Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2020, L'Inphantile Collective / grindcore, death metal / Česko

Veškerá pochvalná slova, která se šíří hudebním světem na konto „Humanipulation“, se zakládají na pravdě. PERFECITIZEN – dobře organizovaná parta pražských fofrníků – se totiž vytasila s materiálem, který je schopný obstát i od Aše na západ. V tomto bodě by se dalo klidně skončit, ale… když už se tomuhle formátu říká recenze, je potřeba předchozí odvážné tvrzení zdůvodnit.

V případě PERFECITIZEN je nutné se vrátit do minulosti a připomenout, že víc než nadstandardně už bylo hodnocené debutové album „Through“ (2013), které přineslo výbušnou smršť, která vycházela z grindcoru. Grindu... ale technického zaměření. Žádné náhodné šlápnutí bokem. Kompozice stavěné složitě, ale stále tak, aby se to dalo poslouchat a výsledný efekt nepůsobil jen jako učebnice postupů a takovým tím: „koukejte, jak umíme hrát“. Následující deska nebo EP? „Corten“ (2015) nastolenou cestu jen podtrhla/o. Jenže potom došlo k personálním rošádám a skupinu opustil zpěvák a to je vždy tuze nepříjemná záležitost. Naštěstí základní duo Jarda a Tomáš objevilo talentovaného Honzu a po poslechu novinky jim můžu za tenhle tah jen blahopřát. Stejně tak bylo skvělým nápadem angažovat do sestavy šikovného basáka Adriana, který je znám z působení v PSYCHOTIC DESPAIR, kteří někdy cca před desíti lety kralovali českému death/grindu.

A jak se ukázalo, změny v sestavě a poměrně dlouhou dobu od poslední nahrávky využila kapela k hudebně prospěšné práci a celé to působí, jako by se koncentrovala na těchto osm songů, do kterých dal každý z kapely veškerý um, talent a vše se povedlo vyladit tak, aby tahle energie fungovala jako celek.

Není jednoduché nahrát desku, která obsahuje tolik zvratů a momentů, které mohou někdy působit až nesourodě. Těch poloh, které se často mění a jednou vás zafouknou na západ, aby za pár okamžiků přišel zvrat a vy se ocitnete na východě, je tu mnoho. Ale jak už jsem zmiňoval, u PERFECITIZEN si cením toho, že to vše dává dohromady smysl a všechny ty přechody a změny mají logiku. Tím pádem se nedostavuje pocit, že se tu předkládá kotel náhodně promíchaných nápadů. Je jasné, že takhle experimentální ráz desky nemůže sednout kde komu. Na druhou stranu, i když není člověk fanouškem podobných běsů a prstolamů, musí celé to počínání vyhodnotit jako nadstandardní práci.

Výchozí pozicí je grindový tlak dejme tomu s příchutí death metalu. Zvukově zcela moderní parta, hlavně sound kytary, se sama nazývá blastcorem, což je takové to novátorské pojmenování dalšího žánru, které mi u drtivé většiny kapel vadí (máme těch škatulek už tak málo?), na druhou stranu si lze snadno pod tímto názvem představit, že to bude prostě fofr.

I když se hudební produkce line jako horská dráha, hned na první dobrou vystupují momenty, které mi ze začátku přišly, oproti výše řečenému, lehce krkolomné, ale čas a několik poslechů tenhle pocit zažehnaly. První výrazný bod/experiment je hostování zpěvačky, což ve výsledku hodnotím jako super tah. Stejně osvěžujícím dojmem působí změny vokálů, kdy se nejen growluje a huláká na x způsobů, ale dokonce v jedné věci, zřejmě hostující zpěvák, grungeově zamečí.

Nemá cenu chrlit další pochvalná slova. Tahle deska vytlouká bloky, narovnává záda, aby vzápětí rozdávala facky na obě tváře.

Seznam skladeb:

  1. Humanipulation
  2. Blind Guardian
  3. Misunderstanding
  4. Propaganda
  5. Mental Obesity
  6. Motivation
  7. Injection
  8. Flashback = Hope

Čas: 30 minut

Sestava:

  • Jan Habr - vokál
  • Tom Mleziva - kytara
  • Adriano Neri - basa
  • Jarda Haž - bicí

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 22. 09. 2020
Přečteno:
1765 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 09. 2020 20:00 napsal/a Jindra
Jo
Za mě dobrý, správně organizovaný keos, zleva doprava nahoru dolu, ni krok zpět.
22. 09. 2020 18:40 napsal/a Horaguru
Super tip!
Tak to je hodně vydařená nahrávka. Ta hostující zpěvačka tomu dává úplně nový rozměr. Výborný nápad. Prozatímní virtuální vlastnictví co nejdříve nahradí originální nosič. Díky