Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SCENERY, BLACK PEARL, PANGEA, INTERITUS, DEBUSTROL, ALKEHOL

Malenice ? Debustrol, Alkehol hlásaly plakáty, což bylo signálem ke krátké vyjížďce (ze Strakonic ani ne 20 kiláků). Tradiční spolucestovatelé nemohli (jeden makal, druhej hrál fotbal), tak jsem vzal dva netradiční, cestou vyzvedl Rámuse s Marií a před osmou večerní vcházíme do sálu (předtím jsme zhubli o 180 Kč, což se mi zdá v pohodě při počtu kapel).

Sic je to skoro neuvěřitelné, ale v téhle vesnici jsem byl poprvé někdy před 18 lety. Tehdejší zábavy a diskárny byly vyhlášeny široko daleko (vzpomeňte na film Slunce, seno, jahody, ve kterém jsou Malenice zmiňovány ohledně diskotéky). Zábavy tu tenkrát byly víceméně metalové, na diskotékách se pouštěl Arakain či Torr, což si dnes těžko představit. V současné době je místo opět diskotékovou baštou, takže jsem byl zvědavej, jak se sál za ty roky, co jsem tu nebyl, změnil. Ale jedinou viditelnou změnou je debilní tyč uprostřed pódia, jinak všechno při starém. A zajímavostí maxi plátno, na kterém běží Euronews ? tedy ČT2, neklamný signál, že dnes se hraje o postup do finále hokejového mistrovství světa. To bylo také důvodem obav o návštěvnost. Ale lokální rozhlasové stanice prý donekonečna omílaly, že bude plátno a přenos, takže se nakonec sešlo odhadem 300 lidí.

První na prostorné pódium vylezla mohelnická techno deathová kapela SCENERY. Na první pohled registruji změnu v sestavě ? přibyl jeden kytarista. Scenery se mi vždy líbí, ale tentokrát to bylo ještě o kousek lepší, protože druhá kytara patřičně přitvrdila sound. Technicky náročné a spletité skladby odehráli pánové s přehledem, z celého vystoupení byla cítit skvělá sehranost a výborný dojem ještě umocňoval vokalista s dobrým pohybem a ještě lepším hlasem.

Po krátké pauze nastupuje pražská kapelka BLACK PEARL, která nahradila původně avizovaný Band Milana Brouma. Každopádně mladíci kvalit předchozích borců nedosahovali. Hudebně ještě jakž takž ? moderní metloš, hodně melodií, nějaké předtočené samplíky z playbacku, šikovný kytarista tak trochu s vizáží Fernanda z Moonspell, ale dolů to posílal otřesný falešný zpěv. Slyšela to i porota a do dalšího kola rockové ligy postupují SCENERY.

PANGEA rockovou ligu vyhrála loni, takže letos jede celé tohle putovní klání celé. Už loni mě moc nebrali a nevylepšila to ani posila u mikrofonu. Oba vokalisté sice převyšují předchozího chlapce o dvě třídy, kapele to vcelku šlape, ale mě to nebavilo. Sehranost a drive jim ale upřít nemůžu a také lidem se to vcelku zamlouvalo.

O mnoho více jsem byl zvědavej na novou tvorbu Plzeňáků INTERITUS. Předchozí alba znám nazpaměť, za pár dní má vyjít u Élysion album Frozen Darkness. Zazněly největší pecky ze Srdce Krále a hrálo se samozřejmě z již nahrané novinky. Starší věci u mě samozřejmě vítězily, v nových mi trošku scházely hitové melodie flétny a violy, které v nich mají menší prostor. Možná je to klam, protože jsem tyhle songy slyšel poprvé. Počkám si na cédeso a uvidím. Každopádně hity  Srdce Krále, Sirael či Havranův Let konečně roztančily publikum.

Během setu Interitus došlo ke dvěma důležitým okolnostem ? jednak se zhoršil do té doby výborný zvuk (chvíli trvalo, něž se zvukař popasoval s nástrojovým obsazením), jednak dal Radek Dvořák vítězný gól hokejistů. Sál v tu chvíli vylétl nadšením (celou dobu přenosu koukala půlka sálu chvíli na hokej, chvíli na pódium), jsme ve finále!!

DEBUSTROL je v poslední době zase ve formě (období s experimenty je naštěstí pryč), dvě kytary určitě nejsou na škodu. Kdo by čekal představení nového alba Přerushit, hodně by se pletl, protože z něj zazněl akorát love song Přerušit sekerou ... Jinak se hrály letité hity, většina z Vyznání smrti, titulní kus ze Světa, co zatočí s tebou a totéž z Vyhlazení. Dočkali jsme se i opěvování papeže. Na přídavek se Kolins navlékl do národního dresu a oslavil s ječícím davem pod pódiem hokejovou radost. Výborný, výborný, výborný ? masakr, masakr, masakr ? Debustrol, Debustrol, Debustrol!

ALKEHOL jsem nikdy živě neviděl, znám akorát halekačky z prvních dvou cédes, pak už to šlo kolem mě. Ota je sice sympaťák, ale produkce Alkeholu je kravina na entou. Na Debustrol byl zvuk klasa, na Alkehol šel do kytek. A vůbec největším trapasem byl výkon kdysi thrash a black metalového bicmena Melmuse, který by se neztratil v žádné dechovce. Možná tvrdá slova, ale většina mých známých to ani nedokoukala.

Celkový dojem ale dobrý, tři kapely se mi líbily a zbytek jsem taky vydržel, většinou u hokeje coby kulisu. Po druhé ranní to balíme, neb nás vyhazují s tím, že jsme poslední, kdo jim překáží v úklidu.


Zveřejněno: 17. 05. 2005
Přečteno:
3329 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 06. 2005 17:20 napsal/a Kokesh
Omil...
Krom SCENERY byl ten koncert zbytečnej...
17. 05. 2005 09:29 napsal/a weronyka
Alkehol
videla som ich hrat pred rokom v Ba a pacilo sa mi to moc... :-) Hm, nema clovek vzdy chut len na narocnu hudbu, tamta hudba je proste pivna... :-) Hm mozno mali proste spatny den, ale ked som ich ja videla v Ba, tak mi spravili taku dobru naladu ako uz dlho predtym ziadna kapela nie. Mozno je to aj tym, ze tam hrali oni jedini a prisli tam len ti, co ich maju fakt radi (podnik bol uplne narvany, pustili ma s kamoskou este dnu asi len zato, ze sme baby :-) ) a tak bola atmosfera uplne uzasna.........