Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Deathmetalová formace PROLAPSED loni vydala druhé album, jež je důvodem tohoto krátkého rozhovoru. Odpovídal Vojta (kytara, zpěv).

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Naše kapela založila požár, kde zařvalo hodně nevinnejch lidí… Ne, to je sranda. (úsměv) Tenhle název znamená v překladu doslovně „vyhřezlý“. Jedna věc je, že to zní a vypadá dobře a druhá, že se občas cítíme jak „vyhřezlý na okraji společnosti“. Prvním impulsem byl nejspíš rozpad deathcorové kapely DESPERATE TIMES – tam už jsme si chtěli dát na držku. Prostě každý chtěl hrát trochu něco jinýho. Já, Pavel i Roman jsme se shodli na death metalu / death grindu.

Představte jednotlivé členy – věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Tak hail Antipa (antipapež)… Já jsem Vojta, hraju jednu z doprovodných kytar a hudruju jeden z vokálů, tan hlubší, i když na nový desce už se občas nedá poznat, kdo zpívá co. (úsměv) No nic, je mně 33, ale cejtím se na 57. (úsměv) Do kytary mlátím s menšíma přestávkama zhruba od začátku střední školy. Tak nějak stejně jsou na tom s hraním i ostatní kluci z kapely.

Pavel chlastá první ligu, ale hraje perfektně death metal na bicí. Spolu jsme hráli v kapele HYBRYDOR (thrash/death metal) a DESPERATE TIMES (deathcore). V DESPERÁTECH pak i s Romanem. Jinak Pavel prošel ještě pár projekty a mimo jiné vyrábí bubenické paličky Pigstick u sebe v garáži, kde pije pivo a poslouchá death metal. Je mu 29, ale fyzicky je na tom tak na 48. (úsměv)

Roman začínal v menších projektech, pak plnohodnotně zastával vokál v DESPERATE TIMES, pak i nějakou dobu v pražské LUPARA THE WIDOWMAKER. Chvíli tam ještě řval i při PROLAPSED, do rozpadu kapely v roce 2017. V PROLAPSED hraje „druhou“ doprovodnou kytaru a „druhý“ vokál. Pije sám kořalku, i když má jít na testy kvůli játrům. Nedávno mu bylo 30, ale je na tom špatně.

Třetím rokem s námi drtí basu Ďury (ex-GRANULOM). Na pár společných akcích jsme se viděli, hodně se napili a bylo to – najednou pil štamprdle ve zkušebně a třískal do basy, kterou jsme už delší dobu potřebovali. Bez basy to není na koncertech úplně ono. Ďuřimu je 29, ale cejtí se jak starej nemocnej dědek.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Obě alba byla nahrána v hrozně krutých a poopičních podmínkách. Myslím si, že většina kapely ani neví, že něco nahrávali. (úsměv) Ne, to je sranda. Vypili jsme si svoje, ale před nahráváním si dal každý jen obvyklou dávku (pro někoho normálního neslučitelnou se životem). (úsměv) Samozřejmě jsme se na nahrávání maximálně soustředili. Obě CD nám nahrál a „opracoval“ Otyn ve vyškovském Davos studiu. S oběma nahrávkami jsme maximálně spokojeni. Pokaždé opravdu super práce – děkujeme! Jak „Sexual Assaults“ (2018), tak „The Condemned“ (2019) vyšla v nákladu zatím 500 ks. Nahrávky jsme ani v jednom případě nerozesílali po vydavatelstvích, měli jsme vždy vše předem dohodnuté. U „Sexual Assaults“ jsme se upsali slovenskému labelu Immortal Souls Productions a CD se prodává za 200 Kč. U druhé desky „The Condemned“ jsme byli dohodnuti s vydavatelstvím Bizarre Leprous Production a cena CD je 250 Kč. Přesné zprávy o prodaných kusech nemáme, ale na akcích se obě CD docela prodávají. Víme, že dost krabic je už prázdných.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty jsem ze začátku psal já, hudbu jsme dělali tak nějak všichni. Teď skládáme hudbu a píšeme texty napůl s Romanem (u „sklenky“) ve zkušebně. Angličtina se nám zdála vhodná, taková přístupnější světu a dobře blicí. Tématem textů jsou většinou různá neštěstí, hrůza, bolest, nenávist, samozřejmě církev a prasárny, výsměch, nějaký vraždy, sem tam i znásilnění, zohavení – prostě stará dobrá klasika. (úsměv)

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga je Vaizal Rotten Art z Indonésie. První obal nám trochu narychlo udělal náš kamarád a výborný grafik Honza Šafránek z Hlinska. Druhej booklet na nový desce „The Condemned“ nám udělal Armaada Art z Ruska. Myslíme si, že dobrej merch a grafika udělá taky svoje, ale když se prodávají CD, tak je to známka hlavně budoucího poslechu. Jinak chystáme nový téma na merch s brutálním motivem ke skladbě „Do Not Beg!“ (Nesomruj!). Uvidíme, snad se do prvních jarních akcí zadaří mít merch hotový. Jinak je veškerý náš aktuální merch dostupný na Facebooku.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Máme, si myslím, rádi podobný styl death metalu. Já mám třeba rád DEICIDE, DYING FETUS, DIVINE EMPIRE, ENTOMBED, VOMITORY. Roman poslouchá např. ENTOMBED, OBITUARY, BENIGHTED, SUFFOCATION, CRYPTOPSY a mnoho dalších. Pavel např. ABORTED, DYING FETUS, ENGORGED VAGINAL ABYSS apod. Ďury zase DYING FETUS, ABORTED, STATIC-X a Mariku Gombitovou (tu nejvíc!). Myslím, že se vyloženě nikým neinspirujeme a hrajeme tak nějak ten náš „Prolapsed Deathgrind“.

Posílali jste nahrávku na jiné  firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávky jsme ani v jednom případě nerozesílali po vydavatelích – měli jsme vždy vše předem dohodnuté. Takto jsme spokojeni a zároveň se tím vyhneme možnému výsměchu. (úsměv)

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Zatím jsme odehráli něco kolem padesáti koncertů po ČR a několik na Slovensku. Právě u našich ožralejších sousedů se nám moc líbilo. Myslím, že se všichni z kapely shodneme, že právě koncert v Nitře byl zatím nejlepší. Po cestě z Košic do Nitry jsme vypili láhev borovičky, všichni jsme se zhádali a nadali si do kreténů a pak všechno šlapalo jak hodinky. I když takových případů bychom stejně asi našli více. (úsměv) Nesmím ale zapomenout na náš (zatím) jednodenní festival Pořezanej ksicht, který pořádáme vždycky v září spolu s SDH Blatno v Hlinsku v areálu LP Cihelka. Hrát před domácím publikem je vždycky super. Letos se Pořezanej ksicht uskuteční 19. 9. 2020. Start bývá kolem 18:00 a představí se tu kapely GUTALAX, SPINELESS FUCKERS, ANIME TORMENT, ELYSIUM, INCARNATE, CRANIAL CARNAGE, BLOODY MADNESS a možná PROLAPSED. Srdečně zveme všechny brutalisty ze všech koutů světa!

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Rádi bysme se zúčastnili nějakých zahraničních akcí, takže kdyby přišla nabídka, určitě bysme o tom přemýšleli. Už je i něco málo v jednání, ale o tom se určitě dozvíte včas na našem Facebooku.

Plány do budoucna…

Vyhrát euromiliony. (úsměv) Do budoucna si toho radši moc neplánujeme, protože nikdo z nás neví dne ani hodiny, kdy si pro něj smrtka přijde a přetáhne ho kosou po zádech. Jinak chceme do budoucna hrát, hrát, hrát… death metal…

RECENZE

Bandzone

Facebook

Bandcamp

 


Zveřejněno: 14. 03. 2020
Přečteno:
4912 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář