HUSMAN FEST

CD/LP 2021, Century Media Records / death metal / Nizozemsko

To nám ten nový rok začíná pěkně… 
Nehledejte v úvodní větě ironii, byla by to zbytečná námaha, poněvadž tam žádná není. Ale nepředbíhejme a pojďme se k závěrečnému resumé prokousat obvyklými postupy.

Letí to jak voda a od předchůdce „Incoming Death“ odměřil mistr čas již čtyři celá léta. Když bychom si historii ASPHYX rozdělili na dvě části a album „Deathhammer“ (2012) startovalo nový věk, je „Necroceros“ třetím plodem obrozené sestavy. Bubeník Stefan Hüskens se již plně aklimatizoval a jediným pamětníkem devadesátek a reprezentantem starých časů zůstává chrčoun Martin Van Drunen. Víc, vzhledem k profláknutosti spolku, není myslím třeba dodávat a můžeme si posvítit na dění aktuální…

Role dveřníka se zhostila skladba „The Sole Cure Is Death“ a těžko šlo pro tuto úlohu volit lépe. Intru píšeme absenci a skáčeme rovnou na rozjetý vlak. Párou poháněný kolos kašle na jízdní řády a tempo si mění absolutně dle vlastní chuti a potřeby. Bájné Sirény upustily od vábení nešťastníků libými tóny svých hlasů a propůjčily svůj um kytaře Paula Baayense. Omámené hordy se bez známek odporu nechávají zlákat a spokojeně se klátí v rytmech uhrančivé „Molten Black Earth“.

S nástupem třetí „Mount Skull“ odlétají myšlenky na toulky do hluboké rockové historie. Přelom let šedesátých a sedmdesátých, Anglie, město Birmingham a první alba nesmrtelných BLACK SABBATH. Zemité riffy, těžko dýchatelná atmosféra a skladatelský rukopis, kdy skladby startují v pomalejším tempu, časem se lomí v dovádivou pasáž, aby se vrátily k původnímu motivu.

„Knights Templar Stand“ je v pozitivním smyslu slova pravý, nefalšovaný, deathmetalový hit. Počáteční riffování funguje jako výzva k zakleknutí na startovní čáru a následná nosná melodie ovládá davy a nutí k organizovanému hopsání. O tom, že se kapela ráda pohybuje v pomalejších vodách, nás ASPHYX v minulosti několikrát přesvědčili, proto doomová „Three Years Of Famine“ zas až takový šok nezpůsobí. Co by naopak mohlo, je nezvykle uchulibé kytarové sólo a následné akustické vybrnkávání. Moc se mi to pánové zamlouvá, nakonec, proč se dokola vydávat po vyšlapaných cestičkách, když malé odbočení zážitek zvýrazní a obohatí. Bezmála osm minut trvající lahůdka.

Jestli vás předchozí píseň uvedla do snového stavu, nebo dokonce rozněžnila tak, že saháte po tužce a bloku k zaznamenání milostných rýmů, jež se vám právě prohnaly hlavou, raději psací potřeby odložte, abyste si s nástupem „Botox Implosion“ neublížili. Žádný mazleníčko nebude! Solar, sanice, divoká vánice.

Tak se zase uklidníme a po divokém sprintu zabředneme do mazlavého bláta. Jen ztěžka vytahujeme nohy k dalším krokům a nebýt naději vzbuzujícího kytarového sóla, zůstali bychom v „In Blazing Oceans“ nejspíš uvězněni na věky. Van Drunnen a téma druhé světové války je spojenectví, které překvapí málokoho. Dalším kusem do sbírky je pochodová „The Nameless Elite“.

Předposlední „Yield Or Die“ je tak trochu smolařem. Není to věc špatná, ale mezi silným zbytkem se dostává se svým death´n´rollem do zákrytu a zatím se ode mne odráží. Závěr alba si zabrala titulní „Necroceros“. Doporučuji mít při poslechu před očima skvostný obal a studovat jednotlivé strašidláky. Lovecraftovsky laděný obraz a atmosféra písně působí příjemné mrazení v zádech. Van Drunnen zní jak duševně nemocný dravý pták, jehož největší touhou jsou vaše, prozatím ukryté, vnitřnosti. Znovu se nejde pod hranici sedmi minut a znovu se jedná o věc, již vaše mysl jen tak nevytěsní.

Celkově vzato, mám z aktuální věci pocit, že hudební část vznikala na napsané texty. Jednotlivé dílky skládačky tak budí dojem soundtracků, náladou a potřebnou atmosférou dobarvující ten který příběh. Výše zmíněná vizuální stránka nosiče kvalitnímu materiálu ostudu nedělá, opak je pravdou. Obávám se, že červík ovládající sekci tužeb dá červíku spořílkovi brzo nakládačku a k CD se vydá na cesty i LP. 

Dobrá práce, jsem nadmíru potěšený!

Seznam skladeb:

  1. The Sole Cure Is Death
  2. Molten Black Earth
  3. Mount Skull
  4. Knights Templar Stand
  5. Three Years Of Famine
  6. Botox Implosion
  7. In Blazing Oceans
  8. The Nameless Elite
  9. Yield Or Die
  10. Necroceros

Čas: 50:16

Sestava:

  • Martin Van Drunen – vocals
  • Paul Baayens – guitars
  • Alwin Zuur – bass
  • Stefan Hüskens – drums

Facebook
https://www.asphyx.nl/


 


Zveřejněno: 08. 03. 2021
Přečteno:
1299 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 03. 2021 13:19 napsal/a Horaguru
Asi nepleteš...
To, že ten opravdový druhý start pro mne přišel s albem Deathhammer mi zaslepilo oči. Máš recht, nový věk = Death The Brutal Way... Díky.
08. 03. 2021 11:19 napsal/a Obsolete
Mám takový pocit že nový věk odstartovalo Death the brutal way a ne Deathammer..Ale možná se pletu