Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Když jsem byl kluky z tohoto webzinu osloven s nabídkou splolupráce, nenapadlo mě nic lepšího, než oprášit tehdy celkem populární anketu, kterou jsme měli ještě ve Schizophrenia zine.

Připravil jsem tři jednoduché otázky, které jsou sice velmi strohé, avšak na druhou stranu poskytují více prostoru k zamyšlení. Vzhledem k rozsáhlosti a počtu došlých odpovědí jsme se rozhodli anketu rozdělit do tří článků podle jednotlivých otázek a příslušných odpovědí. Ještě jednou díky za váš čas a odpovědi!

První otázka:

Co pro vás znamenají letní festivaly. Který open air je pro vás ten nej? Co vidíte jako slabinu a kterou kapelu by jste rádi viděli?

Garfield - ABSULUT ZERO

Letní festivaly jsou naprosto super (na řadě z nich hraju) až na to, že jich je strašně moc, kapely se opakují a tím se rozbíjí publikum (rozuměj chodím na všechny možný festy, nejenom typu Obscene a Brutal Assault...)

B.C. Rajče - kytara, zpěv COLP

Určitě je to pro mne setkání s lidmi, které nemůžu vidět častěji, a samozřejmě seznámení s novými. Líbí se mi Brutal Assault, A.F.O.D., dobrá byla Nerezocel ve Varnsdorfu. Pak takový ty lokální festíky, jako je Blatenský fest, Pacovský půlnočník, Lužák u Hodonína, Křepický fest u Znojma atd., kde je třeba 300-500 lidí. Moc nemusím ty tzv. velké festy typu Trutnov, Noc plná hvězd, Rock for people, kde hraje tolik skupin, že málokdo pozná (kromě hvězd), kdo právě hraje. Slabina je jednoznačně v hygieně, stav WC kabinek je za chvíli naplněn, s tím mají asi největší problém ženský :-). Z kapel, co bych rád viděl je to u mne jasný: Meshuggah, Strapping Young Lad, a kdyby přijela ještě Brujeria, chrochtal bych blahem :-).

Jiří Volný - managering F.O.B.

Je to příležitost, jak se potkat se spoustou známých, které celý rok neuvidím a zároveň poslechnout větší množství kapel a mít přitom velkou možnost výběru. Je několik fajn festivalů: Afod, Basinfirefest, Open hell (RIP). Slabina festů? Možná nějaké ty problémy v organizaci a podcenění např. hygieny nebo zvuku. Živě bych chtěl vidět určitě In Flames.

Halbi & BLOODY DIARRHOEA / TUBERCULOSIS zine

Takže letní festivaly jsou sybolem prázdnin a léta, tudíž dobrá příležitost sejít se s lidma, který z nějakých důvodů není možné vidět častěji, potom samozřejmě vidět svoje oblíbené kapely a v neposlední řadě dát si řádně do trumpety!!!!! Z důvodů mojí 4%-ní grindové orientace mám nejradši festivaly, kde grind převládá, zejména pak OBSCENE EXTREME. Slabina je podle mého soudu v sociálním zázemí (hajzly, sprchy, vany, bazény) a to myslím každý fest!!!! Další slabinou je pivo, jeho přemrštěná cena a mnohdy i neuspokojivá kvalita!!!!! No a uvítal bych australskou rozbrušovačku The Berzerker!!!

Milan Škoda - FANTASY METALFEST, Blind Guardian CZ fanclub

Rozdělení na dvě skupiny, na jedněch hned vidíš, že je to jen byznis, stále stejný kapely, komerce a na druhých vidíš, že to dělaj kvůli hudbě, i když tam najdeš málo lidí a neznámý kapely, před těma klobouk dolů. Žádný festival ti nedá takovej zážitek, jako vystoupení v klubu se skvělým zvukem, kde máš kapelu blízko a jseš jedna rodina. Pořadatelé, kteří mají kontakty na velký sponzory a dokážou udělat velkej festival, tak všechno podřídí komerci, která právě letí a nikoli kvalitě. Rád bych viděl Mekong Delta, Watchtower, Blind Guardian, Sieges Even, Fates Warning a mnoho dalších.

Pepa Michálek - FORREST JUMP

Letošní Open Air sezóna nebyla z mého pohledu nejsilnejší. At už z důvodu nepřízně počasí nebo neúčasti nejaké opravdu hvězdné kapely (opět pouze můj náhled). Letní festy bývají bezpochyby oživením po dlouhých zimních klubových měsících, po kterých se na ně vždy tešíme. Po létě ale obvykle přichází ten samý pocit v opačném gardu a už se vidíme v malých klubech, kde je přece jen k lidem blíž a odpadají problémy, které se naskytnou při větší kumulaci účinkujících kapel (přestavba pódia, problémy se zvukem, počasím atd.) Pevně věrím, že letošní vrchol nás ceká právě tento víkend (26.-27.8.2005) ve Slavkově u Brna na Svícafestu, a to hlavně z toho duvodu, že budeme po nějaké době "skoro doma" a ze zkušeností víme, že lidé starající se o hladký pruběh tohoto festu jsou naprosto profi. Asi nejvetším problémem festivalu obecně jsou hygienické podmínky pro fanoušky (čest výjimkám). Myslím, že při zlepšení úrovně hygienického zázemí na festech by se návštevnost ješte zvedla...

Osi - FROM BEYOND, METALWORLD net zine

Festivaly jsou úžasná věc jak pro fanoušky, tak i pro kapely. Relax, skvělá atmosféra, většinou super lidi, kteří se chtějí  bavit. Já preferuju zahraniční festivaly. Myslím, že jak po stránce pořadatelské, tak po stránce kvalitativního obsazení kapelami se naše festivaly nedají s těmi zahraničními, a tím myslím hlavně německé festivaly (Wacken, With Full Force, Summer Breeze, Fuck The Commerce, apod.), srovnávat - alespoň zatím ne.

Alibaba - METAL AGE prods.

Tak tento rok som na letných fesťákoch strávil v podstate celé leto ? od polovice mája do konca augasta, každý víkend na festivale, takže myslím, že mám možnosť porovnávať. Festivaly pre mňa osobne znamenali tento rok nové skúsenosti, a hlavne (nebudem si vymyšľať žiadne bláboly) sme sa festivalov zúčastňovali kvôli zárobku (niekde sa nám to podarilo lepšie, niekde horšie)! Naj festival je podľa mňa, tak ako vlani Party San Open Air v Nemecku ? dobré kapely (aj UG, aj tie väčšie), vynikajúca organizácia (nikdy s ničím nebol problém, na všetkom sa dalo dohodnúť, no a sprcha s teplou vodou na fesťáku, to je proste paráda), pomerne dobrá návštevnosť a dobré miesto! Slabina takmer každého festivalu sú jednoznačne záchody ? ja viem, je ťažké donútiť ľudí, aby sa správali ako ľudia, ale na takom Fuck the Commerce (vlani) čistili tie toitoi každé dve hodiny a bolo to hodne dobré. Takisto by som na niektorých festivaloch privítal vodu (na With Full Force sme museli poprosit Security, pretože voda v areáli bola len pre tých, čo predávali jedlo, na Rock Hard festivale som vodu nenašiel vôbec ? pokiaľ nerátam rieku, čo tiekla poza pódium)! To by mohlo byť aspoň v skratke všetko! Čo sa týka kapiel, mrzí ma, že mi tento rok ?ušli? My Dying Bride a Disillusion (v tom čase, keď bol Brutal Assault bola aj spomínaný Party San), ale na druhej strane videl som 2x Samael (a šiel by som na nich znova), Within Temptation, Nightwish, Suffocation, Napalm Death, Sear Bliss, Necrophagist a kopec ďalších, takže v zásade som spokojný a potvrdilo sa mi tiež to, že nie každá kapela, ktorá je hodne tlačená médiami vie zahrať aj naživo (Nightwish, 1349, Carpathian Forest, Cannibal Corpse a kopec ďalších).

Vidar - ETHEREAL PANDEMONIUM

Festivaly príliš nenavštěvujem, no keď už na nejakom som, užívam si to. Zatiaľ na mňa najlepší dojem zanechal Sziget minulý rok. Dokonale  zvládnutá organizácia a fantastická atmosféra. Je zopár kapiel v metalovej  scéne, ktoré by som túžil vidieť, no väčšina z nich už žiaľ neexistuje.  Spomeniem teda radšej zástupcu inej scény. Jediná kapela, kvôli ktorej som  najbližšie rozhodnutý cestovať hoci aj do Nemecka, sú Radiohead.

Jaroslav Pelán - IN ARTICULO MORTIS / AMOK

Letní fesťáky jsou pro mě místo pro odreagování. No a když máme možnost si na některém i zahrát, tak to nemá chybu. Nejlepší až do letoška byl Open Hell, který letos bohužel končí. To mě asi donutí vyjet někam dál od nás. Největší slabinou fesťáků je podle mě to, že uspořádat fest je jako sázka do loterie. Může se to povést a člověku něco zbyde a nebo je to totální průšvih a zbydou jenom dluhy... Rád bych viděl kaplelu Death, ale to už jaksi není možné...

Pavel - MY NEVÍME

Letní festivaly jsou parádní věc, kapelu samozřejmě může slyšet spousta lidí, kteří by se na ni třeba nikdy nedostali. Můj nejoblíbenější open-air bohužel před 2 lety skončil a otázka jestli se obnoví, ale byl to Stádlecký Most u Tábora, pořádaný Fishdale production a kapelou Peshata. Co se týče slabin festivalů, jde většinou o organizaci, kterou např. Stádlecký most měl bezvadnou, ale putovní festival České Hrady.cz oproti tomu hroznou, a přitom tam hrály ?hvězdy? naší české scény. Pak mě někdy trochu štve celková nahuštěnost a někdy i výběr kapel. Zkrátka jedu na Fest o cca. 70 kapelách, z nichž mě opravdu zajímají 4-5, ale po vyslechnutí předchozích 50 už nemam někdy chuť slyšet ani ty svý. Jako kapelu, kterou bych teď nejradši viděl bych uvedl asi NOFX ? jedni z těch skoro prvních kalifornských punkrockerů, neuvěřitelný nápal, nápady?, tak tu bych chtěl vidět v Čechách. To je asi rozdíl mezi Čechami a zahraničním, kde se pořádají obří festivaly, které jsou třebas jen o punku, ska ? např. loni jsem byl ve Vídni na Deconstruction Tour ? kombinace sk8 a bike exhibice s kapelami jako např. Pennywise, Anti Flag, Strike Anywhere?, ale tady je také vidět už ten náběh do té komerčnější scény ? celkově tak 50% návštěvníků byli děti do 15 let, všichni trika Anti Bush ? Not My President, všichni na nohou Vans-ky Oldskooly, protože to přece musí mít každej, kdo de na tuty kapely, stejně jako holky co chodili na Lunetic museli mít triko s Martinem ? jinak to nešlo.

Stan / Alan - BASTARD records

Spousta muziky na jednom místě za docela slušný peníze a hlavně spousta dister, tak je i co nakoupit. Letní fetivaly jsou paráda, akorát s drobným problémem - docela se kryjí. Některé akce, na které by chtěl člověk jít a pak je dilema, který vybrat. Pro mne je každý open air ten nej, jde o to, že se vlastně pořádá a strašně fandím nadšencům, že dotoho jdou, takže pro mne není nejlepší a nejhorší, každý je super. Slabinu jsem už napsal a to domluvu a který hudebníky bych rád viděl? No pár by jich bylo, ale už nehrají nebo alespoň né tak, jak bych je vidět chtěl. Je to určitě TERORIZER, pak NAUSEA, z Portlandu DISRUPT a samozřejmě Biafru z KENNEDIS, jenže to jsou mrtvé záležitosti, všechny tyhle kapely byli na špičce svého žánru a věřte kdo nezná, vůbec neví oč přišel.

Čurby - OBSCENE prods., OBSCENE EXTREME fest

Letní festivaly - to je prostě kupa zábavy, hromada super muziky a hlavně fajnová setkáni s kámíky z celého světa a to lze uskutečnit pouze a jen na letních festivalech, to je asi to vůbec nejpozitivnější věc na festech. Osobně mám rád každý festival, nemám problém jet na velký TRUTNOV open air, na punkový ANTIFEST, na fastcorový PLAY FAST OR DON´T, metalový BRUTAL ASSAULT či jakýkoli jiný fest..., vemu děti a máme o zábavu postaráno..., samozřejmě sedí mi OBSCENE EXTREME, sám ho dělám a tak se ho snažím vylepšovat a zdokonalovat každým rokem a myslím, že se to i podle reakcí fanoušků i vystupujících kapel daří a to je fajn... Slabinou českých festivalů je zatím nemožnost zajištění kvalitních sprch pro fanoušky..., nejsem sám kdo se je snaží sehnat, ale zatím marně... A kapely co bych rád viděl? Jejich spousta, ale většinou už nehrají a je to večná škoda, rád bych opět viděl BRUTAL TRUTH po vydání první desky, IMPETIGO (argh!!!) nebo třeba švédskou ABBU!!!

Robotom - DARK GAMBALLE

Letní festivaly jsou příležitost k: poznání nových lidí, pořádné pařbě, super hraní a celkovému relaxu. Ne vždy se to ať už vlastní či cizí vinou podaří (;-). Osobně mám rád ?vícebarevné? festivaly jako je Trutnov nebo třeba Beseda u bigbítu.

Venca - METAL FOREVER webzine

Letní festy pro mě znamenají pár dní v přírodě :-). Považuji to za nejlepší akce, protože se sejde spousta skvělých kapel. Člověk také spoustu nových pozná. Setká se s lidmi, které třeba již delší dobu neviděl. Nejvíc se mi tenhle rok líbil Basin Fire Fest? Skvělá organizace a celkem dobrý výběr kapel.

Johan - FOBIA webzine, OPEN HELL fest

Letní festy mám opravdu moc rád. Znamenají pro mě hlavně setkání se spoustou muziky najednou a neméně důležité je pro mě i setkání s lidmi, které potkám třeba jen jednou do roka nebo znám jen přes e-mail. Nej? fest je pro mě samozřejmě Open Hell (nebo teď už vlastně byl), a to nejen proto, že se starám o reklamu, web atd. Jsem spíše příznivcem staré metalové školy a té nabízel Open Hell nejvíce. Být úplně podle mého gusta, přibylo by ještě trochu melodičtějších záležitostí, ale dramaturgie festu byla věcí Rámuse a Honzy? Na Brutal jsem línej jezdit (spaní ve stanu ? brrrr), ale tam kde jsem byl, se mi líbilo. Mrzí mě akorát, že jsem letos nemohl kvůli osobním důvodům na AFOD. Slabina ? těžko říci, snad návštěvnost na Eternalu a Medvědovi, stav sociálního zařízení druhý den odpoledne na Basinfirefestu, debil s mačetou na Open Hellu, agresivní až fašističtí fanoušci tamtéž ? ale to nejsou slabiny, spíše nepříjemnosti. Organizačně jsem se nesetkal se závažnějšími problémy. Takže za slabinu můžu označit katastrofálně ožralé fanoušky, kteří vydají nemalý peníz za vstupné, aby pak půl festu prochrápali na zemi špinavý jak prasata. Kapely ? těch už jsem viděl tolik, že snad ani nemám nějaký ?sen?. Ke štěstí mi stačila spousta vydařených setů, ať už tam nebo jinde :-). A mé nejsilnější zážitky? Dissection, Mistrovo Kladivo, Debustrol, Asmodeus, SSOGE, Arakain a další a další?

Vanson - SARET webzine

Myslím že nejlepší festival byl Open Hell Fest a ten letos definitivně skončil, ostatně kdoví kolika festů se tu dočkáme, vzhledem k novému zákonu o hudebních produkcích, v příštím roce..... Na českých festivalech jsou slabinou vždycky interpreti. Většinou se tady dělají festivaly tak, že se pozve jedna, dvě dobré kapely a zbytek se vyplní odpadem, který však nechce za vystoupení takové prachy. A o tom to je. Pak bývá občas slabinou také místo akce. Jednou si chci udělat výlet do Francie abych mohl vidět Misanthrope, Supuration a Carnival In Coal, při té příleľitosti bych rád shlédl také Hacride a Lyzanxii. Možná i Blacklodge a Hell Militii.

Roman Fecko - management INÉ KAFE, Slobodná Európa

Najlepšie obdobie v roku, samozrejme pokiaľ výjde počasie - leto, teplo, zábava, stretnutia s veľa kapelami, ktoré cez zvyšok roku nestretneš. Myslím, že najlepšiu úroveň má stabilne Rock For People v Českom Brode. Slabinou každého festivalu je nepostačujúca hygiena a veľakrát aj dlhé fronty v stánkoch. Ako návštevník festivalu by som nikdy nevydržal stáť niekde 30 minút na pivo. Dnes už aj na slovenských či českých festivaloch headlinujú veľké kapely, takže nechýba mi konkrétne nijaká, ktorá by sa nedala vidieť, v najhoršom prípade sa dá vycestovať aj do zahraničia na nejaký festival.

Ignifaxius - BLACK TERROR, WARSICKLE

Festivaly jsou absolutně výborná věc. Na festivalech se každý rok potkávám s přáteli z ?branže?, které jsem za celý dlouhý rok neměl možnost vidět ? to hlavní s kamarády ze zahraničí. Nejlepší jsou vícežánrové fesťáky, na kterých se můžeš setkat s kapelou, která tě velmi zaujme a se kterou by ses v životě možná nikdy nesetkal. Pro mě byl vždy ten nejlepší volyňský Open Hell a ?děkuji? Luciferovi že to tenhle rok pěkně podělal. Slabina se projevuje akorát v mé peněžence a pěkně mě štve když pivo stojí přes 20 Kč. Ještě jsem neviděl na živo Impaled Nazarene a chystám se co nejdřív někam na The Nihilists.

G. H. M. - PANYCHIDA, METAL WORLD webzine, PRAY & KEEP QUIET newsletter

Letní festival? Není myslím, co vymýšlet, subjektivně jde jednoznačně o nejlepší příležitost potkat se s lidmi i z druhého konce republiky, jež na lokální koncert během roku nemůžou (většinou samozřejmě z finančních důvodů) dorazit. Stejně tak s jedinci, s nimiž prolijeme hektolitry moku každý víkend v hospodě :-). To za prvé. Mým dlouhodobým favoritem mezi akcemi u nás je volyňský Open Hell Festival, jehož letošní ročník byl bohužel i ročníkem posledním. Důvod mojí každoroční návštěvy už od druhého ročníku? Primární zaměření na ne velmi známá tělesa zejména z Německa a ruských zemí. OHF mě tak seznámil např. se Skyforger, Trimonium, Detonation, aj. Letos mě velice příjemně překvapil Brutal Assault, na mojí první návštěvě. Díky značné kilometráži do moravských rovin jsem se nikdy dosud neúčastnil. Potěšila vynikající organizace a floridští Obituary. Slabiny těchto akcí? Vesměs jsou, myslím, známy: nepříliš uspokojivé hygienické zázemí, na to navazující nepořádnost ze strany fans, kdy jsou schopni si kálet div ne před vlastní stan a občasné úlety ze strany pořadatelů, v podobě nedodržování rozpisů a neprůhledného čachrování s předem stanoveným pořadím kapel. Na co bych se rád ještě podíval? Myslím, že Shindy nás nabídkou uspokojuje v průběhu celého roku, takže toho tolik není, navíc moje oblíbené kapelky už nějaký čas nehrajou, takže? snad Ancient Rites, ty jsem na festivale u nás ještě neviděl.

Honza Raus - Z NIČEHO NIC

Pro kapelu znamenají relativně dobrý koncert před hodně lidma, byť bandy našeho typu nedostávají prostor v zajímavých časech. Přesto je to jako prezentace lepší příležitost, než upadjící zájem lidí chodit do klubů. My asi nejraději hrajeme na menších festech, jestli mám vybrat jeden BIG FEST, tak ROCK NA VALNÍKU. Jako pořadatele nás samozřejmě nejvíc zajímá STFEST, který pořádáme ve Strakonicích. Slabinou se jeví množství letních festů, kdy se občas někdo pustí do něčeho, na co nemá dostatečný potenciál. My doufáme, že na 3.ročník STFESTU dostaneme britskou legendu BROKEN BONES.

Radalf ? NEMESIS, HYPERBOREAN DESIRE

Letní festivaly jsou nedílnou součástí hudební scény a je rozhodně dobře, že máme možnost jednou za čas pěkně po kupě shlédnout výsledek práce mnoha interpretů. Nebudu soudit kvalitu jednotlivých festivalů, jejich organizace stojí aktéry nemalé usilí a finanční vklad; někdy se to holt povede víc a někdy méně. U těch nejznámějších není co řešit, všichni víme, jakou mají pověst a jak jsou návštěvníci spokojeni. Jako slabinu českých open air vidím nedostatečné řešení ekologické stránky věci, na což jsem bohužel dost háklivý. Moc rád bych znovu viděl živě OPETH, snad se mi to povede letos v rámci tour k nové desce.

Kejmy - THALIDOMIDE, COMPROMISE, PROVOKATOR magazine

Festival je hodně široký pojem a jde opravdu o obrovské rozdíly mezi jednotlivými akcemi. A to nejen v dramaturgii, ale především v přístupu pořadatelů k návštěvníkům i vystupujícím. Některé akce jsou až vyloženě ?User unfriendly? (příkladem buď třeba Svojšický Antifest), jiné pravým opakem. Jde samozřejmě o čistě subjektivní názor, ale festival ve mně evokuje akci, kde se lidi potkají nejen za účelem zisku pořadatele, kde se děje i něco jiného než hudební produkce a odkud si návštěvníci odnesou více než poničené ušní bubínky a prázdné peněženky. No, pro mě osobně nej je rozhodně Trutnov Open Air fest? Pořádaný lidmi kteří vědí co a jak a mají navíc k umělcům i návštěvníkům úctu. Proč? Pro muzikanta naprostý luxus spojený s nižšími cenami občerstvení v zákulisí (do roku 2001 dokonce pivo zadarmo :->),  kvalitním technickým zázemím a jistotou početného publika :-> A pro návštěvníka mraky atrakcí zahrnující nejen vystoupení geniálních umělců světových jmen, ale i alternativní pohled pořadatelů na dramaturgii jako takový. Hare Krishna Tent vedle Čajovny, naproti T-Moblie Cafe, uprostřed stánek odpůrců zásahu na Czechtekku, o kus dál stánek sdružení Arnika a Greenpeace hned vedle?...každý si prostě vybere své. Hned na druhém místě se ocitl skokan roku (:->) nováček na fest. scéně Mighty Sounds, z podobných důvodů. U festivalů je z mého pohledu problém jediný, jezdí na ně obvykle příliš mnoho lidí :-> Což znamená spoustu problémů s hygienou, security službou a nočním klidem. Pro mě jakožto vystupujícího je občasným problémem technická stránka (záleží na velikosti festivalu). Vyjma nereálných nostalgických přání typu Hüsker Dü, Fugazi, Descendents a Refused mě napadají spolky velkých jmen které už dlouho (nebo vůbec) v ČR nebyly, jako třeba No Means No, 7 Seconds, D.O.A, The Exit, Hanson Brothers, Transplants, Hot Water Music, Shades Apart, Ifarm, La Fraction, Living End, Primus, Suicidal Machines, Leftover Crack nebo Victims Family.    

Loky - WARPATH fest

Na letních festivalech mám s kámošema obvykle za cíl ?vydržet? alespoň trochu střízlivý na kapely, které mě nejvíce zajímají, to samozřejmě závisí i na počtu kapel, které mě nezajímají, protože se více pije. Nejvydařenější open air, na kterém jsem letos byl je Brutal Assault. I přesto, že se ve Svojšicích koná řada dalších festivalů už nějakou chvíli, byl jsem tam poprvé a musím uznat, že areál je to ideální. Dobré bylo také rozmanité obsazení kapel a dívek v zajímavých oblečkách. Každý festival je odrazem lidí, kteří se příjdou bavit, pořadatelů, kteří zajistí naše přežití a kapel, které nás uvedou do varu. Rád bych na vícedenních festivalech viděl větší počet začínajících a méně známých kapel. Mají tam velkou příležitost a rád si taky poslechnu něco nového.

Big Boss - ROOT, EQUIRHODONT

Tahle otázka je pro fanoušky. Mě se líbí festivaly všechny.

Petr Růžička - SPS, ANK

Je to příležitost se ukázat pro větší spektrum publika, třeba např. ve vizovicích a nebo v Trutnově tě sleduje určitě plno jiných lidí, než na tebe chodí během roku. Další plus je ta pohoda, kdy potkáváš spousty kamarádů a kapel, co jsi třeba roky neviděl, pokecáte, zapaříte a tak podobně a je to pohoda. Dále prodáš plno nosičů a věcí okolo kapely, což je taky dobře no a nakonec si tě může vybrat někdo kdo tě  může pomoct či zasponzorovat zrovna tu tvojí kapelu. Je to prostě fajn být na festivalech, jak pro menší kapely, co nehrajou tolik koncertů mimo festy, ale  taky pro ty, co mohou hrát celej rok po celý republice. Každej rok je nějakej nej festival, letos to byl Master of rock ve Vizovicích, kde nám aplaudovalo víc, než 10 000 lidí, což je pro takovou partu, jako jsou SPS, dost dobrý, ale máme rádi i menší akce pro 400-1000 lidí, je to v podstatě stejný. Nej je vždycky ten, co se povede, nejvíc mě serou ty pořadatelé, co vyvaří plno peněz a na backstage nedají ani sud piva, přitom ho mohou mít od pivovaru zadara, taky zajistit pro kapely nějaký jídlo, aby se nemuseli pachtit někde po place a stát frotu na pivko či jídlo. Máme rádi, když je to v backstage zajištěný bez rozdílu, kdo jseš a jak velká kapela je ta tvoje, prostě v zákulisí všem stejným metrem, no někde to tak je a jinde zase pod heslem: dostali jste zaplaceno tak nasrat..., jakýpak pivka a guláše. Už jsem to napsal, backstage je  většinou slabina číslo jedna, pak podium a PA system, taky společnej aparát je většinou naprd, ale jsou místa, kde už vědí, co se má dělat, aby to bylo dobrý jak pro kapely, tak pro lidi. Je-li dobrej zvuk a podium, tak jsou spokojený diváci a je-li spokojená kapela, protože má v zákulisí pohodu, tak kapela dobře zahraje a je to všechno v naprostý pohodě. Kapely? Asi ADICTS a Cock Sparrer, ty tady ještě nehráli a asi ani nebudou.

Marek - THEMA ELEVEN

Klasický letní festivaly jsou pro mě jen dobrej způsob, jak z hloupejch teenagerů vytáhnout kupu peněz. A ty český festivaly, to je vůbec hrůza, v podstatě žádný zvučný jména, jen druholigová šmíra. Na druhou stranu, některý fesťáky s "filozofii" hodnotím jednoznačně kladně. A můj top 3 českejch festivalů: Obscene Extreme, Play Fast Or Dont, Fluff fest.

Josef Jindrák - SKRYTÝ PŮVAB BYROKRACIE 

Na festivaly jezdím jenom jako vystupující, úhel pohledu je tedy asi jiný ? takže na festivalech bych nejraději viděl nás, abychom si co nejvíc zahráli a představili se co nejpočetnějšímu publiku, protože dělat bigbít bez lidí ztrácí smysl. Tradičně jezdíme na Krákor, ten je dost šílený (v tom dobrém smyslu slova).

Jarek - BAD VICTIM

Mám raději kluby, než festy, ale vše má své kouzlo. Rád bych viděl Korn na nějakým velkým festivalu u nás. Slabiny bych asi neviděl.

Jan Kosc - METALOPOLIS webzine, WISH fest

Možnosť stretnúť kopu známych a uvidieť kapely, ktoré ma zaujímajú, pripadne objaviť nové. Na festákoch sa vždy odreagujem a zabavím. Práve som sa vrátil z hodokvasu a som plný pozitívnych dojmov. Slabinu festivalov vidím v počasí, pretože nikdy neviete, ako to celé dopadne a v hygiene... :o) A čo by som rád videl?  Videl som už veľké množstvo kapiel, no stale je toho dosť, čo by som ešte vidieť chcel. Napríklad: Sting, Fantomas, Voivod v staronovej zostave...

Martina Jarolínová - ROGER webzine

Letné festivaly sú pre mňa príležitosťou stretnúť sa so známymi aj z iných štátov a spoznať nové kapely, na ktorých samostatný koncert by som napríklad nešla. Kvôli hudobnému žánru mi najviac vyhovuje Obscene Extreme festival. Ako slabinu vidím niektoré nedostatky ohľadom sprievodných služieb, napríklad nedostatočné upratovacie a čistiace služby alebo chýbajúce stánky v posledný deň, keď sa návštevník na ne spolieha. Ale je to samozrejme o peniazoch, takže fungovanie týchto vecí by bola už len čerešňa na torte. Pozrela by som si Disgorge, Devourment alebo ešte raz Lividity a kopec ďalších.

Kiril - MIMORITMUS

Osobně nejsem zastánce příliš masivních akcí, ale je jedna, která mi nevadí. A tou je dnes již legendární Trutnov OAMF. I letos jsem ho rád navštívil a jel bych, i kdyby tam nehrály pro mě až tak lákavé kapely. Už jen kvůli duchu toho místa. A vlastně i kvůli tomu, že jako festival se jde svou vlastní cestou.

Leon Hamza - SHINDY crew

LETNÍ FESTÁKY JE PRO MNE KLASIKA A POVINNOST!!! NEJ. BRUTAL ASSAULT - OBSCENE EXTREME FEST

Bohdan Mach - MASS GENOCIDE PROCESS / IMPREGNATE LABORATORIES

Letní festivaly beru většinou jako ?mid-point?, respektive je to záležitost, kde vidím jednou za rok všechny, který nepotkám, jak je rok dlouhej. Velká výhoda je že, přijede spousta kapel i lidí z celý Evropy i světa. Kapely jsou většinou dobrý, ale já osobně nejsem moc na velký podia, kde kapela z větší části ztrácí takovej ten ?osobní kontakt? s publikem. Mám radši klubové akce apod. Nejlepší byl pro mě jednoznačně Obscene Extreme. Letos i loni. Je to sice přesně to o čem mluvím (velký podium), ale určitě si tady vyberu víc kapel než třeba na Fluffu, Play fast Or Dont, Brutal Assault apod. Letos to byli suverénně LOOKING FOR AN ANSWER ze Španělska a vloni GENERAL SURGERY (Švédsko). Slabina se najde vždycky nějaká, ale většinou jsou to drobnosti, který moc nekazí celkovej dojem z akce. Navíc udělat takovej mostr fesťák je pěkná fuška a spousta práce, takže když nějakou tu drobnost občas přece jen organizátorovi vytknu, rozhodně nemíním svojí kritiku jako vysmívání nebo nadávání (jak předvedlo vloni pár lidí na KBN festu, co jsem dělal), ale spíš jako postřeh, kterej třeba danou osobu v onom směru přesvědčí o tom, aby to přístě udělal jinak, líp. Chci vidět SLIGHT SLAPPERS nebo GAUZE z Japonska, takže momentálně dělám maximum proto abych jednu z těchhle smeček dotáhnul na KBN fest 2006, kterej bude příští rok open air a na 2 dny!

Strny - RADIATION NOISE productions

Myslím, že letní festivaly jsou důležitou propagací ug scény a mám jen radost, že v poslední době jich je dost. Mezi asi ty nejzaběhlejší u nás patři Brutal Assalut a Obscene Extreme, ale i menší festiválky stojí za to! Můj dík a odiv patří všem lidem, kteří do toho jdou (i za účelem prodělku). Chlapi držte se a jen tak dál!!!

Martin Lukáč - NOMENMORTIS

Pre kapelu je to možnosť predviesť sa naživo pred často dosť veľkým publikom. Pokiaľ sa vystúpenie vydarí, je to o to lepšie a prínosnejšie. Pre fanúšika je to výlet, oddych pri obľúbenej hudbe + stretnutie s kamarátmi a známymi, ktorých ináč vidí raz za uhorský rok. Hudobne sú mi najbližšie festy ako Fuck The Commerce, Obscene Extreme a Brutal Assault, najradšej mám ten druhý v poradí, vďaka atmosfére, ktorá tam vládne. V súčasnosti jedna z mála akcií, kedy sa človek nemusí čudovať, čo na metalových koncertoch hľadajú kadejaké úbohé ?politické? existencie (no, až na pár ľavicových fantastov a politicky ultrakorektných zabednencov). Pokiaľ ide o slabiny, tak kvalitný fest robia dobré kapely, dobré zabezpečenie a dobré počasie, ak niečo z toho nevyjde, je to vždy mínus. Ako človek hudobne aktívny rád vidím na festoch hlavne spolok, kde sa angažujem, ale toto momentálne neriešim.

Honza - FEEBLE MINDED

Nejlepším je pro mě pořád OBSCENE EXTREME! Nedostal jsem se na něj poslední tři roky kvůli hraní s kapelou, ale mám ho pořád v srdci a tofu párky ve střevech ;-) Nemůžu tedy mluvit o slabinách přímo tohoto festu, když jsme ho tak dlouho nenavštívil. Obecně mně ale na festech vadí snaha vtěsnat největší počet kapel na jediném pódiu na co nejkratší čas. Pětatřicet minut na vystoupení je OK, ale když není čas na pořádnou zvukovku pro místní kapely a hvězdy zvučí hodinu, je to nefér. Rád bych viděl bez ohledů na možnost realizace CARCASS, AT THE GATES, MASTER'S HAMMER, BRUJERII, YYRKOON, GORGUTS...

ALL - PAYO zine, R.U.M. zine

Festivaly pro mě znamenají především prázdniny a letní pohodu. Na jednom místě se potkám s kamarády, které třeba nemám celý rok možnost vidět. Samozřejmě, to všechno je spojeno s hudbou. V záplavě kapel si vždycky najdu své oblíbence. Těžko se však hledá úplně ten nejlepší fest. Každý totiž nabízí trošku něco jiného. Každopádně OBSCENE EXTREME a BRUTAL ASSAULT patří zřejmě k tomu nejlepšímu, co je u nás k vidění. Výběrem kapel počínaje a samotnou organizací konče. Slabiny nejsou ani tak spojeny s nějakým vylepšováním, ale spíše se odvíjí od peněz. S tím souvisí také výběr kapel, které musí pořadatel vybírat tak, aby ho to finančně nezruinovalo. Český fanoušek si tedy na skutečná esa musí počkat a nebo mu nezbývá nic jiného, než vyrazit do zahraničí. Chtěl bych vidět spoustu kapel. Tak např. mě napadají MOONSORROW, CARNIVAL IN COAL, CATAMENIA atd?je toho hodně. Každopádně na český festival, kde by se na jednom podiu za jeden večer vystřídali např. IN FLAMES, DIMMU BORGIR, SOILWORK, CHILDREN OF BODOM, ANATHEMA?si budeme muset ještě počkat.

Radek Novák - MEMORIAL, PAVOR NOCTURNUS

Navštěvuju je rád. Ale už ne tak často, což je škoda. Nej byl teď ten Tábor, kvůli kapelám, ale i malej potěší, když si z něj něco pamatuju............ Jesus Lizard, Pixies, Fiona Apple, NIN, Primal Scream.....

Twindolls - INQIZITOR zine

Letní festy jsou výbornou možností, jak se potkat s lidmi, které nemáte možnost přes rok vidět. Zjistíte pak například, že lidi, které znáte nezávisle na sobě, se mezi sebou znají také. Je to také výborná možnost, jak si opatřit něco na sebe s motivem, který vám přesně sedí, či si koupit desku své oblíbené kapelky. V neposlední řadě vám pobyt na festech zpříjemňuje vaše oblíbená hudba.

Petr Heřman - MARASTJAKCYP webzine, STRANGE FEELINGS

Nedílná součást léta a jedno ze znamení toho, že právě léto je. Oproti koncertům pod střechou ve zbytku roku přináší fesťáky jinou atmosféru, větší koncentraci známých a budoucích známých, více kapel coby potenciálních ?nových objevů?, atd. atd. I když je samozřejmě stále co zlepšovat, tak na Brutal Assault v daném ranku u nás nikdo nemá a pravděpodobně dlouho mít nebude. Dobrý býval také Open Hell Fest se svou spíše rodinnou atmosférou, a to i přes účinkování mnohých spolků minimálně rozpačitých hudebních kvalit. Škoda rostoucí koncentrace (hlavně) s blackmetalem spojených individuí s projevy sahajícími až někam ke hranicím prachsprosté propagace fašismu, která je jedním z hlavních důvodů nechuti organizátorů OHF pokračovat v dalších ročnících. Co se týče kapel, na které bych byl zvědav, tak nepočítaje ty už nefungující (Cynic, Atheist, Pestilence, Carcass, Mekong Delta a mraky dalších) by to byli třeba Fates Warning, Pain Of Salvation, znovu bych si dal Evergrey s lepším zvukem, ?..

Herdron - PAŘÁT magazine

Především možnost pokecat a popít s lidmi, které nevidím tak často. Mimo letních festivalů moc akcí nenavštívím a když už, spíš ty menší, klubové. Děsí mě představa mačkat se v sále plném lidí, kde by se vzduch dal krájet. Nejraději se vracím na Brutal Assault, má výborné zázemí, tradici, prestiž a letos už i odpovídající prostředí. Fandím všem těm, kteří takové festivaly organizují. Já bych na to neměl nervy. A kterou kapelu bych chtěl vidět a zatím se mi to nepoštěstilo? Rozhodně NIRVANU s Cobainem (smích). Ale fakt, jsem na tom vyrůstal. Z těch reálných rozhodně nějaký black ze států bývalého SSSR.    

Ondřej Čížek - zvukař a pořadatel kulturních akcí

Letní hudební festivaly navštěvuji málokdy, zřejmě vzhledem mé stále špatné finanční situaci :-) . Ten nej hudební festival je dle mého názoru Masters of  rock, který je podle mě naprostou špičkou jednak z důvodu složení kapel, vynikajícího ozvučení a v neposlední řadě i profesionální organizace.

Body - St. BLACK

Ako pre divaka su pre mna festy oddychom (aktivnym), zabavou, poznanim, dobrodruzstvom, pracou (sekundarne), ako pre muzikanta?tym istym. Nemam favorita open air festivalov, vsetci ich v ramci moznosti robia dobre a rad by som na jednom podiu videl FAITH NO MORE, PANTERU, SOUNDGARDEN?

Štembus - METAL-MAN webzine, LLYR, WITCHCRAFT

K festivalům mám asi stejný přístup, jako jejich každý jiný návštěvník, je to šance vidět se s lidmi, které denně nepotkávám, slyšet kapely, které denně live nevidím a vypít jisté množství alkoholu, které si také denně k dobru nedávám:-) Z letošních akcí mě nejvíce potěšil jubilejní desátý Brutal Assault (obsazením i celkovým pojetím), mrzí mě, že se pro některé festy stal letošní rok konečnou - viz. Open Hell. Největší problém letních akcí vidím paradoxně v jejich návštěvnících; lépe řečeno v lidech, kteří evidentně na ono místo dorazili, jen aby se alkoholem eliminovali do bezvědomí, udělali co největší vyrvál a všem předvedli svoji true image. Právě třeba na Open Hellu se takových lidí sešlo bohužel požehnaně a završilo se to již mnohokráte propraným incidentem s nožem a rozmláceným autem. Jeden hlupák udělá ostudu a špatnou pověst tisícovce spolunávštěvníků. Lidem chybí základní úcta a vděčnost vůči pořadateli, který si celou akci vzal na triko a vlastně za jakýkoliv individuální průšvih nezodpovědného jednotlivce ručí vlastní hlavou. O to více si vážím lidí, kteří mají k dané věci správný postoj a dokážou se bavit i bez tropení výtržností, stejně tak si vážím lidí, kteří se i v dnešní finančně nejisté době pouští do organizování open air akcí - máte můj absolutní respekt.      

Petr Korál - Rock & Pop, Rockshock, Radio 1, Radio Beat

Letní festivaly pro mně znamenají strašně moc. Tenhle rok jsem byl už od května téměř každý víkend na nějakém (někdy i na dvou během jednoho víkendu) a úžasně jsem si to užíval. A je fuk, jestli jsem tam byl pracovně (jako moderátor nebo novinář), nebo jako obyčejný návštěvník. Miluju atmosféru koncertů pod širým nebem a všechno, co s tím souvisí! Od jisté doby mám asi nejradši tradiční Trutnov Open Air Music Festival, protože má svou zcela nezaměnitelnou a mně strašně sympatickou ?duši? a nevadí mi, že hudebně jsou mi možná daleko bližší jiné akce. Slabina zdejších festivalů? Většinou stále poměrně omezený sortiment občerstvení ? ono soukat do sebe tři nebo dokonce čtyři dny pořád dokola několik málo jídel je docela otrava... A koho bych tu rád viděl? Cynic, ale ti už dávno neexistují... Tak tedy třeba skupiny The Dillinger Escape Plan, Virulence, Meshuggah, Aghora, Korpiklaani, Vintersorg...

Milan Balík - TZABYLOW

Letní festival, který bych pokládal za nejlepší asi žadný nemám. Dřív to pro mě byl Obscene, ale už nevalím brutal death a toho je na Obscenu hodně. Kdyby nebyl proloženej některýma odlišnýma kapelami tak už by mě moc nelákal. Jako novou alternativu na letní festival jsem začal brát Play fast or don?t...

Dejvy Krédl - DESPISE, PAYO webzine, IN DEED HELL zine, HARD AND HEAVY na rádiu BEAT 95,3fm

Letní festivaly jsou krásným zpestřením hudebního života a to jak pro kapely samotné, tak samozřejmě pro věrné fanoušky. Letní festivaly beru jako místo setkání s přáteli, které po celý rok třeba nemohu vidět, beru je jako zkušenost (mluvím-li za muzikanta) a jako skvělou příležitost vychutnat si kapelu v jiné, než klubové atmosféře (hovořím-li z pozice fanouška). Mluvit o tom který festival je NEJ, je strašně těžké, každý festival má svou nezaměnitelnou atmosféru, vzpomeňme naše dva nejpřednější (v oblasti extrémní hudby) tedy OBSCENE EXTREME a BRUTAL ASSAULT. Oba se letos (2005) opravdu vydařily a oběma do budoucna přeji mnoho spokojených návštěvníků a nechť se jim vyplní sny o kapelách, které by rádi viděli na svých pódiích!!!! Toto samozřejmě přeji všem organizátorům jakýchkoli festivalů. Jako muzikant jsem letos navštívil mnoho koncertů, myslím, že mezi ty opravdu nejpovedenější bych zařadil festival ROCK IN HEULOS v Jihlavě nebo festival ZELENÝ ZÁKAL konaný v Kralupech n. Vltavou. Z oblasti nemetalové hudby mě v minulých letech oslovoval CREAMFIELDS, který ovšem skončil ? škoda. Rád bych se v příštích letech vypravil na více letních festivalů, bohužel času ubývá, i když nadšení stále ještě zůstává. Slabinou festivalů vždy bylo hygienické zázemí, bohužel i já musím konstatovat, že i přes snahu organizátorů na tomto problému zapracovat, se situace lepší hodně pomalu. Ke kapelám, které bych já rád viděl ? no, myslím že kdybych si měl udělat festival podle sebe bylo by nemožné ho zaplatit :o). Svým line-upem mi docela sedí festivaly buď zámořského ražení (OHIO DEATH FEST, MARRYLAND DEATH FEST ? atd.) nebo EU akce typu FURY FEST, WITH FULL FORCE ? atd. Pokud bychom měli hovořit v menším měřítku, rád bych se někdy podíval na ROTTERDAM DEATH fest nebo na TOKYO DEATH fest.

Martin Belobrad - SANATORIUM, FORENSICK MUSIC

Letne festaky su uplne fajn, labo sa tam stretne vela ludi... chodim rad na Obscene a brutal Assault, na Obscene vacsinou kvoli hudbe a kamosom z celej Europy, na Brutal Assault zase kvoli kamosom zo Slovenska a Ciech, ktroych clovek moc nevidi... hudba je vsade taka, co sa mi paci a taka, co sa mi nepaci, celkovo by som si velmi rad pozrel veci ako Devourment, ale nejaky podobny chrochto death metal, ale takych kapiel hrava dost malo, ale nevadi, zase to nie je nejaky mainstream... slabinu? No nejak nemam dovod sa starat do organizacie festakov, lebo je to urcite nadludske usilie a organizaroti su radi, ze to vsetko bezi a funguje, takze fandim kazdemu, kto take nieco robi... mozno obcas by to xcelo ine kapely, ale to uz je otazka vkusu, do ktorej sa miesat nebudem...

Wayne - Manthas

Letní festivaly jsou určitě skvělou šancí, jak prezentovat kapelu před velkým počtem lidí. Leč my zatím zas až tak velkou zkušenost s těmito akcemi prozatím nemáme, no snad se to napřesrok zlepší. Myslím, že u nás je už větší výběr z letních open air akcí, než tomu bylo ještě před pár lety, těžko říct, který z nich je ten nejlepší.No Brutal Assault je vždycky doslova nabušen skvělýma kapelama, ale jak říkám ani ostatní fesťáky nejsou rozhodně o nic horší. Slabina?No momentálně nevím. Snad jen velký shon v zákulisí. Ale to je asi na všech podobných akcích. Hráli jsme s VADER a to je dle mého názoru současná špička. Nesmím zapomenout ani na SLAYER, ale před takovou kapelu se dostane člověk se svým bandem asi ztěží, nicméně naživo je to ta největší kapela na světě.

Craniotomy

Letné festy su super plac na stretnutie fajn ludi, vypocutie fajn mu-sick. ..., ..ktorý je naj? uff, ... ťažko povedať ...ked hovorime o nejakok metalovom tak asi obsene funnky fest. Slabina je VŹDY zvuk, ...a chcel by som vidiet nazivo ORIGIN, Spawn of possesion, mortal decay , ....

Ivoš - Draco Hypnalis

Celkově letní festivaly mají takový trochu jiný charakter,než běžné koncerty v klubu nebo na sále. Jednak se tam sjíždí vícero lidí /pokud se teda fesťák podaří/ a člověk nasává tu venkovní letní atmosféru /když zrovna neprší/. Prostě vhodné místo k poslouchání té pravé muziky pro každého, pro setkání se spoustou známých z různých koutů nejen naší země a také doplněné množstvím dister s hudebnímí nosiči za příznivé ceny. Nechtěl bych nijak zvlášť vyzdvihovat konkrétní letní festival, do určitého rozměru tady platí, že čím více - tím lépe. Proto je spíše smutné, že letos jsme s kapelou hráli na dvou festivalech, o kterých se proslýchá, že dále už pokračovat nebudou ... škoda. No a ve finále toho "festivalování" bych chtěl u nás opět vidět německou thrash metalovou smečku KREATOR a jestli to bude na open air festivalu, nebo na sále, je mi celkem jedno. Hlavně ať v republice zas někde mají koncert.


Zveřejněno: 01. 09. 2005
Přečteno:
3386 x
Autor: Fred | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář