Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

GRAVEWORM - (N)utopia CD 2005 - Nuclear Blast

O tuhletu italsko-rakouskou bandu se zajímám už nějaký pátek a narovinu říkám, že nová deska Graveworm (N)utopia je skutečný skvost. Co se zvuku nahrávky týče, tak ten je křišťálově čistý a hutný. Na nové desce sází komando vedené Stefanem Fiorim především na rytmiku a proto je novinka  oproti předešlým nahrávkám mnohem agresivnější a má ten správný tah na bránu.

CD (N)utopia otevírá pecka "The Machine". Skladba začíná pekně z ostra a k mému potěšení bez žádného intra. "The Machine" je, řekl bych, nejrychlejší skladbou na celém albu a člověka dokáže parádně rozehřát. Druhá skladba v pořadí je "(N)utopia" , která se nese ve středním tempu a vévodí jí hodně chytlavý refrén. To už zjišťuji, že vůbec nesedím v klidu. Každým dalším taktem o něco zesílím CD player a ani nedbám toho, že sousedka klepe na topení v domnění, že to ztlumím. Ani náhodou!! Naopak. Následují skladby "Hateful Design" a "Never Enough" jedou v klasickém Gavewormovském stylu, kde perfektní rytmiku střídají skutečně parádní melodie. Pětka v pořadí je zase nejpomaleším kouskem  na tomto stříbrném kotoučku a nese název "Timeless". Následující "Which way", instrumentální "Deep Inside",  melodicá "Outside Down" a "MCMXCII" utečou jako voda a já potřebuju toto CD slyšet znovu a znovu.

Ale co to... na CD jsem objevil ještě jednu skladbičku. To znám!!! Co to ale jenom je. Tu melodii jsem slyšel už stokrát, ale nedokážu si vybavit, kdo to je... sahám po bookletu a dočítám se, že se jedná o skladbu "Losing My Religion". Žádné jméno skupiny... pouze jména Berry, Buek, Mills a Stipe. Fakt na to nemůžu přijít. Ale nakonec, asi po pátém poslechu mi to cvaklo. Je to cover od známé popové skupiny R.E.M. Že taková kapela nejde udělat v blackovém provedení? Ale jde!!! a jak dobře.

Závěrem snad ještě pochválím povedený booklet a tuto recenzi mohu v klidu ukončit. Graveworm natočili dle mého názoru skutečně povedenou desku a já s klidným svědomím říkám, že je to pro mně překvapení roku. Určitě to nebude nic pro milovníky syrového black metalu a vlastně ani ne pro zasněné vyznavače pomalého doomu. Já jsem si ovšem tuto desku zamiloval a proto hodnotím, jak hodnotím. Půl bod si nechávám jako rezervu, aby šéfredaktor nemusel příště zvyšovat stupnici hodnoceni.

Tracklist:

  1. The Machine
  2. (N)utopia
  3. Hateful Design
  4. Never Enough
  5. Timeless
  6. Which way
  7. Deep Inside
  8. Outside Down
  9. MCMXCII
  10. Bonustrack: Losing My Religion (R.E.M.)

9,5/10


Zveřejněno: 29. 05. 2005
Přečteno:
3314 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář