Nejbližší koncerty
LLYR

CD 2020, Bizarre Leprous Production / grindeath / Česko

Vyškov je pro mě notoricky známý z rádiové dopravní relace hlásící prakticky celé léto ucpanou přípojku na D1 ve směru od Ostravy a taky umístěním za komoušů nechvalně známé Vysoké vojenské školy pozemního vojska. Přiznám se bez mučivých palečnic, že o existenci vyškovských vepříků PIGSTY jsem v minulosti neměl šajn.

Vznik kapely se datuje do roku 1998, kdy také v původní sestavě Pepa (bicí), Jari (zpěv), Topi (zpěv), Otyn (kytara, basa), Matheas (kytara) zplodili první demo s tajuplným názvem „Demo“. Jejich předposlední v pořadí 3. velká deska „Planet of the Pigs“ vyšla v roce 2009, poté se sestava (Otyn, Bormann, Topi a Ubina – R.I.P. 2016) ukládá do chladu sklepení k motivačnímu spánku. 

Z této hibernace se vloni probouzí již pouze Jindřich „Otyn“ Tománek, majitel chvalně známého studia Davos, a jeho kumpán Topi, společně dávají dohromady organickou hmotu k výrobě zabijačkové polévky „Pig Blood“. Nejedná se o žádný eintopf, nýbrž o pochoutku dle receptury režiséra Richarda Donnera a jeho mysteriózního hororu The Omen: Satan přichází. Gró příběhu spočívá v adopci kojence Damiena americkým politikem, jehož čerstvě narozený syn záhadně zemře, což je tuctová story do doby, kdy se kolem adoptovaného chlapce začínají dít záhadné věci a nevysvětlitelná úmrtí v blízkosti politikovy rodiny. Zlo má tvář malého Damiena. Film byl natočený v roce 1976, kdy vrcholem triků a kaskadérství byl skok z druhého patra do obrovské papírové krychle, díky pohybu kamery a náboženské hudbě je příběh poutavě plný zla, napětí a očekávání, nad kým Damien vynese satanský soud. 

Veškeré nahrávání a postprodukce nového alba proběhla na jaře letošního roku přirozeně v Otynově Davosu, kde se jako vždy povedlo vykouzlit parádní hutný zvuk s čitelnými nástroji, guturálním growlem à la Matt McGachy (CRYPTOPSY) a atmosféru umocňujícími samply. Bicí, basu a kytaru nahrál Otyn, texty a zpěv obstaral Topi.

Klasické cédo v plastikovém obalu obsahuje šestnáctistránkový černo-rudý booklet s vnitřním obrazem několikahlavé saně a potutelně se tvářícím divočákem s kly jak řeznickými háky. Titulní motiv bookletu vyobrazuje na zadních stojícího prasáka s břuchem celoživotního pivaře, mohutným prsním svalem a šourkem tvaru umyvadlového sifonu. I když má prasák připaženo, přesto jeho silueta vrhá stín masivního kříže. Uvnitř bookletu najdete texty (v angličtině, údajně se lépe blije) s fotografiemi z jednotlivých scén zmiňovaného hororu. O grafiku se postarali Otyn a Aleš Leznar, o kresbu Crazy Dan. 

Bez chrámových zvonů si ani nelze představit „The Arrival“ antikřesťanské prasečí smečky ze vzdálené galaxie Universum se satanským posláním vyplenit křesťanskou víru na planetě Zemi. Topi zapíná hrdelní vysavač s přehozenou polaritou a tlakovou vlnou vymetá zbylé relikvie připomínající víru v boha. Po aklimatizaci vepřů a doplnění munice se probouzí prasečí zlo a začíná konat. „Awakening – Pig Blood“, 6. 6. v 6 hodin umírá právě narozené a toužebně očekávané dítko, zoufalý otec bez vědomí matky adoptuje z kláštera parchanta Damiena, v tu dobu nikdo netuší, že se nejedná o hovádko boží, ale o spojence ďábla. Death/grindová pumelenice, zvolnění přichází v okamžiku, kdy se Otyn (?) vzácně civilním projevem vysmívá křesťanskému bullshitu. Brousivá kytara, dráždící repetitivními riffy upozaděnými za mohutnou kopákovou stěnou. Dějový zlom přichází s „It´s All For You, Damien!“, což prohlašuje milující chůva a před zraky narozeniny oslavujících předškoláků páchá sebevraždu skokem z parapetu s oprátkou na krku. Agresivní chování růžově prdelatých paviánů při Damienovo návštěvě ZOO dává tušit něco neobvykle zlého. Skladba protkaná smyčkami z filmových scén, dominantní bicí s údery stavebního zhutňovacího stroje, hmatatelný zápach z děr vylézajících čertů. 

Hardrockové riffy vláčně rozjíždí „The Devils Trinity“. Damien převtělený v ďábla zapříčiňuje smrt matky, na první pohled nešťastná náhoda, jednoduché varování evokují riffy s prokládanou bubenickou přestřelkou. Italské městečko „Cerveteri“ ukrývá starodávný hřbitov, kde v hrobě Damienovy biologické matky leží pouze svinské kosti a hrob po porodu zemřelého dítka obsahuje červy ohlodanou kostrou a proraženou lebkou. Skladba dle nastavené agresivní linie, registruji přítomnost basy, nárazově zakřičí trumpety, nástin vzácné melodické linky, vkusně promíšeno žalmovými zpěvy predikujícími konec civilizace, nejvytříbenější fošna na albu. Předposlední zastavení „Megiddo Vs Armageddon“ zavede děj do podzemního osídlení Megiddo v Izraeli, kde je Damienův otec přesvědčen o nevyhnutelnosti zabití ďábelského apoštola Damiena. Poslední kapitola „Hail Universe Pigs!“ odhaluje cejch tří šestek na hlavě k smrti odsouzeného zaprodance. Při pokusu o vyřízení tohoto účtu přichází policejní střelou o život otec a politik Thorn. Satan zvítězil. Umírněný středním tempem kráčející vál začíná podobnou kulisou jako „The Devils Trinity“, kytara si pohrává s atmosférou a vynáší poslední soud na křesťanstvím zaslepenou holotou. Až prasátka vyplení veškeré křesťanské zlo, pak bude klid a mír.

Jestliže jste dočetli až sem, tak věřím, že vás skvěle textově a hudebně zpracovaný poněkud makabrózní příběh zaujal. Další důkaz toho, že český underground umí na zemský povrch vyvrhnout šikovné hudebníky. Žádné rafinované detaily, žádné odstíny šedi. Kluci už v angličtině vychytali plurál i singulár (narážka na „The Return“, 2002) a tak hurá do světa. O tom, že PIGSTY mají ďábelskou sílu, svědčí fakt, že když v roce 2009 vydali „Planet of The Pigs“, vypukla epidemie prasečí chřipky, letos  s sebou „Pig Blood“ přináší chřipkovou hysterii, co nezná hranic ani mezí. Pokud by se PIGSTY nastěhovali vedle vás, zdechne vám i trávník.  

Seznam skladeb:

  1. The Arrival
  2. Awakening – Pig Blood
  3. It´s All For You, Damien!
  4. The Devils Trinity
  5. Cerveteri
  6. Megiddo Vs Armageddon
  7. Hail Universe Pigs!

Čas: 26:54

Sestava: 

  • Jindřich „Otyn“ Tománek – bicí, basa, kytara
  • Topi – zpěv

Hosté: 

  • Jerry Goldsmith
  • Luboš Fišer

Bandcamp
Facebook

BLP


Zveřejněno: 19. 10. 2020
Přečteno:
2216 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 06. 2021 18:45 napsal/a Der Provokateur aus den Alpen
PIGSTY – Pig Blood
10710
01. 06. 2021 16:58 napsal/a Der Provokateur aus den Alpen
Czech Death Fest 2021
TopiPig slibuje,ze vystoupeni bude legendarni,vystoupi nahy,jak ho babka priroda znetvorila,takze detem letos vstup na festival zakazan!
08. 11. 2020 08:35 napsal/a Coornelus
Hodnotný příspěvek do diskuze
Vždy mě baví číst recenzi na recenzi. Tenhle specifickej žánr je výtečná kategorie. Takové nastavení zrcadla pisálkovi. Dřív to bylo u zhrzených muzikantů na základě negativních recenzí, teď už vládne nová doba. Navíc u tebe je tady i přidaná hodnota podpisu pravým jménem. Celý to působí jako pravá "pumelice" mezi oči. Snad tady najde tohle slovo správné uplatnění. Celkově se asi shodnem, že ta deska je fajn.
07. 11. 2020 13:20 napsal/a David Kuja
Praseci depo Pigsty a Kandar
Je krasne videt, ze je Topolik soucasti dvou nejlepsich extremnich nahravek, ktere vysli v tomto roce v zaprdene Ceske republice... Parada a skvela deska jsou terminy jako z Youtube,absolutne nevystihuji atmosferu alba,recenze je pouze nazor pisalka,se kterym se muze mozna nekdo ztotoznit, ale take muze absolutne nesouhlasit...nakonec recenze nema zadnou hodnotu,je to nazor jednotlivce,ktery pouze propira texty a obal,o hudbe je pouze jedna zminka a tou je Death/grindová pumelenice. Death/grindová pumelenice? Opravdu? Slovo pumelice patřilo již dříve jako označení rány v bitce ap. do siláckého výraziva pražských pepíků, zajímavě pak bylo ze sportovního slangu přeneseno do oficiálního označení každoročního plesu TJ Sparta ČKD Sokolovo — „Sparťanská pumelice“. Zdá se, že tuto volbu názvu podporovala asociace s vyzněním slova veselice, popř. i metelice, chumelenice (srov. ostatně i variantu pumelenice).
19. 10. 2020 00:22 napsal/a Bury
Paráda
Skvělá deska (8/10), perfektní recenze!