Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

9. 11. 2018, České Budějovice – MC Fabrika

Tak se nám to pěkně sešlo, Spam tour jsme otevřeli i zavřeli. První koncert a zároveň křest tehdy čerstvého alba „Na počátku byl spam“ v pražském Rock Café na začátku října 2017 jsme absolvovali v takřka totožné  sestavě jako ten poslední teď v Českých Budějovicích. Volantu se opět chopil Standa (za což mu jako vždy patří veliké díky), naložil všechny (dvě) své děti (minule byla jen Šárka), jednoho jejich kamaráda i mě a hurá do města, kde INSANIA hraje celkem často, do klubu, který se mi líbí a hlavně v něm pravidelně bývá kvalitní zvuk. Tam jsme potkali dalšího spolucestujícího z loňského podzimu Berryho, takže z minulé výpravy chyběl jen pracovitý Coornelus (úsměv).

Z řady důvodů jsme předem odpískali první kapelu SOUNDFLAME a do klubu dorazili, když se na pódiu chystali WHO KILLED MARILYN?. To bylo po deváté večerní a začalo nám být jasné, že se zdržíme déle, než jsme si původně mysleli (namlouvali – úsměv). INSANIA slibovala začátek ve 22 hodin, ale to českokrumlovští plus minus končili. Jejich set jsem zhlédl do poloviny, ale kapela mě nedokázala zaujmout natolik, abych vyslechl celý program a případně se pídil po jejích nahrávkách. Přitom kvartet nedělal nic špatně, byl sehraný, sem tam zařadil motiv, který zaujal, zpívající basák „byl vidět i slyšet“, jenže mě žánr, který pánové produkují, nebaví. Mohl bych napsat, že jde o crossover, což je označení, které snese všechno, kapela na BZ uvádí metalcore/rock´n´roll, ale mně to přišlo jako hardcore/bigbít/metal a Coornelus by stoprocentně mluvil o muzice, která umřela v devadesátých létech (úsměv). Samozřejmě mě napadaly kapely typu SATISFUCKTION, K25A, ATARI TERROR, které mi ale i tak přijdou přesvědčivější. Nicméně kapela v klubu své publikum měla, v předních řadách se někteří jedinci a hlavně jedinkyně oddávali tanečkům a ke cti muzikantů je třeba přičíst i rozumný čas vystoupení kolem čtyřiceti minut.

Kolem čtyřiceti minut uteklo od avizované dvaadvacáté hodiny, když měla INSANIA nazvučeno a mohla začít Spamovat. Celkem logicky bylo středobodem vystoupení stále ještě aktuální album, z něhož zazněla zhruba polovina skladeb, ale protože jsme nahrávku poslouchali i cestou do ČB a navíc jsem sklerotik, nedokážu teď na sto procent říci, co jsem slyšel v autě a co v klubu (smích). Ruku do ohně bych ale dal za „Nebe a Nietzsche“, „Co zní temně...“ nebo „Bohové jdou k lidem“, v níž se objevil vzácný host, Honza Vozáry, který podobně jako na pražském křtu INSANII doprovodil na nějaký podivný bicí nástroj. Fanoušci jej v jeho domovském městě i kubu přijali bouřlivým aplausem, stejně jako všechny další odehrané songy, kterých mohlo být ke dvaceti. Víc položek reprezentovalo i desku „Zapal dům...“, z nějž nemohla chybět strhující „Sfoukni za mě svíci“, „Nejsvětější trojice“ či „Píšu ti švabachem“. Prakticky všechny texty znali fanoušci zpaměti a s Polym je prozpěvovali, v případě rychlých písní pak samozřejmě spíše řvali.

Elektrizující atmosféru přiživily hlavně čtyři rychtojízdy ze starších alb – „Volný radikál“, „Večer, kdy Freud zpíval basem“, „Letíme dál“ a „Vražda ve staré hvězdárně“, na které se přední řady daly do radostného křepčení. Kapela fičela jako švýcarský chronometr, zvuk byl od počátku precizní a nálada v sálu nabírala grády, stejně tak ale rostla i teplota. Hlavně z Polyho lilo a je evidentní, že hodinová živá prezentace muziky vydá za několik hodin v posilovně. I mě se „dařilo“, zařval jsem si pořádně a nějaké ty drobné tanečky taky přidal; jejich následky jsou uvedeny na konci… Ke konci samozřejmě dospěl i regulérní set, který zakončilo „Charisma krysy“, nicméně každému bylo jasné, že když je plný sál a obecenstvo rozjařené, jen tak lehce se kapela nevytratí. Návrat k lidem i kořenům přišel v podobě „Zimního varování“ a mystično přivádělo hlavně pamětníky do transu, stejně jako úplně poslední položka večera „U. R. Dead“.

Bylo to zase jednou parádní a bylo potěšitelné, že INSANIA oslovuje velmi pestrou paletu fanoušků. U většiny hard music lze definovat typického posluchače, ale INSANIA všechny hranice boří a stírá, takže na jejích koncertech se potkávají intelektuálové fandící alternativě s thrashmetalisty ve vestičkách plných nášivek, grind/noisecoristé s dredatými týpky, mladé slečny s dámami v nejlepších létech i maturanti s otci. Na toto téma určité můžeme vést sáhodlouhé disputace, čím že to je a jestli na novějších albech jde INSANIA na ruku i mladší generaci, ale hojná účast lidí v mém věku dokazuje, že INSANIA je fenomén bourající hranice žánrů i věku. Já si další setkání s brněnskou hydrou užil vrchovatě, ale zadarmo to nebylo… (vstupné samozřejmě nepočítám – úsměv).

Výsledek pátečního večera?

  • Nesnesitelná bolest za krkem
  • Snesitelná bolest zad a hlavy
  • Hlas ideální na dabování dětských kreslených seriálů; Pavel Franek by se měl bát o místo

Pozn.: Pavel Franek dabuje Kačera Donalda

Fotky: Syky, 1x Poly z pódia

Sykyho videa

INSANIA

WHO KILLED MARILYN?

Berryho video


Zveřejněno: 12. 11. 2018
Přečteno:
4342 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář