Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CD-R 2021, Coffeegrinder records / black metal / Česko

RARACH je parádní název pro blackmetalovou kapelu a je s podivem, že s ním u nás nepřišel nikdo dřív než Beherit (Milan Havlíček) s Jürgenem (Jirka Zajíc), kteří se čertovu kopytu upsali v roce 2019, kdy spáchali demo „Házmburk“. V roce 2020, přesně 4. 4., kdy bylo Beheritovi 44 let, nahráli základy alba „Tollenstein“, což je německá verze názvu hradu Tolštejn na severní straně Lužických hor na jihu Šluknovského výběžku v severních Čechách. K tomuto místu má Beherit citový vztah z dětství, které trávil na tamní chalupě, ostatně právě v ní Jürgen nahrál výše uvedeného dne a roku bicí party. Ostatní nástroje a vokál obstaral Beherit; abych byl úplně korektní, tak o kytaru, basu a zpěv se postaral Alchemion, o bicí Krylon, jak si chlapi na albu říkají (alespoň doufám, že jsem „nešťastný“ font, kterým jsou přezdívky napsané na obalu, správně rozluštil).

Co od dvou protřelých metalových harcovníků čekat? Zjednodušeně řečeno old school rotyku čpící sírou a peklem. Osm skladeb se vešlo do 24 minut, takže žádné rozmáchlé kompozice, ale kratší primitivní (nemyšleno pejorativně) skladby plné chrastících kytar, krkavčího skřehotu a zběsilých bicích; to o bicích samozřejmě platí, pokud se hraje ultrarychle. Pokud tempo poleví, což se děje poměrně často (a evokuje rané DARKTHRONE), je samozřejmě Jürgen střídmější. Úvodní „Kavčí kámen“ nabízí obě polohy, zpočátku to duo mastí jako šinkansen, ale marš prokládá volnějšími pasážemi, přičemž střídání partů nepůsobí krkolomně. Druhá píseň „zvědný hrad“ je takřka celou hrací délku rychta, kytara kvílí jako norské kytary za začátku devadesátek, doprovází ji činelová smršť, v rachotu se schovávají i melodické linky a „zpěv“ místy připomene Frantu Štorma, hlavně protahované koncovky. Ku prospěchu věci je střídání našlapaných a umírněných songů, třetí „Tollendorf (osada Rozhled)“ se vleče jako smrad, Beherit používá jinou barvu hlasu, jakousi hrubou deklamaci, slova odříkává, kytara zase skřípe a bicí hrají pochodové rytmy. Úvod následující věci „páni z Dubé a z Vartemberka“ nenasvědčuje, jaké peklo se z nenápadné střednětempé muziky vyklube, ale ona totální černota se objevuje na chvíli, aby se pak vystřídala s volnějšími momenty. Podobně variabilní je i zbytek nahrávky, v níž se dá celkem rychle zorientovat, stačí nějakých pět šest poslechů a člověk je v obraze. 

Onen obraz má starobylý rám, čímž myslím zvuk, který k produkované muzice ale sedne, trochu horší je to s produkcí, čímž myslím nedotažené konce skladeb, což je nešvar nahrávky – s tím si měli pánové trochu pohrát a ne jen songy halabala useknout.

Na to, že jde o pálené CD a náklad činí pouhých 66 kusů, je obal velmi pěkně vypravený. Titulní stranu jednoduchého digipacku zdobí obrázek hradu Tolštejn, jehož (asi) středověká rytina je i uvnitř přebalu, na zadní straně pak seznam skladeb, portréty pánů muzikantů a krátké info o nahrávání. V přiloženém dvanáctistránkovém bookletu je opět fotka zříceniny hradu a hlavně texty, které dávají celému albu obrysy – jde o kompletní historii hradu (a okolí) od první zmínky v roce 1337 po jeho vypálení v sedmnáctém století. Příběhem defilují historické postavy, popsány jsou události od husitských válek po válku třicetiletou, zmíněna je těžba nerostů i sklářství, svým způsobem zajímavá dějepisná záležitost, kterou si samozřejmě není problém na internetu vyhledat, ale kdo ví o každém kopci se zříceninou… 

Celkový dojem? Nic nového pod úplňkem, ale vcelku slušná porce pravěkého black metalu určená uctívačům přelomu osmdesátých a devadesátých let, nádavkem exkurz do historie jednoho kdysi významného hradu.

Seznam skladeb:

  1. Kavčí kámen
  2. zvědný hrad
  3. Tollendorf (osada Rozhled)
  4. páni z Dubé a z Vartemberka
  5. čas Šlejniců
  6. Jürgental (Jiřetín pod Jedlovou)
  7. čas Vchynských (Kinských)
  8. ...a zas jen Kavčí kámen

Čas: 23:40

Sestava:

  • Alchemion – kytara, basa, vokál
  • Krylon – bicí 

Bandcamp


Zveřejněno: 04. 05. 2021
Přečteno:
1129 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář