Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Rozhovor s Honzou Kapákem zejména o aktuální situaci související s šířením koronaviru a možných dopadech na ETEF. Na jednu otázku se připojil i jeho bratr a společník ve zbrani Petr Mecák aka Rámus.

Volyňský metalový open air festival Enter The Eternal Fire (nebo též zkráceně ETEF) je na stránkách Fobie poměrně častým hostem. Je to dáno tím, že se odehrává v našem „zájmovém území“, zároveň nás akce dramaturgicky baví a nebudu zastírat, že Honza s Rámusem, kteří mají na bedrech hlavní organizační práci, jsou mými letitými kamarády a že jim s nějakými drobnostmi okolo akce sem tam vypomůžu. A tak mě napadlo v této složité době vytáhnout z Honzy aktuální pocity, pocity pořadatele, kterému to jistě v hlavě šrotuje a zvažuje všechny možné alternativy, které s festivalem souvisí. A že podobné myšlenky kolují v hlavách i dalším pořadatelům, je více než jasné...

Za šest let existence se ETEF zařadil mezi výrazná jména na české festivalové mapě, ze všech ročníků jsme přinesli reporty a několikrát vznikly i rozhovory, ale ještě nikdy nevznikal rozhovor v takto dramatických kulisách jako nyní. Epidemie, pandemie, slova, která se ozývají ze všech stran a najednou mají jiný význam než názvy kapel či desek. Tak pojďme rovnou k věci – jak predikujete možný vývoj? Myslíte si, že ETEF letos bude, nebo bude následovat osud mnohých akcí před vámi, tj. posunutí či úplné zrušení akce? Jak se na situaci díváte a jaké máte plány?

Nemáš na rozjezd něco, na co by se dalo odpovědět snáz? (úsměv) Tohle je opravdu otázka za miliony. Jsme ve stejné situaci jako všechny ostatní festivaly a koncerty... a je fér přiznat, že nevíme naprosto nic a nějakou dobu tato nejistota asi potrvá. Jak dlouhou dobu, to opravdu těžko říct. Ale navzdory tomu bychom rádi jasně deklarovali jednu věc: Pokud z téhle situace půjde nějak vykličkovat, nevzdáme se do poslední minuty. ETEF se zatím rozhodně neruší. Můj osobní tip je, že fesťák normálně proběhne podle plánu, v nezměněném datu, s nezměněnou sestavou a bude vyprodáno. Není žádný 100% potvrzený důvod, proč teď přestat doufat v nejlepší možnou variantu.

No, byť bych si to přál taky, popravdě mi to přijde jako hodně odvážný tip. Po celém světě na koronu umírají tisíce lidí denně, všechny vlády zavádějí poměrně drastická opatření. Podle některých informací se zdá, že to nejhorší máme teprve před sebou. 

Zatím neexistují relevantní informace, o které by se dalo opřít. Ale osobně si myslím, že tahle situace nemůže trvat věčně. Před náma je duben, květen, červen, červenec. Třetina roku. Nejsem odborník ani prognostik, ale můj subjektivní pocit je, že Česká republika tuto vážnou výzvu zvládá přeci jen o něco lépe než okolní státy. Tak proč nevěřit, že v létě to bude alespoň v naší kotlině za námi. Buďme pozitivně naladění, doufejme v to nejlepší a buďme připraveni na to nejhorší. Víc se v tuto chvíli asi vymyslet nedá. Samozřejmě zvažujeme možné scénáře. I kdyby se stalo, že nám bude umožněno festival uskutečnit, očekávám opravdu MNOHO problémů. Bude chybět čas, který teď bez využití prchá. Dá se očekávat, že nám přibude nová agenda, mám na mysli hlavně zesílený akcent na hygienu a ochranu zdraví. Dá se předpokládat, že import kapel ze zahraničí bude administrativní masakr a kdoví, jestli to vůbec bude proveditelné. OK, od toho jsme tady, abychom se s těmito výzvami poprali. Snad nám to nezlomí vaz. (úsměv) Ale až do vypuknutí krize jsme letos měli rekordní předprodej, zájem o letošní ročník byl opravdu slibný. Považuji to za obrovský závazek a strašně jsme se těšili. Prostě nejsem schopný s klidným srdcem složit ruce do klína a pasivně čekat, co bude. Dál plánujeme nové kapely. Část z nás nechodí do práce a když je najednou hodně volného času, dohodli jsme se, že se pustíme ve zvýšené intenzitě i do propagace značky ETEF. Na to není nikdy příliš brzy ani pozdě. COVID-19 dřív či později odezní, ale my máme v plánu zůstat. V rámci této strategie bychom rádi vyslali do světa jasný pozitivní signál: My se rozhodně nevzdáváme, zkusíme festival udržet při životě! Vzdát to můžeme teprve, až vyčerpáme všechny reálné možnosti. ETEF žije!

Ono se může stát, že vláda opatření uvolní, že nějaké letní akce, třeba do stanoveného počtu lidí, povolí. Ale určité riziko bude se shromažďováním osob asi i tak spojeno. 

Ano, toto riziko samozřejmě vnímáme. Pokud by situace byla i v létě pořád vážná, tak jednoduše couvneme, zdraví je obecně nejvyšší a nenahraditelná hodnota. Varianta zrušení akce je reálně na stole. Ono, upřímně řečeno, nás napadá daleko víc věcí, které by mohly být pro festival fatální. Rizika tu vždycky byla a vždycky budou, akorát jsme si je dosud tolik nepřipouštěli. Vždycky platilo a platí to stále, že na dění živě reagujeme a činíme adekvátní opatření, aby u nás lidi byli v bezpečí a festival byl co nejkvalitnější. Sledujme všichni společně vývoj a myslím si, že postupně začne být zcela jasné, co lze a co nelze. Ale odmítáme všechny katastrofické scénáře a výkřiky do tmy, dokud nejsou jasná data.

OK. Dejme tomu, že ETEF nebude zrušený. Když už tady debatujeme, tak pro ty, kteří o ETEF dosud nezavadili, představ akci, její specifika a lákadla…

ETEF se koná v jihočeském maloměstě Volyně, v geniálních prostorech městského koupaliště. Kdo k nám přijde, okamžitě se zamiluje. Celý areál má kapacitu max. 1500 osob na krev (narváno). ETEF má limit 1000 vstupenek, aby i při případném vyprodání byl stále příjemný a bez tlačenic. Dramaturgie festivalu je postavena na mezinárodní undergroundové metalové scéně. Tzn. hvězdy Wackenů, Brutalů a Hellfestů u nás neočekávejte. Jednak na extraligu nemáme dostatek kapitálu (a popravdě ani koule s takovým množstvím peněz operovat), a jednak dlouhodobě tlačíme do světa poselství, že i v nižších patrech metalové scény existují klenoty opravdu nejvyšších kvalit. Stačí pouze poodhalit marast placené reklamy a trochu hledat. Program nehrotíme na kvantitu, na rozdíl od jiných festivalů dáváme prostor relativně malému počtu kapel, většinou 16-20 za celý víkend. O to pečlivěji je ale vybíráme. Každý rok máme na soupisce více než polovinu jmen ze zahraničí.     

Se zahraničními kapelami to v létě může být složitější než s tuzemskými. Sice jsem přestal sledovat zprávy a číst články na netu, stačí mi titulky, ale i tak mi neuniklo, že se mluví o uzavření hranic na delší dobu, nejen v řádech týdnů… Komunikujete s kapelami zpoza hranic? Jaké od nich máte zprávy?

Největší strach máme o SADIST. Pro pořádek připomenu, že se jedná o legendu progresivního death metalu z italského města Janov. Připadá mi to jako včera, když jsem kolem roku 1994 kdesi koupil polskou „originálku“ kazetu s jejich debutem „Above The Light“. Pro mě osobně se SADIST v tu chvíli zařadili ke špici celosvětového metalu a vzhledem k tomu, že nikdy nespadli pod vysoko nastavenou laťku a sypají z rukávu jednu skvělou desku za druhou, jsou pro mě na celosvětové špičce dodnes. O to víc mě drtí, když si uvědomím, že z Janova je to pouhé desítky kilometrů na hranice Lombardie, tj. největšího pekla korona nákazy. Jsme v kontaktu s agenturou Flaming Arts, která SADIST zastupuje, a snažíme se zjistit aktuální situaci. Ale od kapely samotné zatím nemáme žádné zprávy. I když to vypadá opravdu hrozivě, i zde se držíme naděje v nejlepší možný scénář. Stále platí, co jsem napsal o pár řádků výš. Ale popravdě, v tomto případě jde celý fesťák vlastně stranou… Hlavně doufáme, že jsou chlapi v pořádku a celé tohle peklo přežijou ve zdraví. 
Další headliner je blackmetalová legenda ANCIENT. Vraťme se o čtvrt století zpátky: Bergen, Norsko, rok 1994 – ANCIENT vydávají pod Listenable vynikající album „Svartalvheim“ (pro mě osobně je to nejlepší počin v jejich diskografii). Ach, starý black metal, ono neopakovatelné kouzlo… Když jsme se dozvěděli, že ANCIENT budou chystat turné k výročí této desky, neváhali jsme ani minutu. To musí na ETEFu být!! S kapelou jsme v kontaktu, všichni jsou zatím zdrávi a s naším festivalem počítají.
Další headliner, je (opět – úsměv) legenda, tentokrát pro změnu švédského death metalu. CENTINEX z města Avesta ve středním Švédsku patří mezi zakladatele a účastníky první vlny chrastivého death metalu. S kapelou jsme i v tomto případě v kontaktu, všichni jsou zatím zdrávi a s ETEFem počítají. 
Další headliner je francouzská misanthropic horda SVART CROWN. Kapela je od počátku existence častým návštěvníkem českých pódií a už při turné k první desce „Ages of Decay“ před deseti lety chlapi jasně ukázali, že jejich temná black/deathmetalová produkce dosahuje nejvyšších kvalit. Je až neuvěřitelné, kam svůj výraz za ta léta posunuli. Doporučujeme trochu zapátrat a jejich tvorbu naposlouchat, slova jsou v tomto případě úplně zbytečná. Situace v Nice, odkud SC pochází, je zhruba podobná jako u nás – život se úplně zastavil a čeká se, co bude. Nicméně všichni v kapele jsou zdrávi a na ETEF se těší.
Za zmínku určitě stojí SUR AUSTRU – jedná se o pohrobek rumunských NEGURA BUNGET, kteří přestali existovat s úmrtím bubeníka a lídra kapely v r. 2017. Zbytek sestavy, osiřelý po Gabrielově úmrtí, uložil slavné jméno NEGURA BUNGET k věčnému spánku a dal život již zmíněnému SUR AUSTRU. Na YouTube je volně k poslechu jejich debutové album „Meteahna Timpurilor“ – doporučujeme. 
Máme i další kapely z různých koutů Evropy a s novými akvizicemi ještě nekončíme. Sledujte web www.etef.cz, tam jsou vždy aktuální informace.

Jak tě tak poslouchám, vrtá mi hlavou zásadní otázka. Co budete dělat, když zůstanou v létě hranice zavřené?
    
Rádi bychom svoje sliby dodrželi. 
Za prvé: Do léta je daleko. Zkuste se podívat do uplynulých dní, jak rychle a radikálně se situace měnila. Zkuste si vystopovat životnost opatření a komunikace vlády (aniž bych chtěl cokoliv hodnotit… jen ukazuji na prostý fakt). Že je to zlé teď, ještě nemusí znamenat, že to bude zlé za čtvrt roku… Ani špičky státu v tuto chvíli nemají v rukou nic jiného než spekulace a odhady (byť ne zrovna povzbudivé...). Přejme si, ať to dopadne dobře, síla lidské mysli je daleko větší, než si všichni uvědomujeme. Mějte nás klidně za blázny, ale my věříme, že to do léta zvládneme.
Za druhé: Mějme na paměti, co je předmětem opatření: zastavit šíření koronaviru. Nic víc, nic míň. Umím si představit, že námi importované kapely povinně absolvují testy, aby se prokázalo, že jejich členové nejsou nakažení. Umím si představit, že je dopravíme do ČR v dostatečném předstihu, aplikujeme na ně povinnou karanténu a opět otestujeme. Jak se tento nápad bude líbit kapelám, to je věc druhá, třeba už vymejšlim kokotiny. (úsměv) Ale poukazuji na obecný princip: každé pravidlo může mít výjimky, pokud existují rozumné alternativy. Proč se hroutit z toho, že situace nemá řešení, když kolikrát stačí přemýšlet a být kreativní.
Za třetí: Všechny snahy mají své své hranice – bezpečnostní, logistické, ekonomické apod. I přes vše řečené je docela reálné, že nás okolnosti nakonec opravdu donutí kapitulovat. Třeba to nakonec fakt neklapne. Pokud se to podělá, doufáme v pochopení a podporu našich fanoušků. Doufáme, že ocení, že jsme se alespoň nevzdali hned a bojovali jsme až do konce. 
Ať tak či onak: i kdybychom chtěli sebevíc, v tuto chvíli od stolu nevymyslíme žádný spásný plán. Snad jen, zbytečně nepanikařit. Uvidíme, co přinesou nejbližší týdny.

Přeci jen, asi by bylo dobré říct, co bude následovat, pokud se ETEF zruší. Fanoušky, kteří si koupili lístky v předprodeji, určitě bude zajímat, co se bude dít s jejich penězi… Nemyslím, že by metalisté šíleli kvůli pěti stovkám a chtěli je zpátky hned zítra, ale...

Máme to štěstí, že ETEF je malá komunita. I přes zvýšený zájem nás nikdy nebudou tisíce. Můžeme si tak dovolit luxus komunikovat se všemi našimi fanoušky na přímo. Každý předplatitel v následujících dnech obdrží osobní e-mail, kde nastíníme náš pohled na situaci. Nabídneme vrácení vstupného (přeci jen, okolnosti se dost posunuly a pokud si někdo rozmyslel účast na festivalu, nemůžeme mu to mít za zlé). Zároveň vysvětlíme, že ETEF je na vstupném závislý. Pokud nastane silný výpadek příjmů, je to jasná smrt, minimálně pro letošek určitě. Požádáme všechny, pokud to lze, ať s rozhodováním o (ne)účasti počkají do doby, než se celková situace vyjasní. Ale kdo bude trvat na vrácení, dostane své peníze už teď. Peníze jsou na samostatném festivalovém účtu, nikam nezmizely a k vracení vstupného jsme tedy kdykoliv bez problémů připraveni. 

Když už spolu mluvíme, tak na závěr odbočme od ETEFu a pojďme krátce ke kapelám, v nichž s Rámusem působíte. Předpokládám, že většina čtenářů ví, že jste čtvrtstoletí táhli AVENGER, hráli v řadě dalších kapel (v BLACK RAIN, IMPURITUM,  MANIAC BUTCHER či DARK STORM společně, v dalších pak jednotlivě, Honza hostoval s desítkami kapel coby studiový i koncertní hráč – NARGAROTH, MORIORR, PANYCHIDA, RADIOLOKÁTOR, KRIEG, THE STONE...) a momentálně máte BOHEMYST a jste členy MASTER´S HAMMER, Honza navíc provozuje studio Hellsound a Rámus šéfuje městskému kulturnímu středisku ve Volyni. Jaký dopad má aktuální situace s koronavirem na tyhle vaše aktivity? Děje se něco u BOHEMYST, MASTER´S HAMMER, v Hellsoundu a ve Volyňské kultuře?

Díky za prostor, vezmu to telegraficky:
AVENGER – historie, nechme jí spát. Jediné, o čem se občas bavíme, je možný press poslední desky „Mír v harému smrti“ na vinylu. Zasloužila by si to. Ale nabídky na vydání se nehrnou, fanoušci až na výjimky neškemrají… Je otázka, jestli to po ukončení kapely ještě někdo (kromě nás) ocení…
BOHEMYST – debutové album máme prakticky domícháno. Jsme ve fázi ladění posledních detailů a hledání firmy. Pokud se neobjeví nějaká lukrativní smlouva na vydání alba, na kterou bysme byli ochotni počkat, do léta vydáme desku vlastními silami. Křest snad na ETEFu.
BLACK RAIN – sestava kapely (já, Rámus, David Zíka, Míra Čertík) je prozatím v podstatě revival starého jména a staré nahrávky. Ale bavili jsme se, že máme tvůrčí ambice. Prozatím zůstalo pouze u ambic (úsměv), ale třeba se letos vytasíme s novinkou.
MASTERS HAMMER – František Štorm uložil „emháčka“ k ledu. Poslední zprávy, co vím – jeho další hudební plány směřují zcela mimo říši metalu.
MANIAC BUTCHER / DARK STORM – Vlad Blasphemer je překvapivě stále mrtvý (sorry za nemístný humor… ale co už jiného nám zbývá...), na tyto kapely nám navždy zbydou už jen vzpomínky. Občas na Vláďu pořád myslím. Chybí, škoda ho…
PANYCHIDA – nejsem součástí kapely skoro deset let, přesto je bedlivě sleduji a fandím. Nová deska na spadnutí!!
IMPURITUM – čekáme, až leader, majitel jména, loga, autor skladeb – Přéma Šíma – zavelí k návratu. Prvotřídní death metal s roky nestárne, naopak. Dříve či později opět zaútočíme ničivou silou!
THE STONE – právě točím bicí na nové album a zdá se, že jsem s definitivní platností jediný právoplatný bubeník této srbské hordy. Jak budeme řešit koncerty, mi trošku nahání hrůzu (úsměv), ale Kozeljnik je za dlouhá léta přátelství spíš vlastní bratr než kamarád. Nešlo říct ne. Dokud funguje internet, nějak to vždycky vymyslíme.
RADIOLOKÁTOR – pppppššššššštttttt. Nesmim nic říct. (smích)
DARK ANGELS – máme v plánu točit nový singl.
MORRIOR, KRIEG, NARGAROTH, JUDAS ISCARIOT atd. – s těmito jmény nemám nic společného už kopu let. To asi ponechám bez komentáře. Pro zvědavé: existuje Google.
Hellsound – no, tady se vrátím ke korona viru. Moje nahrávací studio je pro služby veřejnosti momentálně uzavřeno a marně si lámu hlavu, jak to budu dělat, až karanténa odezní. Z té „chřipky“ mám respekt, někde jsem četl, že klíčové je množství viru, kterému je při nákaze člověk vystaven. Podle toho má nemoc lehký či těžký průběh. Studio i soukromé zázemí mám v jedné budově a při nahrávání se nelze vyhnout dlouhému pobytu muzikantů v podstatě „u mě doma“. Tzn. kdyby přijel nahrávat někdo nakažený, mohl by z toho být slušný průser. Také čekám obecně tvrdší a těžší dobu, uvidím, jestli bude o nahrávání vůbec zájem. Ale nějak si budu muset poradit… Hledání jiné obživy je až to nejkrajnější řešení. Stejně jako s festivalem, i přes potenciálně hrozivé vyhlídky, zůstávám optimista.

Rámus: Jako nový ředitel Volyňské kultury jsem postaven před stejnou situaci jako všichni ostatní, aktuálně přeplánováváme dubnové a květnové akce na pozdější termíny, protože tady je jasné, že minimálně tyto měsíce jsou z pohledu kultury mrtvé – taková je realita. Ani my se ale nevzdáváme a letní sezónu připravujeme dál, věříme, že se situace uklidní a těšíme se na zbytek letošní sezóny. Už teď plánujeme akce na druhou polovinu roku. Co se týče BOHEMYST, tak máme dobrou zprávu a to, že naše první album je v podstatě hotové, oslovili jsme potenciální vydavatele a věřím že do termínu ETEFu to bude konečně venku. 
Všem přeji hlavně zdraví, chuť do života, pevné nervy a vydržte s námi, děkujeme.    

Honza: Podepisuji Rámusova poslední slova. Všichni už vidíme, že korona je průšvih jako hrom. Ale nenechme si zkazit život víc, než to je nutné. Sílu všem!

www.etef.cz
Facebook

Video ROOT – „Píseň pro Satana“ / „666“


Zveřejněno: 29. 03. 2020
Přečteno:
4288 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 04. 2020 21:40 napsal/a Pekárek
....
Děkuji za rozhovor a držím palce, pánové.