Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

17. 9. 2019, Praha - Underdogs\'

Klasická podzimní klubová sezona nabrala obrátky. V podstatě každý týden se koná nějaký koncert, kam bych rád zavítal... a většinou i zavítám. Jen tři dny po skvělém gigu SUFFERING HOUR v Mladé Boleslavi se ve smíchovském klubu Underdogs' konala death metalová seance za přítomnosti TOMB MOLD, RITUAL NECROMANCY a OF FEATHER AND BONE. A vzhledem k tomu, že všechny tři bandy mě studiově bavily, byla návštěva dávno danou povinností.

Trojice OF FEATHER AND BONE z Colorada odstartovala krátce před osmou hodinou zhruba čtyřicetiminutový set plný spíše staroškolského death metalu s občasnými vlivy atmosféričtější, zapeklitější podoby žánru. Basák Alvino Salcedo se vyznačoval vynikajícím murmurem, který občas zlehka doplnil řevem kytarista Dave Grant a zpoza to skvěle nakopl Preston Weippert, jehož rychlé přechody zabíjely. Nešlo o žádnou lekci inovativnosti, legendy typu BOLT THROWER nebo INCANTATION z hudby OF FEATHER AND BONE cítit jsou, ale šlapalo jim to naživo velmi dobře. Škoda jen trochu utopených bicích, zejména virblu, protože ty si tedy zasloužily být pořádně slyšet. Solidní start.

Večer ale pro mě a i pro několik známých, se kterými jsme se na pozici zásadní kapely večera shodli, vyvrcholil s následnými Američany RITUAL NECROMANCY. Dámy a pánové, takhle zní zlej death metal. Hned na začátku musím říct, že tohle byl jeden z nejlepších koncertů, které jsem letos viděl. Přiteplená růžová světla nahrazená statickou červení a čtveřice v čele s maniakálním Justinem Fridayem mohla začít svoji čtyřicetiminutovou okultní seanci. Zvuk zabíjel (jen ty bicí stále byly dost potichu, ale už ne tak zásadně, jako u OF FEATHER AND BONE), ale hlavně pánové sami to tam sypali hlava nehlava. Friday se netížil nějakými kecy mezi skladbami, pouze démonicky civěl do zhruba 60-70členného publika. RITUAL NECROMANCY to drtili pořádně od podlahy, až z toho Jayi Wrothovi rupla struna a jednu věc tak kapela dala jakožto trio. Ze zatím poslední řadovky (kterou bohužel RITUAL NECROMANCY nepřivezli na LP... no tak jsem si pořídil triko) zahráli například "Discarnate Machination" nebo "Command the Sigil", nezapomněli ale ani na předchozí EP a debut. Od takto zkušených borců jsem čekal jen to nejlepší a to jsem také dostal. A teď doufám, že Friday někdy přijede také s DEATH FETISHIST, u nichž působí jako koncertní basák. To by také byla bomba.

Kanadští hororoví death metalisté TOMB MOLD to měli po RITUAL NECROMANCY těžké. Po takovém zážitku se jen těžko laťka dorovnává, a přestože předvedli dobré vystoupení, takové extáze jako u předchůdců jsem nedosáhl. Pódium se tentokrát namísto červené zahalilo do modré, mikrofony zpředu zmizely, neboť vokály obsluhoval pouze bubeník Max Klebanoff. TOMB MOLD hráli hlavně z jediné řadovky, kterou znám, tedy novinky "Planetary Clairvoyance", která mě při domácím poslechu bavila hodně, ale na stage se to Kanaďanům podle mě úplně přenést nepovedlo. Koncert to byl dobrý, zvukově asi nejlepší z úterního večera, ale prostě mě to tak rozsekat nedokázalo. Ale jak říkám, po RITUAL NECROMANCY by to šlo jen stěží. Každopádně ještě jednou musím pochválit sound, i bicí tentokrát byly dostatečně slyšitelné. Jen když si kytarista Payson Power přiostřil na sóla, tak to docela rvalo uši... přeci jen, sóla u TOMB MOLD poměrně vybočují z podkladu držícího se při zemi, a když pak takhle přebíjí vše okolo, zní to trochu divně. Ale i tak dobrý set, to zase jo.

Díky pánům z Kreas Promotion za výborný zážitek a zejména RITUAL NECROMANCY za set, kterým mě absolutně oddělali.


Zveřejněno: 24. 09. 2019
Přečteno:
3633 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář