Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Třetí část první sondy pojednává o technopárty Czech tek 2005?

Otázka:

Czech Tek.

Garfield - ABSULUT ZERO

Nebyl jsem tam - nehodnotím. Médiím made in Czech(Tek) nevěřím a to co jsem slyšel a viděl bylo z 90% z médií .Vše ostatní jsou emoce a dohady.

B.C. Rajče - kytara, zpěv COLP

K tomu bych se nerad vyjadřoval, jediný co vím, je, že se tohle na rockovým (myslím všechny odnože rocku) festu nemůže nikdy stát. A každej rocker, metloš ví, proč.

Jiří Volný - managering F.O.B.

Neuvěřitelná podívaná :-). Neúčastnil jsem se takže můj názor se vytvořil z toho, co jsem viděl nebo slyšel. Ze strany pořadatelů naprostá naivita, že jim akce těchto rozměrů bude procházet do nekonečna a vaření z vody při hláškách o jakémsi "pronájmu". Ze strany Policie - vaření z vody, když hledali důvod proč zasáhnout v takovém rozměru a nezvládnutí chování v některých situacích - i když se jim někdy ani nedivím. No a třetí strana - média? Ty si situaci řádně užila a měla aspoň o čem psát a natáčet a situaci trochu i přiživit v zájmu sledovanosti.

Halbi & BLOODY DIARRHOEA / TUBERCULOSIS zine

Ho ho, moc mě to nezajímá, ale jedno je jisté, chyba je na obou stranách. Nevim přesně jak to bylo, ale pořadatel neměl akci nahlášenou, tuším, tak se nesmí divit, že když mu někdo chce jeho akci ukončit, tak má poslechnout a vyzvat k tomu všechny zúčastněné. Na druhé straně policie si musí uvědomit to, že na Czechtekk přijeli lidi se bavit a ne vykrádat banku nebo aplikovat pouliční nepokoje a tomu přizpůsobit adekvátnost zásahu!!! Nejsem na ničí straně!!!

Milan Škoda - FANTASY METALFEST, Blind Guardian CZ fanclub

Přestože mi techno ani hip hop, rap a podobný věci naprosto nic neříkají a nepovažuju je za hudbu, respektuju jejich právo se sejít na pronajmutý louce a tam pařit v rámci zákonů, nikdo na světě by neměl bít lidi za něco takového, ale všichni technaři kteří tam byli a mají rádi svobodu, by si měli říct, že v Americe za vstoupení na soukromý pozemek který by ničili, jakkoli je má právo majitel po vyzvání v obraně svého majetku zastřelit a to je svoboda každého majitele, možná by všem těm organizátorům techna trochu neuškodilo, kdyby jim nějaká parta fanoušků dechovky nastoupila do jejich milovaných pokojíčků a tam by pár hodin řádila a všechno poničila :-), přesto jim přeju jakékoli místo kde by se mohli svobodně vyřádit.

Pepa Michálek - FORREST JUMP

Tato akce je mi úplně jedno a jde mimo mne do chvíle, než na něj vtrhne tisícovka težkooděnců a zmlátí (vetšinou) bezbranné (a vesměs) zfetované lidi (řekněme spíš děti...). Chápu postoj soukromých zemědělců, kteří mají strach o úrodu. Chápu i snahu zamezit této akci. Nechápu ale fakt, že Policie ČR pustí mladé lidi přes své kordony, a už v tom momeňtě je jim jasné, že je tam prostě zmlátí. Určitě nejsem úplně objektivní (opravdu jsem tam nebyl:-)) a nedělám si iluze o tom, že by technaři byli nějací beránci, ale takhle demonstrovat sílu je stupidní. Organizátor akce se ze všech obvinení vykroutí (šlo přece o soukromou party), historky policistů o tom, kde koho seřezali budou za měsíc nezajímavé, modřiny a zlomeniny se vyléčí a príští rok to tady bude zase. Nic víc, nic míň.

Osi - FROM BEYOND, METALWORLD net zine

Jednoznačně si myslím, a poslední zveřejnění nákladů na zásah Policie ČR mě v tom utvrzuje, že zásah byl naprosto neadekvátní. Když už se na to mám dívat přes prachy, tak kvůli několika hektarům poničené půdy (škoda pravděpodobně v řádu několika desítek možná stovek tisíc) zorganizovat akci za více než 30 miliónů CZK? To je přece šílené. Jak sice říkal Švejk "Pořádek musí bejt, to máte marný", ale vedení naší policie si to přebralo nějak špatně.

Alibaba - METAL AGE prods.

Tak k tejto téme môžem napísať len toľko, že som proti zásahu, bolo to neférové a bola to len ukážka moci a toho, že aj demokracia neznamená to čo by znamenať mala a tiež to, že tu vôbec nevládne sloboda!!! A argument, že by niekomu pošľapali trávu je viac ako smiešny a začínam mať obavu o to, že keď pôjde niekde o čosi viac (ako napr. na tohtoročnom Open Hell festivale ? všetci, čo tam boli vedia o čo ide), polícia asi tých ľudí bude rovno zabíjať???

Vidar - ETHEREAL PANDEMONIUM

Bol som skôr na strane smažiek, pretože takáto situácia by kľudne mohla nastať aj na nejakom Brutal Assaulte a to by sa mi asi nepáčilo. Polícia by mala monitorovať a eliminovať profesionálnych provokatérov a pasívnej časti dať pokoj.

Jaroslav Pelán - IN ARTICULO MORTIS / AMOK

Chce se mi napsat: No comment... Ale ne. Hromada nevinných tančících dětí s kameny, klacky a sekyrami v rukou a s plynovými maskami na obličeji, co není schopná splnit alespoň několik základních požadavků, které společnost má. Na druhou stranu hned křičí, že jejich lidská práva jsou ohrožena... Bylo by mi to letos jako každý rok celkem ukradený, ale v sobotu jsem jel po dálnici z Rozvadova na Plzeň. To, co technaři předváděli na silnicích...to mě opravdu vytočilo. Divím se, že někoho nezabili.

Pavel - MY NEVÍME

Co k tomu říct, o CzechTeku se toho napsalo v poslední době tolik jako nikdy za celou historii. Na CzechTeku sem byl před 3 roky. Technař nejsem, ale vždycky jsem je bral jako hustý pankáče, dnes už si to nemyslím. Je to dost móda, někteří jsou póza, někteří ne. Ale zásah byl rozhodně špatnej, nejhorší je to, co se stalo a to jaký to má důsledky. Představitelé moci zákonodárné, výkonné i soudní si to prohazují jako horký brambor, argumenty a názory mění podle toho jak prošel nebo neprošel ten předešlý. Sou to kriplové a národ je rozdělen tak 50% na 50%. Buďto demonstrujou a nebo říkaj: ?Parchanti, já bych jim dala demonstrovat, to za našich mladých let??.?, je to kryptofašistický a opravdu populistický. Ale když se to stalo na CzechTeku, proč by se nemohlo stát to samý na AntiFestu?

Čurby - OBSCENE prods., OBSCENE EXTREME fest

No palba!!! Byl jsem zrovna mimo republiku, takže to mediální šílenství ke mě nedolehlo až tak silně, ale přesto jsem doslova šokovaný, co se také může v Čechách tolik let po "revoluci" dít... Ještě teď jsem naprosto v šoku, zdá se mi celý ten zásah jako neuveřitelně špatný vtip..., naprosto směšná demonstrace síly, nic víc... Jak můžu mít k takovéhle policii nějakou důvěru?

Robotom - DARK GAMBALLE

Czech tek je správná hipísácká pařba se vším všudy ? tajné místo konání, nulové vstupné, obveselování všemi dostupnými prostředky. Letošní ročník se dá komentovat jednoduše jako průšvih, kdy si dali do držky úplně nesmyslně dvě party lidí, z toho jedna u toho vykonávala svoji práci. Kdo za to může? Není to celé nějaká politická provokace a obě strany ? technaři i policajti, jen prováděli nevědomky politické loutkové divadlo, kdo ví? Doufám, že se to příští rok zase vrátí k normálu a nestane se z téhle akce další pravidelné setkání politických radikálů z obou stran ?barikády?.

Venca - METAL FOREVER webzine

Haha, u televize jsem se bavil :-). V mediích zbytečně omýlané téma. O to víc zamrzí, když to začnou rozebírat už i osobnosti na svých koncertech (viďte pane Kocábe). Czech Tek mě nechal totálně chladným?

Johan - FOBIA webzine, OPEN HELL fest

Nejtěžší otázka. Nemám jednoznačný názor a popravdě jsem už unavenej mediální prezentací této nevydařené akce. Ale pár věcí je podle mě důležité si uvědomit ? technaři si sice pronajali pozemek, ale zároveň se rozlezli také na pozemky vedlejší, takže porušili podle mě nedotknutelné osobní vlastnictví. S organizací akce si taky moc hlavu nelámají, o sociálním zabezpečení se snad nedá mluvit vůbec. Když si uvědomím, co znamená uspořádat metalový fest ? pronajmout areál, zajistit pořadatele, zdravotní a požární službu, sociální zařízení, zajistit úklid po akci a za všechno zaplatit, je můj názor na CzechTek odmítavý. Stejně tak ale odmítám násilí, ať už ze strany policie nebo technařů (podle mě to taky nejsou žádná neviňátka). Řešení vidím v nastavení jasných pravidel ? nikoli divoký příjezd na louku, ale na předem oznámené (úřadům!) řádně pronajaté (případně státem přidělené ? např. staré vojenské letiště nebo co já vím) místo, zajištění sociálního zařízení, zajištění úklidu, pořadatelské služby atd. Divoká akce nemá podle mě šanci na klidný průběh.

Vanson - SARET webzine

Nejprve bych se měl vyjádřit k tomu policejnímu zásahu... Bylo to samozřejmě zcela neadekvátní. Pokud začne policie za přestupky udělovat rány obuškem, tak to se máme na co těšit..... Také je to důkaz toho, že od listopadu 89 se tu moc nezměnilo, svině se akorát vyměnili u koryta. Ale když se dívám kolem sebe, čtu tisk, podívám se na televizi, pustím si rádio, tak mám někdy pocit, že tenhle národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. No a díky tomu Czech Teku tu máme ten nový zákon o hudebních produkcích, myslím že pořadatelé těchto akcí budou mít příští rok asi hodně starostí a kolik tu bude festů si vůbec netroufám odhadovat. Třeba to bude v pohodě. Ale taky může říct starosta: Zaplatíš nám tolik a tolik, jinak di do hajzlu........

Roman Fecko - management INÉ KAFE, Slobodná Európa

Tak toto je síce mimo mňa, každopádne nesúhlasím s násilím, ktoré sa v Čechách udialo na jeho účastníkov, pokiaľ tí ľudia neporušovali zákon. Právo na zhromažďovanie ma každý. Bolo to nešťastné riešenie danej situácie. Stačilo mať situáciu len pod kontrolou a dohľadom,  keď už štátne orgány mali nejaké podozrenia na porušovanie zákona a po skončení akcie sa stiahnuť. Czech Tek by určite potom prebehol bez týchto zbytočných incidentov.

Ignifaxius - BLACK TERROR, WARSICKLE

Co jsem sem tam zaslechnul a co jsem měl možnost vidět na fotkách, tak si myslim že před příjezdem policie se jednalo o velmi pohodovou letní akci.

G. H. M. - PANYCHIDA, METAL WORLD webzine, PRAY & KEEP QUIET newsletter

Tahle akce mě donutila popřemýšlet, jestli se i na metalové festy nemůže snést podobná morová rána, ale naštěstí o rocku, potažmo tedy o metalu je mezi lidmi poměrně obsáhlé povědomí, takže vědí, že kromě pár vylitých hovad se na ně nic horšího nechystá. Snad jsme v suchu, co se tohohle mraku týče. Navíc jde vždy o akce hlášené a pořádané v souladu s místními vyhláškami, takže? jsem v podstatě uklidnil sám sebe :-). Jinak už nemám příliš chuti tuhle causu rozebírat, jelikož v době horké aktuálnosti bitvy u Tachova jsem toho nasál z informací a debat dost a už mě to unavuje. Nadávat na politiky nebudu, jelikož to každej stejně ví, že jejich věškerý přínos naší zemi, bráno čistě bez bočních zájmů, je nulový. Snad se další generace polepší, tihle jsou komunismem pořád příliš nakažení. Ať stoupenci bývalého režimu, nebo disidenti. Obě strany  to mají v krvi ať chtějí, nebo ne a tohle stigma jim nikdo neodpáře.

Honza Raus - Z NIČEHO NIC

Co k tomu napsat? Vzhledem k tomu, že téměř všude nás sledují kamery, chodí se na přestupkové komise za lepení plakátů, dostáváme pokuty za porušování nesmyslných předpisů, je C-T jen vyvrcholením arogance socdemácky-policejního státu, který se chová, jako by tu nebyl ON pro lidi, ale lidi pro NĚJ! Kdo zná historii, tak ví, že tohle heslo platilo už ve Třetí říši!!!

Radalf ? NEMESIS, HYPERBOREAN DESIRE

Jednoznačně souhlasím se zátahem a skutečně s tím nemá co dělat fakt, že hudbě, které se festival věnuje, vůbec nerozumím. Pokud je během policejní akce zraněno 50 policistů oděných v kevlarovou zbroj (určenou na nasazení během pouličních nepokojů), neměli co dělat s návštěvníky hudebního festivalu, ale s ničemnými vandaly. Ilegální povaha této akce mě utvrzuje v dojmu, že tady rozhodně nejde o muziku, ale o buranský požitek z praktikování anarchie. A co mi vadí nejvíc?  Zvěř a rostliny se z toho bordelu budou vzpamatovávat týdny a měsíce. Sprostý parazitismus. Kobylky přijedou, vše zničí a za dva dny devastují louku a lesy zase někde jinde.

Loky - WARPATH fest

Je to snad nejpopulárnější téma tohoto měsíce. Už se o Czech Teku dokonce hádají i dědci v hospodách. Škoda, že zlato našich hokejistů utichlo rychleji.

Big Boss - ROOT, EQUIRHODONT

To jde mimo mne.

Marek - THENA ELEVEN

Jednoznačně ano! DIY akce, kde se sejdou tisíce lidí, to je přeci úžasný, ne? Žádná zkurvená podbízivá reklama, žádný sponzoři nadnárodních firem, žádná tupá ochranka, žádná Dobrá voda za šest pětek. Plus to, že si tam klidně můžeš přijet, postavit svojí stage a hrát!

Josef Jindrák - SKRYTÝ PŮVAB BYROKRACIE 

Není to zrovna muzika, kterou poslouchám, ale mají moje sympatie. Ale dokud to budou chtít dělat free a pro hodně lidí, budou mít problémy, tak je společnost (zatím) nastavena. Ani mě, volnomyšlenkáři, by se nelíbilo (když to přeženu), kdyby si půjčili sousedovu zahradu a vyhrávali tam týden, ovšem za to bych je nestřílel?

Jarek - BAD VICTIM

Dobrá fraška, přijde mi to jak z jiný doby před x lety.

Jan Kosc - METALOPOLIS webzine, WISH fest

Tak, ako to s týmito techno akciami robia technari, sa mi nie veľmi páči. Určite by sa mi nepáčilo, keby na môj pozemok došli a narobili by mi tam bodrel, ale ešte menej by sa mi páčilo, keby tam nabehli tažkoodenci a urobili mi z toho bojové pole. Celé je to kontroverzná záležitosť, ale v konečnom dôsledku si myslím, že policajti urobili chybu. Načo zasahovať tak brutálne? Som presvedčený, že sa záležitosť dala vyriešiť elegantnejšie. Policajti tvrdia, že ich týmto chceli odradiť od budúcoročnej akcie, myslím že sa nepodarilo a na budúce leto ich znova v Čechách uvidíme.

Martina Jarolínová - ROGER webzine

Návštevníci tohto podujatia patria medzi troch najväčších podporovateľov dílerov drog. Preto mi je absolútne smiešne, ako z toho média a niektoré "osobnosti" robia rok 1968. Žijeme v 21. storočí, ako je možné, že si médiá nedokážu poskladať dokopy jasné fakty? Alebo je v tom nejaký iný lobbing?

Kiril - MIMORITMUS

K Czech Teku nemám až tak co říct. Na místě jsem nebyl. Novinám a televizi se na 100 procent věřit nedá. Ale podle toho co jsem viděl a slyšel, tak byl zásah policie jednoznačně neadekvátní. Ale být ten chudák zemědělec, kterýmu patří ty pole, přes který se přehnali technaři a později policajti, tak bych se asi hodně naštval.

Leon Hamza - SHINDY crew

CZECH TEK - KDYŽ JE TO BAVÍ,JE TO V POŘÁDKU, ALE BITEK S CAJTAMA MÁM JÁ UŽ ZA SEBOU DOST!!!.A.C.A.B.

Bohdan Mach - MASS GENOCIDE PROCESS / IMPREGNATE LABORATORIES

Nejsem fanoušek techna a nenávidím klubový techno/pop sračky, ale soundsystem a free parties jsou víc než ok a kolikrát víc diy, víc underground než kterejkoliv tzv. ?underground?. Navíc tak trochu funguju v zázemí jednoho místního systému, takže mám dokonalej přehled o tom, co a jak funguje. Kauza CZECHTEK. Nevím přesně co chceš slyšet, ale hádám, že narážíš na letošní Czechtek a hlavně na ten pogrom, kterej tam nadělali policajti? Koukni, všechny předchozí Czechteky měly převážně jednu jedinou vadu a to že se konaly na ilegální půdě (pánové z Contrastic, Ahumado Granujo, Ravelin 7, Sicher Hate Systém a určitě i další by snad mohli potvrdit), letos podle mě organizátoři vychytali dokonale, prostě pronajali pozemek a bylo to. Fakt je, že ve finále se to určitě prostorově rozmohlo tak, že lidi byli z části i na nepronajatém pozemku, ale to pořád není důvod k takovýmu masakru a manévrům, co tam fízlové provedli. Jinde to maj ošetřený zákonem (obávám se, že u nás to bude brzo taky, ale určitě jinak) a to tak že třeba pokud se na 1km2 sejde 100 lidí za účelem poslechu, je to automaticky podle zákona ilegální a policajti příjdou a zabavujou nevratně aparát apod, ale rozhodně ty lidi nezačnou bezhlavě masakrovat. Zpět k letošnímu Czechteku?. Sobota odpoledne a moc pěkný počasí (neúčastnil jsem se od pátku, protože jsme s kapelou hráli v Rožnově), na louce tisíce lidí, co buďto kalí jak praštění nebo popíjej, tančí, baví se s ostatníma, viděls taky kluky, holky?i celý rodinky s malejma dětma! a v různém věkovém rozpětí. Kolem 2. odpoledne (jinak celej den kroužil nad loukou vrtulník) se začly sjíždět stovky policejních dodávek a tak kolem 4. už bylo jasné, že se něco bude dít. V 5 se rozjel první policejní zásah, kterej nebyl vůbec pěknej. Spousta záběrů bylo i v novinách, televizi atd. Řekl bych, že svoje odpolední manévry policajti trochu nezvládli a začli bejt dost agresivní a v momentě, kdy se třeba rozjela policejní dodávka a napálila do hlučku lidí a takže se lidi začali logicky bránit a už pak nejen proti nájezdům dodávek, ale i proti fízlům samotným, vzduchem lítaly flašky od piv, klacky a všechno co policajti předtím rozmlátili. Co mi fakt vadilo je, že spousta jednotlivců z řad policie se chovala jak neovladatelný prasata a spousta z nich neměla identifikační čísla. Ovšem to, co se v dělo v noci, bych nepřál zažít nikomu (možná krom těch co to nařídili), to bylo tak odporný a v životě by mě ani ve snu nenapadlo, že něco takovýho zažiju a že se díky Ochráncům Pořádku a Práva budu bát ne o svoje zdraví, ale o svůj život. Fízlové si počkali až padne tma (takže se nedá fotit, natáčet?, pokud jo, tak ne moc dobře), obklíčili neprodyšně celý místo (takže se tam krom účastníků akce a policajtů samotnejch nedostala ani myš) a rozjeli svoje nacvičené manévry a prot linii agresivních, rozdováděnejch hovad už se nedalo dělat vůbec nic. Kde stál stan nebo auto ? fízlové naběhli, kdo nechtěl opustit místo (legálně pronajaté), měl smůlu a v lepším případě skončil s pár modřinama, v horším s rozmláceným, vyplynovaným autem (viděli jste někdy co dokáže granát slzného/nervového plynu když ho omotáte izolepou?) a třeba dírou od tomfy v hlavě. Fízlové mlátili brutálně hlava nehlava co jim přišlo pod ruce? Ať holka nebo kluk, přes záda, přes ruce, do obličeje, do rozkroku?., kamkoliv. Já osobně tohle hodnotím jako nejhorší zážitek mýho mizernýho života a doufám, že už něco podobnýho nikdy nezažiju a přiznám se k tomu, že pokaždý, když si na to vzpomenu mi, běhá mráz po zádech a opravdu to není příjemný. Ne kvůli mně ani tak, spíš kvůli tomu, když si uvědomím, že něco takovýho, co se stalo, je vůbec možný. Nebudu to dál moc rozvádět a protahovat, takže na závěr pár postřehů (jestli se tomu tak dá říct). Je mi k zblití z toho, že žiju v tak zkurvený zemi, kde je možný takový bordel, kde si zasraní politici hájí jenom svoje pozice a nic jinýho. Nenávidím toho hajzla, kterej nařídil zásah ala ?udělejte co chcete ale do půlnoci to rozežeňte nebo odstoupím? a teď si kryje prdel tím, že všechnu špínu háže na ty pod sebou a vykrucuje se stylem, že nevěděl o co jde. Do piči, co tohle kurwa je, jak může takovej buzerant (nic proti homosexuálům) dělat ministra a nařídit zákrok proti něčemu, co vůbec nezná a alibisticky se hájit. A jinak, co se děje dál? V podstatě nic, i když demonstrovali několik dnů tisíce lidí (a zřejmě všech generací) a dělo se ještě kdoví co ? nic se v podstatě nestane. Agresoři zůstanou tam, kde jsou, politici to samý a všechno se postupem času zamete pod koberec, až se to trochu uklidní. Celej zásah stál skoro 35 milionů a zaplatil jsem ho i já a každej, kdo platí daně. Já se, kurwa, ptám, jak je možný, že jsou prachy na takovýhle věci a školství, zdravotnictví aj. jdou do prdele. Daně sice platím, žiju tady a musím teda respektovat zákony apod. nebudu tady říkat, jestli je respektovat budu nebo ne, ale otevřeně říkám, že seru na zkurvenej stát, kterej před výchovou, vzděláváním atp upřednostní násilnou represi. A nejvíc mě sere, že třeba náckové si z 90% dělaj, co se jim zlíbí (a přitom jde o hnutí, které směřuje k potlačování práv a svobod jiných) a policajti stejně nic nedělaj. Ne, jediný, co po tomhle zážitku říkám, že k vládě tohoto státu zvedám prostředník. A když to vemu ještě z jiný stránky, než jako prostej občan ? jsem bývalý učitel, 4 roky jsem učil na ZUŠ-ce a externě na 2 dalších ZŠ. Jde mi o to že strašně rád dám peníze na plat lidí, kteří na mě pak povolávaj ?zkurvená smažko, zlámu ti ruce i nohy? (a to věřte tomu že tahle nadávka je z té slabší slovní  zásoby, kterou policie používala). Pak se nebavím ani o tom, že ze vznesených žalob za přestupky a porušení zákonů, které byly proti účastníkům Czteku vzneseny, by se měli zodpovídat především policajti sami atd. A takovej učitel na ZŠ má dejme tomu 15000 po několika letech praxe, profesního růstu atd, vemte si že takovej nějakej policejní pičus dostane jako nástupku 20.000. Ale přece jenom na jedno pozitivum, které můžu některým zasahujícím policistům přiznat, je když začali některé účastníky CZ-teku sami bránit před svými kolegy, kteří v tu chvíli byli asi úplně mimo a mlátili všechno a všechny hlava, nehlava. Když to beru teď s odstupem ? uznávám že částečně k nějakýmu porušení ze strany účastníků určitě došlo, nicméně míra toho nebyl důvod k takovýmu masakru. Vadí mi taky, jak policajti i politici veřejně lhali a lžou o prokazatelných faktech atd. Končim, protože tohle je téma, o kterým bych byl možná schopnej napsat knihu.

Strny - RADIATION NOISE productions

Nesledoval jsem, takže ani nevím o co pořádně šlo. Takže sorry k tomuto nic!

Martin Lukáč - NOMENMORTIS

Musím povedať, že táto kultúra akýchsi novodobých hippies, je mi cudzia, na druhej strane nemám pocit, že by ľudí mimo nej akokoľvek ohrozovala a nevidím problém v tom, že istá skupina ľudí sa zabáva práve takto. Podľa toho, čo o zásahu a pozadí festivalu viem, si myslím, že polícia konala protiprávne a skrátka sa rozhodla ukázať svoju ?silu a moc? na mieste, kde to vyzeralo byť viac-menej bez rizika. Tým pádom mi nie je ľúto žiadneho z policajtov, ktorý tam prišiel k úrazu. Naplno sa tu ukázala arogancia štátnej moci a jej pokrytectvo. Takémuto zásahu by ľudia tlieskali na mieste, kde by sa hodil oveľa viac, lenže tzv. ?súkromné party? sú z mne neznámeho dôvodu legálne a polícia sa im väčšinou len prizerá. Keď je vydarená sezóna, tak takéto ?nemohúce orgány? vidno v správach tak raz do mesiaca. Neviem, ako pokračuje vyšetrovanie ?zákroku?, ale dúfam, že sa ho nepodarí uhrať do zabudnutia.

Honza - FEEBLE MINDED

Kamarád má trochu peněz v jednou soundsystemu, co tam byl. Nechybělo málo a hráli jsme tam. Tenhle kamarád říkal, jak probíhal pátek; že policajti zpacifikovali jen ty, co na ně útočili. Ty, co seděli na zemi podle policejních pokynů, nechali bejt. Když pak ale nějakého agresora z návštěvníků CzechTeku zatáhli za svůj zástup a tloukli do něj, tak se část technařů za zády policie zvedla a házela po nich, co měla po rukou. Nakonec policie musela ustoupit a v sobotu byli strašně naštvaní. Bylo tam kolem 3000 policistů, ze kterých cca 1200 zasahovalo a zbytek zůstal v záloze. Zasahující policisté měli zakrytá čísla, rozbíjeli okna aut, kam pak hodili slzák a kdo vyběh, toho zmlátili. Jezdili auty přes stany, takže je zázrak, že se tyhle manévry obešly bez obětí na životech. Tenhle kluk dělá nějakou vojenskou vysokou školu nebo co a byl tam s anglickým učitelem na právnické fakultě a dvěma holkami. Ty mají teď rozřezané nohy od dělbuch a ten Angličan dostal tonfou přes hlavu, když seděl a nic nedělal. Pořád se mluví o 5000 účastnících c23chteku, ale v době největších sobotních bojů bylo technařů prý kolem 500! Také spousta mých kamarádů běhala v sobotu po dálnici. Paroubek mohl ukazovat, jak jsou technaři neukáznění. Že byli ale policisty zahnáni k plotu, kde měli možnost nechat se seřezat nebo přelézt plot a utéct po dálnici. Když chtěl jeden chlápek od nás z práce z Újezdu Pod Přimdou jet o víkendu do Německa, tak ho policajti nepustili. Chtěl vysvětlení od jejich nadřízeného. Když se zeptal, kdo tomu tady velí, tak mu odpověděli: "Nikdo, bordel jako vždycky". To mluví za vše. Pak zprávy, že nevybití policajti zastaví kluka s holkou, co jedou z CzechTeku a na dálnici je bezdůvodně zmlátí, protože se nedostali k zásahu... Je tu celá řada pochybení, než když utekl Krejčíř a neodstupuje nikdo. CzechTek je také vzorovou ukázkou, jak se policie vůbec neorientuje mezi skupinami mladých lidí. Existují jen levicoví a pravicoví extrémisti. Že může jít i o něco jiného, neakceptují. Jak potom mohou být připraveni na hrozbu terorismu netuším. Jasný tón směřování k policejnímu státu a nadržování ozbrojeným státním silám během vyšetřování udal Gross v období MMF v Praze. Další rovina fenoménu CzechTek je naprosté selhání sdělovacích prostředků minimálně v prvních dnech po zásahu. Alespoň, že existuje internet a je možné získat informace ze stránek nezávislých žurnalistů z BBC, Britských listů a dalších. Na druhou stranu se mi nelíbí "pietní místo" u sv.Václava, kde je cedule s nápisem, z kterého vyplývá, že policejní zásah má oběti na životech. Tím mě organizátoři téhle piety (která není spontánní) dost zklamali, protože obviňují druhou stranu ze lži a dělají totéž.

ALL - PAYO zine, R.U.M. zine

Můj problém je v tom, že v době této akce jsem byl v cizině, takže se ke mně zprávy o Czech Tekku dostaly až se zpožděním. Nemůžu tedy hodnotit, co se tam stalo. Každopádně však nechápu, proč by zrovna tato akce měla vést ke změně zákona. Žádný z pořadatelů Czech Tekku si prostě nemůže dovolit zaplatit pronájem patřičného areálu pro tak obří akci a proto si prostě vyberou místo, na kterém z pravidla nemají co dělat. A to prostě NEMAJÍ! Od toho máme základní listinu práv a svod. Přece není možné, abych se ráno probudil a na své zahradě našel nějaké cizí lidi, jen proto, že tam prostě chtějí být? Kde to jsme? To jako kdyby Čurby dal na net zprávu, že nemá peníze na zaplacení ?Bojiště? a proto se příští Obscene prostě uskuteční na poli za vaší vesnicí. A právě tyto existence hází špínu třeba na organizátory festů, kteří šetří každou korunu. Přitom by se jich ale tento zákon také dotýkal! Czek Tekk proto není možné házet do jednoho pytle s ostatními festivaly. Je to na ?černo? pořádaná akce a když organizátoři nemají dostatek peněz, mají prostě smůlu! Když kapitalismus, tak k němu ale i trošku spravedlnosti a především rozumu. A to nepíšu jen proto, že se to týká technařů. Stejný názor bych v tomto ohledu měl i na metalisty, punkáče, popaře? Mimochodem si i já rád poslechnu např. MASSIVE ATTACK, nebo skvělé THE CHEMICAL BROTHERS. A ještě jedna poznámka. V Roudnici nad Labem je každoročně pořádán taneční festival CRIEMFIELDS. Nemám ponětí o tom, že by někdo proti této akci, nebo technařům něco měl.

Radek Novák - MEMORIAL, PAVOR NOCTURNUS

Hloupí technaři se stali obětí hloupých politiků. Technaři byli zesměšněni, když je pan Havel označil za svébytnou autonomní kulturu. Nezesměšňujte se i vy předpokládanou podporou zesměšněným Technařům.

Twindolls - INQIZITOR zine

Dokud tahle akce nebude legální a nebude splňovat všechna hygienická a podobná kritéria, aby se lidé mohli bavit bez problémů typu "nemám si kam dojít na záchod nebo kde si umýt ruce", nemá podle mne právo na to být pořádána. Nehledě na to, že si určití lidé na tom zakládají politickou kariéru. Já být technař, stejně bych se od akce takového typu distancoval a hledal si něco bezproblémového.

Petr Heřman - MARASTJAKCYP webzine, STRANGE FEELINGS

Dvě složky problému: 1) Určitá skupina lidí se bez předem férově daných pravidel (na každém festivalu se účastník nejpozději při vstupu dozví v jakých mezích chování může fungovat tak, aby nikoho neotravoval) sešla za účelem poslouchat hudbu, přesněji řečeno zvukové impulsy o určitých frekvencích. Někdo šel skutečně za tou ?hudbou?, byli tam ale i tací (i když určitě v menšině), kteří přijeli zkrátka dělat bordel a ten taky dělali. Čili v pořádku to nebylo. 2) Ve státě, který se nedokázal (protože od doby předání moci komunisty nynější selance, zvaném ?sametová revoluce?, a závazků z toho plynoucích ani nemohl) vypořádat s totalitní minulostí, došlo opakovaně v krátké době (prvomájový zásah proti demonstrantovi vyjadřujícímu nesouhlas na manifestaci Grebeníčkovců na Letné byl tím prvním) k nepřiměřenému zásahu policejních složek proti ?svobodným občanům? za souhlasu či dokonce spoluúčasti vedoucích vládních činitelů. Tohle smrdí moc.

Herdron - PAŘÁT magazine

Zákrok sice byl nepřiměřený, ale podnět k němu dali svým chováním sami účastníci technoparty. V tomto státě už je tak velký bordel, netřeba ještě zatahovat anarchii. Chtěl bych vidět všechny ty ochránce lidských práv, jak by se tvářili, kdyby si někdo pronajal pozemek sousedící s jejich a přitom věděl o jeho nedostačující kapacitě. Přirovnávat policejní zásah k listopadu ´89, to už je opravdu debilní. Nechápu ani to, proč jsou technaři neustále medializováni jako největší svatoušci. Žádné protestní akce proti zásahu policie na CzechTeku se nezúčastním, ani ji nepodpořím. 

Ondřej Čížek - zvukař a pořadatel kulturních akcí

Jako svobodomyslný člověk jsem jednoznačně proti brutálnímu zásahu proti této párty, bez ohledu jestli se mi tento styl hudby a života těchto lidí líbí. Myslím si, že tímto pokusem o nastolení ?starých pořádků? se pan premiér pokusil získat voličské hlasy důchodců, čemuž by nasvědčovaly i jeho zcela trapné argumenty, jako že ?policie nemůže nečinně přihlížet ničení cizího majetku?. Je sice bez diskuze, že práva vlastníků by měla být státem chráněna, ale zablokovat jednu z hlavních dopravních tepen ve střední Evropě, vyhlásit stanné právo v několika vesnicích a zmlátit stovky lidí jen za to, že někomu šlapou a jezdí vozidly po louce, na které navíc po několika týdnech ani stopa po nějakém ?zničení?. Podle složení demonstrantů na první demonstraci v Praze, kde kromě mladých lidí bylo vidět i nemálo lidí střední generace a vcelku hojný počet téměř důchodců se však zřejmě pan premiér tentokrát trochu přepočítal.

Petr Korál - Rock & Pop, Rockshock, Radio 1, Radio Beat

Můj postoj k záležitostem kolem CzechTeku je opět nejednoznačný. Zásadně odmítám policejní excesy, zbytečně brutální zásah proti některým technařům atd. - a vyloženě na blití mi je z toho, jak se někteří politici, kteří o téhle věci naprosto nic netuší a vlastně je jim u prdele, zachovali jako ti nejubožejší cizopasníci a využili nastalé situace k podpásové kritice svých oponentů. Stejně jako se v souvislosti s CzechTekem naprosto trapně snažili zviditelnit lidi jako Kocáb, Bílá aj. Zároveň však policejní zákrok aspoň částečně chápu: pokud se chceme tvářit, že v Česku máme právní stát, zákony je prostě potřeba dodržovat a soukromý i jiný majetek chránit. I když to zdánlivě zavání omezováním svobody shromažďování. Ostatně, zákony ve většině evropských zemí jsou v tomto směru daleko tvrdší a nekompromisnější, a nikdo se nad tím příliš nepozastavuje...       

Milan Balík - TZABYLOW

Letošní rok byl pro hodně lidí silné kafe. Moc se o něm ví a sledovat se bude stále víc a víc. To, že vláda nabídne místo na konání není myslím řešení a lidi se jim na to vykašlou. Byli by jak opice. Řešení neznám, možná začít od začátku, začít dělat Czechtek menší pro užší skupinu lidí. Nebo sehnat legálně pozemek, na kterém by se dal pořádat. Ale myslím, že zde bude ještě dlouho a já ho podporuju.

Dejvy Krédl - DESPISE, PAYO webzine, IN DEED HELL zine, HARD AND HEAVY na rádiu BEAT 95,3fm

Další velice ožehavé téma, neznám všechny fakta, nejsem do detailu obeznámen s podrobnostmi, nechci zde tedy vynášet rozsudky nad tématem, o kterém toho moc nevím. Tato otázka i toto téma jde ?tak trochu? mimo mě.

Martin Belobrad - SANATORIUM, FORENSICK MUSIC

U nas boli v TV rozne reakcie a komentare, takze si o tom neviem vytvorit vlastny nazor, v kazdom pripade zasah policie bol dost tvrdy az brutalny... takze tieto policajne metody v ziadnom pripade obhajovat nechcem. Mozno to policia prehnala, mozno zareagovala prehnane, ale neviem ako zvladnut ludi, co frcia na E-cku a inych drogach... v podstate ani k technu nemam taky vztah, aby som ho nejak obhajoval, je to sub-kultura, ktora ide mimo mna, ale neberem ludom pravo taku hudbu pocuvat a chodit na take party... fakt neviem, co o tom napisat.

Wayne - Manthas

Jeho násilné potlačení bylo klasickým příkladem bolševických policejních manévrů v dobách minulých!!! Nechápu, proč všude jinde v Evropě taková akce proběhne pouze za dozoru policie, například na Slovensku nebo v Bulharsku, ale tady policejní bastardi prostě musejí demonstrovat násilně svojí sílu.Těžko pak může mít policie v naší zemi nějaký respekt. No Paroubek a Bublan by se měli pěkně pohoupat na lucerně!!!!!!!!!

Craniotomy

Vas premier proste nevedel o co ide , ...niektorí vasi extremisti sa toho hodne chytili a teraz pocujem same "polocajni stat", ... v kazdom pripade je to velka hamba a ostuda vasej policie, ... mimochodom techno-lidi mali vklude odist a nerypat do nich, ...nechapem vobec preco sa cuduju tomu ako to dopadlo, ..ved sa to dalo čakat.

Ivoš - Draco Hypnalis

Tak k tomuto tématu se nemůžu fundovaně vyjádřit, potože celá tato aféra šla ve větší části tzv. mimo mne. Ale selským rozumem řečeno: Když i tomu největšímu lidumilovi nějaká banda lidí zdevastuje pozemek tak,že tam deset let tráva neroste,bude i on mít chuť je postřílet minimálně tankem, i když ho doma nemá. Nic se prostě nesmí vyhánět do extrémů. Pokud organizátor takovou akci projedná s obcí nebo městem, má souhlas majitele pozemků, domluví se s policií na zabezpečení dopravy na okolních cestách a případné pořádkové asistenci, může klidně vše proběhnout v pohodě, bez zbytečného zásahu jednotky rychého nasazení, či jak se to odborně nazývá. Stačí jenom trochu přemýšlet a všichni můžou být spokojeni.


Zveřejněno: 04. 09. 2005
Přečteno:
3257 x
Autor: Fred | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 09. 2005 17:14 napsal/a marty
minuly rezim???
Nazory se ruzni, nicmene srovnavat zasah na CzechTek s dobou pred 1989 je naprosto mylne a clovek, ktery toto pronese absolutne nevi co mluvi.