ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2020, Slovak Metal Army / thrash/groove metal, hardcore / Česko

Byl pozdní večer. Modrou Vopici okupovala právě končící metalová akce. Před klubem jsem kouřil vítěznou cigaretu. Najednou ven začaly doléhat zvuky poslední kapely, o které moje osoba věděla pouze to, že hraje moderně pojatý HC. Tedy směr, jenž zrovna nevyhledávám. Opravdu mám vlastně rád pouze PRO-PAIN, protože páchnou thrashem. To byl i případ muzikantů hrajících uvnitř dřeváku. 

BEAST WITHIN THE SOUND nejsou žádní nováčci, dle papírového obalu, chranícího CD nosič aktuálního alba, vznikli před dvanácti lety. Žánrové zařazení, po studiu kompletní diskografie, není jednoduché. Debut "Eternal Conflict" (2013) se nese na vlnách zběsile rychlého thrashcoru s prvky nu-metalu. Naopak "...And Vice Versa" (2018) dává více prostoru pomalejším kytarovým melodiím, siláckému hardcoru nebo klasickému zámořskému thrash metalu.

Třetí řadovka "Resistance" vyšla loni 20. listopadu u Slovak Metal Army. Povedený obrázek šachovnice s padlými pěšáky a přehlednou grafiku bookletu vytvořila Dahlien Neumanová. Nahrávání bylo pod Otynovo taktovkou. Závěrečný mix měl na starosti Martin Hollandr. Nebylo by fér nezmínit, ktěří řemeslníci vybrousili zničující brutální strojový zvuk á la desky EXODUS v éře Roba Dukese či comeback EXHORDER.

Poslech začal šokem. Při epických úvodních vyhrávkách jsem musel zkontrolovat přehrávané CD, jestli omylem netočím novou placku TESTAMENT. "Immortal Thrash" kopíruje rukopis hvězdných Američanů a když se zlomí těžkotonážní basově vydatné takty do rychlé rubanice, kde nechybí sem tam krátký blast beat, musí být bráno na zřetel, že Pražané tíhnou k thrash metalu více než kdy předtím. Nechybí ani krátké sólíčko. Zpěvy jsou spíše uřvané a typičtější pro corové odnože. I díky nim střednětempý vál "The Crown" připomíná THE HAUNTED. Následuje "Roots Of Damnation" - další hyperstřela trefující solar plexus. "Enemy Lines", jejíž kovbojské vibrace nemají šanci zapřít vliv legendárního Dimebaga Darrella, zakončuje první polovinu záznamu.

Čerstvý vítr do plachet fouká v songu "Pulse Of Freedom". Mohou za to civilnější popěvky, rytmy pozdní SEPULTURY, kisserovské kytarové kvílení a zajímavý riff. Poslouchám především thrashmetalové album uctívající PANTERU, avšak kluci věci naučené z minulosti používají jako pikantní koření. Proto může připadat, že "For Life and Death" je thrash končící hácéčkem a "Rise of The Sheep" zas thrashcore přetahující se s groove metalem. Zavírák "Resistance" píchne zlatou dávku čistého thrash metalu rovnou do žíly. Děkuju. Po bezmála čtyřeti minutách znám pocity Leonarda DiCapria ve filmu Revenant Zmrtvýchvstání.

BEAST WITHIN THE SOUND mile překvapili! Nejenže atakovali thrashmetalové pozice, ale nahráli celistvě působící desku, která obsahuje osm různorodých skladeb. Groove s hardcorem jsou entity, bez kterých by "Resistance" ztratila svůj agresivní obličej. Možná trochu nepochopitelně přehlížený tuzemský record.

Seznam skladeb:

  1. Immortal Thrash
  2. The Crown
  3. Roots Of Damnation
  4. Enemy Lines
  5. Pulse Of Freedom
  6. For Life and Death
  7. Rise of the Sheep
  8. Resistance

Čas: 38:01

Sestava:

  • Filip Škobis – vokál
  • Jakub Prokop – basa
  • Jirka Zajíc – bicí
  • Jan Peš – kytara
  • Julian Lamas – kytara

Facebook
YouTube
 


Zveřejněno: 09. 02. 2021
Přečteno:
1458 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář