Nejbližší koncerty
INSANIA

Zde je krátký rozhovor s polskou death metalovou kapelou EMBRIONAL. Odpovídal kytarista a zpěvák Skullripper.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

EMBRIONAL vznikli v roce 2003, jako obvykle kvůli potřebám vyjádřit své vnitřní pocity světu prostřednictvím hudby. Začátek byl docela chaotický. Předchozí název kapely byl EMBRIONAL NECROPHILISM, což bylo v důsledku naší fascinace hlavně gore tématy. Když se první sestava ustálila, začala se kapela vyvíjet. Výsledkem bylo, že se naše zájmy trochu změnily a šly na jinou úroveň. Rozhodli jsme se změnit název kapely, jen aby se snížil nekrofilismus. Předchozí název se nehodil pro novou cestu, kterou jsme si vybrali. EMBRIONAL v současné době znamená začátek světové nemoci nazvané “lidský život“ se vším skrytým zlem. To je naše interpretace tohoto jména a je vhodné pro naše texty a hudbu.

Představte jednotlivé členy – věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Aktuální sestava EMBRIONAL je následující:

  • Darek Mlody – bubeník, řekl bych veterán polské death metalové scény. Známý z kapel jako DISSENTER nebo CHRIST AGONY. V současné době se kromě EMBRIONAL podílí na F.A.M, SQUASH BOWELS a STILLBORN.
  • Michal Armagog – basák. Známý z F.A.M., THRONEUM, A.H.P a mnoha dalších kapel.
  • Skullripper – kytara, zpěv. V současné době je také zapojen do AZARATH.
  • Kuba – druhá kytara.  Známý ze SPHERE, DEIVOS a některých dalších kapel.

Všichni hrajeme několik let, ale nemůžu ti říct přesné číslo. Na tvou otázku, kolik je nám let, je jednoduchá odpověď: všichni jsme dost mladí na to, abychom hráli death metal!

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Každé demo/album EMBRIONAL jsme nahráli ve zkušebně, kterou jsme předělali na studio. Taková práce nás zatím uspokojuje. Během nahrávání na nás netlačí čas a konečné náklady na výrobu jsou nižší. Nemáme smlouvu s větší nahrávací společností, která by nám umožnila pracovat v profesionálním studiu. Jako všechno to má určité výhody a nevýhody. Upřímně řečeno, mým osobním snem je nahrávat album od začátku do konce s profesionálním kvalifikovaným zvukovým inženýrem ve studiu, ale v současné době kvůli poměrně vysokým cenám děláme ve studiu pouze finální mix a mastering. Možná se to jednoho dne změní, kdo ví. S našimi nahrávkami jsme však spokojeni. Stále se vyvíjejí s námi a dávají nám příležitost pro budoucí pokrok. Výsledný zvuk je dost těžký a silný, aby uspokojil mnoho maniaků. Máme stovky kladných recenzí a dobrý prodej našeho posledního alba “Evil Dead“, což je velmi optimistické pro budoucnost. Pravděpodobně budeme pokračovat ve vlastním vydávání. Všechny naše nahrávky jsou pořád dostupné skrz naše stránky nebo Bandcamp.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

V současnosti jsem autorem všech textů EMBRIONAL já. Zvolil jsem angličtinu, protože je to obvyklý jazyk. Texty jsou velmi důležité pro vytvoření vize našeho uměleckého konceptu. Na druhou stranu v současné době máme v Polsku mnoho kapel, které používají pouze polské texty, což je v pořádku, pokud to tak chtějí. Ale já nejsem velkým zastáncem tohoto přístupu.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo nám vytvořil Marusz Krajewski, přítel naší kapely a umělec. Můžete se podívat na jeho díla na FB pod jménem Corpus Alienum. Ohledně obalů alb záleží na tom, které máš na mysli. Poslední dvě – CD “Evil Dead“ a “Scornful Death Trial“ (split s BRUTALLY DECEASED) vytvořil velmi profesionální chlapík Rafał Wechterowicz (Too Many Skulls). Vytvořil spoustu oceňovaných obalů a jeho díla jsou v metalové společnosti dobře známa.
Pokud jde o naše webové stránky, ty udělal IT chlapík, protože my nemáme s takovými věcmi žádné zkušenosti. Myslím, že všechny výše uvedené aspekty jsou pro kapelu důležité. Hudba je pro kapelu nejdůležitější, ale její obal, logo, fotografie atd. jsou její nedílnou součástí. Jsem metalový maniak mnoho let a sám si kupuju CD nebo jiné věci, u kterých vždycky rád vidím, že jsou ve velmi dobré kvalitě. Při poslechu si rád čtu v bookletu nebo si prohlížím obal a fotografie uvnitř.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Během skládání hudby mě inspiruje spousta různých věcí. Moc se mi líbí old school, zejména death metalové kapely z 90. let, ale nejsem uzavřený jen do jejich poslechu. Moderní nebo progresivní kapely na mě mají vliv taky. Samozřejmě ne všechny. Dnes existuje spousta kopií starých kapel a je to nuda. Při skládání mě inspiruje i klasická hudba. Existuje spousta temných harmonií a rytmů, které mě nutí k tomu, abych vytvořil něco chorobného.

Posílali jste nahrávku na jiné  firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Pokud jde o naše poslední album “Evil Dead“, rozhodli jsme se si ho vydat sami. Dnešní podmínky labelů pro podzemní skupiny jako je EMBRIONAL nedovolují se posunout vpřed. Obvykle dostaneš několik procent CD na prodej a to je vše. Dříve jsme spolupracovali s Old Temple Records, Godz ov War a několika dalšími. Obecně to bylo pro kapelu velmi pohodlné, zejména z propagačního hlediska, ale na druhou stranu jsme neměli prostředky na další vydání. Jako kapela, kterou chceme rozvíjet, dělat lepší hudbu v lepší kvalitě, jsme se tentokrát rozhodli zkusit to jiným způsobem. Nakonec bych řekl, že to bylo dobré rozhodnutí a je velmi pravděpodobné, že další album vydáme podobně. Je to opravdu dobrý způsob pro kapely, žádné smlouvy, žádné ovlivňování, pouze nezávislý přístup ve všech směrech. Stálo nás to hodně úsilí, ale konečný výsledek stál za to.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Odehráli jsme spoustu jednotlivých koncertů v klubech i na open air festivalech. Nejlepší, který si pamatuju, byl během předskakování CANNIBAL CORPSE ve Wroclawi a na 21. ročníku Brutal Assultu v Česku. Dobré vzpomínky, obrovské zkušenosti, skvělý dav pod pódiem. To jsou nejdůležitější věci pro každý dobrý koncert.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Máme ambice, a tudíž si je naplňujeme. Hráli jsme několik koncertů v Česku, na Slovensku, v Německu a samozřejmě máme nějaké plány do budoucna. Zorganizovat koncert v zahraničí je však docela obtížné a záleží na promotérech. V současné době to provádíme prostřednictvím výměnných koncertů jak je v undergroundu běžné. Možná příští rok bude příležitost uspořádat nějaké miniturné. Uvidíme.

Plány do budoucna…

Připravit nový materiál na další album a hrát koncerty, prostě nic neobvyklého.
Děkujeme za zájem o EMBRIONAL, sledujte nás na sociálních sítích a na našich oficiálních stránkách a doufáme, že se uvidíme někde na koncertě!

RECENZE

EMBRIONAL Facebook
EMBRIONAL Bandcamp
EMBRIONAL Web


Zveřejněno: 23. 05. 2020
Přečteno:
1378 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář