Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

28. 9. 2019, Praha - Modrá Vopice

Němečtí veteráni PROTECTOR zavítali do Prahy a jako support k nim organizátoři z Obscure postupně přihodili čtyři další kapely. Akce se konala v sobotu, počasí příjemné, sestava silná, ale obavy, že by se nedalo ve Vopici hýbat, se naštěstí nenaplnily. Plno bylo dost, ale situace nebyla nijak katastrofální, zažil jsem tady už větší tlačenici.

Popravdě řečeno, na tuhle akci jsem vyrazil hlavně kvůli sobotnímu termínu a tuzemským kapelám. Hlavní hvězdu PROTECTOR eviduju v podstatě jen podle jména, oni se totiž ke mně v té klíčové době puberty nedostali a teď zpětně mi jejich starší desky nepřijdou nijak zásadní, abych se jim dlouhodobě věnoval. Nicméně jsem věřil, že naživo, navíc ve Vopici, kde je vždy skvělý zvuk a kapela je tzv. na dosah, to bude slušná jízda.

Podvečer odstartovali MÖRKHIMMEL, kteří u mě patří do kategorie nejoblíbenějších českých kapel. Tím pádem bylo jasné, že se mi jejich set bude líbit. Žádné technické problémy nenastaly, zvuk byl v pořádku a tak je jen škoda, že kluci zahráli jako první, protože to je vždy ještě nálada v publiku lehce jalová. Přesto MÖRKHIMMEL natlačili do už slušně zaplněné Vopice svůj nihil metal punk, kdy sázeli jednu hitovku za druhou, přičemž dvě moje nejoblíbenější skladby orámovaly set na začátku a na konci.

SECTESY dorazili bez basy, basák Ondra se tou dobou toulal s DECULTIVATE po Izraeli, ale to automaticky neznamenalo, že by jejich set musel být předem považovaný za marný. Kapelu jsem viděl naživo poprvé, ale tak nějak mi jejich vystoupení zapadlo do toho, co jsem od nich očekával. Death metal z první poloviny devadesátých let, bez nějakých velkých komplikací, pestrý na melodické vyhrávky, do určité míry konzervativní, přesto s chutí a citem podávaný, aniž by člověk měl při poslechu pocit trapna. SECTESY se nestydí za svou inspiraci a tak ani nepřekvapí, že v některých skladbách uslyšíte sem tam něco povědomého, nebo je přehrána rovnou coververze, jako ta od KRABATHOR.

Ti, jejichž název neumím vyslovit – GÖTTERDÄMMERUNG –, ale naštěstí ho umím zkopírovat, mě z desky moc nezaujali. Nejsem fanda německého thrashe, což ale nemusí zákonitě znamenat, že vše bude špatně. Kapela kolem Medvěda, kterého si většina na této akci spojuje se SAX (já ho mám však zaškatulkovaného hlavně s FORGOTTEN SILENCE), spustila svůj nátlakový thrash. GÖTTERDÄMMERUNG se ze začátku rozjížděli pozvolně, i když už to valili v pořádném tempu, ale postupem času do mě zasekávali své drápky víc a víc, až jsme musel uznat, že jim to hraje dobře a první setkání proběhlo na úspěšnou. Jejich devastující thrash ocenili i fans, kteří už naplno rozjeli bordel.

Na GÖTTERDÄMMERUNG naživo jsem byl hodně natěšenej a nezklamalo mě vůbec nic. Brněnská thrashmetalová válečná mašina, kde dnes působí půlka bývalých SAX (mimo Medvěda dnes už i Škleboš), ve Vopici nadělala bordel hodnej náletu V2. Stejně jako na desce „...Projekt Riese“, kterou z většiny přehrála, prostě žádný sraní s mladou paní, navalit do lidí prvotřídní old school thrash, přídavek od SAX a domů. Medvědovi a spol. to šlape náramně, navíc, málokterá kapela má za bicími někoho s vizáží zdivočelýho Franty Pepy jedničky, teda Františka Josefa I. (Bubu)

Bordel pokračoval i s LAHAR. Bylo by to divné, kdyby ne, protože jihočeské thrash komando spustilo svojí klasickou jízdu, které dominuje rychlost a údernost, stejně tak jako jasná hitovost všech skladeb, jejichž nosné části dokážou díky slovním obratům pobláznit nejednoho příznivce téhle kapely. A bylo jedno, jestli je to „Fekete Peter“, „Lebky a hnáty“, Neviditellná fronta“ nebo přídavek v podobě „Řecka“.

A jelikož předchozí party nastolily nemilosrdnou podobu thrashe a tzv. vymetaly pavučiny ze všech koutů, přišli mi v tu chvíli PROTECTOR jako chudí příbuzní. Nejdřív mi trvalo srovnat se se zvukem, kdy kapele hodně citelně scházela druhá kytara, protože zejména při sólech to znělo celé hodně chudě. Postupem času jsem si zvykl, ale jelikož jsem nebyl obeznámen s repertoárem, a tudíž neocenil letité hity, stejně tak jako novější tvorbu, protože se hrálo ze všech období kapely, moje pocity byly rozporuplné. PROTECTOR tak byli z mé strany špatnou sázkou a tenhle krok do neznáma cílil tentokrát mimo. Jelikož si uvědomuju, že můj pohled není zrovna tím reprezentativním, necháme promluvit dva znalce tvorby kapely…

Popravdě jsem se koncertu v Modrý Vopici obával, ale vyšel nad očekávání. PROTECTOR v čele s původním zpěvákem Martinem Golemem Missym jsou ve svý novodobý epoše jako polití živou vodou a v tomhle smyslu zasekávají do údů všech pochybovačů staré i nové skoby svým vlastním uchopením thrash/deathmetalového kladiva, které – jak jsem si dneska znovu uvědomil – je ukováno vlastním rukodílem, nedrží se šablon, ale přidává k dobru osobní sympatickou tvář. Proto PROTECTOR vždy vyčníval, a proto jsme měli „Golema“ na polských originálkách a „Urm The Mad“ na trikách bez rukávů z maďarského dovozu. A později originální desky a dneska jedinečnou masivní diskografii, kterou má stále smysl uchovávat a oprašovat přehráváním. Už teď památeční koncert. (Berry)

PROTECTOR jsem naposledy viděl cca 10 let zpátky na reunionovém turné na Chmelnici v Praze, tehdy ještě jako Martin Missy and THE PROTECTORS a bez nového materiálu. Čas sice letí, přibyl křížek navíc, ale kapele to na síle neubralo vůbec nic. Když se vyvalily první tóny „Misanthropy“ z debutového stejnojmenného EP made in 1987, většina přítomných šla okamžitě do kolen. Tlející duch prvotřídního osmdesátkového old school thrash deathu byl rázem zpátky se vším všudy. Valivá tempa ruku v ruce s rychlýma sypačkama, řev Martina Missyho, jeho neodmyslitelná hřeby okovaná levá pazoura (myslím, že byl jeden z prvních, ne-li dokonce úplně první, kdo nosil TAKHLE prasáckej stahovák) a kapela, která zní stejně tak dynamicky jako old schoolově. Více byly zastoupeny staré klasiky ze zmíněného „Misanthropy“, a alb „Golem“ a „Urm the Mad“, z novějších desek se potom hrálo nejvíc z „Reanimated Homunculus“, z aktuální „Summon the Hordes“ pak zazněla „Steel Caravan“.
Martin Missy je bezesporu jeden z nejmilejších lidí na metalové scéně. Loni čerstvý padesátník má pořád takovej tah na bránu, že by mu to mohl leckdo závidět, moshpit před pódiem by mohl vyprávět.
Když kapela spustila kultovního „Golema“, na někoho to zřejmě bylo moc a do propoceného sálu pustil takovýho ducha, že vyhnal 10 lidí před klub, posílám velké díky… Ale jelo se dál. Pořád v pěkně svižném tempu a když došlo na závěrečnou dvojici „Cale Brutal“ a „Space Cake“ a přídavek „Agoraphobia“, byly už v pitu i ti, co tam být nechtěli. Tenhle reunion prostě měl velkej smysl. A plán na další dny byl pro většinu přítomných jasnej – dát si do pořádku krční páteř… (Bubu)

Fotky Bubu

Berryho videa

MÖRKHIMMEL [CZ] – w/ PROTECTOR @ 28. 9. 2019 – Praha

https://youtu.be/npSp3liO-ag

SECTESY [CZ] – w/ PROTECTOR @ 28. 9. 2019 – Praha

https://youtu.be/nsxzI1Xwedk

GÖTTERDÄMMERUNG [CZ] – w/ PROTECTOR @ 28. 9. 2019 – Praha

https://youtu.be/CYLmFYpoWBA

LAHAR [CZ] – w/ PROTECTOR @ 28. 9. 2019 – Praha

https://youtu.be/oemcSmh0NKA

PROTECTOR [D/S] – A Shedding Of Skin @ 28. 9. 2019 – Praha

https://youtu.be/mXEsdCZKdyg

PROTECTOR [D/S] – Golem @ 28. 9. 2019 – Praha

https://youtu.be/vhaRl3KtlQI

PROTECTOR [D/S] – Urm The Mad @ 28. 9. 2019 – Praha

https://youtu.be/ft8e83PnNJ4

PROTECTOR [D/S] – Agoraphobia @ 28. 9. 2019 – Praha

https://youtu.be/3tSGiIRD8eg


Zveřejněno: 05. 10. 2019
Přečteno:
3770 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 10. 2019 02:05 napsal/a stefanos
parádní
Skvělý fotky, tam to všechno je
05. 10. 2019 19:59 napsal/a Skalík
Fotky
https://www.zonerama.com/Skalik/Album/5641613