Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

digital/CD/LP 2021, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Francie

V poště mi přistálo nové dílo od Francouzů LES CHANTS DE NIHIL, kteří jsou pod vydavatelstvím Les Acteurs de l'Ombre Productions (např. ARKHON INFAUSTUS MONOLITHE, WESENWILLE). Čekal jsem nějakou tu avandgardu a těšil se na ni. Na druhou stranu - rozhodně se nejedná o úplně snadný poslech.

Původně jsem měl recenzi mnohem delší a obsáhlejší. Naskytla se ale možnost vytvoření interview s hlavní postavou LCDN a tak vás nebudu trápit tunou dalších informací, které jsou pro mnohé i zbytečné. Ti ostatní si jistě pár dnů navíc počkají, až bude rozhovor dokončen.

Zdá se, že čím méně lidí v kapele, tím konkrétnější je hudební a ideová vize. Z desek LCDN je tohle tak nějak cítit, byť je každé album trošku jiné. Dnes recenzovaná „Le tyran et l'esthète“ je pátá dlouhohrající vydaná deska, původně dua, a čtvrtá s originálním materiálem, protože před čtyřmi lety vyšla „jen“ kompilace jejich demíček s lepším zvukem k výročí desetiletí kapely. No, tak jaký je „Tyran a estét“?

Jednoznačně kvalitní. V mhoha ohledech je „Tyran“ mnohem melodičtější než předchozí desky. Ve skladbách se objevují často jemné vyhrávky a prvky. To ale neznamená, že by byla fošna ubulená limonáda a přístupná, byť houpavá a nejjemnější „Ode aux résignés“ je pro mne nejoblíbenější skladbou. Druhá tvář desky je ale opačná. Kluci jsou na tom hudebně o mnoho dále s jejich akrobacií (technical death nečekejte) a skladby obsahují bohaté kompozice.

Poslechneme si kombinace kytar a uslyšíme typické blackmetalové tremolo jak ze skandinávské scény, ale velmi často i tlumené tóny a záseky, nebo naopak celé akordy ve vyšších polohách, skoro jak ze stratocasteru (Mist a Jerry teda hrajou na super straty od Ibanez). Avandgardní, umělecký přístup kytar je citelný na zajímavém vytahování a slidech strun. To se až tak často neslyší. Na black metal je tu použita i velmi netradiční bezpražcová basová kytara. Palec nahoru za tohle a ovládnutí takového nástroje. Vtipná story: Mám pocit, že ji slyšim přesně právě teď i na desce SHINING, ehem. Basa není v mixu utopená, ale větší prostor dostala prakticky jen v závěrečné skladbě a ve „Danse des Mort-Nes“ na začátku. Bicí jsou zmáknuté slušně, dočkáme se pekla, kde není čas vydechnout, ale i pomalejších pasáží. Někdy utichnou zcela. Tohle se mi na desce líbí. Střídání opravdu těžko zkousnutelných momentů a naopak jemných melodií, kde si skoro zarelaxujete před další náloží. Díky francouzskému jazyku a podobné poloze vokálu jsem si zavzpomínal na jiný klenot od jižanů – ANOREXIA NERVOSA s Hreidmarrovými hlasivkami. Pravda, nejedná se tu o až tak teatrální projev. Vokál nabízí i nějakou tu variabilitu a střídá různé polohy.

Celý zvuk alba je velmi plný a i dost komprimovaný, neztrácí se žádné detaily. Působí velmi moderně. Celé nahrávání, mix a mastering měl pod palcem sám Mist. Lásku k dílu můžeme vidět i na obalu, který maloval mastermind Jerry.

Věnoval jsem dost času i ostatní tvorbě pro srovnání. U prvotin je cítit přímočařejší přístup, chybí takové ty kudrlinky. Vlastně se toto dá čistě tvrdit jen o debutu „La liberté guidant le fer“, případně o demáčích. Ostatní desky si už nesou typičtější rukopis. Na poslech bych řekl jsou ale mnohem snadnější než poslední počin i přes všechnu jeho melodičnost. Dovolím si tvrdit, že pro někoho bude problém dát tuhle padesát dva minut dlouhou fošnu na jeden zátah, přestože je to velmi kvalitní materiál.

Seznam skladeb:

  1. Ouverture
  2. Entropie des conquêtes éphémères
  3. Ma doctrine, ta vanité
  4. L'adoration de la Terre
  5. Danse des mort-nés
  6. Le tyran et l'esthète
  7. Ode aux résignés
  8. Lubie hystérie
  9. Sabordage du songeur - Final

Čas: 51:52

Sestava:

  • Jerry – vokály, kytary, kompozice, texty
  • Mist - kytara
  • Thomas - bicí
  • ÖberKommander - basa

Bandcamp

Facebook

LADLO


Zveřejněno: 04. 03. 2021
Přečteno:
973 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pavel | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář