Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

LP 2018, Metal Blade Records / NWOBHM / Anglie

Návrat SATAN na scénu v roce 2011 považuji za nejzdařilejší reunion ze všech NWOBHM legend. Tito Angličané se navíc vrátili v oslnivé formě nejen na koncertních pódiích, ale také ve studiu. Obě návratové desky “Life Sentence” a “Atom by Atom” považuji za skvělá díla a tak jsem byl hodně zvědavý i na další pokračování. Očekávání od nové desky SATAN byla velká. Jednak proto, že tuhle partu mám opravdu rád, a také z toho důvodu, že novou tvorbou nastavili SATAN laťku opravdu vysoko. A to nejen sami sobě.

Bez většího otálení či prodlužování vyšla nová deska zkraje září u Metal Blades Records a to hned v několika verzích vydání. Od klasického vinylového nosiče, luxusního digipacku až po sběratelský box, kde kromě vinylu a CD mohli fanoušci najít tričko, zádovou nášivku a další merchandise. Novinka se jmenuje “Cruel Magic” a jedná se o celkově pátou dlouhohrající desku v diskografii kapely. Podobně jako u předešlých dvou desek, i u novinky se o obal postaral berlínský kreslíř Eliran Kantor a nutno uvést, že to byla sázka na jistotu. Kresba se mi moc líbí a ke kapele jako SATAN padne skvěle.

Na SATAN je mimo jiné unikátní to, že kapela hraje stále ve stejné sestavě jako kdysi, když nahrála své první a dnes legendární album “Trial by Fire” v roce 1983. To je fakt, který u většiny podobných legend prostě nenajdete. Neměl jem obavy z toho, že by “Cruel Magic” bylo slabé album, a jsem nesmírně rád, že se to potvrdilo. Už singly ukázaly, že novinka bude mít neskutečnou sílu. A ta vás opravdu sevře na téměř padesát minut, což je stopáž celé desky. Skladby jsou poměrně dlouhé, ale to vůbec není na škodu. Naopak, SATAN v nich nabízí mnoho prostoru pro své instrumentální triky. Hudebně se deska samozřejmě pohybuje ve starých dobrých vodách, kterými kapela brázdila v osmdesátých letech. Dokonce mám pocit, že novou tvorbou SATAN tyto vody čeří ještě více než před desítkami let. Nevím, kde se v těch borcích bere tolik energie a elánu. Vždyť například zpěvák a frontman kapely Brian Ross se dlouhé roky utápěl v drogové závislosti a prošel si opravdovým peklem. Forma kapely je skvělá a to vše si pánové dokázali přenést i do nových skladeb. “Cruel Magic” výborně funguje jako celek. Jedná se o naprosto vyváženou desku, která se opírá o ty nejtradičnější postupy heavy metalu raných osmdesátých let. Takže tady najdeme pestrou směsici kytarových riffů, které mezi sebou soutěží o to, který bude nejlepší, chytlavější. Do toho vládne melodická kytara. Někdy výrazná, jindy spíše v pozadí. Samostatnou kapitolou jsou sóla. Ta jsou někdy kratší a divočejší, někdy mají zase plynulejší nástup a delší stopáž. SATAN mění charakter snad každé skladby. Např. titulní song se nese ve středním tempu, “The Doomsday Clock” zase upaluje ve vysokém tempu. Ty změny jsou to, co dělá hudbu SATAN tak výjimečnou. A samozřejmě také naprosto charakteristický zpěv Briana. Tomuto kudrnatému chlapíkovi je již čtyřiašedesát a pořád mu to zpívá na jedničku. Navíc jeho barva hlasu je prostě jedinečná. Kromě dvou zmíněných skladeb bych vyzdvihl ještě “My Prophetic Soul”, která se z pravověrného heavy nářezu přehoupne do klidné balady, aby vám v závěru opět vyklepala hlavu. A kdo by se chtěl přesvědčit o síle Brianova hlasu, ten ať si pustí naplno skladbu “Who Among Us”. Tady nám principál ukazuje, proč je považován za jednoho z nejlepších NWOBHM zpěváků. Skvost.

Celkový dojem z “Cruel Magic” je skvělý. Jedná se o album, které asi ocení pouze opravdoví fanoušci žánru. Pokud člověk miluje heavy metal, věřím že jsou SATAN na jeho seznamu hodně vysoko. Kapela má mé velké uznání a respekt. Po tom, co jsem je viděl naživo, má úcta k nim ještě vzrostla. A “Cruel Magic” je dalším drahokamem mezi NWOBHM deskami. Kdyby tohle album vyšlo v roce 1985, patřilo by dnes k nejslavnějším. Buďme ale rádi, že vyšlo v roce 2018 a potěšilo všechny, nebojím se říct, undergroundové fanoušky. SATAN rulezzzz!

Seznam skladeb:

  1. Into the Mouth of Eternity
  2. Cruel Magic
  3. The Doomsday Clock
  4. Legions Hellbound¨
  5. Ophidian
  6. My Prophetic Soul
  7. Death Knell for a King
  8. Who Among Us
  9. Ghosts of Monongah
  10. Mortality

Čas: 49:42 min.

Sestava:

  • Steve Ramsey - kytara
  • Russ Tippins - kytara
  • Graeme English - baskytara
  • Sean Taylor - bicí
  • Brian Ross - vokály

Facebook a Homepage


Zveřejněno: 15. 11. 2018
Přečteno:
3900 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 11. 2018 23:34 napsal/a Petr
K recenzi
Naprosty souhlas s recenzi. Satan nahrala po navratu na scenu vyborne desky. Ikdyz se mi predesla deska libi asi o kousek vic, tak novinka neztraci nic na zajimavosti a unikatnosti. Nadupana zalezitost nejen pro fanousky heavy metalu.