Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

11. 8. 2019, Praha – Modrá Vopice

Peťan:

Festival Brutal Assault už šestým rokem po sobě nenavštěvuji. Ne, že bych si snad každoročně v line-upu nenašel několik svých oblíbených kapel, ale zkrátka a dobře preferuji spíše klubové akce a komornější festivaly. Brutal Assault je skvělý festival, nicméně pro mě je to monster akce. I to byl důvod, proč jsem letos vyrazil na nedělní oficiální after party, která se koná tradičně v pražském klubu Modrá Vopice. Tahákem byla účast brazilských thrasherů VIOLATOR. Ti totiž do Evropy přiletěli pouze na víkendový dvoják, kdy v sobotu odpoledne hráli na velké stage Brutal Assaultu a v neděli večer byli připraveni vyplenit hlavní město.

Vzhledem k tomu, že nás (při vší úctě) ze všech čtyř kapel zajímali pouze VIOLATOR, naplánovali jsme odjezd z jihu Čech na sedmou hodinu večerní, a to v osvědčené sestavě: Žakyn, Pája, Korek a já. Cesta kupodivu v pohodě, žádné kolony, a tak v devět večer platíme vstup a parkujeme na nádvoří klubu. Jdeme na pivo, zdravíme se s kamarády, z nichž mnozí toho mají po čtyřech dnech Brutalu „plný brejle“. My jsme svěží a natěšení na thrash metal. Škoda, že program mezitím nabral lehce skluz a je tak jasné, že VIOLATOR začnou až někdy před jedenáctou hodinou.

Čekání se vyplatilo. Brazilské VIOLATOR považuji za jednu z nejlepších thrashových kapel tzv. nové vlny. No nové… vždyť oni to mydlí již skoro dvacet let. Navíc mám slabost pro jihoamerické kapely. Před dvěma roky na Obscenu to bylo super, ale vždy jsem chtěl tuto čtveřici vidět v klubu. A tady se pomyslná laťka posunovala zase o kus výš. VIOLATOR nastoupili ve velkém stylu a od prvního okamžiku začali sebe i všechny přítomné ždímat jako citron. Čistokrevný thrash metal, který v sobě kloubí silný vliv raných SLAYER s brazilskou školou a nádechem exotiky. Ostré kytarové riffy všechny nutily k circle pitu nebo divokému headbangingu. Zaplněný klub zobal Brazilcům z rukou každý moment. Bylo úplně jedno, jakou skladbu VIOLATOR zrovna hrají. Všechny fungovaly spolehlivě a divoce jako rudý hadr na bejka. Nekompromisní artilerie bicích po taktovkou dělostřelce Batery hnala kapelu vpřed takovým tempem, jaké může Brazilcům závidět leckterá legenda. Divoká sóla a zběsilý štěkavý vokál frontmana Poneyho dokonaly dílo zkázy. Pravdou je, že thrash metal, který VIOLATOR hrají, je snadno předvídatelný, ale oproti jiným kapelám ho dokážou prodat neskutečným nasazením a jedinečnou aurou, kterou tato čtveřice vyzařuje. V padesátiminutovém infernu zazněly songy jako „Atomic Nightmare“, „False Messiah“, „Futurephobia“, „Toxic Death“, „Ordered to Thrash“, „Endless Tyrannies“ nebo závěrečná hymna „United for Thrash“, během které snad polovina klubu křepčila společně s kapelou na pódiu. A tak jedinými malými nedostatky byla absence letité vypalovačky „Thrash Maniacs“ a také Poneyho delší proslovy mezi skladbami. Ty kecy mně vadily už na Obscenu, tady se to opakovalo. Na druhou stranu chápu, že v tom nasazení a ve vedru je třeba trochu odpočinout. Když ale VIOLATOR hráli, byla to reklama na thrash metal!

A ještě jedno pozitivum na závěr. Kdyby VIOLATOR chtěli, možná by se mohli hraním živit podobně jako kapely jejich generace, např. MUNICIPAL WASTE. Po jejich muzice je hlad. Jenže tihle borci zůstali dobrovolně v undergroundu. Hrají pár shows do roka po celém světě a nepohrdnou ani malým propoceným klubem, nevyhýbají se svým fans a stojí si za svými názory stejně jako v době svých začátků. Respekt!

Viděl jsem VIOLATOR v klubu a byl to kurva jeden z nejlepších thrashových koncertů za poslední roky! Díky Obscure za to, že pořád myslí i na menší kapely a pozvali VIOLATOR na své akce. Bylo to super! Hned za Prahou chytáme brutální bouřku, stojí nás to nějaký čas a domů se dostávám přesně ve dvě ráno. Ale stálo to za to!

 

Kubina:

Letos jsem si řekl, že bych měl o letní dovolené více odpočívat a meditovat. Po osmi ročnících se festival Brutal Assault musel obejít bez mojí přítomnosti. Nebudu zastírat, že mě trochu mrzelo vynechání SODOM, kteří od loňska mají dvě kytary. Nicméně největším lákadlem pro mě byli VIOLATOR, kteří v Česku vystoupili pouze dvakrát před dvěma lety v rámci Obscene Extreme. Zpráva, že Brazilci vystoupí na oficiální after party Brutalu v Modré Vopici, přerušila mojí meditaci...

Byla neděle a hezké počasí. V areálu dřeváku se šikovali nejenom největší festivaloví držáci, ale i lidé jako já. Předkapely mi jistě prominou. Večer mne zajímal pouze thrash metal, proto jsem jejich setíky strávil venku na vzduchu ve společnosti piva a přátel. I když den před tím moje maličkost u škrabání brambor zkoušela naposlouchávat novinku "Toxin" od MINORITY SOUND. Fajn industriálek. Další bandy šly úplně mimo můj záběr. Občas, když se zastavila u stolu řeč a bylo ticho, začala šrotovat hlava, jestli jde o nějaký pomalý přechod uprostřed písničky, nebo nepřestala náhodou jít elektřina. (úsměv)

Ohlasy na účinkování VIOLATOR v josefovské pevnosti byly kladné. Evidentně si dobrou formu přivezli s sebou i do Prahy. Jihoameričané začli hrát energicky, jako by to mělo být naposled. Okamžitě získali návštěvníky vyprodaného klubu na svou stranu. Kotel se začal topit v záplavách potu a nejodvážnější blázni skákali z pódia. Náročnost by se dala srovnat s tréninkem amerického fotbalového mužstva, ale nešlo to jinak. Zařezávající návykové kytary předváděly největší krásy thrash metalu. Charizmatický vokalista to myslel zas vážně(!) a rychlé bicí nutily pokyvovat hlavou do rytmu. No, přibližně po půlhodině mi došel kyslík, proto jsem část setu poslechl z venku. 

Po vystoupení člověk mohl potkávat spoustu vyčerpaných lidí. Jejich spokojenost by mohl dokládat fakt, že jsem zaslechl i frázi: "To byl nejlepší koncert mého života." A ano, na klubové úrovni, když zašmátrám v paměti, nebylo moc vystoupení, jež by se tomu alespoň vyrovnaly. Do rychlosti snad žádné. Zpomalilo se akorát, když dohrála písnička, hehe. Stoprocentní autentický thrash metal až na krev!     


Zveřejněno: 20. 08. 2019
Přečteno:
3609 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář