Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
LLYR

Jak vnímáš a hodnotíš současný stav tuzemské hudební UG publicistiky? Máš nějaké oblíbené informační kanály, které pravidelně čteš?

Deset otázek pro redaktory FOBIA zinu – část X.

Jak vnímáš a hodnotíš současný stav tuzemské hudební UG publicistiky? Máš nějaké oblíbené informační kanály, které pravidelně čteš?

Johan: Tohle je otázka na dlouhý rozbor, který jsem, co se týká webových zinů, nedávno sepsal pro Pařát. Ale mohl bych jej napsat i směrem k tištěným zinům a časopisům, protože všechno celkem podrobně monitoruju.
Ve zkratce – počet slušných médií neustále klesá. Kvalita příspěvků je hodně kolísavá. Část lidí ze scény nesmyslně adoruje jakýkoliv tištěný zin, ačkoliv je jeho úroveň mnohdy všelijaká, jak po stylistické, tak po pravopisné stránce.
Co se týká metalu na netu, za kvalitní považuji (vedle Fobie) Echoes, MetalForever, Sicmaggot, Crazy Diamond a Metalopolis. Pak už jde úroveň dolů, i když vyjmenovat bych mohl dalších deset portálů, které fungují různě. Hardcore/punk na netu nemá tolik zástupců, u mě vede Periferia, sleduju i Czechcore a Kids and Heroes.
Tištěná sféra je promíchaná, existuje několik vícežánrových magazínů i zinů. Z metalových časáků jednoznačně vládne Pařát. Loni se objevil Nuctemeron, který se hodně povedl, stejně tak znovuzrozená Parambucha přinesla pěkné čtení. Blíže k metalu než hardcoru má ještě Buryzone, který mě taky hodně baví, či Noise Master, což je dost velká pravopisná divočina. Asi bych měl zmínit Telepatii, která vyhrála kategorii médium roku v Břitvě za rok 2019, za tou stojí část zdejší redakce a několik kamarádů, a udělali jsme si ji pro sebe, podle svých chutí, takže metal i hardcore, ale i články z jiných sfér. Hardcore čtivo na papíru stagnuje, Trhavina a Hlasatel už nevyšly řadu let, Hluboká orba už žel asi nevyjde nikdy. Takže zbývají slušné počiny Kazimír (loni taky nevyšel) a Cerelitida, a slabší či vyložené marné (Kawa Rýže, Raw zine, Ohníček).

Coornelus: Každým rokem ubývá aktivních lidí, to je fakt. Nicméně se pořád něco děje a to je důležité. Poslední dva roky se vylíhlo třeba dost fanzinů. Hodnotit ostatní weby je složité. Každý z nich má své plusy a minusy, tak to prostě je. Z „konkurenčních“ webů sleduju nejvíc kluky z Echoes, kteří mi jsou svým pojetím nejbližší, i když je škoda, že třeba skoro téměř nedělají rozhovory a nechodí na koncerty, což u fanouška hudby nechápu. To je takové popíchnutí, kluci z Echoes ví. :-) Fajn práci dělá Buky na Periferii, kde jeho novinky jsou normálními články a je za nimi vidět hrozně moc práce. Přijde mi, že se lehce zvedá Czechcore, ale furt je to bída na to, kolik lidí se o tuhle hudbu zajímá; ale málokdo je tam ochotný něco udělat. Z plně aktivních webů se nepotkávám kvůli vkusu s Hard Music Base a Metal Forever, i když se tam evidentně něco neustále děje. Rád zaskočím na Sicmaggot, Metalopolis... tam už to ale není to, co to bývalo. Nemluvě o Marastu.
Dalšími informačními kanály jsou pro mě pořady na rádiu nebo podcasty. Tady bych vyzdvihl Dva kverulanty, kteří toho dokáží obsáhnout poměrně dost, a potom bych zmínil nový pořad na Waveu - Modeláři, který moderují Banán s Viktorem Palákem. Oba lidi na svém místě, kterých si za jejich aktivity moc vážím. A zapomenout nelze na Špínu, taktéž na Waveu.

Mikael: Nerozlišuju, jestli je něco UG, 5G nebo UDG. (smích) Stejně tak, jako u té muziky, je pro mě důležitý kvalitní článek, který mě osloví a zaujme, a je mi v podstatě jedno, jestli ho najdu někde v xeroxovaném špatně čitelném zinu, nebo v navoněném časopise na křídovém papíře. V rámci časových možností se snažím sledovat jak tištěná, tak internetová média, rádio, televizi. Pokud bych měl uvést konkrétně, tak z časáků je to Spark a Rock & Pop (a je mi úplně jedno, že se tomu nějakej „tvrďák“ bude smát a pošklebovat, klidně si to užij), z webzinů nejraději navštěvuju stránky Metal Forever, poslouchám rádio Beat, na YouTube koukám na klipy, nárazově nějaký ten tištěný zine…

Opat: Nesleduji to tolik jako dříve, ale celkem pravidelně z webzinů čtu Sicmaggot, Echoes a Marast plus mám předplacený Pařát. Snad mě teď Johan nenakope za reklamu pro konkurenci. :-) Ale nedovolím si nějak obecně stav publicistiky hodnotit, protože například různé nové tištěné ziny jsem vůbec neměl v ruce a podobně. Z webzinů mi přijde, že se jich několik málo ustálilo a udržují si svoji úroveň, některé už jen žijí z někdejší slávy a některé už dávno zamířily do propadliště dějin, i když třeba někdy v minulosti věhlas měly. A musím říci, že dosud mě mrzí konec Mortem zinu.

4horsemen: Nevím, nedokážu posoudit, ale své čtenáře hudební publicistika má a nemálo. A když článku trochu pomůžete sociální sítí a naservírujete „nenápadně“ čtenáři“, tak to přitáhne pár lidí navíc. Aspoň to tak vnímám u Fobie. A celkově si myslím, že nadále je tu dost zapálených fans, které baví tvořit a podílet se na UG publicistice.
Jak jsem již zmínil: Fobia, Pařát to je hlavní informační zdroj. Hodně pátrám a někdy i něco dopíšu do encyklopedie Metal Archives. A poté jsou to různé jiné webziny, sem tam i něco dalšího tištěného se objeví.

Peťan: Myslím, že undergroundová hudební media jdou u nás pomalu nahoru. Kvantita sice pořád výrazně převyšuje kvalitu, ale je tady pár skvělých tištěných zinů, několik čtivých webzinů a taky rozhlasové pořady, kde se okrajovým hudebním žánrům věnují. Co se týká čerpání novinek, tak se zaměřuji výhradně na zahraniční média. České kapely, promotéry a labely se snažím sledovat individuálně. Nepamatuji si, kdy naposledy jsem šel na český web (naší Fobii nevyjímaje), abych si přečetl novinky…Takže současný stav považuji za dostačující, nikoliv však uspokojující mé potřeby. Naštěstí vím, kam jít.

Prepil: Asi nejsem ta pravá osoba k hodnocení současného stavu tuzemské hudební UG publicistiky, a to z jednoho prostého důvodu – až tak moc ji zase nesleduji. Pravidelně mám čas maximálně proletět Fobii, Echoes (když se bavíme o těch domácích), další jen sporadicky a namátkově, kupuji pravidelně Pařát, což je fenomén, Herdron má můj respekt a moc mu fandím, samozřejmě vnímám a vítám opětovný vzrůst klasických tištěných UG zinů, ať už českých či slovenských, těší návraty starých jmen, ale i výskyt a nadšení nových. Co se týče mých informačních kanálů kromě výše zmíněných, mám své oblíbené distra a vydavatelství, jež pravidelně sleduji, samozřejmě díky internetu je už dnes vše tak propojené, že kdo chce, nemá problém se dopídit informací, které potřebuje. Ale stejně nejosvědčenější a nejlepší informační zdroj je ten lidský – když komunikuji s přáteli s podobným vkusem a názorem, dovím se toho zpravidla nejvíc a ještě je u toho někdy i sranda. (úsměv)

Bury: Když to rozdělím, tak v té metalové mi to přijde trochu slabší oproti hardcore. Ať se to týká webzinů, tak hlavně klasického tištěného čtiva. Metalové ziny téměř nevycházejí a kvalita Pařátu mi poslední dobu přijde nezajímavá. U webů je to podobné a na těch pár, co sleduju, se stačí podívat tak jednou za týden, jestli je něco nového.
V hardcore mi to přijde daleko lepší, protože tištěných zinů je pořád dost, některé se slušně vyprofilovaly a jiné jsou fakt na špici (pokud nevyjdou jednou za pár let). Takže z poslední dobou to jsou třeba Cerelitida, Noise Master, Telepatie aj.
Na internetu sleduji Periferii, kde sice moc článků nevychází, ale zase tam jsou novinky, to samé slovenský Punkgen nebo občas Czechcore. Ze zahraničních o těch „větších“ kapelách to jsou Blabbermouth.net a Metal Injection.net, což se hodí pro nahazování novinek na Fobii.

Jindra: Přiznám se, že tohle políčko moc zmapovaný nemám a moc hluboko jsem tímto směrem neproniknul. Poslední dobou sleduju Poli5, Phobia records, Sicmaggot, Obscuro. Obecně řečeno, nevydržím dlouho dřepět u počítače, dlouho  myslím, že né jako dnešní nahrbená generace. Jinak obě čísla Telepatie byly moc fajn.

Kubina: Současný stav? U nás toho zas moc není. Nejlepší je asi Fobia. (úsměv) Na internetu asi nemáme konkurenci. Jinak čerpám i ze zahraničních serverů. Někdy se tam dají zjistit zajímavé věci, o kterých se v Česku neví. Co se týče hmotných věciček? Tak já jsem mladší ročník, proto jsem nevyrůstal na tištěných zinech. Ale mám doma obě čísla Telepatie a Nuctemeron, kde je spousta výživných rozhovorů. Kupoval jsem si jeden čas Spark. Naposled, když vycházelo „Death Magnetic“ od METALLIKY.

Horaguru: Na hodnocení se moc necítím. Řekl bych, že k naplnění mých potřeb po informacích slouží dobře. Krom článků, jež produkují šikovní kolegové na Fobii, rád nakouknu i na stránky Echoes zine. A ač přispívám do média virtuálního, jako staromilec nejraději vyhledávám ta tištěná, takže Pařát a Telepatie.


Zveřejněno: 08. 08. 2020
Přečteno:
1930 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář