Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP/MC 2020, Magick Disk Musick / alternativní grindcore / Česko

Existují jevy, které se z podstaty fyzikálních zákonů chovají odmítavě až konfliktně. Nemusíme chodit daleko, stačí vzájemně natočit magnety souhlasnými póly a narazíme na vrtkavou sílu antagonismu, kterou jsme objevili již v dětství. V případě nově (2018) vzniklých BRAUNCHOLDA nemůže být o neslučitelnosti několika těles řeč. V definici této formule známe hlavní aktéry, jedinou a rozhodující neznámou je to, co vznikne sloučením PLOY (jazz rock / fussion), FDK (alternative doom) a (na doporučení Viktora Paláka) experimentálního blackmetalového vokalisty Michala Kopeckého (VOLUPTAS). Aby se nejednalo o fádní hudební počin, které se linou z éteru ze všech stran, byl přizván také saxofonista. Původně zamýšlený Mikoláš Chadima (EXTEMPORE, MCH BAND) kvůli zdravotní indispozici vypadl ze hry, nakonec si tedy dres s nápisem BRAUNCHOLDA oblékl Tomův (Braunův) kamarád Honza Grunt. 

O vydání se postaral vinylový nadšenec Franta Březina (aka Berry) pod křídly svého brandu Magick Disk Musick. Album vyšlo jako LP a magnetofonová kazeta v netradiční červené a zelené barvě (vůbec první ve vydavatelské éře MDM).

Co může o stylu napovědět, je téma, filozofie nebo fyzická aktivita definovaná obalem alba. V projektu muzikantů Brauna a Choldy jsem obalem jakéhosi zubatého embrya nic zásadního nezjistil, a tak pravdu v plné nahotě odhalí až samotné akustické vlnění šířící se pružným prostředím.

Texty s výjimkou „Masakryště“ a „HeLa Hell“ pochází z dílny básníka Ondry Hanuse a jeho sbírky Stínohrad. Autorství hudby na sebe vzali rovným dílem (6:6) Braun a Cholda.

Neurotickým neklidem, předvídatelnou rytmikou s mnohými změnami tempa, formou i ideově mají BRAUNCHOLDA vše potřebné, co k ryzímu undergroundu patří, přesto se svým alternativním výrazem poměrně marginálně liší od etablovaných grinderů. BRAUNCHOLDA produkují emotivní bigbít naplněný poetickými paralelami mířenými na stereotypy života, všudypřítomného skonu a nesentimentální životní pravdy. Tvorba nervní i velebná, legrační i strašidelná. Hudba si v rozumné míře bere po hrstech ze všech možných žánrů i oblastí, každá skladba graduje nosným kytarovým riffem, který je pokaždé svým způsobem originální a zanechá otisk v krátkodobé paměti. Album se nezdržuje zvuky z archívů obskurních filmových snímků a smyčkami apokalyptických zpráv a titulků. Analogie psychedelické žesťové sekvence z úvodní znělky seriálu režiséra Sequence o režimním kejvalovi ve službách vnitra s úvodem „Stínohradu“ nebo kulisa z máničkového mejdanu na Hrádečku dokazují nekonformitu alba. Kytarový čistý zvuk bez klasických sól, simultánně laškující s kvákavým echem, kompozice nezvykle plné spasmatických „ságových“ šklebů.

Ostrou municí kapely jsou funkční písňové texty napsané s básnickým talentem, které fungují beze zbytku obsahu i tvaru skladeb. „Stínohrad“ vlastním výrazem, pojetím a alternativním přístupem vybočuje z mantinelů čistě metalových mutací. Nechat hrát vedle sebe kytary a saxofon je relativně neotřelé, zakomponování krabičkových kvákadel wah wah jakbysmet. Čím je tato deska výjimečná, tak právě pocitem, že tu nechybí a nepřebývá zhola nic. 

Duální vokální výraz v poloze potměšilého skřeta nestřídá jiné fyzické hrdlo, pouze přeladí do deathového growlu. Můžete tak v čase cestovat mezi vlhkými močály a urnovými háji, aniž byste hnuli brvou.
 
Z náhodného setkání zdatných muzikantů na pralesní fotbalové lize v malém středočeském městě profituje posluchač, kterému není cizí prolínání zdánlivě neakceptovatelných žánrů. S podobnou chutí experimentovat kdysi laborovali jedni z nejlepších českých gore grinders AHUMADO GRANUJO, kteří do krvavých cákanců vkládali techno „duc-duc“ intervaly. 

Album působí syndromem autonehody, kdy apaticky profrčíte kolem, nechcete nic vidět, slyšet, přesto vám to nedá a pomalu se vracíte zpět. V případě BRAUNCHOLDY stačí hlasitě poslouchat. Na závěr roku minulého svěží okysličení české hudební scény. 

Seznam skladeb:

  1. Konce lan
  2. Grindcorové masakryště je lepší než brouzdaliště 
  3. Stínohrad 
  4. Vzpomínka na nemoc
  5. Soběsmrt 
  6. Částečný sonet úplné smrti
  7. Písnička bez zpěvu
  8. Thanatorium
  9. Tryzna za zvuk
  10. U křížku
  11. Nad mrtvými
  12. HeLa Hell

Čas: 29:43

Sestava: 

  • Michal – zpěv
  • Cholda – baskytara
  • Braun – kytara
  • Míďa (UNSOLVED CASE, ex-URIN) – bicí

Host: 

  • Honza Grunt – saxofon

Bandcamp
Bandzone
Facebook

Magick Disk Musick


Zveřejněno: 15. 02. 2021
Přečteno:
1243 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář