých káv z Boudy na baru mě do poslední možné chvíle držela na nohou.

DJ KOŇADRA pak nad ránem roztočila kliky gramofonů a Bouda vřela téměř do 6. ranní, jako by se po okolních kopcích neválela mlha a neustále přítomný devadesátý neskončily před více než dvaceti rokama. To už mám sice jen zprostředkovaný, ale pro úplnost to tady zní a ode mě ve finále jeden mocnej respekt za tohle všechno. Ty vole, fakt příště nekompromisně vychytat ty časy a slast!

Festival HEY FRIENDS! 2021 byl benefiční na zachování provozu klatovského klubu FALCON, na který se vybralo pět tisíc.


Text a videa: Berry
Fotografie: Tereza Rojíková


GARAGE RATTLESNAKES @ HEY FRIENDS! 2021
https://youtu.be/Xncoio-dvEg

KUNG-FU GIRLZ @ HEY FRIENDS! 2021
https://youtu.be/aqjfGW_GRqg

SUFFER @ HEY FRIENDS! 2021
https://youtu.be/2IiukJ8vTD0

CHOROBOPOP @ HEY FRIENDS! 2021
https://youtu.be/LEB0RHRN0D8

NULAJEDNANULANULA @ HEY FRIENDS! 2021
https://youtu.be/5gS5aNPXIBU
 


Zveřejněno: 15. 09. 2021
Přečteno:
1151 x
Autor: Berry | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář