Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

LP 2017, Electric Assault Records / raw black doom / Německo

Často jsem tohle logo vídal na plakátech undergroundových akcí v Německu, ale buď jsem ho vždy zapomněl, nebo jsem ho v daný moment nerozluštil. Až když jsem si projížděl kapely, které hrály na posledním ročníku mnichovské akce Necrosabbat Ritual, proklikal jsem se ke kapele OCCVLTA. U nás se jedná o kapelu, kterou asi zná málokdo.

Takže, OCCVLTA je dílo dvou bratrů z Berlína. Ti tento projekt založili v roce 2004, ale slyšet je o něm až v posledních letech. OCCVLTA tedy fungovala jako dvoučlenný projekt. Pro živé hraní se však bratři obklopují různými spoluhráči. A loni se ve stálé (i studiové sestavě) objevil i kytarista s pseudonymem Vrgh. Kromě vydání splitů s lokálními kapelami a dvou demonahrávkek nebyli pánové nijak více aktivní. To se změnilo až v polovině roku 2017, kdy vydali první velkou desku pod názvem „Night Without End“. Album vyšlo na vinylu (Electric Assault Records) a na CD (Dying Victims Productions). Již pohled na obal prozrazuje, že se bude jednat o pořádnou temnotu. Černobílé provedení celého vydání skvěle pasuje k hudbě, kterou najdeme i na desce.

Album „Night Without End“ obsahuje celkem devět skladeb, které jsou poměrně rovnoměrně rozprostřeny na ploše sedmatřiceti minut. Zároveň se jedná o první nahrávku kapely, kterou jsem slyšel (dema jsem si pustil až zpětně). Musím uznat, že v tomto případě jde o objev. Ne snad, že bych objevením tvorby OCCVLTY objevil druhou Ameriku, ale opravdu jsem nečekal, že mě Berlíňané takhle překvapí. Z repráků se totiž hrne absolutní temnota, která už u mnoha služebně mladých kapel vymizela. Hned při otvíráku „Return to the House“ se mi na paměti vybavují prastaří HELLHAMMER a CELTIC FROST. Z mladších kapel pak APOKALYPTIC RAIDS nebo němečtí kolegové WARHAMMER. OCCVLTA se za nic neskrývají. Naopak, oželeli veškeré metalové kudrlinky, komplikované kytary i technické bicí, aby svoji tvorbu přetavili v ten nejprimitivnější metal, jaký si jen umíte představit. Samozřejmě v tom nejlepším slova smyslu.

Na své si zde přijde fanoušek black, doom i thrash metalu. Blacku je zde asi nejvíce – rouhavé texty, zašpiněný zvuk a temná atmosféra celé desky. Z doom metalu si OCCULTA zase bere pomalé, tíživé a doslova skřípající pasáže. Například skladba „Darkness Blood“ je toho ideálním důkazem. Tady se budete cítit jako ve svírací kazajce a to proklatě dlouho. Abych nezapomněl na thrashové vlivy, tak i tahle kapela umí pořádně přiložit pod kotel syrovým riffem, výbornou rytmikou a vražedným tempem, jako například v songu „Sculpture Made of Cursed Visions“ a hlavně v „Mercilles Hammer“. To je naprosto brutální skladba, která vás během výkřiků „Crush!, Crush!“ opravdu rozdrtí. Celkově se však album „Night Without End“ pohybuje spíše ve středních tempech. K tomu všemu si přidejte nakřáplý, rouhavý vokál, kterým je ale skvěle srozumitelný řev. Ten jen dokresluje celkovou atmosféru desky. Kromě těchto tří zmíněných skladeb bych vyzdvihl i závěrečnou šestiminutovku „Above Pale Fields of Fevers“. Skladba, která obsahuje snad vše, co OCCVLTA nabízí…

Dlouho, opravdu dlouho mě žádná deska nepřekvapila tak jako právě „Night Without End“. Tohle je prvotřídní orgasmus pro všechny maniaky do old school metalu napříč žánry. OCCVLTA asi nikdy nebude kapelou, která by vyprodávala haly, ale už nyní je kapelou, co si zaslouží opravdový respekt. Pánové jdou s kůží na trh tak, jak to mají rádi. Co na tom, že jejich postupy jsou zastaralé a primitivní. Oni to tak chtějí a já taky. Excelentní dílo! 666!

Seznam skladeb:

  1. Return to the House
  2. Eyes in the Darkness
  3. Last of the Sabbaths
  4. Sculpture Made of Cursed Vision
  5. Beautiful Flame of Eternal Bitterness
  6. Merciless Hammer
  7. Darkness Bloom
  8. Nosferatu
  9. Above Pale Fields of Fevers

Sestava:

  • Torm – bicí
  • Vrgh – kytara
  • Hord – vokály

Čas: 37:16

Bandcamp Facebook


Zveřejněno: 14. 05. 2019
Přečteno:
3632 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář