Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

CD/LP 2019, Hemmerheart Records / death/thrash metal / Brazílie

Kapely jako NERVOCHAOS dodávají úsměvy na tváře metalovým fanouškům, protože nejenže jsou věrné sobě a příznivcům, ale jsou věrné metalu v jeho absolutní podobě. Toto album vás zavede zpět do časů, kdy byl undergroundový metal svěží a vynalézavý.

Zhruba tahle slova volí vydavatel směrem k dalšímu albu NERVOCHAOS. Již poosmé se Brazilci hlásí o slovo s plnohodnotným počinem, který tentokrát docela natáhli, více než padesát minut muziky a šestnáct skladeb je porce v death/thrash metalu většinou nevídaná/neslýchaná. Nicméně přes počáteční obavy (jako jestli mě to bude tak dlouho bavit poslouchat) musím před pány muzikanty smeknout, protože skoro hodina utíká jako voda a výhrad mám minimum. Jedinou podstatnou vůči první instrumentální skladbě, která je rozháraná a z mého pohledu zbytečná; respektive kdyby po minutě a půl skončila (stejně je v té chvíli stopka), tak by posloužila dobře, ale další dvě minuty jsou k ničemu, motivy by se daly využít ve zpívané písni, i když nic by se nestalo, kdyby se nepoužily nikde, protože další skladby obsahují silnější. Třeba hned „Demonic Juggernaut“ se od začátku valí přesně na rozhraní death/thrash metalu, jako hudebně, tak vokálně. Hluboký řev a střídá s křikem (oba kytaristé se o mikrofon dělí rovným dílem), svižnou muziku kapela zahušťuje i zjednodušuje, nechybí kvílivé kytary a snad i lehký hardcorový odér, tak typický pro jihoamerické špinavce. Stejně tak občasné citace z nějakých filmů, odhaduji hororů nebo thrillerů, které uvozují několik songů, třeba  „Feast of Cain“, která se táhne jako smrad a brodí v deathmetalových bažinách, i následující  thrashující „Whisperer in Darkness“, která taky pulzuje hardcorově. 

NERVOCHAOS dobře ví, že se nemůžou držet v jedné lajně a tak střídají svižnější kousky s těmi volnějšími, nebojí se hodně zjednodušit („Death Rites“ plná Satana), zařadit tribální intermezzo (inspirativní SEPULTURA se nezapře nejen v této konkrétní věcičce, ale sem tam i hudebně –  samozřejmě SEPULTURA raná), ale taky zahrát na monumentální démonickou notu – „Cave Bestiam“ zpočátku nahání hrůzu, postupně se trochu umravňuje směrem ke klasickému old school death metalu, ale nabídne i krátké přívětivé sólo. Prolínání zla a melodií zabírá nejen v téhle skladbě, která se mi líbí nejvíc, ale i v dalších, které následují po další mezihře, tentokrát válečného ražení a běsnění. „Mors Indecepta“ je energická ultra rychlá vypalovačka plná špinavého thrashe a další adept na stupně vítězů a koncertní tutovka. Doufám, že ji kapela neopomene na koncertech v Česku, které má naplánované na červenec a že si ji pěkně užiju ve Volyni na ETEF Festu.

Po dalších třech rotykách je zařazený poslední minutový předěl, po němž následuje velké finále v podobě dalších dvou spíše deathových kusů. „Walk Away“ většinu hracího času devastuje, finálovka „Of Evil and Men“ se naopak do tempa dostává pozvolna, respektive tempo nasadí pomalejší, naléhavou muziku zdobí zajímavě pojaté kytary i několik zvratů; mně sedí hlavně táhlé pasáže, v nichž vyniká baskytara a kytary kouzlí melodie lehce načichlé exotikou, až mi přijde škoda, že kapela mění rytmus na takřka punkový, ona naléhavost mi byla po chuti více a jako ukončení kvalitní nahrávky by sedla. Ale pánové mají horkou krev a energii na rozdávání a tak holt nevydrží chvilku v klidu.

Předchozím albům NERVOCHAOS jsem nevěnoval tolik pozornosti, kapelu spíše vídal živě, ale „Ablaze“ mě namlsalo a nutno uznat, že s touhle formou se kapela může dostat těsně za jihoamerickou death/thrash elitu a že zdatně šlape na paty třeba KRISIUN, a vlastně i té SEPULTUŘE. Novinka mě příjemně překvapila, disponuje kvalitním zvukem i instrumentálními a vokálními (ty bych rozhodně vypíchl, dva vokalisté jsou terno) výkony, je pěkně zabalená a komu nevadí, že se hudebně zasekla před dávnými léty, bude spokojený taky.

Seznam skladeb:

  1. Necroccult
  2. Demonic Juggernaut
  3. Feast of Cain
  4. Whisperer in Darkness
  5. Death Rites
  6. Shamanic Possession
  7. Into Nightside
  8. Cave Bestiam
  9. Dawn of War
  10. Mors Indecepta
  11. Stalker
  12. My Dues
  13. Downfall
  14. A World Between Worlds
  15. Walk Away
  16. Of Evil and Men

Čas: 53:21

Sestava:

  • Eduardo Lane – drums
  • Guiller – guitars, vocals
  • Diego Mercadante – guitars, vocals 
  • Thiago Anduscias – bass

http://nervochaos.net/
Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 11. 06. 2019
Přečteno:
3779 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář