Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Souhrn zajímavých alb, které vychází v březnu 2020 + tipy na koncerty.

V březnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Bury

BODY COUNT (USA) – „Carnivore“ 
Rap metal, Century Media Records 
Legendární frontman Ice-T se v čele své kapely vrací na scénu, aby všem nakopal prdele. Jak už je u BODY COUNT dobrým zvykem, můžeme očekávat jedenáct skladeb plných agrese a nenávisti, nabušených kytar a rapového zpěvu, což naznačil už dříve zveřejněný titulní song nebo videoklip „Bum-Rush“. Krom toho dle tradice zazní i jedna převzatá věc – tentokrát padla volba na „Ace Of Space“ od MOTÖRHEAD. A o hostující vokály se postarali např. Amy Lee (EVANESCENCE) nebo Jamey Jasta (HATEBREED). Navíc si je můžeme užít naživo 28. 6. v Praze v Roxy. Vychází 6. března. 

MY DYING BRIDE (Velká Británie) – „The Ghost Of Orion“ 
Doom metal, Nuclear Blast Records 
Doom metaloví veteráni přicházejí zpět se svým čtrnáctým albem opět plným bolesti a zmaru. Pomalé kytarové melodie, doprovázené houslemi a klávesy, budou opět posíleny charismatickým vokálem Aarona Stainthorpa a hostující zpěvačky Lindy-Fay Hella (WARDRUNA). Důkazem toho byl první singl ke skladbě „Your Broken Shore“. Album vychází 6. března. 

HUMAN IMPACT (USA) – „s/t“ 
Noise-rock/post-industrial, Ipecac Recordings 
Debutní album newyorské super-kapely, v níž působí zpěvák a kytarista Chris Spencer (UNSANE, UXO), klávesák Jim Coleman (COP SHOOT COP), basák Chris Pravdica (SWANS, XIU XIU) a bubeník Phil Puleo (COP SHOOT COP, SWANS), dává tušit jistou záruku kvality. Podle prvních singlů můžeme čekat monotónně (přesto nápaditě) šlapající rytmickou sekci, doprovázenou o špinavé rockové melodie a samplové disharmonie. Těch 10 skladeb klidně obstojí jako depresivní soundtrack k temné realitě dnešního života. Vyjde 13. března. 

CODE ORANGE (USA) – „Underneath“ 
Metalcore, Roadrunner Records 
Pittsburghská pětice vtrhne na trh 13. března se svým čtvrtým albem. Čekat můžeme 14 naštvaných, ale asi nikterak převratných skladeb. Prostě jen rachot, naštvanost, vztek a řev. V rámci žánru metalcore toto všechno už tady bylo, tak uvidíme, jestli se tohle album výrazněji zapíše do historie. 

PEARL JAM (USA) – „Gigaton“ 
Grunge, Monkeywrench Records 
Další legenda a ikona, která definovala žánr grunge, vydá 27. března své už jedenácté album. Sedmiletá pauza byla sakra dlouhá, takže očekávání jsou nadmíru veliká. Alba se asi neprodají miliony, jako debutu „Ten“, ale cenu Grammy určitě tahle svěží tvorba starých pardálů, kteří mají pořád co říct, vynese. Na podporu vyrazí i na turné do Evropy, ale zastávka u nás v plánu není. Škoda, budeme muset vyrazit do okolních zemí (např. Vídeň, Krakov). 

IRIST (USA) – „Order Of The Mind“ 
Thrash metal, Nuclear Blast Records 
To se tak jednou dva kámoši z Jižní Ameriky (Argentina a Chile) rozhodli splnit si svůj hudební sen (stejně jako kdysi SEPULTURA), a tak vyrazili do Spojených Států, kde doplnili sestavu a založili kapelu. A hned po nich skočili slovutní Nuclear Blast a nabídli jim smlouvu na debutní album, protože cítili nástupce alb „Chaos A.D.“ nebo „Burn My Eyes“. Jestli mají v kancelářích firmy čuch na talenty, se přesvědčíme sami 27. března. 

DERANGED (Švédsko) – „Deeds Of Ruthless Violence“ 
Death metal, Agonia Records
Veteráni severského deathu, kteří za nedlouho oslaví třicet let existence, vydají 27. března
své desáté album. To bude obsahovat osm rychlých a přitom, technických rozbušek. Zároveň budeme mít poprvé šanci slyšet nového vokalistu, kterým je Johan Bergström (VISCERAL BLEEDING). Na své si přijdou i milovníci krvavých obalů, který namaloval Mike Hrubovcak, jež dříve spolupracoval s GRAVE, SIX FEET UNDER nebo SINISTER. Kapela se tuzemským fanouškům představí 23. 5. v rámci Nice To Eat You Festivalu. 

HOMOMILITIA (Polsko) - "s/t" 
Punk, Nikt Nic Nie Wie
Nemožné se konečně stane skutečností. Druhé album polské punkové legendy HOMOMILITIA, které bylo nahráno před dlouhými dvaceti lety, ale kapela jej před rozpadem nestihla vydat, konečně uzří světlo světa. Původní nahrávka byla nalezena po letech v krabici ve sklepě kytaristy, opětovně zremasterována, a tak 20. března vyjde na LP, CD i MC. Fandové si tak budou moci poslechnout album jedné z nejinspirativnějších punkových kapel v Evropě, která během 90. let mísila metalový kytarový zvuk s duchem punkových rytmů a pořádnou naštvaností. Těch jedenáct songů ani po dvou dekádách neztratilo na své intenzitě! Možná se dokonce jedná o překvapení roku...

Tipy na koncerty: 
2. 3. THE RESTARTS, KUTYA HARAP, Vsetín – 3 Opice 
4. 3. THE VIBRATORS, DO ŘADY!, Praha – 007 
18. 3. DISTURBANCE PROJECT, Praha
19. 3. DISTURBANCE PROJECT, České Budějovice
20. 3. DISTURBANCE PROJECT, Slavonice
21. 3. DISTURBANCE PROJECT, Brno
22. 3. DISTURBANCE PROJECT, Ostrava

 

Jindra

VITAL REMAINS (USA) – „Dechristianize“
Death metal, Cosmic Key Creations
Deathmetaloví dinosauři z amerického Rhode Islandu vydávají v reedici album „Dechristianize“ z roku 2013 v limitovaném počtu 1000 vinylů. Z čehož plyne, že tato záležitost se týká převážně ortodoxních fans. Debutovým počinem „Let Us Pray“ (1992) se nesmazatelně zapsali krví do deathmetalové kroniky po boku VENOM, CELTIC FROST, BATHORY…  Jejich tvorba si pohrává se životadárnými ostatky skrze okultně-satanistické texty zabalené do rakve ocejchované tradičním symbolem obráceného kříže zasazeným do tajemného pentagramu.

WALTARI (Finsko) – „Global Rock“
Progressive metal rock, Stupido Records
Tváří finských WALTARI je bez kompromisů zpěvák Kärtsy Hatakka. Nevím, čím kapelu zaujal autor knižního bestselleru „Egypťan Sinuhet“ Mika Waltari, ale vím, že kapela zaujala posluchače svou hravostí se všemi možnými hudebními styly a citem pro sarkasmus a ironii. Překonat CD „Torcha!“ (1992), nebo „So Fine!“ (1994) se jim ale pravděpodobně nepodaří!?!?

KOSTNATĚNÍ (USA) – „Hrůza zvítězí“
Black metal, Entropic Recordings
U zmíněného titulu zaujme jak název, tak geneze tohoto jednohlavého tělesa zakódovaného iniciály „DL“ v kontrastu s českými texty. V blackmetalovém počinu je cítit lehký závan tandemu INQUISITION s přesmyčkou k emocionálním výlevům a psychedelickému zmaru. Album  vychází v reedici na transparentním červeném vinylu v počtu 300 ks, a je tím, které na první poslech ničím zásadně nezaujme, přesto se k němu druhý den vrátíte a další den se na něj vysloveně těšíte.

WITCHERY (Švédsko)
Thrash/speed metal, Century Media Records
Jedna z kapel, která položila základy švédské thrash/speedmetalové scény s epicentrem dění v okolí Linköpingu, Halmstadu a Gothenburgu, vydává v remasterované kvalitě alba „Restless & Dead“, „Witchburner“, „Dead, Hot and Ready“ a „Symphony for Devil“. Tak jako Norsko má svá blackmetalová esa, tak se Švédské království může pyšnit kultovní thrash scénou: již zmíněné WITCHERY, THE HAUNTED, AT THE GATES, ranÍí IN FLAMES a přirozeně ARCH ENEMY (pro mě přijatelní pouze po dobu působení bratří Amottů).

MALOKARPATAN (SK) – „Krupinské ohně“
Black and heavy metal, Invictus Production
Během šesti let vydávají slovenští MALOKARPATAN 3. studiové album, k tomu dvě EP a jedno splitko, což je velice čilá bilance. Kapela vychází z podstaty černého kovu, z návratu k přírodním zákonitostem, který sensitivně kombinuje s prvky heavy metalu à la SAXON atp. 

Tipy na koncerty:
4. 3. HAUNT (USA), THE NIGHT ETERNAL (GER), Písek – Pod Čarou
14. 3. Panzer Storm Fest 12, Plzeň – Božkov
19. 3. DISTURBANCE PROJECT (SPA), GRIDE, SEE YOU IN HELL, DEZINFEKCE, MC Fabrika – České Budějovice
20. 3. TAAKE + KAMPFAR + NECROWRETCH, Praha – Nová Chmelnice
21. 3. Heavy Metal Thunder festival vol. II, Písek – Pod Čarou

 

horaguru

CANDLEMASS (Švédsko) – „The Pendulum“
Doom metal, Napalm Records
Kapela velkých hlasů. Nejen parádní muzika, ale hlavně zpěváci byli vždy ozdobou nahrávek Švédů. Ať už mluvíme o legendě, jakou byl Messiah Marcolin, nebo Robertu Lowem, snad i u mnohých neoblíbeném Matsi Levénovi, bez diskuzí co hlas, to zatraceně kvalitní zpěvák. Na EP „The Pendulum“ je ke slyšení navrátilec Johan Langquist, který se účastnil již nahrávání alba „The Door To Doom“ z roku 2019. Doufám, že je minialbum předzvěstí plnohodnotného nosiče.

LUCIFER (Švédsko/ Anglie) – „Lucifer III“
Heavy/doom metal/rock, Century Media Records
Smečka přísahající na sedmdesátá léta. Na tíhu a depresi v písních táhlých a pomalých, a na „purpleovskou“ skotačivost v těch rychlejších. Středobodem je fešná zpěvačka Johanna Langquist, která si to dává s prstíkem v nose. Trojka v názvu jasně značí, že jde o třetí album a jestli jste se s LUCIFER míjeli a nedáte dopustit na SABBATH a PURPLE, dejte jim šanci.

SENTENCED (Finsko) – „Down“
Melodic death/gothic metal, Cosmic Key Creations
Moji velcí oblíbenci, kteří, pravda ohlásili konec už v roce 2005, ale stále mají po raritách hladové fanoušky a proto se po limitovaném, pětisetkusovém vinylu jen zapráší. Jde o nahrávku z roku 1996, na které se poprvé představil zpěvák Ville Laihiala. SENTENCED se postupem let přetransformovali z melodického death metalu až do gotického. Na pozdějších albech už to byl pravda leckde balanc nad propastí patosu a kýče, pro mou osobu ale v naprosto akceptovatelné normě. Veškeré naděje na reunion žel nemilosrdně ukončila lady s kosou, když tento svět opustil v roce 2009 kytarista a hnací motor Mikka Tenkula. Nezbývá než žízeň po hudbě finských borců hasit klenoty minulosti, například „Down“.

Tipy na koncerty:
22. 3. 2020 ATROPHY (USA), BLACK SACHBAK (Izrael), Praha – Modrá Vopice
27. 3. 2020 Nároďák Fest IV (KRISIUN, GRUESOME, VITRIOL, TORTHARRY, DYSANGELIUM, SCELETONS, EXORCIZPHOBIA), Jaroměř – Nároďák

 

Kubina

VULCANO (Brazílie) – „Eye In Hell“
Black/death/thrash metal, Mighty music
Není to tak dávno, co tento kult vystoupil na koncertech v Praze a Volyni. Teď je na pořadí jedenáctá řadovka, která půjde do oběhu 13. března. Kapela kolem jediného původního člena Zhema Rodery (kytara) se těší kultovního statusu. Však její kořeny sahají snad až do roku 1980, proto je pravděpodobně nejstarším brazilským uskupením hrajícím extrémní metal. Ač by člověk čekal, že po čtyřiceti letech budou trochu vařit z vody, tak tři ochutnávky mile potěší. Modernější zvuk, bubenické útoky, zběsilé strouhání strun, headbanging party, sem tam nějaké melodické překvapení... Jasně, že nepůjde o nic převratného, ale o kvalitně zábavnou žánrovku určitě.

Tipy na koncerty:
4.3. HAUNT, THE NIGHT ETERNAL, Písek – Divadlo Pod čarou
21.3. Heavy Metal Thunder vol. II (ATLANTEAN KODEX, STALLION, SABÏRE...), Písek – Divadlo Pod čarou
22.3. ATROPHY, BLACK SACHBAK, Praha – Modrá Vopice

 

Opat

BORGNE (Švýcarsko) - "Y"
Industrial black metal, Les Acteurs de l'Ombre Productions
BORGNE jsou velice zajímavou záležitostí brázdící metalové vody už přes 20 let, přesto o nich není podle mě moc slyšet. Industriální black metal protkaný mrazivou atmosférou od borce jménem Bornyhake, který obstarává bicí, kytary i vokál a zkušenosti má například z MANII, PURE nebo KAWIR. Na klávesy ho zhruba tři roky doprovází Lady Kaos, jež též vystupuje u black metalových holčin ASAGRAUM. Album "Règne des morts" z roku 2015 je naprostá dokonalost, ale v podstatě celá diskografie BORGNE má obrovskou sílu a podle ukázek ("Je deviens mon propre abysse", "Qui serais-je si je ne le tentais pas?" a "A Hypnotizing, Perpetual Movement That Buries Me in Silence")se domnívám, že ani na jednoduše pojmenované desce "Y" nezklamou. Album vyjde v pátek 6. března u francouzského labelu Les Acteurs de l'Ombre Productions na CD a 2LP.

BALMOG (Španělsko) - "Pillars of Salt" (EP)
Black metal, War Anthem Records
Španělské BALMOG mám hrozně rád od první desky "Testimony of the Abominable". Začínali jako kapela poměrně jasně inspirovaná známějšími spolky, jako jsou ONDSKAPT nebo VALKYRJA, postupem času si ale vyprofilovali vlastní vyznění, které bylo znatelné zejména na poslední řadovce "Vacvvm" (2018). Pro letošní rok si trojice připravila osmnáctiminutové EP "Pillars of Salt", které obsahuje výhradně titulní song. K dispozici je zatím pouze krátký trailer, více 27. března, až CD vypustí němečtí War Anthem Records.

MEDICO PESTE (Polsko) - "ב :The Black Bile"
Black metal, Season of Mist
Pro polskou black metalovou scénu mám slabost. Naši severní sousedé mají dosti svérázný přístup k žánru, často se jedná o roztodivné, chtělo by se říci alkoholické nahrávky, jejich muzikantská vyspělost je ale nesmírná. Kde pořád berou ty naspeedované bubeníky, to by mě zajímalo. Každopádně, MEDICO PESTE patří spíše k ortodoxnějším zástupcům black metalu. Už jejich osm let starý debut vyvolal na scéně pozdvižení, které bylo umocněno tři roky starým EP "Herzogian Darkness", na kterém kromě vlastního materiálu představili zajimavý cover BAUHAUS. K padesátiminutové novince vzhlížím s velkým očekáváním. K dispozici jsou zatím dvě ukázky "All to Human", jasně odkazující na Nietzscheho, a "God Knows Why" zní dobře, akorát teda zvuk činelů je hrozný, snad to alespoň částečně dělá youtube komprese.

TAAKE/WHOREDOM RIFE (Norsko) - "Pakt" (split)
Black metal, Terratur Possessions
Tohle je samozřejmě zajímavé vydání už jmény, které se na splitku podílejí. I když že bych čekal nějakou úplnou bombu, to zase ne. Desky TAAKE už nemají takovou sílu jako dřív, navíc jedna z jejich dvou skladbových příspěvků je coverem SISTERS OF MERCY. WHOREDOM RIFE jsou kapelou Vegara Larsena alias V. Einrideho, který to mimo jiné valí live s GORGOROTH či VEMOD a dlouho působil jako bubeník KEEP OF KALESSIN. Obě desky WHOREDOM RIFE byly dobré, držely esenci žánru a jsem tedy zvědav, s čím přijdou tentokrát. Splitko vyjde 20. března u Terratur Possessions na vinylu. V týž den bude možné vidět TAAKE live v Praze ve společnosti KAMPFAR a NECROWRETCH.

ADAESTUO (mezinárodní) - "Manalan virrat"
Black metal/Ambient, Umbra Dei
Mezinárodní formace ADAESTUO poměrně rychle po dlouhohrajícím debutu "Krew za krew" přichází s druhou deskou "Manalan virrat". První deska se těšila výraznému ohlasu v black metalových kruzích, mně osobně přišlo, že možná až přehnanému. Je to výborná záležitost snoubící tradiční black metal a ambient a kterou výrazně obohacuje vokální um Hekte Zaren, ale za blackový TOP dekády "Krew za krew" zase nepovažuji. Přesto novinka určitě jen tak nepropluje kolem mě. Album je venku od 3. března, trailer zde.

Tipy na koncerty:
20. 3. TAAKE, KAMPFAR, NECROWRETCH - Praha, Nová Chmelnice
21. 3. CULT OF FIRE, MALOKARPATAN - Praha, Akropolis


Zveřejněno: 02. 03. 2020
Přečteno:
3889 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 03. 2020 11:13 napsal/a Opat
...
Doplnil jsem ještě pět tipů z black metalového chlívku:-)