Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

CD 2019, vlastní náklad / groove & thrash & death metal / Česko

„BAD VICTIM, to je ta kapela se zpěvákem v kozlí masce, který na koncertech mlátí do ocelové bomby.“  To platilo do loňského prosince… Teď se bude říkat: „BAD VICTIM, to je ta kapela, která má na obalu to samé co SLAYER na ,Reign In Blood‘.“ Respektive skoro to samé… Obrázek Lawrence W. Carrolla posloužil jako zřejmý inspirační zdroj; šiklo se, že na originále jsou čtyři výrazné postavy a stejný počet členů mají BAD VICTIM; šiklo se, že na trůnu sedí postava s kozlí hlavou podobná vizáži vokalisty, kytarista taky jako kdyby jednomu z čertů z oka vypadl, snad jen rytmická sekce se liší, ale s tím si autor faceliftu (zpěvák Miland) poradil. Když už se obalu věnuju na tak velkém prostoru, tak doplním, že v jednoduchém digipacku je vložený hezky graficky vyvedený šestnáctistránkový booklet obsahující texty, fotky muzikantů a vtipnou děkovačku.

Na vtipy ale jinak není v tvorbě BAD VICTIM místo. Za poněkud klišovitým názvem „Síra a chlad“ se neskrývá ani black metal, ani doom metal, ale muzika vystavěná na groove základech a rozrůstající se tu k thrash, tu k death metalu – a nechybí ani odskoky k dalším metalům. Po intru (ukradeném nejspíš z nějakého hororu), jež je součástí prvního songu „Řád chaosu“, pokračuje ten typ groove metalu, který mě roky nebaví. Střední tempo, valivá muzika, hrdelní (ač v češtině) nesrozumitelný řev buď jedněch, nebo vícera úst, samozřejmě nechybí nějaký ten úder do bomby či kytarové sólo nad baskytarou připomínající buldozer. Jediné, co dokáže získat pozornost, je ne úplně tradiční hra bicmena – jednak to opravdu sází jinak, než je obvyklé, navíc dostává dost prostoru, aby ukázal, jak je kreativní, a pak je jeho nástroj v mixu, hlavně v pomalejších pasážích, vytažený hodně nahoru.

Ale naštěstí je úvodní skladba z mého pohledu tou nejslabší z celého kompletu. Hned následující „Cesta do propasti“ je tempově mnohem pestřejší, zpomalovačky mi přijdou funkční a rychlé pasáže mají dostatečný tlak, aby podpořily text o atentátu na J. F. Kennedyho. Texty (obecně) nejsou napsané s kdovíjakým fortelem, ale jsou zajímavé co do témat. „R.H. faktor“ mate názvem; možná připomene zkomoleninu klasifikace krevních skupin, ale jde o další atentát, tentokrát na Reinharda Heydricha. Skladba začíná známým voláním německého oficíra z filmu Atentát, aby se atentátníci vzdali, že se jim nic nestane, a pokračuje jako svižná vypalovačka, s mnohem zajímavěji zahranou kytarou než v předešlých písních – sice ani tady nechybí ono tradiční kapelní groove, ale místy kytara zazpívá a ústřední melodie připomínající severské deathmetalové klasiky je opravdu povedená.

Další texty nečerpají ze známé historie, ale věnují se různým společenským nešvarům, ať jde o války, manipulátory nebo církevní praktiky. Autor slov si nehraje na kazatele pravd, spíše se staví do role pozorovatele, který na nepravosti upozorňuje, případně je prožívá, ale nenabízí zkratkovitá řešení. Snad jen poslední „Levá strana srdce“ mi přijde lacinější, jinak se BAD VICTIM za texty stydět nemusí a k produkované muzice jejich vyjadřování sedí.

Válečné útrapy popisující „Hälma plná jedu“ se vrací k zatěžkané ponuré muzice, ale proplétá se jí další svěží melodie, jen vokál mi místy přijde přehnaně afektovaný, nebo jak lépe vyjádřit nucenost a topornost. Na romantickou vlnu je naladěný úvod „Bohapusté špíny“, ale jakmile se ozve zpěv, je tu samozřejmě metal, chvíli valivý, chvíli opět prosvětlený kytarovými kudrlinkami, které zase odkazují k severu Evropy a tamní deathmetalové líhni. Změny temp zvládají pánové, aniž by to působilo krkolomně, na druhou stranu mi ony pomalejší pasáže pořád přijdou tak nějak lopotné a k jejich nezajímavosti přispívá i již několikrát zmiňovaný hlas. „Prázdný trůn“ je nejsvižnější jízda, místy možná odkazující na IMPALED NAZARENE, jejichž triko má na fotkách kytarista – tady se asi nezapře určitý vliv black metalu, ale spíše pocitový, vyjadřovací prostředky mají pořád blíž k death metalu a kytarové melodie možná i k hevíku. Zbývající tři songy ne že by recyklovaly předtím použité postupy, ale stylově se nevymykají; některý mi přijde zajímavější („Levá strana srdce“), jiný už tolik ne („Sochy“, „Před branou“).

Obecně se BAD VICTIM na albu pohybují v mantinelech dávno vystavěných jinými. Ale dělají to vcelku zručně – osobitost lze přiřknout nějakým kytarovým melodiím, pestré hře bicmena a samozřejmě bombě. 

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Řád chaosu
  3. Cesta do propasti
  4. R.H. faktor
  5. Hälma plná jedu
  6. Bohapustá špína
  7. Prázdný trůn
  8. Sochy
  9. Před branou
  10. Levá strana srdce

Čas: 36:03

Sestava:

  • Eda – kytara
  • Laca – basa a backing vocal
  • Tympán – bubny
  • Miland – growling a bomba

Facebook
Bandzone

 


Zveřejněno: 26. 02. 2020
Přečteno:
4563 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 03. 2020 08:56 napsal/a Tympán
Intro č.2
Ole!!! Zdar Johane - omlouvat se nemusíš a hlavně určitě nemusíš vědět vo každým prdu v rohu :-), to by se jeden zbláznil. Spíš mě překvapilo, že si na mou \"jedovatou \" připomínku reagoval ........ máš můj respekt! Recenze je tvůj pohled na věc tudíž - vše OK ! Pohled nestranýho člověka je vždycky zajímavej ...... dík ! .... Jo a teď mě napadlo ,že bych mohl ještě napsat , že všichni na světě jsou kreténí a nikdo našemu veledílu nerozumí a proto nemůžou pochopit genialitu díla přesahujícího universum .... se hned cítím líp :-).
07. 03. 2020 15:49 napsal/a Johan
Recenze...
Ano, co se týká intra, tak jsem se spletl... omlouvám se. Jinak myslím ta recenze není nikterak hanlivá. A pokud někoho nebaví můj způsob psaní, nedá se nic dělat, jiné už to nebude. Co se týká BAD VICTIM, tak mě těší, že jsem s nimi mohl komunikovat, protože jejich přístup je příkladný. Výsledkem je rozhovor, který se podle mě povedl na jedničku. Vyjde zítra.
07. 03. 2020 15:29 napsal/a Krep
Milá Rado,
musíš se děsně nudit, nemáš nadhled, závidíš, protože sama nic neumíš, jsi zapšklá stará panna, vůbec jsi nepochopila záměr a nejsi normální. Spokojenost?
05. 03. 2020 23:18 napsal/a Eda, B.V. guit.
B.V.
Johane, diky moc za recenzi, prostor a tvůj naprosto profi vstřícný přístup.
05. 03. 2020 18:39 napsal/a Rada
Jak má vypadat správně uražený komentář
Příště doporučuju dopsat něco jako: musíš se děsně nudit, nemáš nadhled, závidíš, protože sám nic neumíš, jsi zapšklá stará panna, vůbec jsi nepochopil záměr a nejsi normální.