Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

LP 2018, PHR Records / hardcore/crust / Slovensko

Na konci roku 2018 se u Papagáje nadělovalo, během několika dní vyšlo šest velkých gramodesek, mezi nimi dvakrát ADACTA, v obou případech reedice. Album „Ad Maiorem Dei Gloriam“ (K větší slávě Boží) poprvé vyšlo v roce 2006 na CD, teď je tady vinyl – samotná deska je transparentní v barvě červeného vína, vnější kapsa z kvalitního tvrdého papíru ctí ducha prvního vydání, uvnitř je vložená textová příloha (opět fajnový papír a slovenská i anglická mutace slov + fotka členů kapely, která desku nahrála, ale pořízená v roce 2017, tzn. v době, kdy už se část sestavy změnila) a plakát 60 x 60 cm s titulním coverem. Kvalitně vypravený vinyl, takhle to má vypadat.

Stejně jako nedávno recenzovaný debut jsem i druhé album ADACTY v časech vydání neslyšel a nové vydání je tedy dobrou cestou k návratu a porovnání s „Tmou“, kterou, jak jsem psal v předchozí recenzi na prvotinu, považuji za nejlepší dílo ADACTY. To už nazpíval Gargamel, „Ad Maiorem Dei Gloriam“ stejně jako „Circullus Viciosus“ Simona. Mám ženský vokál v hardcoru v oblibě, dívky do téhle muziky přináší zajímavé osvěžení, a i když většinou řvou jako divošky, přece jen je to něco jiného než chlapské hartusení.

Po intru, v němž Rudolf Hrušínský sděluje, že totální destrukce je zajištěna (myslím, že jde o hlášku z filmu Tajemství hradu v Karpatech), následují na áčku tři vály, které jsou dostatečně pestré, aby ustály v průměru tříminutové hrací časy. Kapela už tehdy uměla do HC/crustu šikovně implantovat metalové postupy i krátké kytarové výjezdy a „Tiene minulosti“ mají místy thrashový odér. Následující „Niečo sa stalo“ naopak začíná pozvolna, vybrnkáváním, aby se posléze překlopila spíše do punkových vod. Kapela nešetří melodiemi, zato Simona freneticky řve a ať se hraje zostra nebo volněji, dává textům potřebnou naléhavost, kterou si slova zaslouží. „Tiene minulosti“ jsou obžalobou církve, „Niečo sa stalo“ pak míří na ztracené naděje a poslední áčková věc „Pot neistoty“ se odehrává v osidlech lží a frází. Texty jsou napsané jednoduše, ale do muziky dobře pasují, poslech neruší, a když se kapela pustí do dalšího melodizování, slova mají pohov.

Strana B je ještě rozmanitější. „Krv spomienok“ pluje na podobné vlně jako skladby na první straně, druhá „Pozlátené hovna“ je ale o poznání extrémnější a v rychlých pasážích míří někam na pomezí fast- a grindcore, i když v ní nechybí ani houpavé HC pasáže. Nejdelší položkou je „Predám“; zpočátku se nikam nežene a působí stíněným dojmem, později tempo nabere a k Simoně se s hlasem přidává Martin; jeho výraz se mi ale nelíbí a nemyslím si, že by jeho vklad skladbě prospěl (mihl se i na straně A, ale tam zanechal méně výraznou stopu). Poslední „Hallå Från Rakovník“ asi nějak navazuje na „Halå Från Stockholm“ z předchozí nahrávky, tady jde o live bonus, který zvukově za studiovým materiálem pokulhává, což je logické. Předchozích sedm songů ADACTA nahrála během dvou dnů v březnu 2005 ve studiu Moonset a nechala zmástrovat v Catarax Studiu, pro vydání na vinylu došlo k remasteringu, který zřejmě dokázal vylepšit kytary i basu, ale s bicími už zázraky udělat nešly; nicméně tak pitomý zvuk jako na na posledním albu „Zlo“ bicí na čtrnáct let staré nahrávce nemají.

„Ad Maiorem Dei Gloriam“ je porce velmi kvalitního rachotu, který kromě extrémních partů nepostrádá chytlavé momenty, vyhrávky, ani vzteklé výlevy zpěvačky. Crusteři, hardcoristi, thrashmetalisti… ti všichni by si měli desku, která vyšla v nákladu 376 kusů, užít.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Intro
  2. Tiene minulosti
  3. Niečo sa stalo
  4. Pot neistoty
  • Strana B
  1. Krv spomienok
  2. Pozlátené hovna
  3. Predám
  4. Hallå Från Rakovník

Čas: cca 23 min.

Sestava:

  • Simona – voice
  • Martin Hades – guitars & vocals
  • Csaba – bass
  • Kubo – drums

Bandcamp
Facebook
Bandzone

www.phr.cz

 


Zveřejněno: 07. 05. 2019
Přečteno:
3672 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář