Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD/2LP, eOne / metal, stoner / USA

Matt Pike se rozhodl, že si letošní rok užije. Na jaře se po patnácti letech přihlásil s novou řadovou deskou legendárních SLEEP, aby podzim patřil osmé studiovce neméně slovutných HIGH ON FIRE, s kterými letos slaví dvě dekády fungování.

Snad aby vše nebylo jen zalité sluncem, nedávno museli HIGH ON FIRE zrušit své turné, protože Mattovi bylo nutné amputovat kus prstu na noze – ještě že ne na ruce! Nicméně tento fakt neměl na kvalitu nové desky žádný vliv a tak je tady od října osmá řadovka kapely, která si drží celá léta svou kvalitu a vysoko nastavenou laťku, kterou „Electric Messiah“ svým obsahem nijak nevychyluje.

HIGH ON FIRE se vyprofilovali tak, že každá další jejich nahrávka je v určitých kruzích očekávanou záležitostí, i přesto, že už dopředu dávno tušíte, jak bude její obsah znít. Jestli je to špatně, nebo ne, si musí každý určit sám, ale osobně mám pocit, že HIGH ON FIRE jsou partou, u které žádné velké změny nikdo vyloženě nechce. Tohle trio se drží svého kopyta, svůj styl už dávno vyprofilovalo a teď už jde jen o to, jak silnou porci skladeb se mu podařilo složit a jaký dopad to bude mít na posluchače.

„Electric Messiah“ nabízí devět věcí, které se vměstnají pod hodinu hracího času. Červík pochybnosti mi ale pořád říká, že kdyby Matt své desky o deset minut zkracoval, byl by dopad ještě účinější... Každopádně je evidentní, že nad obsahem alba a jeho strukturou se přemýšlelo, i když zařazení dvou nejdelších kompozic do první poloviny alba mi přijde jako zvláštní tah. Desetiminutové eposy „Steps of the Ziggurat/House of Enlil“ a „Sanctioned Annihilation“ svou nespornou kvalitu mají, ale takhle poskládané za sebou v rychlém sledu mi nepřijdou ideální.

Co je ale vítané, je vypalovačka na začátek „Spewn from the Earth“, v podobném „MÖTORHEAD“ stylu se valí titulní „Electric Messiah“, která obsahuje klasické know how téhle kapely. Tím jsou myšleny rychlopalebné bicí, výborně zahušťující basa, Mattův řev a hlavně jeho kytarová hra, kdy chrlí rify s takovou samozřejmostí, že je po právu brán za mistra svého řemesla.

Ono řemeslo si svobodně proplouvá styly a jak je vidno, těžko se pro hudbu HIGH ON FIRE hledá škatulka. V určitých partech znějí jako „zmetalizovanej“ MÖTORHEAD“, chvílemi jsou metal jak bič, zvukově jsou prošpikovaní do stoneru a v pomalejších pasážích se dá mluvit až o doomu. Když si ale vybavím předchozí desku a song „Slave The Hive“, nabízí se prazvláštní škatulka stoner thrash. A takhle nějak to zní i letos, s tím, že mě baví na albu v podstatě všechny věci bezezbytku a vše od páté „The Pallid Mask“ (pro mě nejlepší věc na desce) až do konce si vyloženě užívám.

„Electric Messiah“ je z určitého pohledu prostě jen další deskou HIGH ON FIRE, která momentálně pobaví. I když tohle konstatování může působit, jako že je album nudné, nebo ničím extra vyčnívající nad zbytkem diskografie, není to záměrem. HIGH ON FIRE si prostě drží své pozice, Matt vymýšlí pořád dostatečně kvalitní songy a mně „Electric Messiah“ po těch třech letech od předešlé „Luminiferous“ přijde touhle dobou zkrátka vhod.

Seznam skladeb:

  1. Spewn from the Earth
  2. Steps of the Ziggurat/House of Enlil
  3. Electric Messiah     
  4. Sanctioned Annihilation
  5. The Pallid Mask      
  6. God of the Godless      
  7. Freebooter 
  8. The Witch and the Christ      
  9. Drowning Dog        

Čas: 56:52

Sestava:

  • Matt Pike - kytara, vokál
  • Des Kensel - bicí
  • Jeff Matz - basa

http://highonfire.net


Zveřejněno: 07. 12. 2018
Přečteno:
3702 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 12. 2018 07:50 napsal/a Peťan
High on Fire
Naprostý souhlas s recenzí. U HOF to mám stejně. Každá nová deska je fajn a kvalitní. Baví mě v dobu, kdy vyjde... pak se k ní většinou nevracím, ale to neznamená, že by se jednalo o slabé album. Jen prostě je to vždy na určité období. Dobrá práce, 8/10 ideální :)