Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

USB disk/CD 2018, ToPi / melodický hard rock / Česko

Už v našem dřívějším rozhovoru, který proběhl v roce 2015 a týkal se především jeho tehdy hlavní hudební aktivity, kapely GREYMON, zmiňoval západočeský multiinstrumentalista, zpěvák, skladatel a textař Tomáš Pícl, že má ve svém šuplíku připravených několik skladeb, které by rád v následujícím období využil jako základ pro svůj sólový melodický hardrockový projekt. Kdo ze čtenářů tehdy doufal, že se tento avizovaný materiál objeví hned v nejbližších měsících, tak si musel, pravda ještě nějakou dobu počkat, ale Tomáš nakonec svoje plány dotáhnul ke zdárnému konci a první prosincový den v letošním roce vyšla pod hlavičkou projektu KARAKELA  eponymní debutová nahrávka.

Ta představuje dohromady 10 písní už zmiňovaného stylového zaměření kompletně pocházejících z Tomášovy autorské dílny, s velmi výrazným hitovým potenciálem. Už po poslechu ukázek jednotlivých věcí na Bandzone a asi dvou kompletních kousků na Youtube, které byly dostupné již nějakou dobu před vydáním celého materiálu jsem si říkal, že tohle určitě bude album, které mě velmi výrazným způsobem osloví. A v tuto chvíli, po jeho mnohonásobném přehrání můžu s čistým svědomím říct, že jsem se nemýlil. (úsměv) Tomáš zde v plné kráse předvádí své skladatelské umění s maximálním citem pro melodie a poslechově zajímavou stavbu skladeb, která funguje nejenom na úvodní 2 – 3 poslechy, ale i dlouhodobě, což bych řekl, že je vůbec to nejdůležitější. Různých prvoplánových rádoby hitovek je totiž všude spousta, jejich problémem však je, že po pár posleších už vám nemají dál co říct. Ale zkomponovat píseň tak, aby vás oslovila i po dvacáté a případně vám s každým následujícím přehráním přinesla i něco dosud neobjeveného, to je opravdový kumšt. A přesně takový pocit mám i z této desky, které svým učebnicově hardrockovým hlasem vládne velmi talentovaný mladý plzeňský zpěvák Miloš Novotný, s jehož angažováním Tomáš trefil jasný jackpot. Právě spolupráce těchto dvou muzikantů je totiž podle mě pro finální vyznění desky naprosto klíčová. Čímž ale samozřejmě nechci nijak snižovat přínos dalších spolupracovníků. (úsměv) Přesto, že samotný Tom je taktéž kvalitním pěvcem, tak bych řekl, že se tentokrát (kromě sborů, do nichž se vedle něj mimo jiné rovněž zapojila i jeho dlouholetá kolegyně z GREYMONU zpěvačka Lucie Čmolíková) soustředil spíše na instrumentální část nahrávky a vyjma kytarových a baskytarových partů usedl ve studiu i ke klávesám, které taktéž plní jednu ze stěžejních rolí. V některých skladbách se perfektně doplňují s kytarou, v jiných pak místy přebírají až dominantní postavení a jsou to právě ony, které na sebe v instrumentálních pasážích strhávají pozornost. Zpestřením kompozic jsou určitě i kytarová sóla v podání plzeňského hudebníka Carlose Sancheze, která na mě působí takovým bezprostředním, živelným dojmem, prostě nic strojově naučeného, spíše taková pocitovka, která ale do skladeb bezvadně pasuje. Z desítky kompozic, mezi nimiž je i jedna instrumentálka pojmenovaná stejně, jako celý projekt, tedy „Karakela“ bych asi žádnou nevyzdvihoval, protože se mi prostě líbí všechny (úsměv), ale pokud chcete být co nejrychleji v obraze, doporučuji si poslechnout například úvodní kousek „Vítězná dráha“, pětku  „Stovky nocí“ nebo předposlední „Noční město“.

Na výborném výsledném vyznění desky má nepochybně svůj podíl kvalitní „osmdesátkový“ zvuk, pro který si Tomáš a spol. zajeli k Jaroslavu Brouzdovi do jeho vejprnického studia Gallery Sound, v němž vznikla podstatná část alba (Miloš a Carlos své party zaznamenali v domácích studiích). Jarda nejenže si krásně pohrál s finálním mixem a masteringem, ale zároveň s přehledem zvládnul i funkci producenta nahrávky.

V době, kdy vznikaly tyto řádky, si fanoušci mohli album zakoupit v trochu méně tradiční, ale v minulosti u nás už rovněž použité podobě, kterou je graficky slušně zpracovaný USB disk zhruba velikosti platební karty, z něhož si pak tu „hrací“ část vyklopíte a zasunete do nějakého kompatibilního zařízení. Ten je pak vložený do papírové kapsy, v níž vám při zakoupení i dorazí domů. Vyjma MP3 souboru na něm najdete i odkazy na stažení alba v několika dalších zvukových formátech, pár fotografií, kompletní texty a doplňující informace týkající se nahrávacího procesu. Momentálně by však dle mých informací mělo být k mání už i klasické CD, taktéž umístěné do pošetky.

Co říci závěrem? Snad jedině to, že pokud milujete hard rock s výraznými melodiemi, tak tato deska je stvořena přímo pro vás a určitě ji musíte ve svém hudebním archivu (třeba jako vánoční dárek) mít. (úsměv) A co se týče samotného Tomáše, tak jsem se znovu utvrdil v tom, že je to jeden z nejšikovnějších muzikantů (nejen) v západních končinách naší republiky. 

Hodnocení 9 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Vítězná dráha
  2. Strážce oblaků
  3. Odlétáš
  4. Královna přeludů
  5. Stovky nocí
  6. Karakela
  7. Premiéra
  8. Písek a prach
  9. Noční město
  10. Za duhou


Čas: 43:25

Sestava:

  • Miloš Novotný – sólový zpěv, sbory
  • Tomáš Pícl – klávesy, kytara, baskytara, sbory
  • Carlos Sanchez – sólová kytara
  • Rick Mark – bicí
  • Lucie Čmolíková – sbory



Web
Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 19. 12. 2018
Přečteno:
4680 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář