Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2018, Hoggorm music / industrial metal / Česko

Mohlo by se zdát, že se ROBOTIZED jen tak zjevili a bez předešlého ohlášení naservírovali hudbě chtivým posluchačům notnou dávku intenzity. Věřím tomu, že spousta lidí, kteří nahrávku slyšeli a nevěděli, kdo z muzikantů za ní stojí, si rychle sedla k internetu a začala shánět co nejvíce informací. Ti ostatní většinou tušili, co se chystá a kdo má tuto záležitost na svědomí. Má maličkost již od začátku věděla, že hudební pouť Petra Staňka a Patrika „Daffyho“ Nejedlého, která započala někdy v roce 1994, má pokračování právě teď. Tenkrát se tito dva muzikanti z Hranic na Moravě společně věnovali kapele SCAPEGOAT, po které i přes veškerou plodnost nezůstalo nic hodnotnějšího než několik demáčů. A právě na této dvojici dnes ROBOTIZED staví. Hudba je sice úplně jiná, ale tvoří ji stejná dvojice jako před dvaceti pěti lety.

Petra Staňka nemá smysl moc představovat. Snad jen ve zkratce. Jeho jméno se dostalo do povědomí především na sklonku milénia a to díky skladbám SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Tedy kapele, kde dokázal prodat svůj potenciál. Po odchodu do zahraničí založil s českými muzikanty elektronicko-gotický spolek LIVEEVIL a realizoval se i v projektu COLOSALIST. To Patrik „Daffy“ Nejedlý je naopak po dlouhou řadu let spjatý s bubenickou stoličkou kapely GRACE. Pozornější také vědí, že se tento člověk věnoval a stále věnuje propagaci některých kapel jako manažer a miluje fotbal.

Nahrávalo se jak v Česku, tak Norsku, kde Petr žije. Přesněji to bylo domácí studio Hoggorm, ve kterém se točilo vše kromě bicích. Ty byly sejmuty v Abbadonu u Olomouce. O finální vyznění nahrávky se nakonec postaral Zdeněk „Čepa“ Čepička. Ten dle mého odvedl celkem solidní práci, přesto bych občas nějaké výhrady měl. Nebo spíš jednu. Během poslechu mi někdy připadá, že v pasážích, kde se hudba kříží se zpěvem a elektronikou, jde spíše o hlukovou stěnu, ve které se neorientuji, a právě tohle mi absolutně zpřetrhá veškeré nitě, jimiž jsem byl se skladbou spjatý. Nicméně album je poskládané opravdu hezky. Je jako mozaika vyrobená ze střípků prastaré keramiky. Není to tím, že by hudba zněla nějak zastarale, spíše pocitem, že všechno to, co jsem už někde slyšel, bylo rozbito, po malých kouscích posbíráno a nakonec recyklováno do takové podoby, aby z tohoto díla mělo radost co nejvíce lidí.

Teď to možná může vypadat, jako bych psal o chuti muzikantů někomu se zalíbit, ale to si ani v nejmenším nemyslím. Spíše jsem přesvědčen, že dvojice nahrála pouze to, co by moc ráda poslouchala. Jejich počin na mě působí jako vzpomínka na roky dávno minulé. Roky, kdy každý nový hudební směr znamenal nově otevřená vrata. Jako pocta kapelám, co byly v roli inovátorů, ale časem se buďto úplně vytratily, nebo sešly z cesty, po které kráčely. Občas se při poslechu přistihnu, jak přemýšlím nad jmény jako CREMATORY, DEATH STARS, RAMMSTEIN či IN FLAMES. Nejspíš to bude tím hutným kytarovým spodkem a výraznými bicími spojenými s elektronikou a zkreslením zpěvů. Ale ať je to, čím chce, musím uznat, že se „Timehookers Scumjob“ opravdu dobře poslouchá.

První skladba „14th Escaping“ je povedený otvírák, za který by se nemuselo stydět ani švédské komando IN FLAMES. Tato skladba je společně s „Dayzex“, „Desktop Life“, „Astalavista Jezus“ pomyslným vrcholem celého alba. Svou rytmikou tyto songy útočí na nejzákladnější vzorce líbivosti a přitom se vezou na hutném soundu. Když už je řeč o hutnosti, tak tu nemají na svědomí pouze bicí, ale také kytara. Té Petr rozumí naprosto skvěle a díky tomu sází jeden povedený riff za druhým. Skladba s hitovým potenciálem je i v pořadí druhá nesoucí název „Antennas“. U tohoto štychu mám pouze jeden problém. Je to ten, o kterém jsem psal kousek výš. Během těch necelých pěti minut se ve skladbě několikrát ztratím. Především kvůli množství navrstvených zvuků. Nicméně i tento kousek je plný chytlavých rytmů, překvapení a zvířátek. Výše jmenované položky jsou sice vrcholy alba, ale ani zbytek písní není žádná slabota. Spíše bych řekl, že se dvojici muzikantů podařilo nahrát opravdu vyvážený materiál.

Po několikátém poslechu ROBOTIZED doufám, že na následovníka „Timehookers Scumjob“, pokud se tedy s nějakým počítá, nebudeme čekat opět jednu generaci.

Seznam skladeb:

  1. 14th Escaping
  2. Antennas
  3. Dayzex
  4. In Virus We Trust
  5. Acute
  6. Code That
  7. Desktop Life
  8. Rekalibration
  9. Astalavista Jezus
  10. Coming

Čas: 41:47

Sestava:

  • Petr Colossen Staněk - zpěvy, kytary, basa, klávesy, hudba, texty, aranže
  • Patrik Daffy Nejedlý - bicí, aranže

Facebook
Bandzone

 


Zveřejněno: 13. 02. 2019
Přečteno:
4191 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář