Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

3.-7. 7. 2019, Trutnov – Na Bojišti

Bury: 

Tak se zase sešel rok s rokem a jeden z nejpohodovějších a nejextrémnějších festivalů se přihlásil o své slovo s už dvacátým prvním ročníkem. Takže po nezbytném ubytování a startovacím Krakonoši 12° na přivítanou hurá na zteč do vírů boje v areálu Na Bojišti, kde se toho od minule moc nezměnilo. I když pár změn se našlo. Třeba ta, že se platilo čipem (tzv. digitální peněženkou) a po jeho nabití penězi se z něj útrata odečítala. Rozhodně jednodušší varianta, než si během víkendu několikrát vystát frontu na žetony, kór, když se případný zůstatek na konci festu vyplácel zpět. 

Další novinkou a nejen pro mě velkým potěšením bylo, že se po dvaceti letech na OEF čepovalo pivo. Tím nemyslím nápoje spadající pod megatovárnu z Plzně, ale sortiment od minipivovarů. Sešla se tady piva nejrůznější stupňovitosti a pivních stylů od pivovarů Clock, Čestmír, Mordýř a Trautenberk. Takže rozhodně bylo z čeho vybírat a na své si mohl přijít každý. Navíc tady byla speciálně pro Obscín vařená piva Grinder 11° (Summer Ale, Čestmír) a Blaster 11° (Session India Pale Lager, Clock). 

Takže s prvním kelímkem letně osvěžujícího a mírně hořkého Grindera v ruce, kterého vařil Karel (kytarista ONANIZER), jsem byl ve čtyři odpoledne připraven na dnešní “Punk As Fuck Fest“, který sliboval pořádnou nálož kapel tohoto žánru a jemu spřízněných. Další skvělý Čurbyho nápad. Jsem zvědavý, co to bude příště. Co takhle pojmout středu ve stylu britcore?! 

Jako první to odpálili FINAL FLAG, což byl ideální svižný start festivalu, který hned nakopl zaplňující se kotel pod pódiem. Kapela, jejímiž ústředními postavami jsou Skoří (EXORCIZPHOBIA) a Eric Helzer (WEHRMACHT), vsadila na crossover/thrash 80. let plný sborových refrénů a kytarových sól a představila hlavně své čerstvě vydané druhé album “Huge Expectations“. Tohle byl super rozjezd, a když spustili dva roky starý hit “Johnny´s At The Disco“, nebylo k hnutí ani na pódiu ve vymezeném prostoru pro tanečníky. 

Protože bubeníka berlínských INDIAN NIGHTMARE pokousal pes, bylo jejich vystoupení zrušeno. Ale náhrada na poslední chvíli v podobě THALIDOMIDE z Prahy byla víc než dostačující. Jejich punk/hardcore výstup ve stylu BLACK FLAG byl hodně energický. Následující MAR DE RABIA z Venezuely jsem si užil o tři dny dřív v Orlové a tam nezklamali. Jejich nasraný rychlý punk ve španělštině s kritickými texty proti tamní diktatuře vynikl i na velkém pódiu, ale oproti klubu byla absence basy znatelnější. 

SCANDAL z Rumunska vsadili před dvaceti lety na street punk, kterého se drží doposud. Takže se rozjel tanec ve víru melodického punkrocku, plného sborů a klasických “halekaček“, prostě Oi! jak má být. Zase něco jiného a příjemné zpestření. To ale v mém případě neplatilo u následující domácích legendárních N.V.Ú., které jsem opravdu nikdy neposlouchal a ani tentokrát se mi nelíbili. Nejde se zavděčit každému a tak jsem radši vyrazil obhlédnout otevírající se distra v Grind Marketu. Vrátil jsem se až během vystoupení TELEX 2019, což je v podstatě zpěvák jihočeských TELEX Karel Bouša a členové DELIKVENCE. Ovšem jejich 30 let staré album “Řeznickej krám“ jsem taky nikdy neposlouchal a znám jen cover verze ze společného splitu GRIDE/LAHAR. Takže mě taky neoslovili (dám jim šanci na Festa de la Pohoda), ale rozhodně byli v mých očích krapet lepší než Envéúčka. 

Už s krásně nachmeleným Blastrem v ruce jsem si vychutnal holandské crust/punkery FLEAS & LICE, kteří hrají čtvrtstoletí snad pořád stejně. Svižně, řízně a nasraně s mužským a ženským zpěvem. Energie z nich jen stříkala. Jo, tohle jsem si užil. Po nich přišla na řadu další legenda, tentokrát WARHEAD z Japonska. Počáteční problémy s basou byly záhy odstraněny a uvřískaně extrémní hardcore/punk mohl ukázat, proč je v tomto hudebním ranku japonská scéna jednou z nejlepších. Ale možná jsem měl až moc velká očekávání, protože v reálu mi jejich set přišel tak nějak potichu a bez šťávy. Byl dobrý, ale neměl na Japonce ty správné “kule“. 

Když se řekne OI POLLOI, musí se souběžně vyslovit i anarcho-punk legenda ze Skotska. Hrají přes tři dekády a vydali bezpočet zásadních desek. Viděl jsem je před rokem a půl ve Vsetíně, kde to bylo energické, jak se patří, ale dojmy z koncertu tehdy zkazil hodně bídný zvuk. Takže teď jsem si mohl spravit chuť. A za mě hodně dobré vystoupení. Posledním a hlavním hřebem večera byli další staříci z Britských ostrovů – punková legenda legend GBH z Birminghamu. Tihle borci definovali žánr, tzv. druhou vlnu punku (1982), a to samé zažilo i Bojiště, na kterém vše rozsekali profesionálně odvedeným vystoupením. Ale čas ani věk nezastavíš, proto jsem v polovině jejich vystoupení opustil areál. Tím jsem oželel půlnoční premiérové promítání dokumentárního filmu “Čurby – 20th Anniversary Of The Obscene Extreme“ a šel radši spát. Vždyť nás čeká ještě spousta kapel a tři předlouhé dny. Ten první se rozhodně povedl. 


Skalík:

Tak po roce opět vyrážím na Obscene. Konečně, už jsem se nemohl dočkat. Jsem pravidelný návštěvník, takže už to mám jako takovou pěknou tradici. Úvodní den festivalu už zdaleka není jen nějaký zahřívací a letošní středa nese název „Punk As Fuck Festival“.

Punk nějak extra nevyhledávám, ale ani mi nevadí, a když za to punkáči pořádně vezmou, tak to určitě nemůže urazit žádného metaláka ani grindera. Nebyl čas dopředu něco zjišťovat, vůbec nevím, co mě dnes čeká, ale Obscene měl vždy laťku nasazenou vysoko, takže jsem na punkovou středu docela zvědavý. 

Cesta z jihu Čech je dost dlouhá a než jsem se vyhrabal až na Bojiště, tak jsem, ostatně jako pokaždý, prošvihl úvodní Freak show a první kapely. FINAL FLAG mě trochu mrzeli. Párkrát jsem je viděl, jejich set mě pokaždé bavil, proto je škoda, že hráli hned jako první. INDIAN NIGHTMARE prý nakonec nezahráli, byla za ně náhrada a do areálu se dostávám při setu MAR DE RABIA. Nezní to špatně.

Letos tu není zdaleka tak plno jako na loňském jubilejním ročníku, ale i tak mi chvilku trvá, než se rozkoukám. Procházím areálem a vylepuju kamarádům plakáty na akce u nás v Písku. Mezitím už hraje další kapela SCANDAL z Rumunska. Pro mě dost nuda, hodně ska rytmů a tak nějak z toho málo sálá ta punková dravost. Punk se dá hrát mnohem víc od podlahy a zrovna tady na Obscene Extreme bych čekal větší mazec.

Další jdou na pódium domácí N.V.Ú. a po předchozí kapele už toho punk- šmrdlání začíná být docela dost. Možná nejsem ten správný fanoušek punkové muziky, ale tohle ne. Tohle je přesně ten druh punku, co vůbec nedávám. Na Obscenu, ale i jinde, jsem zkouknul celkem dost punkových kapel z celého světa a v konkurenci třeba jihoamerických kapel vyznívá tenhle český punčík až trapně. Tahle kapela asi hrálu punk už v dobách, kdy já jsem ještě tahal kačera, takže bych možná neměl být až tak kritický, ale kvůli tomuhle na Obscene fakt nejezdím. 

Trochu rozladěný koukám do programu, cože to bude dál za šmrdlálky a hele... TELEX 2019. Z původní sestavy je tu zpěvák a zbytek obstarává kapela DELIKVENCE. Moje obavy z další ukázky punkové domácí scény se naštěstí nenaplnily a TELEX 2019 ukázali, že i na domácí scéně jsou kapely, které obstojí i na velkém pódiu tady na Obscene v mezinárodní konkurenci. Koncert TELEXU 2019 byl zábavný, energický, svižný. Možná za to může mladá krev v podání DELIKVENCE, ale ani starý pardál Bouša nezůstával pozadu a i ode mě, jako velkého kritika punku, dostávají velké uznání, zachránili tady reputaci domácí punk scény. 

S přibývající hladinou alkoholu se začíná zvyšovat i energie, která jde z pódia. Je to náhoda a nebo jsem byl na předchozí várku punku málo pod parou?? Každopádně další porce punku v podání Japonců WARHEAD, Skotů OI POLLOI a konečně i GBH je už jiný kafe. 

První den letošního Obscenu ještě završuje promítání filmu “Čurby – 20th Anniversary Of The Obscene Extreme“, únava je ale silnější, takže sledování vzdávám...

Fotky: Ignor

Skalíkova galerie

Středa
Čtvrtek
Pátek
Sobota

 


Zveřejněno: 11. 07. 2019
Přečteno:
4987 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář