Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

LP/CD 2017, High Roller Records / heavy metal / Švédsko

Že vám kapela AIR RAID nic neříká? Tak pořádně zbystřete, protože se podle mého skromného názoru jedná o vycházející hvězdu současné heavymetalové scény. AIR RAID se dali dohromady ve švédském Gothenburgu v roce 2009 a na kontě mají již několik zářezů v diskografii. Zajímavé je, že se v jejich řadách vystřídali již tři zpěváci a každý z nich nazpíval jinou desku. Ta zatím poslední, „Across the Line“, vyšla u věhlasného labelu High Roller Records a za mikrofonem se zde čerstvě objevuje Fredrik Werner.

S obalem si Švédové příliš hlavu nelámali a pod výrazné logo kapely umístili svoji promo fotku. Ačkoliv mám rád propracované obaly, v jednoduchosti je síla a já to beru i tak, že AIR RAID tím demonstrují sílu nové sestavy, v jejíž stálost věří nejen oni, ale koneckonců i my fanoušci. Vinylové vydání u High Roller Records je tradičně na vysoké úrovni. Skvělá grafika, kvalitní papír, informace, texty. To vše jako limitka, čirý nebo červený vinyl.

AIR RAID hned otvírákem dokazují svou sílu. Již úvodní skladba „Hold the Flame“ má parádní feeling a okamžitě se mi vybavují staré heavy klasiky jako JAGUAR nebo RIOT, jenže AIR RAID nejsou pouhou kopírkou. Na nové desce je opravdu slyšet, jak moc se kapela snažila vyšperkovat každou skladbu. A tak se dočkáme u heavy metalu tolik důležitých chytlavých a zapamatovatelných refrénů, ale také doslova přetlaku melodií, kytarových sól a riffů, které parádně lezou do hlavy. To vše za podpory výborného zvuku a perfektního vokálu. Fredrik dokazuje, že je tím pravým frontmanem. Jeho výšky sice nejsou takové jako třeba v případě Oskara Jacobssona ze spřízněných AMBUSH, ale zpěv je to krásně čistý, srozumitelný a nebál bych se použít slovo přátelský. Jo, prostě z něj vyzařuje pohoda. Fredrik s hlasem navíc skvěle pracuje a tak ukazuje hned několik poloh hlasu.

AIR RAID na album „Across the Line“ nahráli celkem devět skladeb a musím říct, že každá je hitem. To se u moc desek nestává. Každou skladbu si dokážu představit v koncertním playlistu. Nejvíce podle mě vyniká „Aiming for the Sky“. Tuto skladbu kapela uvolnila do světa dlouho před vydáním desky a lepší reklamu mít nemohla. Zkrátka poctivý heavík koketující se speed metalem a výborně gradujícím závěrem. Dále bych vyzdvihl již zmiňovaný otvírák „Hold the Flame“, skvěle zapamatovatelnou „priestovskou“ „Hell and Back“, středně-tempou „Northern Light“ s vypíchnutou basou nebo zajímavou a kytarově výživnou instrumentálku „Entering the Zone Zero“. Zkrátka a dobře, na této desce nenajdu moment, kdy bych se nudil. Naopak, „Across the Line“ působí jako dynamit. Tolik pozitivní energie už jsem z nějaké nové desky dlouho necítil!

Na závěr nezbývá než konstatovat, že AIR RAID nahráli jedno z nejlepších alb nové heavymetalové éry. Bez přehánění. Nový zpěvák přinesl do kapely svěží vítr, dal jí trochu jinou tvář a více ji „uhladil“. Díky tomu je deska „Across the Line“ parádně stravitelná a paradoxně si na své přijdou jak nároční posluchači, tak i ti, co si album pustí jako oddychovku. Poctivá heavymetalová práce slaví úspěch. Tohle mě zatraceně baví!

Seznam skladeb:

  1. Hold the Flame
  2. Line of Danger
  3. Aiming for the Sky
  4. Cold as Ice
  5. Entering the Zone Zero
  6. Hell and Back
  7. Northern Light
  8. Raidor Die
  9. Black Dawn

Čas: 37:38

Sestava:  

  • Andreas Johansson - kytara
  • Robin Utbult - baskytara
  • Magnus Mild - kytara
  • Fredrik Werner - vokály
  • David Hermansson - bicí

Facebook


Zveřejněno: 21. 02. 2019
Přečteno:
3761 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář