Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
TELEPATIE VI

LP/CD 2018, Scarlet Records / thrash, black, death metal / Itálie

Tohle je deska, na kterou jsem opravdu dlouho čekal. Italská thrash/black legenda NECRODEATH patří dlouhé roky k mým velice oblíbeným kapelám a letos, třiatřicet let po svém vzniku, vydali svojí dvanáctou řadovku, která nese naprosto výstižný název – „The Age of Dead Christ“.

Již podle obalu je jasné, že NECRODEATH nehodlají ze svého stylu uhnout ani o píď. Kresba je černobílá, jednoduchá a neskutečně evokuje například obaly demáčů od HELLHAMMER. A aby toho nebylo málo, syn boží je tu přibitý na kříži hned třikrát. K tomu ještě připočtěte návrat k nejstaršímu logu kapely z prvního dema „The Shining Pentagram“ (1985), které se jen hemží anti-křesťanskými symboly. Album vyšlo u Scarlet Records na vinylu (včetně barevných verzí) a na CD.

U NECRODEATH se mi vždy líbil maximální cit pro skvělou kombinaci thrash, black a death metalu. Možná to zní přehnaně, ale Italové tento koktejl vždy uměli výborně namíchat. Samozřejmě, kapelu ovlivnily různá období (přestávka v devadesátkách, personální změny i vlivy dalších žánrů), ale nikdy to nevedlo k tomu, že by NECRODEATH sešli z cesty. Kapela zůstává svému osobitému stylu věrná až za hrob a nejinak je tomu na novince. „The Whore of Salem“ vás odzbrojí svými změnami tempa. Pánové tady vsadili na nekompromisní thrashovou sílu, kterou prokládají středními tempy. To jsou přesně ty momenty, kdy vyniká temná stránka hudby NECRODEATH. „Master of Mayhem“ je o poznání rychlejší song s perfektním kytarovým riffem a ve druhé polovině skladby s táhlými vyhrávkami a sólem. Pro mě pravděpodobně nejlepší skladba na desce. Flegias za mikrofonem čaruje. Jeho vokál je výborně srozumitelný, přesto zastřený, nasáklý zlobou a hněvem. Je to jako plivanec papežovi přímo do ksichtu. Textově se samozřejmě NECRODEATH pohybují na silně anti-náboženské vlně. Další songy – „The Order of Baphomet“ a „The Kings of Rome“ se nesou v podobném duchu. Thrashmetalový základ doplněn o valivé pasáže čerpající z nejstaršího death metalu. To vše zahalené do toho nejčernějšího hávu. Právě skladba „The Kings of Rome“ ve mně nejvíce evokuje PROTECTOR. Tady bych se skladbu nebál i riffem přirovnat k songu „Reanimated Homunculus“. Vůbec, tyto dvě legendy k sobě měly stylově vždy hodně blízko. V „The Triumph of Pain“ čtveřice nikam nespěchá. Pomalým tempem, které je vyšperkované houpavým riffem, dává vyniknout temné a ponuré atmosféře, kterou kapela desce vtiskla. Ztracené tempo NECRODEATH nachází hned vzápětí – skladby „The Return Of The Undead“ a „The Crypt Of Nyarlathotep“ (nejthrashovější skladba na desce) vynikají thrashovými riffy, divočejšími sóly a celkovou syrovostí, která přenáší tvorbu někam více do období desek „Into the Macabre“ a „Fragments of Insanity“. Také v předposlední skladbě „The Revenge Of The Witches“ vás NECRODEATH budou mačkat jako citrón. Táhlé melodie kapela tíživě přetaví v nesmlouvavou pumelici. Závěrečný titulní song „The Age Of Dead Christ“ je nejatmosféričtější na desce. Tady nechybí pomalu se linoucí ponuré melodie, hlasy ze záhrobí ani téměř doomové riffy. Všudypřítomná tíseň vás naprosto pohltí. Celé album pak disponuje perfektním zvukem, který je dostatečně old school, ale zároveň na výborné úrovni. Všechny nástroje jsou dobře slyšet, zpěv jakbysmet. Jako velkou přednost vidím i stopáž. Deska „The Age of Dead Christ“ má totiž jen třiatřicet minut a já na této ploše nenašel jediné slabší místo. Tohle se NECRODEATH opravdu povedlo!

Když novinku italské legendy shrnu, jedná se podle mého názoru o jednu z nejlepších desek kapely, kterou kdy vydala. A to napříč obdobími. I po letech NECRODEATH maximálně věří tomu, co dělají a co mají rádi. „The Age of Dead Christ“ je poctivá deska, která chytne za srdce vyznavače thrashe, blacku i deathu. Perfektní práce! Jediní, kdo s tím budou mít problém, budou obyvatelé Vatikánu. Tam zase budou mít nějakou dobu opravdu neklidné spaní…

Seznam skladeb:

  1. The Whore of Salem
  2. The Master of Mayhem
  3. The Order of Baphomet
  4. The Kings of Rome
  5. The Triumph of Pain
  6. The Return of the Undead
  7. The Crypt of Nyarlathotep
  8. The Revenge of the Witches
  9. The Age of Dead Christ

Čas: 32:51

Sestava:

  • Peso - bicí
  • Flegias - vokály
  • Pier Gonella - kytara
  • GL - baskytara

Facebook a Homepage

NECRODEATH odehrají exkluzivní koncert na Thrash Nightmare festivalu 27. 10. 2018 v Písku. Nenechte si to ujít!

Více info:
FB stránka festivalu
FB událost


Zveřejněno: 16. 04. 2018
Přečteno:
3917 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář